29.03.2024
 

 

Λεύκωμα Μακαμπή

Η Κοινότητά μας σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχεία Πολιτισμού διοργάνωσε την παρουσίαση του λευκώματος «Γ.Σ. ΜΑΚΑΜΠΗ Θεσσαλονίκης, 1908-2010».

 

Το λεύκωμα υλοποιήθηκε μετά από πρόταση της Ι.Κ.Θ. προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και αποτελεί μέρος σειράς αντίστοιχων εκδόσεων ατου Κέντρου Ιστορίας που μέχρι σήμερα έχουν γίνει για όλα σχεδόν τα αθλητικά σωματεία της πόλης. Την πολυετή και ιδιαίτερα δύσκολη ερευνητική προσπάθεια για την τεκμηρίωση της ιστορίας του συλλόγου της Μακαμπή ανέλαβε σε συνεργασία με το Κ.Ι.Θ., ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νικόλαος Ζάικος.

Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος που αποτελεί τον καρπό της έρευνας αυτής παρουσιάζεται όχι μόνο η ιστορία του συλλόγου αλλά και η σημαντική διαδρομή των Εβραίων αθλητών που δόξασαν τα χρώματα συλλόγων όπως η Ακόαχ, ο Ηρακλής, ο Aρης, αλλά και των Εθνικών ομάδων της χώρας μας. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πάνω από 300 φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδημοσίευτες.

Την παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μπίλλη, χαιρέτισαν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βασίλης Γάκης, ο Πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Μακαμπή κ. Ελιέζερ Αρούχ και ο συγγραφέας κ. Νικόλαος Ζάικος.

 

Ο Πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος της Μακαμπή κ. Αρούχ, υπογράμμισαν τους άρρηκτους δεσμούς που συνέδεαν και συνδέουν το Σύλλογο με την ΙΚΘ. Επίσης αναφέρθηκαν στο πλούσιο παρελθόν του μέχρι το Ολοκαύτωμα και στην πορεία ανάκαμψής του μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα τόνισαν το γεγονός πως το βιβλίο αυτό τιμά όλους τους Έλληνες Εβραίους αθλητές και αποτελεί ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την, πλέον των εκατό χρόνων, ιστορία της Μακαμπή. Κλείνοντας ευχαρίστησαν τον συγγραφέα για την αφοσίωση που επέδειξε κατά την πολύχρονη ενασχόληση του, έχοντας ως μοναδική ανταπόδοση την ηθική ανταμοιβή της αναβίωσης και καταγραφής των ιστοριών των αθλητών.

 

Ο συγγραφέας από πλευράς του αναφέρθηκε και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του, βοηθώντας ο καθένας με τον τρόπο του την έρευνα επί του θέματος που ξεκίνησε δειλά το 2002. Επισήμανε πως για τον ίδιο μοναδικός στόχος του με την έκδοση του βιβλίου αυτού είναι να αναδείξει τις προσωπικότητες και τα κατορθώματα αθλητών όπως η Αλέγκρα Γκατένιο και ο Λεών Πασύ, οι οποίοι στις μέρες μας, δυστυχώς δεν μνημονεύονταν από κανέναν παρά τα όσα είχαν προσφέρει αγωνιζόμενοι στους στίβους και τα στάδια της χώρας.