20.04.2024
 

 

Συνάντηση με την κ. Monica Zecca Διευθύντρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Στις 18.9.2014 ο Πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Δ. Σαλτιέλ συναντήθηκε στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με τη Διευθύντρια του Ιταλικού Ινστιτούτου κ. Monica Zecca.  Αφορμή αυτής της αποχαιρετιστήριας συνάντησης ήταν η υλοποίηση της ειλημμένης απόφασης για την παύση της λειτουργίας του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της μεταφοράς του στην Αθήνα.

 

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημείωσε πως η παύση λειτουργίας του Ινστιτούτου μετά από  51 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο είχε διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στα δρώμενα και τη ζωή της πόλης, μέσα από την παρουσίαση πολιτιστικών δράσεων, χορήγησης υποτροφιών, υλοποίηση συνεργασιών με φορείς, οργανισμούς κλπ. αποτελεί ένα εξαιρετικά λυπηρό γεγονός.

Για την Κοινότητα ωστόσο, που είχε συνεργαστεί αρκετές φορές με το Ιταλικό Ινστιτούτο με αφορμή τους πολυποίκιλους δεσμούς που είχαν αναπτύξει, στο πέρασμα των αιώνων, Εβραίοι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι έλκυαν την καταγωγή τους από την Ιταλία, η εξέλιξη αυτή, παρότι δυσάρεστη, δεν πρόκειται να σταματήσει την αμφίπλευρη συνεργασία.

Επιβεβαίωση του παραπάνω η διάθεση της Κοινότητας να υποστηρίξει την έκδοση βιβλίου με εκθέσεις Εβραίων μαθητών του σχολείου «Umberto I». Τα κείμενα αυτά που γράφτηκαν κατά κύριο λόγο στα χρόνια της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελούν τμήμα της έρευνας του κ. Antonio Crescenzi χάρις στην οποία είχαν έρθει στο φως παλαιότερα, διπλώματα Εβραίων που φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο, για την αντίστοιχη περίοδο, τα οποία δεν παραδόθηκαν ποτέ στα παιδιά αυτά.

Επίσης ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η πιθανότητα παραχώρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για τη μετεγκατάσταση του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας τη συνάντηση η κ. Zecca ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ι.Κ.Θ. για την αγαστή, επί δεκαετίες συνεργασία, ενώ απαντώντας στις ευχαριστίες ο κ. Δ. Σαλτιέλ υπογράμμισε πως είναι βέβαιος για την συνέχιση του επιτυχημένου έργου τους στη νέα τους έδρα.