28.03.2024
 

 

Δημιουργούμε και θυμόμαστε τα παιδιά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ημερίδα ευαισθητοποίησης στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καθιερώσει πορεία μνήμης εδώ και τρία χρόνια με αφορμή τα 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για τα στρατόπεδα θανάτου ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 11.15, θα γίνει συμβολική πορεία ανάμεσα στα δύο σημεία μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και τελικό προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από τον οποίο πριν από 73 χρόνια ξεκίνησε το μοιραίο «ταξίδι» με την αναχώρηση του πρώτου συρμού. Οι συμμετέχοντες θα σκορπίσουν στις ράγες των τρένων λουλούδια, προκειμένου να τιμήσουν τους πρώτους Εβραίους συμπολίτες μας που επιβιβάστηκαν με τη βία στα τρένα και αναχώρησαν για τα στρατόπεδα του ¶ουσβιτς στις 15 Μαρτίου του 1943.

Παράλληλα θα διοργανωθεί εικαστική δράση από μαθητές Δημοτικών Σχολείων (Ε΄ & Στ΄ τάξεις) με θέμα: «Δημιουργούμε και θυμόμαστε τα παιδιά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου». Οι «δημιουργίες» μπορεί να είναι ζωγραφιές, κατασκευές, φωτογραφίες-collage, assemblage…

Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε στους εκπαιδευτικούς των τάξεων Ε΄ και Στ΄ την σχετική ενημέρωση με την παράκληση συμμετοχής. Η συμμετοχή των σχολείων θα δηλώνεται στο i.stathopoulos@thessaloniki.gr (τηλ. Επικοινωνίας 2310 840295) με θέμα: «Δημιουργούμε και θυμόμαστε» μέχρι την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2016. Οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα συμμετάσχουν σε ημερίδα ευαισθητοποίησης στις 6 Φεβρουαρίου με βεβαίωση συμμετοχής.

Όλες οι δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών θα εκτεθούν είτε στο φουαγιέ του Δήμου είτε στον χώρο του Παλιού Σταθμού, στις 20 Μαρτίου 2016, ημέρα της πορείας.