20.04.2024
 

 

Bιβλιοπαρουσίαση και έκθεση

 

Το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
και το ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, σε μια διπλή εκδήλωση, βιβλιοπαρουσίαση και έκθεση.


Α΄ μέρος
Παρουσίαση του τόμου

Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας
Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός


Eισαγωγή-επιμέλεια
¶ννα Μαχαιρά και Λήδα Παπαστεφανάκη


Ο τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων (Ιωάννινα, 21-23.5.2015). Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ισνάφι».

Για τον τόμο θα μιλήσουν οι επιμελήτριές του, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Χασιώτης και ο κ. Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Β΄ μέρος
Εγκαίνια της έκθεσης

ΝΥΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Εβραϊκοί γάμοι την επαύριον του Ολοκαυτώματος


Τη διετία 1945-1946, ανάμεσα στους 1.950 εβραίους που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος και επέστρεψαν στη γενέθλια πόλη, τελέσθηκαν περίπου 200 γάμοι. Η έκθεση παρουσιάζει ένα σημαντικό δείγμα από τους γάμους αυτούς με φωτογραφίες των ζευγαριών από τα πιστοποιητικά που υποβλήθηκαν και πληροφορίες για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Την έκθεση, που στηρίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, ετοίμασε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως αυτοτελές τμήμα της εκθεσιακής παραγωγής του «Την επαύριον του Ολοκαυτώματος».