29.03.2024
 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

 

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, στις 18.30

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ

Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108

 

 

Με την ανέγερση μιας αναθηματικής στήλης στην αυλή της Βίλας Καπαντζή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τον σύλλογο αποφοίτων του Ε’ Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη των σαράντα εβραίων μαθητών του Ε΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, των οποίων η φοίτηση διακόπηκε βίαια από τους ναζί τον Φεβρουάριο του 1943 για να εκτοπιστούν από τον Μάρτιο του ίδιου έτους στο στρατόπεδο θανάτου του ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου, ακολουθώντας τη μοίρα της υπόλοιπης ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Η Βίλα Καπαντζή, η οποία σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε η ιστορική έδρα του σχολείου από το 1939 έως το 1962.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου αποφοίτων του Ε΄ Γυμνασίου, ο σύλλογος καθηγητών του σχολείου αποφάσισε να απονείμει τιμής ένεκεν το απολυτήριο στον τελευταίο επιζώντα, Μωζέ Σεγκούρα, ο οποίος είχε περάσει στην Αντίσταση και διέφυγε έτσι τον εκτοπισμό.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου έχουν κληθεί να παραστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν-¶μπα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΙΕΤ Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του Ε΄ Γυμνασίου Νίκος Σταμπολίδης και των αποφοίτων του Γιάννης Χατζόπουλος.

Οι βιολονίστες Αχιλλέας Καπλανίδης και Ηλίας Ναχμίας θα πλαισιώσουν την εκδήλωση με σεφαραδίτικη μουσική.

Το μνημείο είναι μια μεταλλική στήλη, πάνω στην οποία έχει διατρηθεί το κείμενο με το ιστορικό σε τρεις γλώσσες –ελληνικά, εβραϊκά και αγγλικά–, φυτεμένη στο γρασίδι του κήπου της βίλας. Θα παραμείνει ακάλυπτη ώστε να οξειδωθεί από τη βροχή. Τα διάτρητα γράμματα υποδηλώνουν την απουσία. Η οξείδωση την απώλεια και τη φθορά.