29.03.2024
 

 

Από την Ελλάδα στο Μπίρκεναου

 

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα σεμιναρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλάρη 5. 2310-243575), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του επιζώντα του ¶ουσβιτς, Λεών Κοέν, με τίτλο «Από την Ελλάδα στο Μπίρκεναου».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο επίκουρος καθηγητής της έδρας των εβραϊκών σπουδών του ΑΠΘ, Γιώργος Αντωνίου, ο ερευνητής του Ολοκαυτώματος, Γιώργος Πηλιχός, και ο δημοσιογράφος και γιος του συγγραφέα, Ζαν Κοέν.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

 

Τον Απρίλιο του 1944, ο Ελληνοεβραίος Λεών Κοέν πέρασε την πύλη του ¶ουσβιτς. Κατά την παραμονή του στο στρατόπεδο, εξαναγκάστηκε να ενταχθεί στο δυναμικό της ειδικής μονάδας εργασίας. Μια μονάδα που ήταν υπεύθυνη για την απομάκρυνση των σορών από τους θαλάμους αερίων και για την καύση τους στα κρεματόρια.

 

Η ιδιότητα του Λεών Κοέν ως μέλους της Ζόντερκομάντο καθιστά την αυτοβιογραφία του ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που μας γνωστοποιεί τις λεπτομέρειες της σκοτεινότερης σελίδας του εικοστού αιώνα, όπως τις έζησε ο ίδιος. Αποτελεί, επίσης, μια από τις ελάχιστες μαρτυρίες για τη μέρα που οι κρατούμενοι βρήκαν το θάρρος να ορθώσουν το ανάστημά τους και να εξεγερθούν στη ναζιστική φονική μηχανή, επιλέγοντας να πεθάνουν ελεύθεροι και με τους δικούς τους όρους. Επιπλέον, το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από τις χαμένες μέχρι πρόσφατα και ανέκδοτες μέχρι σήμερα σημειώσεις του συγγραφέα, ενώ το δεύτερο μισό είναι μετάφραση του εξαντλημένου αγγλικού πρωτότυπου.