ΤΕΥΧΟΣ 35
6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
Nέα βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή της και καταδικάζει απερίφραστα τη νέα βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου.

Περισσότερα...Πρώτη στον αντισημιτισμό η Ελλάδα

Aναλυτικά τα στοιχεία της πρώτης Παγκόσμιας έρευνας για τα εβραϊκά στερεότυπα και το Ολοκαύτωμα

Περισσότερα...Η «πρωτιά» της ντροπής

Η Ελλάδα με ποσοστό 69% είναι πρωταθλήτρια σε αντισημιτισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της αμερικανικής οργάνωσης Anti Defamation League

Περισσότερα...Αντισημιτισμός, SOS

Οι Ευρωεκλογές απέδειξαν ότι «το πρόβλημα είναι πιο βαθύ». Η δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, η άνοδος των εκλογικών ποσοστών ακραίων και ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και η πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, ανησυχούν και προβληματίζουν την εβραϊκή κοινότητα.

Περισσότερα...Προβληματισμένη η εβραϊκή κοινότητα από την άνοδο της ακροδεξιάς

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Οι 2 στους 3 Ελληνες, το 69% του πληθυσμού, 6.300.000 από συνολικά 9.168.164 ενηλίκους πολίτες, ασπάζονται αντισημιτικά στερεότυπα.

Περισσότερα...Διακεκριμένοι Ελληνο-Αμερικάνοι καταδικάζουν τη Χρυση Αυγή

Διακεκριμένοι Ελληνο-Αμερικανοί έκαναν δηλώσεις κατά της «Χρυσής Αυγής», του νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα, το οποίο στοχεύει στη διάδοση των ακραίων απόψεών του με την εκλογή υποψηφίων του στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Περισσότερα...

«Αποκαθιστωντας τη μνημη»
του Λεοντος Ναρ

Απόσπασμα κειμένου που εκφωνήθηκε την Παρασκευή 9 Μαίου 2014, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την τελετή των αποκαλυπτηρίων μνημείου για τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες και ήρωες του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...


Ντινα Πορατ: Το Ιντερνετ αναβιωνει τον κλασικο αντισημιτισμοKαθηγήτρια Εβραϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η Ντίνα Ποράτ είναι η επικεφαλής ιστορικός του Yad Vashem, του Μουσείου και Ινστιτούτου του Ισραήλ για τη διαιώνιση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...

ΕΦΥΓΕ Ο ΔΑΝΙΗΛ ΙΑΚΩΒ
Το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε με βαθύτατη θλίψη και οδύνη τον θάνατο του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δανιήλ Ιακώβ

Περισσότερα...Holocaust Survivor Testimony: Zvi Michaeli
Zvi Michaeli was born in Thessaloniki (Salonika) in 1917, as Simantov (Saby) Mahel. His father Shimshon was a trader and building contractor, his mother Esther a homemaker. Zvi had three older sisters as well as a younger brother, Tsadiko. Zvi attended a French school; his knowledge of French would eventually save his life.

Περισσότερα...Το σανατόριο Καραμάνη και η Ισραηλιτική κοινότητα. Στο σανατόριο αυτό υπάρχει γραμμένη και η ιστορία δεκαέξι εβραίων, δεκατριών από τη Θεσσαλονίκη και τριών από την Αθήνα, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν το 1947 εκεί.Περισσότερα...

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Νταχάου.
Μήνυμα επαγρύπνησης στους λαούς ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη ναζιστική φρίκη ανέπεμψε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, το οποίο επισκέφθηκε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Περισσότερα...

Η ωραια ζωη της Κλαρα Σιατο και αλλες Σαλονικιωτικες ιστοριες

Διηγήματα, οικογενειακές αφηγήσεις, μαρτυρίες και ποιήματα συνθέτουν το «μωσαϊκό» δυο κόσμων ποικιλόμορφων αλλά και αντίθετων- του παλιού και του νέου, της Θεσσαλονίκης και της εβραϊκής κοινότητάς της, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, και της εβραϊκής εγκατάστασης στην Παλαιστίνη.

Περισσότερα...

The story of the Modiano family

However fascinating the family story may be, its most spectacular by-product has been that family members and Modiano descendants worldwide were encouraged to seek out each other, discover their links, and eventually meet and relish the feeling of belonging to one great family.

More...Επισκεφθείτε το site της Ι.Κ.Θ.

If you have any difficulty with Greek encoding, please visit :
http://www.jct.gr/daily.php

Για να λαμβάνετε το Νewsletter της Ι.Κ.Θ. στείλτε μήνυμα εδώ.