23.10.2018
 

 

  NΕΑ > Αρθρα Αρχείο Αρθρων
O Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής

 

Στις 4.10.2018 σε μια σεμνή τελετή που φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Enrique Viguera Rubio.

 

Κατά την έναρξη της τελετής ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Σαμουήλ Ναχμίας, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισπανίας, κ. Juan Saenz de Heredia, ανέγνωσε το Βασιλικό Διάταγμα.

 

 

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στον χαιρετισμό του μετά την παρασημοφόρηση του κ. Σαλτιέλ  αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την Ισπανία και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική προσφορά του κ. Σαλτιέλ αναφορικά με την διατήρηση του Σεφαραδικού πολιτισμού και της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας.  


περισσότερα...
 
Ο Σίμης Γκατένιο στην Έκθεση Προμηθέας

 

2 - 18 Οκτωβρίου 2018


Εγκαίνια έκθεσης:
Τρίτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 19:30
 
Είσοδος ελεύθερη

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, στις 19:30, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση Προμηθέας 2.0. (ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, video art).


περισσότερα...
 
Nocturnes

 

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018
ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ένας κόσμος ονείρων και μαγείας ζωντανεύει στα ‘Νυχτερινά’ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η μαέστρος Ζωή Τσόκανου, η σολίστ Shirley Brill και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo σε διδασκαλία Σοφίας Γιολδάση, καταθέτουν γυναικεία δημιουργικότητα σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά με το δημοφιλές συμφωνικό ποίημα του Ντυκά ‘Μαθητευόμενος Μάγος’, εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραμύθι του Γκαίτε.

Η Ισραηλινή δεξιοτέχνης Shirley Brill ερμηνεύει το ιδιαιτέρως απαιτητικό ‘Κοντσέρτο για κλαρινέτο’ του Φρανσαί, για το οποίο ο, ίσως, κορυφαίος κλαρινετίστας του περασμένου αιώνα, Jack Brymer, είπε το 1976 πως σχεδόν κανείς βιρτουόζος της εποχής δεν θα μπορούσε να το εκτελέσει, αλλά ήταν γραμμένο για το μέλλον, όταν το όργανο θα είχε εξελιχθεί περαιτέρω ή θα είχε αλλάξει το ανθρώπινο χέρι.


περισσότερα...
 
Παρουσίαση νέας έκδοσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος: Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG)


 

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (ΕΜΕ) ανακοινώνει την παρουσίαση της νέας του επιστημονικής έκδοσης υπό τον τίτλο: Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG) – Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. – 15ος αιώνας). Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, στον χώρο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22).

Η έντυπη έκδοση στοχεύει στη συγκέντρωση του συνόλου των επιγραφικών τεκμηρίων εβραϊκού ενδιαφέροντος ή περιεχόμενου, που απαντούν στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο. Η γεωγραφική κατανομή και διαίρεση του σώματος των ιουδαϊκών και εβραϊκών επιγραφών ακολούθησε κατά κύριο λόγο τον τόπο φύλαξης των επιγραφών, με στόχο την διευκόλυνση των ερευνητών και μελετητών. Κάθε επιγραφή συνοδεύεται, εκτός από τη φωτογραφική αποτύπωσή της, και από το αντίστοιχο λήμμα της, το οποίο διαρθρώνεται σε επιμέρους πεδία καταγραφής.


περισσότερα...
 
 
     
Αρχείο Αρθρων