15.10.2019
 

 

  NΕΑ > Ειδήσεις Αρχεία Νέων
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΣΚΙΛ

Διοργάνωση: ΟΜΜΘ - ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

28 Σεπτεμβρίου 2019
Σαβ 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

 

 

Η Στέλλα Χασκίλ, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1918, είναι μία από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες της Ελλάδας, η οποία σιγά σιγά «ανακαλύπτεται» ξανά. Ξεκίνησε την καριέρα της πριν από τον πόλεμο και παρά την εβραϊκή της καταγωγή κατόρθωσε να συνεχίσει τις εμφανίσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό της όνομα. Μετά την απελευθέρωση έζησε στην Αθήνα. Πέθανε το 1954 σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Οι μεγαλύτεροι συνθέτες του λαϊκού και του ρεμπέτικου έγραψαν τραγούδια για αυτήν, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μάρκος Βαμβακάρης. Ηχογράφησε περισσότερα από 130 τραγούδια που έχουν μείνει κλασικά, όπως τα Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, Ακρογιαλιές δειλινά, Αράπικο λουλούδι, Κάποια μάνα αναστενάζει, Μέσ’ στη χασάπικη αγορά, Πάλιωσε το σακάκι μου.

Ο Tomer Katz, «πρεσβευτής» της ελληνικής ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής στο Ισραήλ, έκανε πριν από έναν χρόνο με την μπάντα του "Perach Adom" στην Ιερουσαλήμ μία παράσταση-αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ. Τώρα την παρουσιάζει και στη γενέτειρά της τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με εξαιρετικούς ντόπιους μουσικούς του ρεμπέτικου.


Η παράσταση περιλαμβάνει το υπέροχο ρεπερτόριο της Στέλλας Χασκίλ όπως επίσης τη συγκινητική και εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της ζωής της.

Tomer Katz, Μπουζούκι, φωνή
Ζωή Τσινιάρη, Φωνή
Κωνσταντίνος Γκούβας, Μπουζούκι, φωνή
Μανώλης Πορφυράκης, Κιθάρα, φωνή
Ηλίας Κρομμύδας Ακορντεόν, φωνή
Συμμετέχει: Βίκυ Χαλκιά, Φωνή

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10€, 5€ (μειωμένο)
Έναρξη προπώλησης: 29/8

 

 


 

Συναυλία μουσικής με ρεπερτόριο από  την Ισπανική Αναγέννηση και την πλούσια Σεφαραδίτικη παράδοση

 

 

Luz y Sombra ή αλλιώς φως και σκιά είναι ο τίτλος της πρώτης συναυλίας της εκπαιδευτικής χρονιάς του Δημοτικού Ωδείου του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η σοπράνο Ye’ela Avital, σε συνεργασία με την Doret Florentin (φλάουτα με ράμφος), τον Gideon Brettler (μπαρόκ κιθάρα) και την Davina Florentin (κρουστά) όλους μέλη του συνόλου παλαιάς μουσικής Mezzo, θα παρουσιάσει μουσική από την Ισπανική Αναγέννηση και την πλούσια Σεφαραδίτικη παράδοση. Λαϊκά και λόγια τραγούδια μπλέκονται με οργανικά έργα των συνθετών της Ιβηρικής  χερσονήσου, όλα ερμηνευμένα σε όργανα εποχής.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στη πανέμορφη Βίλα Πετρίδη, στην οδό Αναγεννήσεως 10, όπου εδώ και καιρό αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και φιλόξενους χώρους εκδηλώσεων της πόλης. Έναρξη στις 8.30μμ, με ελεύθερη είσοδο, την Κυριακή στις 29 Σεπτεμβρίου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8.10μμ.


περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

 

Στις 27.8.2019 ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, συνοδευόμενος από μέλη του Προεδρείου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα η Υπουργός εξέφρασε τη βούληση της αναφορικά με τη στήριξη των ζητημάτων που αφορούν τον Ελληνικό Εβραϊσμό και  άπτονται του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου. Επιπλέον η κ. Κεραμέως τόνισε πως η αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού είναι ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας μας και ξεκαθάρισε πως ανάμεσα στους σκοπούς του εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να είναι και η εμπέδωση του αλληλοσεβασμού.

 


 


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

 


Στις 3.9.2019 ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής Κυβέρνησης να στηρίξει το έργο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και ενημερώθηκε από τον κ. Σαλτιέλ για τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του Ελληνικού Εβραϊσμού, καθώς και για τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλιτικές Κοινότητες στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στην επικείμενη ανάληψη της ετήσιας προεδρίας της «Διεθνούς Συμμαχίας για την μνήμη του Ολοκαυτώματος» (IHRA) από τη χώρα μας το 2021. Επίσης, ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή των αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης,  από τη Ρωσία, όπου ευρίσκονται. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα υποστηρίξει το έργο του ΚΙΣΕ και πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πλούσια δραστηριότητά του. Τέλος, δέχθηκε πρόσκληση να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα που διοργανώνονται από το ΚΙΣΕ σε συνεργασία με την IHRA και το Δουκάτο του Λουξεμβούργο στη Βέροια, στις 22 Σεπτεμβρίου 2019.


περισσότερα...
 
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κα. Nita Lowey

Στις 23.8.2019 ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ παρέθεσε δείπνο εργασίας στην Πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κα. Nita Lowey. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς θέματα όπως οι ανάγκες των Κοινοτήτων για τη διατήρηση της Εβραϊκής ζωής, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος και η πρόοδος στις διαδικασίες υλοποίησής του, η γενική και εκτεταμένη άνοδος του Αντισημιτισμού όπως και οι προσπάθειες που καταβάλλονται, κυρίως μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και σε νομοθετικό επίπεδο, για την καταπολέμηση φαινομένων  μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας η κα Lowey είχε την ευκαιρία να συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο συζήτησε, σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, τις προοπτικές εμβάθυνσης της αμυντικής, οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.


περισσότερα...
 
From Yerushalayim to Saloniki – madre de Israel

Οι `Μουσικές μετακινήσεις: From Yerushalayim to Saloniki – madre de Israel` συνεχίζουν την πετυχημένη διαδρομή τους και μετά την προ ημερών στάση τους στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, παρουσιάζονται την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 21:00 στο Κυβερνείο/Παλατάκι στην Καλαμαριά.

 


περισσότερα...
 
Συνάντηση της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ είχαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ Αλέξανδρος Γεωργόπουλος ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής της Κοινότητας Σαμουήλ Ιωσαφάτ. Στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα της ανόδου και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τονίστηκε η ανάγκη για τη  Θεσσαλονίκη να βλέπει με ειλικρινή ματιά το παρελθόν της, να αποκαθιστά την ιστορική της μνήμη ώστε οικοδομεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.


περισσότερα...
 
 
   
Αρχεία Νέων