21.08.2019
 

 

  NΕΑ > Ειδήσεις Αρχεία Νέων
From Yerushalayim to Saloniki – madre de Israel


περισσότερα...
 
Συνάντηση της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ είχαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ Αλέξανδρος Γεωργόπουλος ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής της Κοινότητας Σαμουήλ Ιωσαφάτ. Στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα της ανόδου και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τονίστηκε η ανάγκη για τη  Θεσσαλονίκη να βλέπει με ειλικρινή ματιά το παρελθόν της, να αποκαθιστά την ιστορική της μνήμη ώστε οικοδομεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.


περισσότερα...
 
Βανδαλισμός του Μνημείου για το Παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο ατο ΑΠΘ

 

 


Την απερίφραστη καταδίκη της εκφράζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για τη βεβήλωση του Μνημείου που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου.

Η ΙKΘ τονίζει ότι «είναι χρέος της κοινωνίας και των Αρχών να εντοπίσουν, να καταδείξουν και να περιθωριοποιήσουν τους δράστες και τους ομοϊδεάτες τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα ένα εβραϊκό μνημείο γίνεται στόχος βανδάλων. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Μνημείου που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, της μεγαλύτερης εβραϊκής νεκρόπολης της Ευρώπης με πάνω από 300.000 τάφους, που έστεκε εκεί για αιώνες και ισοπεδώθηκε το 1942. ¶γνωστοι, χθες, σε μια πράξη πρωτοφανούς βίας κυριολεκτικά το κατέστρεψαν, διαλύοντας όλες τις μαρμάρινες πλάκες που το απάρτιζαν.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το γεγονός. Καλούμε την Πολιτεία και την κοινωνία εν γένει, να συστρατευθούν στον αγώνα μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού. Είναι χρέος της κοινωνίας και των Αρχών να εντοπίσουν, να καταδείξουν και να περιθωριοποιήσουν τους δράστες και τους ομοϊδεάτες τους.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο βανδαλισμός αυτός συνέβη λίγες μέρες πριν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, μιας παγκόσμιας επετείου που θεσμοθετήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την υπόμνηση της πιο μελανής σελίδας στην Ιστορία της ανθρωπότητας για την αποφυγή της επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.  Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από το Ολοκαύτωμα και οι συνέπειές του δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές στην κοινωνία.


περισσότερα...
 
Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Ελληνική Πολιτεία έχει καθιερώσει την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (Νόμος 3218/2004).

Στο πλαίσιο της ημέρας αυτής κάθε χρόνο η Ελληνική Πολιτεία μαζί με τις κατά τόπους Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδας, τιμούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ενώνουν τις φωνές τους με τις φωνές πολλών άλλων χωρών του κόσμου απέναντι στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη είναι οι ακόλουθες:


περισσότερα...
 
¶ρση διαγραφής από τα μητρώα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17/1/2019

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) κας Κατερίνας Νοτοπούλου να συγκαλέσει στις 15 Ιανουαρίου 2019 σύσκεψη των φορέων της πόλης με θέμα την άρση διαγραφής από τα μητρώα τους των εκτοπισθέντων και εξοντωθέντων στα Ναζιστικά στρατόπεδα Θεσσαλονικέων Εβραίων το θρήσκευμα.

 

Τον Φεβρουάριο του 1943 κοινοποιήθηκε στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας (προκάτοχο του ΥΜΑΘ) διαταγή των γερμανικών αρχών κατοχής με την οποία υποχρεώθηκαν όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης (επιμελητήρια, σύλλογοι, κ.λπ.) να διαγράψουν από τα μητρώα τους οποιοδήποτε μέλος τους είχε εβραϊκό θρήσκευμα και να σταματήσουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους.

 

Η διαταγή των Δυνάμεων Κατοχής στάλθηκε από την τότε Γενική Διοίκηση Μακεδονίας στον Τύπο, από όπου γνωστοποιήθηκε. Εφαρμόσθηκε αναγκαστικά από όλους τους φορείς στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονταν εβραίοι.

 

Λίγες μέρες αργότερα, άρχισε η εκτόπιση των εβραίων στην Πολωνία.

 

Μετά την απελευθέρωση η γερμανική διαταγή (που στο πρωτότυπο της φέρει την υπογραφή του διαβόητου Μαξ Μέρτεν) δεν είχε πλέον νομικό έρεισμα και όσοι Έλληνες εβραίοι επιβίωσαν, επανήλθαν στα επιμελητήρια και τους συλλογικούς φορείς τους.

 

Οι ενέργειες της Υφυπουργού κατόπιν της συζήτησης επί του θέματος που ξεκίνησε μετά από αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν ευθυκρισία, ευαισθησία καθώς και αγωνία που πρέπει να διακατέχει όλους μας μιας και αφορά το παρελθόν αλλά και το σήμερα, όταν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή – σε όλη την Ευρώπη – μια ολοένα και δημοφιλέστερη ρητορική ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

 

Η συντριπτική πλειονότητα των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δεν διαγράφτηκαν λόγω θανάτου. Διαγράφηκαν εν ζωή, εξ αιτίας τη θρησκείας τους. Η ηθική αποκατάσταση που ανέλαβαν οι φορείς της πόλης, για τη μνήμη των συνανθρώπων μας και της ιστορικής αλήθειας, είναι η απάντηση της Θεσσαλονίκης σε ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας.


περισσότερα...
 
 
   
Αρχεία Νέων