18.06.2018
 

 

  N >


 

Πσες φωνς, ιδιματα, πρσωπα και ιστορες κρβονται στη διαδρομ απ τη Θρκη ως την πειρο; «Τα μυστικ της Εγνατας» μας καλον σε μα ξεχωριστ βραδι για να το ανακαλψουμε.

Ο Νκος Κυπουργς παρουσιζει στο Ωδεο Ηρδου Αττικο, μα συναυλα αφιερωμνη στη βρεια Ελλδα που θα πραγματοποιηθε την Δευτρα 11 Ιουνου στις 9 το βρδυ. να μουσικ οδοιπορικ στις μουσικς, τα τραγοδια και τις γλσσες που συγκατοικον στις παρυφς της Εγνατας οδο, μια μουσικ Βαβυλωνα που φρνει για πρτη φορ επ σκηνς τραγοδια Βλχικα, Αρβαντικα, Σλαβφωνα, Τουρκφωνα, Ποντιακ, Καππαδοκικ, Ρομαν, Εβρακ, Πομκικα, φωτζοντας τον πλοτο και την ποικιλα των ιδιωμτων και αναδεικνοντας την ενωτικ δναμη της κοινς γλσσας που εναι η μουσικ.

Συμμετχουν οι: Χορωδα Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και το Codex Ensemble Θεσσαλονκης σε διεθυνση Κωστ Παπζογλου, Πολιτιστικς Σλλογος Νου Χειμωνου βρου «Τα Ζαλουφιτικα», Γιργος Συμεωνδης, Κωνσταντνος Καραγιννης, Κωνσταντνος Λιγοδης, Αικατερνη Φαρασοπολου-Μισαηλδου, Γιργος Παγκοζδης, Γιννης Παγκοζδης, Κυρικος Πετρς, Balkanatolia, Ιωννης Παγκοζδης, Παναγιτης Κογκαλδης, Εμιν Μπουρουντζ, Βαγγλης Δωρπουλος, Γιννης Καναργλης, Θνος Σταυρδης, Φερδ Ρασμογλου, Χαρολα Γκγκου, Ζσης Μπρδας, Βασιλικ Κοτορλ, Ελευθερα Παναγιωτδου, Μαρα Πηλιορη, Κστας Σερδης, Βασιλικ Σερδου, λγα Ταουσινη, Χρυσολα Τζια, Μρθα Ηλιδου, Χριστνα Μακρ, Εξεινος Λσχη Φλρινας, Λαογραφικς Σλλογος Βλχων Βροιας, Γιργος Μανκας, Αντνης Παπαδπουλος, Γιννης Κλας, Θοδωρς Σιταρς, Πτρος Πιπιλιρης, Δημτρης Παρσχος, Θνος Ρομπος, Φτης Καραβιτης, Χλκινα Ηχοχρματα, Κρος Σπντης, Χρστος ψης, Χρστος Νταλκας, Κστας Φλιος, Ιωννης Σαρβνης, Πολυφωνικ ομδα Ιεροπηγς, Χορευτικς Σλλογος Μετσβου, Ανδρας Μπος, Βασλης Αβραμ, Χρστος Σολας, Παναγιτης Μπος
Η συναυλα πραγματοποιεται στο πλασιο των εκδηλσεων του Φεστιβλ Αθηνν & Επιδαρου. Τα εισιτρια κοστζουν απ 10€ ως 40€ και θα υπρχουν ελληνικο υπρτιτλοι. 

Πηγ: greekfestival.gr


...
 


Θεσσαλονκη, 20/5/2018


Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα την απρκλητη επθεση στο Δμαρχο της Θεσσαλονκης κ. Γιννη Μπουτρη.

Ο προπηλακισμς αυτς και ιδιατερα η επιλογ να γνει κατ την Ημρα Μνμης που τιμται η γενοκτονα των Ποντων εναι καταδικαστο γεγονς απ κθε ποψη.

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης βρσκεται στο πλευρ του Γιννη Μπουτρη. ναν νθρωπο που δειξε μπρακτα απ την πρτη στιγμ που ανλαβε το αξωμα του πρτου πολτη της Θεσσαλονκης πως αντιμετωπζει με σεβασμ κθε πτυχ της ιστορας της πλης και στκεται με θρρος απναντι σε κθε συμπεριφορ που εμπνεται απ μισαλλοδοξα και φασισμ.

Με τιμ,

ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


...
 
:

`Βεβαως εναι φριχτ να σκοτνονται τσοι νθρωποι, ανμεσ τους και παιδι. Καιρς μως εναι να διαπιστσουμε τι ζομε σε ναν φριχτ πραγματικ κσμο. Μακρι να μην ταν φριχτς. μως εναι. Μακρι να μην υπρχαν κρτη, σνορα, εχθρο. μως υπρχουν. Κι σο υπρχουν, τα κρτη που περιφρουρον την δια τους την υπσταση, οφελουν να τα προστατεουν. Τι κνεις λοιπν ταν χιλιδες εξαγριωμνοι εχθρο, αφιονισμνοι απ τις προτροπς της Χαμς, πφτουν πνω στον φρχτη με πλα, μολτωφ και κφτες και προσπαθον να τον περσουν; Δεν εναι μερικς εκατοντδες. Εναι 40.000 που επιτθενται σε 13 σημεα του φρχτη. Ακοω προτσεις. Μχρι στιγμς ο μνος αποτελεσματικς τρπος εναι η χρση των πλων. Δυστυχς. Δεν χει ανακαλυφθε λλος. Δυστυχς. Δεν ρχνεις δακρυγνα, οτε σπρι πιπεριο. Πυροβολες. Δυστυχς. Διτι αν δεν πυροβολσεις θα περσουν τα σνορα και πια δεν θα χεις κρτος. Λυπμαι που δεν υπρχει εναλλακτικ. Δεν εναι δικ μου επιλογ να μην υπρχει. Εναι επιλογ ενς φριχτο, πραγματικο κσμου. πως δεν υπρχει εναλλακτικ αν αποφασσεις να πηδξεις απ την ταρτσα. Θα σκοτωθες. Κι αν πηδξεις μαζ με το παιδ σου θα σκοτωθε κι αυτ.

Υ.Γ. 1 Εναι αυτονητο το δικαωμα του Ισραλ να χει πρωτεουσ του την Ιερουσαλμ σο αυτονητο εναι το δικαωμα της Ελλδας να χει πρωτεουσα την Αθνα. Κι εναι αυτονητο τι καννας δεν χει δικαωμα να διαμαρτρεται γι` αυτ.

Υ.Γ. 2 Χαμς: τρομοκρατικ ισλαμιστικ οργνωση με διακηρυγμνο στχο την εξλειψη του κρτους του Ισραλ μσω του ιερο πολμου, σμμαχος του ISIS με τον οποον συχν `κοντρρονται` για το ποιος εναι ο πιο αδστακτος τζιχαντιστς. Παλαιστνιοι τζιχαντιστς, το 2011, μπκαν νχτα στο σπτι της (εβρακς) οικογνειας Fogel (πατρας 36 ετν, μητρα 35 ετν και τρα παιδι 11 ετν, 4 ετν και 3 μηνν) και τους σφαξαν λους με μαχαρι την ρα που κοιμντουσαν. Το 32% των Παλαιστινων, σε δημοσκοπικ ρευνα, υποστριξε τη σφαγ της οικογνειας! Η Χαμς εναι η οργνωση που εκτξευε ρουκτες απ παλαιστινιακ σχολεα και νοσοκομεα, ποντροντας στη συγκνηση της διεθνος κοινς γνμης απ τις φωτογραφες που θα προκυπταν απ τον αναπφευκτο βομβαρδισμ των βσεων εκτξευσης απ το πυροβολικ του Ισραλ. Εναι οι ομοδετες της οικογνειας που ανατινχτηκε στην Ινδονησα για να σκοτσει απστους και να πει στον παρδεισο. Αυτ πιστεουν οι μανδες της Χαμς ταν παρνουν και τα παιδι τους μαζ τους προσπαθντας να εισβλουν στο Ισραλ και τελικ προστθενται μαζ μ` αυτ στον αριθμ των θυμτων. Ναι, ο κσμος μας εναι φριχτς. Τουλχιστον να μθουμε να τον διαβζουμε σωστ.

Υ.Γ. 3 Και να θυμσαι, ταν σερφροντας απ τον καναπ σου, με τον αχνιστ καφ δπλα και βλποντας φωτογραφες ματωμνων θυμτων εκφρζεις τον αποτροπιασμ σου, τι εκε δεν παζουν βντεο γκιμς. Το Ισραλ αγωνζεται να επιβισει στο στμα του λκου ανμεσα σε εχθρος που δεν αποδχονται οτε καν την παρξ του και χουν ορκιστε να το εξαφανσουν.`


...
 


 

Τα Ελληνικ Ταχυδρομεα εκδδουν και κυκλοφορον στις 16 Μαου 2018 την Αναμνηστικ Σειρ γραμματοσμων - φεγι «Ολοκατωμα των Ελλνων εβραων». Η Σειρ αποτελε ελχιστο φρο τιμς στους λληνες πολτες που, λγω του θρησκεματς τους, εξοντθηκαν απ τους Ναζ. Πενντα χιλιδες αθες ψυχς απ λη την Ελλδα οδηγθηκαν στα στρατπεδα ουσβιτς  - Μπρκεναου. Το 96% των μελν της εβρακς κοιντητας της Θεσσαλονκης, δηλαδ 46.091 νθρωποι, εστλησαν τον Μρτιο του 1943 στο ουσβιτς. Επστρεψαν μνο 1.950 τομα.


...
 


 

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα και  εκφρζει την αγανκτηση της για την προκλητικ αντισημιτικ ενργεια του βανδαλισμο του Εβρακο νεκροταφεου της Αθνας.

 

Ο αντισημιτισμς και η μισαλλοδοξα δεν χουν θση στην ελληνικ κοινωνα, η οποα σσσωμη πρπει να στηρξει το κλεσμα της Ισραηλιτικς Κοιντητας Αθηνν στη σιωπηρ διαμαρτυρα που οργαννει την Κυριακ 13.5.2018, και ρα 12 το μεσημρι, στον Εβρακ τομα του Τρτου Νεκροταφεου, στη Νκαια, κατ του αντισημιτισμο και κατ της προσβολς της πανανθρπινης αξας του σεβασμο των νεκρν. 

 

Εμαστε πεπεισμνοι τι η Πολιτεα θα λβει λα τα αναγκαα εκενα μτρα στε βραχυπρθεσμα να στιγματσει και να κολσει την πρξη και μακροπρθεσμα να επιτχει την εξλειψη παρμοιων φαινομνων και να ξεριζσει ττοιες αντιλψεις ακμη και απ τους ελχιστους θιαστες τους.

 

Θεσσαλονκη, 7.5.2018

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

 


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος εκφρζει τον αποτροπιασμ σσσωμου του Ελληνικο Εβρασμο για τον βανδαλισμ του Εβρακο νεκροταφεου της Αθνας.

Δεν εναι απλ να ακμα περιστατικ αντισημιτισμο. Δεν αποτελε μνον ασβεια προς τη μνμη των νεκρν  αδελφν μας, προσβλλει την ηθικ αξα του σεβασμο των νεκρν που πρεσβεουν και υιοθετον οι τρεις μονοθεστικς θρησκεες και ο διος ο πολιτισμς μας. Εν παραμενουμε απαθες θεατς  των αποτρπαιων πρξεων που εκπορεονται απ τους οπαδος του μσους και του φανατισμο,  θα εναι σαν να ανογουμε εμες, ξαν, τις πρτες στη βαρβαρτητα, επιτρποντας την επιστροφ στην πιο σκοτειν περοδο της ανθρπινης ιστορας. Στην περοδο που τα ανθρπινα ντα χασαν την ανθρπινη υπστασ τους.


...