21.02.2018
 

 

  NΕΑ > Ειδήσεις Αρχεία Νέων
Tοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδος

 

Η εκδήλωση για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ, κ. Ρέουβεν Ρίβλιν και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Ως ένα χώρο μνήμης και μαρτυρίας, χαρακτήρισε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος Ρίβλιν, κατά την ομιλία του, τονίζοντας πως «Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα, αλλά αποτελεί και εθνική υπόθεση της Ελλάδας», ενώ πρόσθεσε πως «το Μουσείο που θα ανεγερθεί εδώ οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσής μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα φωνάξει το `ποτέ ξανά`».

 


περισσότερα...
 
Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Βουλή των Ελλήνων

 

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2018

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, άνοιξε με την ομιλία του, την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Περιστύλιο της Βουλής, μπροστά στη Μαρμάρινη Στήλη με τα χαραγμένα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών, θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ομιλίες επίσης απηύθυναν, μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ–Ελλάδας κυρία Ayelet Nahmias-Verbin, η οποία συνοδεύει τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin, στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.


περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2018

Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που θα τιμηθεί φέτος την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, αρχικά με πρωινή τελετή που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Η τελετή θα λάβει χώρα στην αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και ώρα 11.00. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

 

 

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και ώρα 20.00 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνει σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής συναυλία που είναι προσφορά της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στο κοινό της πόλης στη μνήμη των εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και προς τιμή της 70ης επετείου της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει η κα Ζωή Τσόκανου με σολίστ τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη.

 

Πριν την έναρξη της συναυλίας στις 19.00 στο φουαγιέ του κτιρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Αρτεμις Αλκαλάη `Σπουδή πάνω στο δράμα, τη μνήμη και την απώλεια: Έλληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα`.

 

Παραθέτουμε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων με αναλυτικές πληροφορίες:


περισσότερα...
 
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη βεβήλωση μνημείων

Τις βεβηλώσεις του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του Λευκού Πύργου, όπως και τον εμπρησμό του διατηρητέου κτιρίου της κατάληψης `Libertatia`, καταδίκασε ομόφωνα με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στο ψήφισμα αναφέρεται: `Η βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος σε μια πόλη που έχασε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τη συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων συμπολιτών μας είναι μια απολύτως καταδικαστέα πράξη, η οποία καταδεικνύει γι άλλη μια φορά τη μισαλλοδοξία και τη βιαιότητα της ιδεολογίας των νεοναζιστών και των φασιστικών ιδεών. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάθε μέσο της δημοκρατικής πολιτείας και με μηδενική ανοχή`.

 

Επίσης, χαρακτηρίζεται `λυπηρό και καταδικαστέο γεγονός ο εμπρησμός του νεοκλασικού κτηρίου επί της Λεωφόρου Στρατού από ακραία στοιχεία`, ενώ το δημοτικό συμβούλιο `καταδικάζει με απόλυτο τρόπο τη βεβήλωση του μνημείου του Λευκού Πύργου από ακραία στοιχεία`.

 

Την πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος έκανε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ `Πρακτορείο 104,9 FM` υπογράμμισε την υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου `να καταδικάζει τα φαινόμενα της μισαλλοδοξίας. Τη συνειδητή επιλογή κάποιων να βεβηλώσουν το Μνημείο Ολοκαυτώματος, γιατί με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι σηματοδοτούν την έναρξη μιας ρατσιστικής βίας, την εκδήλωση αντισημιτικών αισθημάτων και ταυτοχρόνως να καταδεικνύουν ότι αυτοί θα είναι οι καθοδηγητές του ναζιστικού μορφώματος στη χώρα`.

 

 `Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είναι εκεί για να δείχνει το δρόμο. Τον δημοκρατικό δρόμο του διαλόγου, της σύγκρουσης, της πειθούς αλλά όχι της βίας` πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

 


 

 

Μήνυμα του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και δηλώσεις του Βουλευτή Σάμου και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για το βανδαλισμό του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

 

Σε μήνυμα κατά των εγκλημάτων μίσους και συγκεκριμένα του βανδαλισμού του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα από οπαδούς της Χρυσής Αυγής την Κυριακή, προέβη μέσω Twitter ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

 

`Συγχαρητήρια στον Δαυίδ Σάλτιελ, στον δήμαρχο Μπουτάρη και τον ΠτΔ Παυλόπουλο για την πρόοδο του Μουσείο και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ολοκαυτώματος. Είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας να εκπαιδεύσουμε και να βοηθήσουμε να αποτραπούν εγκλήματα μίσους, όπως ο αξιοθρήνητος βανδαλισμός του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από τη Χρυσή Αυγή την Κυριακή`, αναφέρει συγκεκριμένα η κοινοποίηση του Αμερικανού πρέσβη στο Twitter.

 

Geoffrey Pyatt@USAmbGreece

 

Congratulations to David Saltiel, Mayor Boutaris, President Pavlopoulos for progress on Holocaust Museum & Educational Center. It is of critical importance to educate & help prevent hate crimes like deplorable vandalism of Thessaloniki’s Holocaust Memorial by Golden Dawn Sunday.

 

Τοποθέτηση για το πρόσφατο απαράδεκτο περιστατικό βεβήλωσης του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έκανε και ο Βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του καναλιού ΣΚΑΙ.

 

Το βίντεο με την δήλωση του κ. Σεβαστάκη είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο.


http://download.skai.gr/201801/video/pol20180124.mp4


περισσότερα...
 
Υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδος

pd

 

O Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιελ εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την ευόδωση των προσπαθειών της ΙΚΘ, με την αγαστή συνεργασία, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κ. Αθανάσιου Σχίζα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στο χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

 

Με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος στις 29 Δεκεμβρίου 2017 και τη δημοσίευσή του στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού εγχειρήματος, που μέσα από το έργο του με έδρα την πόλη, της οποίας 50.000 πολίτες εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα, θα λειτουργεί ως μια διαρκής υπόμνηση των συνεπειών της επικράτησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ως θεματοφύλακας για τη μη επανάληψή του Ολοκαυτώματος, την προάσπιση και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου καθώς και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.


περισσότερα...
 
 
   
Αρχεία Νέων