03.05.2024
 

 

ÅêäÞëùóç êáé óõíáõëßá ãéá ÇìÝñá ÌíÞìç ôùí ÅëëÞíùí Åâñáßùí Ìáñôýñùí êáé Çñþùí ôïõ Ïëïêáõôþìáôïò

 

Στις 28.1.2024, παρουσßα του Σεβασμιþτατου Αρχιεπισκüπου ΑμερικÞς κ.κ. Ελπιδοφüρου πραγματοποιÞθηκε στην πλατεßα Ελευθερßας τελετÞ για την ΕθνικÞ ΗμÝρα ΜνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων Μαρτýρων και Ηρþων του Ολοκαυτþματος.

 

Η τελετÞ ξεκßνησε με ΑσκαβÜ (επιμνημüσυνη δÝηση) απü το Ραβßνο της ΙΚΘ Σοφολογιüτατο Izhak Dayan και ακολοýθησε η χορωδßα της ΙΚΘ με τους ψαλμοýς του Δαυßδ.

 

Στην συνÝχεια στο βÞμα προσÞλθε ο ΠρÝσβης των Η.Π.Α. κ. George J. Tsunis, ο οποßος τüνισε:

 

 

«Πüλεις üπως η Θεσσαλονßκη, που κÜποτε Þταν γνωστÝς ως η μητÝρα του ΙσραÞλ για τον ακμÜζοντα εβραúκü πληθυσμü τους βßωσαν την καταστροφÞ σχεδüν ολüκληρης της κοινüτητας. Περßπου το 98% δολοφονÞθηκε κατÜ τη διÜρκεια αυτÞς της φρικτÞς περιüδου. ΣÞμερα, τιμοýμε τη μνÞμη τους και επιβεβαιþνουμε τη δÝσμευσÞ μας να μην τους ξεχÜσουμε.

 

Το κτßριο του Μουσεßου Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος, σε αυτÞν την πüλη τους επüμενους μÞνες εßναι μια τρανÞ απüδειξη αυτÞς της δÝσμευσης. Αυτü το Μουσεßο δεν θα χρησιμεýσει μüνο ως τüπος μνÞμης για üσους χÜθηκαν, αλλÜ θα εßναι Ýνας εκπαιδευτικüς φÜρος που θα επιμορφþνει τις μελλοντικÝς γενιÝς για τις φρικαλεüτητες του Ολοκαυτþματος και τους κßνδυνοýς που προκýπτουν üταν αγνοοýμε Þ ανεχüμαστε το μßσος και τη μισαλλοδοξßα που υπÜρχει γýρω μας.

 

Θα σταθεß ως σýμβολο του συλλογικοý μας üρκου «ποτÝ ξανÜ»

 

Η προστασßα του εβραúκοý πολιτισμοý και των ιστορικþν τüπων ΕβραúκÞς παρουσßας υπερβαßνει την απλÞ πρÜξη της διατÞρησης. Εßναι μια πρÜξη περιφρüνησης απÝναντι σε üσους επιλÝγουν σε üσους επιδιþκουν να σβÞσουν την ιστορßα ενüς λαοý και την ýπαρξÞ του. Για το σκοπü αυτü πρÝπει να ολοκληρþσουμε το Μουσεßο Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος και το πÜρκο στην Πλατεßα Ελευθερßας επειγüντως.

 

Αγαπητοß μου, Ýνας απü τους αγαπημÝνους μου στωικοýς εßναι ο Επßκτητος ο οποßος μßλησε για συνειδητÝς επιλογÝς. ΚÜθε μÝρα κÜνουμε συνειδητÝς επιλογÝς. ΞÝρουμε ποιο εßναι το σωστü και πιο εßναι το λÜθος.

 

Και με üλο τον σεβασμü θα πω üτι υπÜρχουν πολλÜ μÝρη στα οποßα μποροýμε να κÜνουμε  χþρους στÜθμευσης. ΑλλÜ υπÜρχει μüνο Ýνα μÝρος üπου μποροýμε να δεσμευτοýμε να κλεßσουμε σωστÜ την πληγÞ για να τιμÞσουμε σωστÜ αυτοýς που χÜθηκαν και πρÝπει να εßναι εδþ. ΕπειδÞ το Þθος μας, το φιλüτιμü μας, το απαιτεß απü τον ßδιον μας τον εαυτü.  καυσßμου μας απαιτοýσε.

 

ΑυτÝς δεν εßναι τοποθεσßες που εßναι μÝρη ΕβραúκÞς ΚληρονομιÜς. Αποτελοýν μÝρη της παγκüσμιας κληρονομιÜς και αναπüσπαστο μÝρος της ανθρþπινης ιστορßας. Το να εßμαστε μÜρτυρες σÞμερα δεν σημαßνει απλþς να θυμüμαστε το παρελθüν απαιτεß απü εμÜς να δρÜσουμε τþρα ενÜντια στο μßσος, στο μßσος κÜθε μορφÞς, στον αντισημιτισμü και σε κÜθε εßδος διÜκρισης.».

 

Ακολοýθως ο ΠρÝσβης του ΙσραÞλ κ. Noam Katz σημεßωσε:

 

 

«ΣÞμερα συγκεντρωνüμαστε για να αποτßσουμε, με επßσημο τρüπο, φüρο τιμÞς στις Ýξι εκατομμýρια ψυχÝς που δολοφονÞθηκαν βÜναυσα στο Ολοκαýτωμα, μια τραγωδßα που στοßχισε σχεδüν πενÞντα χιλιÜδες ζωÝς απü τη Θεσσαλονßκη, εξαλεßφοντας το 94% της εβραúκÞς κοινüτητας της Θεσσαλονßκης, η οποßα κÜποτε Þταν γνωστÞ ως ΙερουσαλÞμ των Βαλκανßων. ΚÜτι τÝτοιο απαιτεß αταλÜντευτη επαγρýπνηση ενÜντια στον αντισημιτισμü, τη λατρεßα, τον ρατσισμü και τον φασισμü. Το ΠοτÝ ΞανÜ δεν εßναι Ýνα κενü σýνθημα. Εßναι εντολÞ ευθýνης και υποχρÝωση.

 

Το επικεßμενο Μουσεßο του Ολοκαυτþματος στη Θεσσαλονßκη αποτελεß απüδειξη της κοινÞς μας δÝσμευσης να θυμüμαστε το παρελθüν και να αντλοýμε μαθÞματα για το μÝλλον. Με θÜρρος ακοýω üτι ο νÝος δÞμαρχος Θεσσαλονßκης ΣτÝλιος Αγγελοýδης δεσμεýτηκε üτι η Πλατεßα Ελευθερßας θα γßνει Ýνα Μνημεßο για την εβραúκÞ κοινüτητα της πüλης».

 

Ο κ. Katz επεσÞμανε üτι αναλογιζüμενοι το Ολοκαýτωμα «πρÝπει να αντιμετωπßσουμε το ζÞτημα της συστηματικÞς κατÞχησης και πλýσης εγκεφÜλου που γεννÜ μßσος. ΑυτÞ η κατÞχηση επÝτρεψε στους Ναζß να διαπρÜξουν το μεγαλýτερο Ýγκλημα στην ανθρþπινη Ιστορßα, με στüχο να εξολοθρεýσουν Ýνα ολüκληρο Ýθνος».

 

Ο ΠρÝσβης του ΙσραÞλ τüνισε üτι η μνÞμη των θυμÜτων αποτελεß δÝσμευση για την εξαγωγÞ διδαγμÜτων, που θα προωθοýν την ενüτητα και την ανεκτικüτητα και πρüσθεσε: «Δηλþνουμε üτι οι ιστορßες τους δε θα ξεχαστοýν και η κληρονομιÜ τους θα χρησιμεýσει για να αντισταθοýμε στον αντισημιτισμü, στο μßσος, την προκατÜληψη σε οποιαδÞποτε μορφÞ. Μαζß, ας φροντßσουμε να μην επαναληφθοýν οι φρικαλεüτητες του Ολοκαυτþματος».

 


Στη συνÝχεια το λüγο πÞρε ο ΠεριφερειÜρχης ΚεντρικÞς Μακεδονßας, κ. Απüστολος Γ. Τζιτζικþστας, αναφÝροντας στην τοποθÝτησÞ του:

 

«Η καθιÝρωση της ΗμÝρας ΜνÞμης για τους ¸λληνες Εβραßους ΜÜρτυρες και ¹ρωες του Ολοκαυτþματος, εßναι μια ιδιαßτερα σημαντικÞ, εθνικÞ απüφαση αυτογνωσßας. ΕιδικÜ εδþ στη Θεσσαλονßκη, εßναι μια ημÝρα που μας κÜνει να σκεφτüμαστε Ýνα απü τα σκοτεινüτερα κεφÜλαια της νεüτερης Ιστορßας μας. ΜνÞμες πüνου και απþλειας που δεν χωροýν στον ανθρþπινο νου. Γιατß καμßα Üλλη εβραúκÞ κοινüτητα στην Ευρþπη δεν εξοντþθηκε τüσο μαζικÜ τüσο γρÞγορα, üσο η εβραúκÞ κοινüτητα της Θεσσαλονßκης. Το Μνημεßο του Ολοκαυτþματος μας προτρÝπει να κοιτÜξουμε κατÜματα αυτü το παρελθüν. Και ταυτüχρονα αποτελεß τη διαρκÞ υπενθýμιση του καθÞκοντος που Ýχουμε, να μην αφÞσουμε ποτÝ, οýτε χαραμÜδα στο τυφλü μßσος, στο ρατσισμü και στον αντισημιτισμü…. Το ΠÜρκο ΜνÞμης που θα δημιουργηθεß στην Πλατεßα Ελευθερßας, και για το οποßο χαιρετßζω την απüφαση του δÞμου Θεσσαλονßκης να επισπεýσει επιτÝλους τις διαδικασßες εργασιþν για την ολοκλÞρωσÞ του, αλλÜ και το Μουσεßο Ολοκαυτþματος της Θεσσαλονßκης, για το οποßο η ΠεριφÝρεια ΚεντρικÞς Μακεδονßας Ýχει Þδη εξασφαλßσει πüρους για τη χρηματοδüτησÞ του, θα αποτελοýν ζωντανü μÜθημα της Ιστορßας του τüπου μας και του Εβραúκοý Ελληνισμοý, αλλÜ και καθημερινÞ υπενθýμιση του καθÞκοντος üλων μας, να μην ξεχνÜμε».

 

ΑμÝσως μετÜ στο βÞμα ανÝβηκε ο Αντιπρüεδρος  της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης, κ. ΛÜζαρος ΣεφιχÜ. Μεταξý Üλλων υπογρÜμμισε:

 

 

«ΣÞμερα οι συνθÞκες δεν εßναι ßδιες με αυτÝς αμÝσως μετÜ το τÝλος του Β´ Παγκοσμßου ΠολÝμου. Οι πληγÝς δεν εßναι νωπÝς. ¼τι μας Ýφερε üμως εκεß, το μßσος και αντισημιτισμüς, δεν Ýπαψε ποτÝ να υπÜρχει. Στις μÝρες μας üχι μüνο υπÜρχει αλλÜ ενισχýεται …

 

…Το 2024 συμπληρþνονται εßκοσι χρüνια απü την θÝσπιση της εθνικÞς ημÝρας μνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων Μαρτýρων και Ηρþων του Ολοκαυτþματος. ΧρειÜστηκαν περßπου οκτþ χρüνια προσπÜθειας για να φτÜσουμε σε μια εξÝλιξη σταθμü το 2004. … Τüτε, γινüταν πλÝον ευρýτερα αντιληπτü üτι η ενßσχυση της μνÞμης του ολοκαυτþματος, η ενεργÞ συμμετοχÞ üλων σε αυτÞ τη διαδικασßα, με την συγκεκριμÝνη ημÝρα να λειτουργεß υπενθυμητικÜ και μüνο, δεν αφορÜ το χθες αλλÜ κυρßως το σÞμερα και το αýριο και πως σημαντικüτερος παρÜγοντας στην αÝναη αυτÞ προσπÜθεια πρÝπει να εßναι η Παιδεßα.

 

¸νας τομÝας στον οποßο πρÝπει να επιμεßνουμε με üλα τα προγρÜμματα τα οποßα Þδη υπÜρχουν, με την ταχýτερη δυνατÞ συγκρüτηση και σωστÞ εφαρμογÞ του εθνικοý σχεδßου δρÜσης για την καταπολÝμηση του αντισημιτισμοý τη διασπορÜς του μßσους των ρατσιστικþν μηνυμÜτων και της παραποßησης της ιστορßας στη χþρα μας. Με την Ýναρξη των εργασιþν για το Μουσεßο Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος που θα συμβÜλλει καßρια στην ενßσχυση της ΜνÞμης και την προÜσπιση της ιστορικÞς αλÞθειας.

 

Αυτü που λεßπει εßναι το ΠÜρκο ΜνÞμης στην Πλατεßα Ελευθερßας με το μνημεßο του Ολοκαυτþματος στο κÝντρο του. Η Κοινüτητα, η ßδια η πüλη, ο διεθνÞς Εβραúσμüς, σε συνÝχεια επανειλημμÝνων εξαγγελιþν, αναμÝνει καρτερικÜ τις ενÝργειες του ΔÞμου Θεσσαλονßκης για την υλοποßησÞ τους. Η παρατεταμÝνη καθυστÝρηση για το Ýργο αυτü, κÜνει τη Θεσσαλονßκη να φαßνεται πως στÝκεται αμÞχανη, σιωπηλÞ. ¼πως στÝκονταν οι Θεσσαλονικεßς παρατηρþντας τα üσα διαδραματßζονταν σε αυτü τον τüπο το Μαýρο ΣÜββατο.

 

Κυρßες και κýριοι,

 

Το Ολοκαýτωμα δεν συνÝβη εν μßα νυκτß. Γνωρßζουμε üτι ο αντισημιτισμüς δεν εμφανßστηκε εν κενþ. Οι ιδÝες και τα Ýργα των Ναζß, που σÞμερα τρομÜζουν, κÜποτε Þταν αποδεκτÜ και βρÞκαν γüνιμο Ýδαφος για να μας οδηγÞσουν στον üλεθρο.

 

ΠαραμÝνουμε προσηλωμÝνοι στη ΜνÞμη. Στην υπüμνηση ενüς εγκλÞματος με θýματα Ýξι εκατομμýρια Εβραßους που αναßτια στιγματßστηκαν, διþχθηκαν και εξοντþθηκαν με βιομηχανικÝς μεθüδους. ¸να Ýγκλημα που διαπρÜχθηκε κατÜ της ανθρωπüτητας.

 

Προσπαθοýμε þστε οι επþδυνες αυτÝς μνÞμες, οι ζωÝς üσων χÜθηκαν Üδικα και οι εμπειρßες αυτþν που επÝζησαν, να αποτελÝσουν τη βÜση μιας καλýτερης, πιο ανοικτÞς, μιας πιο δεκτικÞς κοινωνßας.

 

Οι λÝξεις ΠοτÝ ΞανÜ δεν βοηθοýν απü μüνες τους. Αν το αληθινü ζητοýμενο εßναι η αποτροπÞ της επανÜληψης του Ολοκαυτþματος πρÝπει να εßναι ξεκÜθαρο üτι αυτü επαφßεται σε εμÜς. Σε üλους μας. Και πραγματþνεται με πρÜξεις, üχι με λüγια».

 

 


Ο ΔÞμαρχος Θεσσαλονßκης κ. ΣτÝλιος Αγγελοýδης στο χαιρετισμü του σημεßωσε:

 

«ΘÝλω να εßστε βÝβαιοι üτι ο ΔÞμος Θεσσαλονßκης εßναι Ýτοιμος να προχωρÞσει στην Üμεση δημοπρÜτηση αυτοý του Ýργου. Εßναι ημÝρα πÝνθους η σημερινÞ, η ημÝρα που γυρνÜμε το ρολüι πßσω, στα χρüνια της φρßκης, στην μαρτυρικÞ εκεßνη εποχÞ που η Θεσσαλονßκη η πüλη της αρμονικÞς συμβßωσης επρüκειτο να στερηθεß Ýνα σημαντικÞ κομμÜτι της πολυπολιτισμικÞς της ταυτüτητας, Ýνα κομμÜτι της ßδιας της ψυχÞς της. Εßναι η μÝρα που αποδßδουμε τον ελÜχιστο φüρο τιμÞς στα θýματα του τρüμου και επαναβεβαιωνουμε με τον πλÝον εμφατικü τρüπο πως δεν ξεχνÜμε.

 

Εßμαι στην ευχÜριστη θÝση να σας ανακοινþσω πως με την Ýμπρακτη στÞριξη της κυβÝρνησης Ýγινε δυνατÞ η εξασφÜλιση της απαραßτητης χρηματοδüτησης þστε να προχωρÞσουμε Üμεσα στη δημοπρÜτηση του Ýργου. Το πÜρκο μνÞμης θα δημιουργηθεß στην νÝα πλατεßα Ελευθερßας και μαζß με το μουσεßο ολοκαυτþματος θα αποτελÝσουν δýο κορυφαßα τοπüσημα που θα υπηρετοýν τüσο την ανÜγκη διαφýλαξης της ιστορικÞς μνÞμης στο διηνεκÝς üσο και στην ανÜδειξη της αλÞθειας του ολοκαυτþματος, μιας αλÞθειας που κÜποιοι εξακολουθοýν να αποκρýπτουν, να φαλκιδευουν, να διαστρευλþνουν.

 

ΕλÜχιστοι Þταν εκεßνοι που επιβßωσαν. Κατüρθωσαν, üμως, χÜρη στο πεßσμα, στην αποφασιστικüτητα και στην επιμονÞ τους, να συγκροτÞσουν και πÜλι την κοινüτητÜ τους, να οικοδομÞσουν, üπως Ýχει επισημÜνει στο παρελθüν ο πρüεδρος της κοινüτητας, ο Δαυßδ ΣαλτιÝλ, μια νÝα ζωÞ πÜνω στα ερεßπια.

 

Σε αυτοýς τους ανθρþπους, σε αυτοýς που χÜθηκαν στα κρεματüρια και σε αυτοýς που επÝστρεψαν, η πüλη δεν Ýχει εκπληρþσει το χρÝος της. Οφεßλουμε να παραδεχτοýμε üτι συνιστÜ ýβρη το γεγονüς, πως η Πλατεßα αυτÞ δεν Ýχει αποδοθεß ακüμη στη συλλογικÞ μνÞμη»

 

 

Ακολοýθως η ΑντιπεριφερειÜρχης ΜητροπολιτικÞς Ενüτητας Θεσσαλονßκης, κα. Π. Πατουλßδου παßρνοντας τον λüγο εßπε:

 

«Απü τις σχεδüν 46.,000 εβραßους της Θεσσαλονßκης επÝστρεψαν 900 Üνθρωποι.

 

ΒρÞκαν μια Üδεια πüλη. ΑναζÞτησαν τα σπßτια τους. Η επιστροφÞ τους δεν Þταν θÜνατος αλλÜ Þταν μια θλιβερÞ πραγματικüτητα. ¸να νÝο αδιÝξοδο για την ΕβραúκÞ κοινüτητα. ΑδιÝξοδες ιστορßες που δεν τιμοýν πολλοýς χριστιανοýς εκεßνης της εποχÞς.

 

Μια τραγικÞ λεπτομÝρεια…

 

¼ταν Üρχισαν να στÞνουν τις ζωÝς τους απü την αρχÞ, οι Üνθρωποι παντρεýονταν ομαδικÜ. Γιατß; Γιατß δεν εßχαν πια οικογÝνειες φßλους συγγενεßς. Τι τροφοδοτεß τον ρατσισμü; η Üγνοια. ΚÜθε παθογÝνεια μιας κοινωνßας οφεßλεται στην Üγνοια. ¼πως μικρÝς αναφορÝς υπÜρχουν στα εκπαιδευτικÜ βιβλßα για την γενοκτονßα των Ποντßων Ýτσι συμβαßνει και με το Ολοκαýτωμα. Λεßπει üμως, λεßπει τραγικÜ, απü την εκπαßδευσÞ μας η ιστορßα της ιστορßας μας.

 

Και αυτü το κενü γεννÜει παρενÝργειες με κυριüτερη το μßσος. ΘρÝφει ψυχþσεις. Κι üταν η ψýχωση δηλητηριÜζει τους λαοýς γεννÜει εκατüμβες νεκρþν.

 

Τα νοýμερα απü μüνα τους μπορεß να εßναι σοκαριστικÜ αλλÜ αυτÜ τα νοýμερα Ýχουν πßσω τους πρüσωπα. Και σε αυτÞ την πλατεßα, σε αυτÝς τις εκδηλþσεις το πρüσωπο του πüνου το εßδαμε γιατß εßδαμε ανθρþπους που επÝζησαν και γýρισαν και εßχαν και τον αριθμü στο μπρÜτσο.

 

Οι Εβραßοι της Θεσσαλονßκης δεν εßχαν οýτε τÜφο να τους θρηνÞσει κÜποιος. Το Μουσεßο του Ολοκαυτþματος εßναι Ýνα ουσιαστικü κομμÜτι του παζλ της πüλης.  Χαßρομαι που σÞμερα επιβεβαιþνεται σÞμερα üτι η Πλατεßα Ελευθερßας σÞμερα θα γßνει Ýνα τοπüσημο. ¼χι Ýνα τοπüσημο τουριστικü, αλλÜ Ýνα προσκυνηματικü τοπüσημο.

 

ΥπÜρχει Ýνας στßχος στον ΕπιτÜφιο του Ρßτσου που λÝει «κι üσοι αγαπιοýνται και νεκροß, ποτÝ τους δεν πεθαßνουν»  Εßθε αυτÞ η πüλη να ξαναγαπÞσει τους νεκροýς της! Αιωνßα τους η μνÞμη`,

 

Την κεντρικÞ ομιλßα της εκδÞλωσης Ýκανε ο Υφυπουργüς Εσωτερικþν (ΤομÝα Μακεδονßας και ΘρÜκης), κ. ΕυστÜθιος Κωνσταντινßδης λÝγοντας μεταξý Üλλων:

 

 

«Στην ΕλλÜδα δεν εßναι ανεκτÝς εκδηλþσεις αντισημιτισμοý και Üλλων μορφþν ρατσισμοý και μισαλλοδοξßας. Το ελληνικü κρÜτος, με πολλÜ νομοθετικÜ και Üλλα μÝτρα καταπολεμÜ τον αντισημιτισμü και μεριμνÜ για τη μνÞμη του Ολοκαυτþματος, σε στενÞ συνεργασßα με τους Εβραßους συμπολßτες μας, το Κεντρικü Ισραηλιτικü Συμβοýλιο ΕλλÜδος και τις κατÜ τüπους ΙσραηλιτικÝς Κοινüτητες.

 

… ελληνικÞ κυβÝρνηση Ýχει δεσμευθεß να εκπονÞσει, και Þδη επεξεργÜζεται το περιεχüμενο ενüς συνεκτικοý Εθνικοý Σχεδßου ΔρÜσης για την καταπολÝμηση του αντισημιτισμοý …. αυτü θα συστηματοποιεß πολλÝς δρÜσεις που Þδη πραγματοποιοýνται επß σειρÜ ετþν και θα προβλÝπει πολλÝς νÝες, με την εμπλοκÞ υπουργεßων Üλλων φορÝων, üπως προβλÝπει και η πρþτη `ΣτρατηγικÞ της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης, 2021, για την καταπολÝμηση του Αντισημιτισμοý και την προþθηση της εβραúκÞς ζωÞς`. ….παρÜλληλα, το υπουργεßο Εξωτερικþν ορßζει συνεχþς, απü το 2012, Ειδικü Εκπρüσωπο για την καταπολÝμηση του Αντισημιτισμοý και την προÜσπιση της ΜνÞμης του Ολοκαυτþματος.

 

Εδþ στη Θεσσαλονßκη, στην πüλη που στο παρελθüν χαρακτηρßσθηκε ως Madre Israel, μητÝρα του εβραúσμοý, η μνÞμη εßναι και θα παραμεßνει παροýσα. Ο ελληνικüς λαüς, που σε τüσες θυσßες υποβλÞθηκε κÜτω απü τη ναζιστικÞ κατοχÞ και τον πüλεμο, δεν ανÝχεται να βεβηλþνονται μνημεßα και χþροι που μαρτυροýν σÞμερα τη φρßκη που Ýζησε η ανθρωπüτητα. Δεν πρÝπει ποτÝ να ξεχÜσουμε üσα συνÝβησαν, πρÝπει να μαθαßνουμε και να τα ερευνοýμε, για να μην τα ξαναζÞσουμε.

 

Γι` αυτü εßναι εθνικü καθÞκον μας να περÜσουμε τη μνÞμη στις νÝες γενεÝς. Το Μουσεßο του Ολοκαυτþματος, η ανÝγερση του οποßου βρßσκεται πιο κοντÜ απü ποτÝ, θα συμβÜλλει καθοριστικÜ σε αυτü. Κι ας μην πλανιüμαστε, υπÜρχουν ακüμα θιασþτες του ναζισμοý και του αντισημιτισμοý, κι αν ντρÝπονται να υπερασπιστοýν δημüσια τις κτηνωδßες του παρελθüντος, καλλιεργοýν συστηματικÜ τη ρητορικÞ μßσους και σπÝρνουν την Ýχθρα στο γüνιμο Ýδαφος της παραπληροφüρησης και της συνωμοσιολογßα. Γι` αυτü, αν πρÜγματι θÝλουμε το ποτÝ ξανÜ, να μην καταλÞξει μßα αφελÞς ευχÞ, πρÝπει πÜντα να συνοδεýεται απü το καμßα ανοχÞ. Αιþνια η μνÞμη τους».

 

Στη συνÝχεια η κατÜθεση στεφÜνων στο Μνημεßο Ολοκαυτþματος ξεκßνησε με την κα. Ρßνα ΜπαρζιλÜι ΡεβÜχ ως εκπρüσωπο των επιζησÜντων μελþν της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης ομÞρων στα ναζιστικÜ στρατüπεδα συγκÝντρωσης.

 

ΜετÜ οι μαθητÝς του Δημοτικοý Σχολεßου «ΙωσÞφ Νισσßμ» της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης Üφησαν Ýνα λουλοýδι στο μνημεßο στη μνÞμη των θυμÜτων του Ολοκαυτþματος.

 

 

Ακολοýθησε η κατÜθεση στεφÜνων απü τον Αρχιεπßσκοπο ΑμερικÞς κ. Ελπιδοφüρο, τον Παναγιþτατο Μητροπολßτη Θεσσαλονßκης, κ. Φιλüθεο, εκπροσþπους των αρχηγþν των κομμÜτων, της ΒουλÞς, της ΤοπικÞς Αυτοδιοßκησης,  εκπροσþπους διπλωματικþν, πρυτανικþν, εκκλησιαστικþν, στρατιωτικþν αρχþν και ΣωμÜτων Ασφαλεßας.

 

Η τελετÞ Ýκλεισε με κατÜθεση στεφÜνων, την τÞρηση ενüς λεπτοý σιγÞς και τον Εθνικü ¾μνο.