03.05.2024
 

 

ÇìÝñá ÌíÞìçò ôùí ÅëëÞíùí Åâñáßùí Ìáñôýñùí êáé Çñþùí ôïõ Ïëïêáõôþìáôïò

 

Στις 26.01.2014, η ΠεριφÝρεια ΚεντρικÞς Μακεδονßας και η ΙσραηλιτικÞ Κοινüτητα Θεσσαλονßκης διοργÜνωσαν στο Μνημεßο Ολοκαυτþματος στην Πλατεßα Ελευθερßας τελετÞ για την ΗμÝρα ΜνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων Μαρτýρων και Ηρþων του Ολοκαυτþματος, παρουσßα εκπροσþπων της Πολιτεßας, της τοπικÞς αυτοδιοßκησης, των διπλωματικþν αρχþν, καθþς και πλÞθους κüσμου.

 

 

Η τελετÞ ξεκßνησε με επιμνημüσυνη δÝηση απü το Ραβßνο Θεσσαλονßκης, κ. Ααρþν ΙσραÝλ και ψαλμοýς απü τη χορωδßα της ΙΚΘ.

Ακολοýθησε χαιρετισμüς του εκπροσþπου της ΚυβÝρνησης, Υπουργοý Μακεδονßας – ΘρÜκης κ. Θεüδωρο ΚαρÜογλου, ο οποßος τüνισε:  «Ας βροντοφωνÜξουμε, λοιπüν, Ýνα ηχηρü "¼χι". ¼χι στους νοσταλγοýς του σκοταδισμοý, üχι στους οπαδοýς της βßας και σε üλους εκεßνους προπηλακßζουν και υβρßζουν τη δημοκρατßα. Ας καταδικÜσουμε με πÜθος κÜθε τÝτοια πρÜξη και ας επαγρυπνοýμε για να μην επαναληφθεß παρüμοιο Ýγκλημα κατÜ της ανθρωπüτητας», συμπληρþνοντας «Αν θυμüμαστε για πÜντα τα θýματα της ναζιστικÞς θηριωδßας δεν θα χρειαστεß να θρηνÞσουμε ποτÝ ξανÜ».

 

Στη συνÝχεια το λüγο πÞρε ο ΠρÝσβης του ΙσραÞλ κ. ¶ριε ΜÝκελ ο οποßος υπογρÜμμισε üτι: «Η Θεσσαλονßκη αποτελεß Ýνα διπλü σýμβολο: Πρþτον, αποτελεß Ýνα κÝντρο μνÞμης για την ιστορßα του Ελληνικοý Εβραúσμοý και του Ολοκαυτþματος που εκπÝμπει ισχυρÜ μηνýματα στον αγþνα κατÜ του εξτρεμισμοý». Τüνισε δε üτι οι εκδηλþσεις μνÞμης που διοργανþθηκαν πÝρσι στη Θεσσαλονßκη με αφορμÞ την συμπλÞρωση 70 χρüνων απü τη αναχþρηση του πρþτου συρμοý για το στρατüπεδο εξüντωσης ¶ουσβιτς – Μπρßκεναου «…, καθþς και η εκδÞλωση σÞμερα, σε συνδυασμü με τα αποφασιστικÜ μÝτρα που Ýχει εφαρμüσει η ΕλληνικÞ ΚυβÝρνηση για την καταπολÝμηση νÝο-Ναζιστικþν φαινομÝνων, στÝλνουν Ýνα ηχηρü μÞνυμα κατÜ του εξτρεμισμοý, του αντισημιτισμοý και της ξενοφοβßας, που δυστυχþς αναβιþνουν σε üλο τον κüσμο και στην Ευρþπη».

 

Ο ΠεριφερειÜρχης ΚεντρικÞς Μακεδονßας, κ. Απüστολος Τζιτζικþστας, στο χαιρετισμü του αναφÝρθηκε στη γÝννηση του φασισμοý στη δεκαετßα του 30 στην Ευρþπη - γÝννηση και Üνοδο η οποßα ακολοýθησε την εκδÞλωση του οικονομικοý κραχ του 1929- και την παραλλÞλισε με τη σημερινÞ οικονομικÞ κρßση που γεννÜ κοινωνικÝς εκρÞξεις και φασιστικÝς συμπεριφορÝς. Υπογραμμßζοντας üτι: «Οφεßλουμε üλοι να θυμüμαστε πÜντα üτι η γενοκτονßα των Εβραßων αποτελεß Ýνα απü τα μεγαλýτερα εγκλÞματα üχι μüνο κατÜ των ßδιων των Εβραßων, αλλÜ και κατÜ της ανθρωπüτητας».

 

Προσερχüμενος στο βÞμα ο ΑντιπεριφερειÜρχης Θεσσαλονßκης, κ. Γεþργιος ΤσαμασλÞς.  αναφÝρθηκε στους εκατοντÜδες χιλιÜδες αθþους που υπÝστησαν αφÜνταστη φρßκη, πριν βρουν τραγικü και φρικτü θÜνατο και στην ανÜγκη ενßσχυσης της μνÞμης και στο γεγονüς üτι η ΕλλÜδα δεν ξεχνÜ τους πολßτες της που χÜθηκαν σημειþνοντας üτι «ο μαρτυρικüς θÜνατüς τους δεν Þταν χωρßς νüημα».

Στις ενÝργειες που Ýχουν γßνει στον δÞμο Θεσσαλονßκης για την ανÜδειξη μνημεßων που συνδÝονται με τα θýματα του Ολοκαυτþματος, το μνημüνιο συνεργασßας για τη δημιουργßα Μουσεßου Ολοκαυτþματος και την επικεßμενη ανÜπλαση της πλατεßας Ελευθερßας αναφÝρθηκε ο δÞμαρχος, κ. ΓιÜννης ΜπουτÜρης.

Ο Πρüεδρος της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας, κ. Δαυßδ ΣαλτιÝλ στο χαιρετισμü του τüνισε üτι: «ΕβδομÞντα χρüνια εßναι μßα μεγÜλη περßοδος που üχι μüνον επιτρÝπει, αλλÜ επιβÜλει να αναλογιστοýμε αν κÜναμε, ως κοινωνßα, üσα οφεßλαμε να εßχαμε κÜνει. ¼σα οφεßλαμε σε üσους Ýζησαν πριν απü μας και σε üσους ακολουθοýν.» ΑναφÝρθηκε στα üσα ακολοýθησαν τη λÞξη του Β´ Παγκοσμßου ΠολÝμου, στην σκληρÞ πραγματικüτητα που αντιμετþπισαν η ελÜχιστοι επιζþντες που επÝστρεψαν στη Θεσσαλονßκη, προσπαθþντας να ξαναχτßσουν τις ζωÝες τους και να δημιουργÞσουν εκ νÝου την Κοινüτητα. Μεταξý Üλλων υπογρÜμμισε üτι «Η μνÞμη του Ολοκαυτþματος δεν αφορÜ το παρελθüν. ΑφορÜ το μÝλλον. ¼χι το μÝλλον των εβραßων, αλλÜ το μÝλλον της ανθρωπüτητας. Το αν στους πολÝμους θα επαναλαμβÜνονται θηριωδßες, εßναι Ýνα ερþτημα που αφορÜ το μÝλλον της ανθρωπüτητας. Και μüνον η πλÞρης αντßληψη του τι συνÝβη στο Δεýτερο Παγκüσμιο Πüλεμο, μüνον η γενßκευση, η βÜθυνση και η εμπÝδωση της μνÞμης του ολοκαυτþματος μπορεß να αποτελÝσει απÜντηση στα φαινüμενα της νοσταλγßας της βαρβαρüτητας, που παρατηροýνται Ýντονα στις μÝρες μας.» Κλεßνοντας το χαιρετισμü του ο Πρüεδρος της ΙΚΘ σημεßωσε «Οφεßλουμε στις επüμενες γενιÝς την ιστορικÞ αλÞθεια. Θα συνεχßσουμε να παλεýουμε εναντßον της λÞθης και της διαστρÝβλωσης»

 

Ο Πρüεδρος του Κεντρικοý Ισραηλιτικοý Συμβουλßου ΕλλÜδος κ. Βενιαμßν ΑλμπÜλας διερωτÞθηκε προσερχüμενος στο βÞμα «Θα μας ξυπνÞσουν Üραγε οι ακροδεξιÝς υποψηφιüτητες για τους δÞμους και τις περιφÝρειες στη χþρα μας;» εκφρÜζοντας παρÜλληλα και τον προβληματισμü του για φαινüμενα νεοναζισμοý και αντισημιτισμοý και μισαλλοδοξßας «που δυστυχþς βρßσκονται σε Ýξαρση τελευταßα σε üλη την Ευρþπη και στη χþρα μας».

Κεντρικüς ομιλητÞς Þταν ο Κοινοβουλευτικüς Υφυπουργüς Ευρωπαúκþν ΥποθÝσεων του Υπουργεßου Εξωτερικþν της ΟμοσπονδιακÞς Δημοκρατßας της Γερμανßας, κ. Michael Roth, ο οποßος επισκÝφτηκε τη Θεσσαλονßκη συνοδευüμενος απü τετραμελÞ αντιπροσωπεßα υψηλüβαθμων στελεχþν του Υπουργεßου Εξωτερικþν της ΟμοσπονδιακÞς Δημοκρατßας της Γερμανßας.

 

ΚατÜ την ομιλßα του ο κ. M. Roth αναφÝρθηκε στην πλατεßα Ελευθερßας, λÝγοντας: «Αποτελεß μεγÜλη τιμÞ για μÝνα που Ýχω τη δυνατüτητα να σας απευθýνω ομιλßα αυτÞν την ημÝρα. Εßμαι βαθιÜ συγκινημÝνος, γιατß γνωρßζω σε ποιο χþρο βρßσκομαι σÞμερα και για ποιο λüγο…. Ο τüπος αυτüς εßναι τüπος πÝνθους για την ισραηλιτικÞ κοινüτητα. Στον χþρο αυτü συγκεντρþθηκαν μετÜ την εισβολÞ των γερμανþν κατακτητþν üλοι οι Üρρενες Ισραηλßτες, βασανßστηκαν, ταπεινþθηκαν και στη συνÝχεια εκτοπßστηκαν για καταναγκαστικÞ εργασßα. Η αδικßα που συντελÝστηκε σε αυτüν τον χþρο εßναι αδιανüητη… ΑλλÜ και για την μη ισραηλιτικÞ κοινüτητα της Θεσσαλονßκης εßναι μια μÝρα κι Ýνας τüπος πÝνθους. Η Θεσσαλονßκη Þταν για αιþνες μια πüλη με Ýνα χαρακτηριστικü εβραúκü χρþμα. Το Ολοκαýτωμα Üλλαξε αυτü το πρüσωπο της πüλης για πÜντα, αφÞνοντας βαθιÜ τραýματα και ουλÝς. Το 1943 η πüλη δεν Ýχασε μüνο αμÝτρητους πολßτες της, αλλÜ και αυτü το μοναδικü χρþμα που Ýδινε η εβραúκÞ κοινüτητα στον πολιτισμü, τις επιστÞμες Þ την οικονομßα. Αφανßστηκε σχεδüν εξ ολοκλÞρου. ΑυτÞ η απþλεια προκαλεß πüνο σε üλους μας, Ισραηλßτες και μη.»

Σε σχÝση με την ενßσχυση της μνÞμης του Ολοκαυτþματος ο κ. Roth υπογρÜμμισε: «Φροντßζουμε þστε η μνÞμη της καταστροφÞς και των εθνικοσοσιαλιστικþν εγκλημÜτων να παραμεßνει Üσβεστη στη σημερινÞ γενιÜ, αλλÜ και στις επüμενες. Το οφεßλουμε στα θýματα, αλλÜ και στα παιδιÜ μας, τα οποßα κληρονüμησαν τη γερμανικÞ ιστορßα και πρÝπει να ζÞσουν με αυτÞν. Μüνο μÝσα απü αυτÞ την ανÜληψη της ιστορικÞς μας ευθýνης μπορεß να υπÜρξει Ýνα καλýτερο μÝλλον. Το μÝλλον αυτü βρßσκεται για üλους μας, ¸λληνες και Γερμανοýς, Ισραηλßτες και μη, σε μια ελεýθερη, ανεκτικÞ Ευρþπη, ανοιχτÞ στον κüσμο. Ολüκληρη η Ευρþπη μπορεß να διδαχτεß απü την ιστορßα της Θεσσαλονßκης, απü τις καλÝς και τις κακÝς της στιγμÝς, απü τις επιτυχßες και τις τραγωδßες της, αφοý η πüλη αυτÞ υπÞρξε για αιþνες Ýνα μοναδικü σημεßο συνÜντησης και αφομοßωσης διαφüρων πολιτισμþν, θρησκειþν και γλωσσþν. Η για πολý μεγÜλα χρονικÜ διαστÞματα αυτονüητη ανεκτικüτητα, ο αλληλοσεβασμüς και η ειρηνικÞ συνýπαρξη, τις οποßες βßωναν οι Üνθρωποι εδþ στην καθημερινüτητÜ τους, αποτελοýν παρÜδειγμα για το μÝλλον της ηπεßρου μας. ΠρÝπει να παραμεßνουμε και στο μÝλλον προσεκτικοß μια και ο αντισημιτισμüς, το μßσος για τους ξÝνους και η ομοφοβßα δεν αποτελοýν επ’ ουδενß προβλÞματα του χθες, αλλÜ συναντþνται ακüμα και σÞμερα στις κοινωνßες.»

 

Απευθυνüμενος προσωπικÜ στον Πρüεδρο της ΙΚΘ, σε μια αποστροφÞ της ομιλßας του ο κ. Roth τüνισε: «ΑγαπητÝ κýριε ΣαλτιÝλ, Η ισραηλιτικÞ κοινüτητα κατÝβαλε υπü την μακρüχρονη καθοδÞγησÞ σας μεγÜλες προσπÜθειες για την ανοικοδüμηση στη Θεσσαλονßκη και πÝτυχε πολλÜ υπü δυσμενÝστατες συνθÞκες. Εμεßς οι επισκÝπτες μποροýμε μüνο να φανταστοýμε πüση δýναμη και πüση ενÝργεια κüστισε σ’ εσÜς, στα μÝλη της κοινüτητας και στους πολλοýς υποστηρικτÝς η ανοικοδüμηση και διατÞρηση του εβραúκοý τρüπου ζωÞς και των εβραúκþν κτιρßων και εγκαταστÜσεων της πüλης. Θα Þθελα να σας διαβεβαιþσω ξανÜ σÞμερα üτι η γερμανικÞ ΟμοσπονδιακÞ ΚυβÝρνηση θα στηρßξει με συγκεκριμÝνους τρüπους τις προσπÜθειÝς σας να ενισχýσετε και να αναπτýξετε τον εβραúκü τρüπο ζωÞς στη Θεσσαλονßκη.»

Κλεßνοντας την ομιλßα του ο κ. M. Roth σημεßωσε: «Δεν μποροýμε να δημιουργÞσουμε συνθÞκες μη γενüμενου. Το οφεßλουμε στα θýματα να μην σταθμßσουμε τον πüνο τους, να μην τον συμψηφßσουμε να μην τον σχετικοποιÞσουμε, γιατß εßναι ανεßπωτος. Μποροýμε μüνο να ζητÞσουμε συγχþρεση. Και μποροýμε να συμβÜλλουμε στην προσπÜθεια þστε η αδικßα αυτÞ να μην επαναληφθεß ποτÝ».

Ο κýκλος των ομιλιþν ολοκληρþθηκε με τη σýνθεση του Tomaso Giovanni Albinoni «Adagio», απü τη κα Μαρßνη Πεúκßδου.

Στη συνÝχεια τα παιδιÜ του δημοτικοý σχολεßου της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης Üφησαν λουλοýδια στο Μνημεßο Ολοκαυτþματος ενþ αμÝσως μετÜ ξεκßνησε η κατÜθεση στεφÜνων απü τους εκπροσþπους των Αρχþν, του Διπλωματικοý Σþματος, τους επιζþντες των στρατοπÝδων, εκπροσþπων των Ισραηλιτικþν ΚοινοτÞτων ΕλλÜδος, των Εβραúκþν οργανισμþν και Συλλüγων της πüλης.

ΜετÜ το πÝρας της τελετÞς στην Πλατεßα Ελευθερßας οι παρευρισκüμενοι μετÝβησαν στο Εβραúκü Μουσεßο Θεσσαλονßκης για την ειδικÞ παρουσßαση της Ýκθεσης του «ΝτοκουμÝντα και γλυπτικÜ τοπßα» του Γιþργου ΛÜππα, γλýπτη και καθηγητÞ της ΑνωτÜτης ΣχολÞς Καλþν Τεχνþν,  Αφετηρßα του καλλιτÝχνη για τη σýνθεση Þταν τα γεγονüτα της πλατεßας Ελευθερßας της 11ης Ιουλßου 1942, η αρχÞ των μεγÜλων δεινþν των εβραßων της Θεσσαλονßκης. ΑφορμÞ της σýλληψÞς του, οι φωτογραφßες που ελÞφθησαν απü τους εξþστες των κτιρßων της οδοý ΒενιζÝλου, απü γερμανοýς και Ýλληνες «παρατηρητÝς».