25.11.2017
 

 

Το ντοκιμαντέρ "Φιλιά εις τα παιδιά" προβάλλεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη

- Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (ΟΛΥΜΠΙΟΝ), ώρα 18:00
- Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Λιμάνι), ώρες 18:30 & 21:00

 

Οι προβολές τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσ/νίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσ/νίκης και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης.

Πρόσφατα προβλήθηκε στην πόλη ως φιλοξενούμενη δράση της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Μετά την επιτυχία των προβολών στα σινεμά Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το ντοκιμαντέρ συνεχίζει να προβάλλεται σε διάφορες πόλεις της χώρας καθώς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η διεθνής του πορεία με προβολές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η προβολή που έγινε στις 27 Ιανουαρίου στην έδρα της UNESCO στο ΠΑΡΙΣΙ με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Tιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ
και είχε πολλές δημοσιεύσεις και κριτικές.

Greek Film Festival Chicago, USA, 2012
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

“Αγών”-Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας 2012, Αθήνα
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Κριτικής Επιτροπής των παιδιών για το
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
-Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ


Το Φιλιά εις τα παιδιά δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα,
είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά
και στο ¶ουσβιτς της Πολωνίας.


Σύνοψη ταινίας

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.
Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά

Μαρτυρίες-Αφήγηση
Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο
Σήφης Βεντούρας
Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία
Σέλλυ Κούνιο-Κοέν
Μάριος Σούσης

Σκηνοθεσία–Σενάριο
Βασίλης Λουλές

Έρευνα
Βασίλης Λουλές / Ρέα Αποστολίδη

με τη συνεργασία
του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Μουσική
Νίκος Κυπουργός

Παραγωγή
MASSIVE PRODUCTIONS
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ε Ρ Τ

με την ενίσχυση
-ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
-ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
-AMERICAN SEPHARDI FEDERATION
-THE AMERICAN FRIENDS OF THE JEWISH MUSEUM OF GREECE
-TASK FORCE FOR INTERNATIONAL COOPERATION ON
HOLOCAUST EDUCATION, REMEMBRANCE, AND RESEARCH

με τη χορηγία
ΑΝΕΚ LINES / DIRENT / PORTO PALACE HOTEL Θεσ/νίκη

με την ευγενική παραχώρηση Αρχειακού Υλικού
-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
-UNITED STATES HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM
-ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
(συλλογή ταινιών του Κώστα Μπαλάφα)

με τη δημιουργική συμβολή
STORYDOC Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για το Ντοκιμαντέρ

χορηγοί επικοινωνίας
LiFO / protagon.gr / tvxs.gr / amagi radio / ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87.7 / ΙΑΝΟΣ /
ΕΡΤ / ΕΤ3 / ΝΕΤ 105.8 / KOSMOS 93.6 / 95.8 fm

Διανομή
Carousel films


Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου.
Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια.
Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα στη δίνη της Ιστορίας ή στον απόηχό της.

Φιλμογραφία (επιλογή)

2013    Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί      ντοκιμαντέρ    115’
2012    Φιλιά εις τα παιδιά      ντοκιμαντέρ    115’
2012    Στα ορεινά βοσκοτόπια      ντοκιμαντέρ     60’
2005    Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη      ντοκιμαντέρ     29’
2000    Ένας λαμπερός ήλιος      μυθοπλασία     36’
1999    Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών      ντοκιμαντέρ     30’
1996    Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό      ντοκιμαντέρ     93’
1993    Ο Αμερικάνος      μυθοπλασία     39’
1990    Απών      μυθοπλασία     15’

Επισκεφτείτε στο facebook τις σελίδες:

“Vassilis Loules”
http://www.facebook.com/vassilis.loules

“Φιλιά εις τα παιδιά”
http://www.facebook.com/pages/Φιλιά-εις-τα-παιδιά/298619743592734?sk=info

“Φιλιά εις τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη”
http://www.facebook.com/pages/Φιλιά-εις-τα-παιδιά-στη-Θεσσαλονίκη/111275145720770


Δείτε το TRAILER
http://www.youtube.com/watch?v=QfRWVjtQMGs

Στο συνημμένο αρχείο με τίτλο:

FILIA EIS TA PAIDIA_kritikes, typos

μπορείτε να δείτε
αποσπάσματα από δημοσιευμένα κείμενα και κριτικές για την ταινία
καθώς και πλήρη κατάλογο με:
-ΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΡΘΡΑ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
-ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ & ΚΕΙΜΕΝΑ του σκηνοθέτη