26.04.2024
 

 

Εκδήλωση μνήμης για τα 71 χρόνια

 

 

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα “Αλλατίνι – Ντασώ”  διοργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 71 ετών από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για το στρατόπεδο ¶ουσβιτς –Μπίρκεναου παρουσία εκπροσώπων των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου.

 

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας,  Πέτρος Δημητρακόπουλος, εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Ακολούθησε η ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας νεοελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ., Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου, με θέμα «Το Ολοκαύτωμα στις φωνές των επιζώντων». Η εκδήλωσε έκλεισε με συναυλία της Χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του συνόλου μεσαιωνικής και βυζαντινής μουσικής Codex Κώδιξ ensemble. Σολίστ ήταν η mezzosoprano Κασσάνδρα Δημοπούλου ενώ την αφήγηση έκανε ο ηθοποιός Έκτωρ Καλούδης. 

 

 

 

Την Κυριακή 16 Μαρτίου εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και μέλη του διπλωματικού σώματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν σε  πορεία μνήμης με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και κατάληξη τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στην σύντομη τελετή που ακολούθησε χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας, Πέτρος Δημητρακόπουλος εκ μέρους του Δημάρχου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Ο κ. Δημητρακόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα 3.000 παιδιά (ηλικίας έως 5 ετών) που υπάρχουν καταγεγραμμένα στους καταλόγους του ληξιαρχείου του δήμου Θεσσαλονίκης και χάθηκαν πρόωρα και βάναυσα στους θαλάμους αερίων του ¶ουσβιτς. «Και μαζί με αυτά χάθηκαν τα ταλέντα, τα όνειρα, οι προσδοκίες τους».

Ο κύριος Σαλτιέλ  ανέφερε ότι «η εκδήλωση δεν αποτελεί μόνον απότιση φόρου τιμής στους ομόθρησκούς μας αλλά και έμπρακτη συμμετοχή μας στην αντίδραση κατά του αντισημιτισμού που αναβιώνει». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί στο χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού  το Μουσείου Ολοκαυτώματος.

 Ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ότι «η σημερινή Θεσσαλονίκη δεν έχει τίποτα να χάσει, αλλά να κερδίσει αναγνωρίζοντας το ιστορικό παρελθόν της. Γιατί μια πόλη που δεν σέβεται το παρελθόν της δεν έχει μέλλον».

 

 

Στο τέλος της τελετής σε μια συμβολική κίνηση οι συμμετέχοντες απόθεσαν λευκά γαρύφαλλα στις ράγες των τρένων.