19.04.2024
 

 

Ο Εκβαρβαρισμός της Ευρώπης

 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
σας προσκαλεί στο διεθνές συνέδριο
Ο Εκβαρβαρισμός της Ευρώπης
από τον Αύγουστο του 1914 στη Shoah
που θα πραγματοποιηθεί 12 – 14 Ιουνίου 2014
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
(Βασ. Γεωργίου 1 & 3ης Σεπτεμβρίου)

 

Πληροφορίες:
http://wildeuropeconference1.wordpress.com/

 

Πρόγραμμα:

http://wildeuropeconference1.wordpress.com/programme/

 

Οι γλώσσες του Συμποσίου θα είναι τα αγγλικά και τα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Στις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το ευρωπαϊκό σύστημα δυνάμεων ήταν κυρίαρχο στον κόσμο σχεδόν σε κάθε τομέα ανθρώπινης και κοινωνικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα ήταν εξαγωγέας ανθρώπων, ιδεών, τέχνης, οικονομικών, πολιτικών, διοικητικών συστημάτων, θεσμών και τρόπου ζωής: πολιτισμού όπως ορίστηκε.
Τρεις δεκαετίες αργότερα, το ίδιο ευρωπαϊκό σύστημα, με πυρήνα πλέον τη ναζιστική Νέα Ευρώπη, άνοιγε μία προς μία τις πύλες για τον εφιάλτη και την Κόλαση. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, πολιτικές εξόντωσης και εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της ηπείρου, βιομηχανίες θανάτου και στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν ορισμένα από τα σημεία των νέων καιρών, που μαρτυρούσαν τη διολίσθηση στην απόλυτη βαρβαρότητα.

Το Συμπόσιο σκοπεύει να εξετάσει τα επιμέρους γεγονότα της πυκνής ιστορικής περιόδου 1914 – 1945, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο σχηματοποίησης και επιστημονικής ερμηνείας της ευρωπαϊκής ιστορίας στο κρίσιμο ετούτο διάστημα. Οι ποικίλες θεματικές θα εξεταστούν σε τοπικό, εθνικό, υπερεθνικό, συγκριτικό και διεθνές επίπεδο και ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν:

Ιδεολογία: Ο αντισημιτισμός αλλάζει μορφή. Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, Η γέννηση του Φασισμού και του Ναζισμού, Εκφασισμός – Εκναζισμός στην εξουσία, Ο Εβραίος υπό απειλή, ως υποθετικός θύτης και ως πραγματικό θύμα, Εθνικοσοσιαλισμός, ρατσισμός και αντισημιτική προπαγάνδα.

Πολιτική: Αναδιάταξη του κόσμου, σύστημα δυνάμεων – διεθνείς οργανισμοί – το έθνος υπό κατηγορία, Ευρωπαϊκές μειονότητες και εθνική κάθαρση, Αρμενικό ζήτημα, Οι νέες μορφές του αποικισμού, Κατοχή και συνεργασία, Πολεμική διπλωματία, Απόπειρες ανάσχεσης και αντίστασης στους ναζί

Ολοκληρωτικός πόλεμος: Εκτόπιση, στρατοπεδική εμπειρία και μαζική βιομηχανική εξόντωση, Ρατσιστική ιεράρχηση της Ευρώπης, Κοινωνική εξάρθρωση και συνέπειες

Εμπειρία, μνήμη: Συμβολισμός του πολέμου και του θανάτου, μνημεία πεσόντων, παλαιοί πολεμιστές.
Το συμπόσιο έχει ως συμπληρωματικό στόχο τη γνωριμία των Ελλήνων ιστορικών, αλλά και του ακαδημαϊκού κοινού με την τρέχουσα ιστοριογραφική παραγωγή και έρευνα για την περίοδο.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι έχουν προσκληθεί επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί με ιδιαίτερη ειδίκευση στις επιμέρους θεματικές ενότητες του Συμποσίου.

Προβλέπεται δημοσίευση των ανακοινώσεων του Συμποσίου.