03.05.2024
 

 

Εκδήλωση για τον εορτασμό του Χανουκά και τη μετονομασία του Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Στις 28.11.2021 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε στο Εβραϊκό Σχολείο της πόλης την Πρόεδρο του ιδρύματος “Bolton Hope” Marina Nissim μαζί με μέλη της οικογένειάς της.

 

Η κα Marina Nissim και ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ


Η συγκινητική τελετή έλαβε χώρα, παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ, κ. Γιόσι Αμράνι, του Προϊσταμένου του  Τμήματος Ενημέρωσης Επενδυτών και Επικοινωνίας, κ. Αναστάσιου Ζαφειρίδη εκπροσώπου του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Καλαφάτη, του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κας  Μαρίας Αντωνίου, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέα Μαυρίδη, του Προέδρου της Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε και των όλων των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου και φυσικά περισσότερων από 120 μελών της ΙΚΘ και μαθητών του Σχολείου που συμμετείχαν μέσω Zoom.

 

Η κα Marina Nissim και ο κ. Gabriele Nissim ανάβουν το κερί του Χανουκά

 

Μετά το καλωσόρισμα των παριστάμενων και μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και το έργο του σχολείου σήμερα, το λόγο πήρε ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ ο οποίος τόνισε πως η παρουσία της κας Νισσίμ και της οικογένειας της, με αφορμή τη δωρεά υπέρ του Σχολείου της Κοινότητας, συνδέεται με το έθιμο των Σεφαραδιτών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της γιορτής του Χανουκά έκαναν δώρα στους μαθητές για την υποστήριξη των σπουδών τους. Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη θέρμη με την οποία η κα Νισσίμ ανταποκρίθηκε στη ανάγκη υποστήριξης του σχολείου και κατ’ επέκταση των παιδιών, για τα επόμενα δέκα χρόνια. Τμήμα της δωρεάς χρησιμοποιήθηκε για την ανακαίνιση των χώρων του σχολείου, μια διαδικασία η τρίτη φάση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

Ο κ. Σαλτιέλ υπογράμμισε πως η μετονομασία του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, σε «Ιωσήφ Νισσήμ Δημοτικό Σχολείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης» και σε «Ιωσήφ Νισσήμ Νηπιαγωγείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης», αντίστοιχα, δεν είναι μια απόφαση που έρχεται ως ανταπόκριση σε μια πράξη μέγιστης γενναιοδωρίας αλλά και ως μια πράξη τιμής, για τον πατέρα της, Ιωσήφ Νισσήμ, ένα γνήσιο τέκνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης οποίος, όχι μόνο δημιούργησε έναν τεράστιο διεθνή επιχειρηματικό όμιλο μεταπολεμικά στην Ιταλία, αλλά στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολέμησε τους Ναζί στη Μέση Ανατολή και τιμήθηκε, για την γενναιότητα που επέδειξε, με την ανώτερη διάκριση του Ελληνικού Στρατού, το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας, για την προσφορά του προς την Πατρίδα.

 

Στη συνέχεια στο βήμα προσήλθαν κατά σειρά ο κ. Αναστάσιος Ζαφειρίδης που διάβασε το χαιρετισμό του κύριου Σταύρου Καλαφάτη στον οποίο ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνιζε τη σημασία της πράξης της κυρίας Nissin που έρχεται να υποστηρίξει τις διαρκείς προσπάθειες της Kοινότητας αλλά και ως φόρος τιμής στη μνήμη του ήρωα πατέρας της Joseph Nissim, ένα πρόσωπο για το οποίο είναι υπερήφανο όχι μόνο η Κοινότητα αλλά και όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

 

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Γιόσι Αμράνι ο οποίος αναφέρθηκε στο εξαιρετικά συγκινητικό βίντεο που είχε προηγηθεί στο οποίο τα παιδιά του σχολείου τραγουδούσαν το Σεμά Ισραέλ λέγοντας, πως η εικόνα αυτή, της απαγγελίας της πιο ιερής προσευχής του ιουδαϊσμού από τα παιδιά του σχολείου μας κάνει να αισθανόμαστε βέβαιοι για τη συνέχεια του λαού του Ισραήλ που υπάρχει για χιλιάδες χρόνια. Τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει να επαναφέρουμε τη λάμψη του παρελθόντος στο παρόν. Και πως σε αυτή την πόλη, τη Θεσσαλονίκη που υπήρξε Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων η πράξη της κυρίας Nissim – αλλά και το όραμα και οι διαρκείς προσπάθειες του Προέδρου της Κοινότητας του κ. Σαλτιέλ - παρά τις πάρα πολλές δυσκολίες  - καταφέρνουν ακριβώς αυτό. Τέλος χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτό το σχολείο είναι ανοιχτό όχι μόνο για παιδιά εβραϊκού θρησκεύματος αλλά προς όλα τα παιδιά της πόλης.

 

Κλείνοντας τον κύκλο των χαιρετισμών ο κ. Γιώργος Καλαντζής ο οποίος μετέφερε αρχικά τις ευχαριστίες της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας. Κεραμέως, η οποία λόγω υποχρεώσεων και απουσίας της στο εξωτερικό δεν μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση. Ο κ. Καλαντζής ευχαρίστησε την οικογένεια Nissim για την απτή στήριξη προς το εβραϊκό σχολείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο στηρίζει έμπρακτα και το υπουργείο Παιδείας όπως σημείωσε, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία της κοινότητας ως αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας της πόλης η οποία εφόσον επιθυμεί να μεγαλώνει και να λειτουργεί ως πραγματική Μητρόπολη οφείλει να αναγνωρίζει και να αναδεικνύει την κάθε πτυχή της ιστορίας της.

 

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Bolton Group, κα Marina Nissim η οποία χαρακτήρισε τον πατέρα της αισιόδοξο και ανοιχτόμυαλο επιχειρηματία, πρωτοπόρο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, αληθινό καινοτόμο. Ένα πρότυπο για τα σημερινά διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων.

 

Υπογράμμισε επίσης πως ο πατέρας της διατηρούσε πάντα την περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Για την ίδια αλλά και για όλα τα μέλη της οικογένειας η υποστήριξη των παιδιών της γενέτειράς του, είναι μια πράξη που τιμά τη μνήμη του ενώ η υποδοχή που τους επιφύλαξε η Κοινότητα τη συγκίνησε βαθύτατα.

 

Κλείνοντας τόνισε ιδιαίτερα πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, το σχολείο που αντανακλά την αναγέννηση μιας Κοινότητας που αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, σήμερα είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, τη χώρα καταγωγής τους ή την κοινωνική τους τάξη. Ότι στις μέρες μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να προωθήσουμε την ειρήνη και την αποδοχή, υποστηρίζοντας τις μελλοντικές γενιές παρέχοντάς τους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κόσμο στο μέλλον.

 

 

Τελευταίος προσήλθε στο βήμα ο γιος του Ιωσήφ Νισσίμ και Πρόεδρος του οργανισμού Gariwo - Garden of the Righteous Worldwide, κ. Gabriele Nissim. Εμφανώς συγκινημένος είπε ότι ο πατέρας του αισθανόταν πάντα… "ένα μικρό αγόρι από τη Θεσσαλονίκη". Στη συνέχεια μιλώντας για το χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης του πατέρα του, απευθυνόμενος κυρίως προς τα παιδιά, είπε μεταξύ άλλων «ακόμα και αν κάνεις σημαντικά πράγματα, το να μένεις ταπεινός σου επιτρέπει να μένεις πάντα ευχαριστημένος. Εάν νιώθεις πάντα σαν ένα παιδί, όχι μόνο θα μείνεις πάντα νέος αλλά θα είσαι πάντα περίεργος, έτοιμος να κατακτήσεις νέους στόχους. … Η δύναμη του να μάχεται κάθε μέρα μέτρησε πολύ σε όλη του τη ζωή. Ο πατέρας μου δεν ήθελε ποτέ να νιώσει θύμα, αλλά κύριος της μοίρας του. Είχε πει στους γονείς του ότι αν οι Ναζί φτάσουν στην Ελλάδα θα τους πολεμήσει. … αν και παρέμεινε το "παιδί της Θεσσαλονίκης, αισθανόταν παράλληλα και πολίτης του κόσμου. Ήταν ευχαριστημένος αν έβρισκε μια χώρα που θα του έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσει. Ήθελε πάντα να μαθαίνει κάτι το νέο, θαύμαζε κάθε τι που αντιπροσώπευε την ομορφιά. Δεν ήταν άγιος, είχε πολλά ελαττώματα, έμοιαζε πολλές φορές σκληρός και ανένδοτος. Πίσω από αυτό τον χαρακτήρα είχε μια έμφυτη αίσθηση πειθαρχίας και μεθόδου. … έλεγε ότι αν θες να προχωρήσεις το όνειρο σου πρέπει να είσαι προσηλωμένος στο στόχο. Στην ιστορία του πατέρα μου ταιριάζει η ρήση του Ηράκλειτου, ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι η μοίρα του. Υπήρξε ευτυχισμένος κ αυτό ήταν το μυστικό του».

 

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης για τη μετονομασία του σχολείου που  πλαισιώθηκε με δύο βίντεο με θέμα την ιστορία του σχολείου αλλά και με στιγμές από τη σύγχρονη καθημερινότητά του, ακολούθησε ο εορτασμός του Χανουκά.

 

Την εισαγωγή έκανε ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Ισαάκ Σαλτιέλ αναφερόμενος στη γιορτή και το νόημα αυτής στο πλαίσιο της παράδοσης αλλά και της δύναμης την οποία μπορούμε να αντλήσουμε με αφορμή την χαρούμενη αυτή περίσταση, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα.

 

Στη συνέχεια ο Σοφολογιότατος Ραββίνος της ΙΚΘ, κ. Ααρών Ισραέλ, ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, η κα Marina Nissim και ο κ. Gabriele Nissim, άναψαν το πρώτο κερί του Χανουκά.

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των παριστάμενων στους ανακαινισμένους χώρους του Σχολείου.

 

 

 

Φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης