23.06.2024
 

 

:

 

Εγκανια κθεσης

 

«Στην δια πλη: Χριστιανο και Εβραοι στη Θεσσαλονκη» 

Σββατο 17 Φεβρουαρου 2024

 

Εγκαινιστηκε, το βρδυ του Σαββτου 17.2.2024, η κθεση  «Στην δια πλη: Χριστιανο και Εβραοι στη Θεσσαλονκη», που συνδιοργαννουν το δρυμα της Βουλς των Ελλνων για τον Κοινοβουλευτισμ και τη Δημοκρατα, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, το Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης και το Αρχεο Γ. Κωνσταντινδη.  

 

 

Την εκδλωση των εγκαινων νοιξε ο γενικς γραμματας του Ιδρματος, καθηγητς Ευνθης Χατζηβασιλεου, ο οποος καλωσρισε τους συνδιοργανωτς και τους προσκεκλημνους, ευχαριστντας θερμ λους τους συντελεστς για το πολυδιστατο και απαιτητικ ργο τους. Στη συνχεια,  εκδλωσε τη χαρ του για το γεγονς τι το δρυμα της Βουλς εχε την ευκαιρα να συμμετσχει στον κκλο των εκθσεων που παρουσιστηκαν στη Θεσσαλονκη, στην κδοση του ελληνικο και του αγγλικο καταλγου, αλλ και στην παροσα κθεση στην Αθνα, στον εκθεσιακ χρο του Ιδρματος. Με τη συμμετοχ του στην κθεση, τνισε, το δρυμα της Βουλς εορτζει τη συμβωση των δο κοινοττων, εβρακς και χριστιανικς στη Θεσσαλονκη, αλλ και αποδδει τιμ στην ισραηλιτικ κοιντητα της Θεσσαλονκης, που εξοντθηκε κατ την Κατοχ, στην πιο μαρη ρα και στο πιο μαρο γκλημα της ανθρπινης ιστορας, το Ολοκατωμα.

Στη συνχεια, την εκδλωση χαιρτισε, εκπροσωπντας τον Πρεδρο της Βουλς, 
ο βουλευτς Θεσσαλονκης, Ευστρτιος Σιμπουλος, ο οποος συνεχρη το δρυμα της Βουλς για την οργνωση και ευχαρστησε την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης και την οικογνεια Κωνσταντινδη για τη σημαντικ συμβολ τους στη διατρηση της μνμης και της ιστορας της πλης. Επσης,  αναφρθηκε στη σημασα της δημιουργας του Μουσεου του Ολοκαυτματος στη Θεσσαλονκη το οποο θα αποτελσει, πως επε, να τοπσημο διεθνος απχησης, εν κατθεσε προτσεις για τη δημιουργα αρχεου αποτπωσης της ζως της πλης απ τον Μεσοπλεμο ως τις μρες μας.

Ο τως πρεδρος της Βουλς, Νικλαος Βοτσης αναφρθηκε στη σημασα της μνμης απναντι στη λθη, εν ξεχρισε, απ τις ποικλες πρωτοβουλες της Βουλς των Ελλνων για τη διατρηση της μνμης, την  αναθηματικ μαρμρινη στλη με τα χαραγμνα ονματα των Ελλνων Εβραων βουλευτν θυμτων του Ολοκαυτματος που χει τοποθετηθε στο Περιστλιο και τη δημιουργα μνιμης ελληνικς κθεσης για τα θματα των Ελλνων στο ουσβιτς. Τνισε, επσης, την ανγκη της μνμης –ακμη και της αυτοκριτικς μνμης– του Ολοκαυτματος στη σγχρονη ελληνικ κοινωνα.

 

 

Η Χνα Πντο, γραμματας του Κοινοτικο Συμβουλου της Ισραηλιτικς Κοιντητας  Θεσσαλονκης, αναφρθηκε στις σημαντικς πρωτοβουλες της Βουλς και του Ιδρματος της Βουλς για την ανδειξη της ιστορας της εβρακς κοιντητας της Θεσσαλονκης. Σημεωσε τι η κθεση και οι δο παρλληλες εκδσεις του καταλγου της στην ελληνικ και την αγγλικ γλσσα επιβεβαινουν, για ακμη μα φορ, τη στση της Βουλς των Ελλνων κατ των διαχωρισμν, των διακρσεων, της μισαλλοδοξας, του ρατσισμο και του αντισημιτισμο.

 

 

Ο Ισακ Ννο Σαλτιλ, πρεδρος της επιτροπς του Εβρακο Μουσεου Θεσσαλονκης, παρουσασε ευσνοπτα τις θεματικς εντητες της κθεσης αλλ και τις προσθκες στην παρουσασ της στην Αθνα: τις εφαρμογς «Αναζητντας τα χνη της εβρακς παρουσας στη Θεσσαλονκη» και «Η χαρτογρφηση της παιδικς ηλικας. Τα εβραιπουλα της Θεσσαλονκης μχρι το 1943», καθς και το μαθητικ οπτικοακουστικ ργο «Διλεξα τη ζω» με θμα της ζω του βιολιστ Ικωβου Στρομσα που επζησε απ το στρατπεδο του ουσβιτς.

 

 

 

Ο Γεργιος Κωνσταντινδης εξρε την αγαστ συνεργασα που εχε με τον συνεπιμελητ, πρην διευθυντ του Εβρακο Μουσεου, Ευγγελο Χεκμογλου, και τον επκουρο καθηγητ Ιστορας του ΑΠΘ, Γεργιο Αντωνου. Αναφρθηκε στην πορεα δημιουργας της κθεσης και την παρουσασ της σε τρεις κκλους και χρους: στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης με θεματικ την αστικ κοινωνα και τον πολιτισμ, στη Φιλπτωχο Αδελφτητα Ανδρν Θεσσαλονκης με αντικεμενο την εκπαδευση και τον αθλητισμ, και στο Αρχαιολογικ Μουσεο Θεσσαλονκης, που παρουσιστηκε το εμπριο και η επιχειρηματικτητα στην πλη κατ τα τλη του 19ου και τις αρχς του 20ο αινα.

 

Η ννα Ενεπεκδου,  διευθντρια υπηρεσιν του Ιδρματος και καλλιτεχνικ επιμελτρια της κθεσης στην Αθνα,  ευχαρστησε λους σους συνεργστηκαν: συνδιοργανωτς, εξωτερικος συνεργτες, συναδλφους απ το δρυμα της Βουλς, το τμμα συντρησης της Βιβλιοθκης της Βουλς, τη διεθυνση εκδσεων και εκτυπσεων της Βουλς, τις τεχνικς υπηρεσες της Βουλς. λες και λοι αυτο, επε,  συνβαλαν στε, με τα πολτιμα εκθεσιακ υλικ που εμπιστεθηκαν στο δρυμα της Βουλς το Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης και το Αρχεο Κωνσταντινδη να δημιουργηθε μια κθεση-περιβλλον γνσης και κατανησης, μπνευσης και δημιουργικτητας, κινητοποησης των αισθσεων και παρακολοθησης της αφγησης μσα απ τα ιστορικ τεκμρια αλλ και τις διαδρομς της μνμης. 

 

Τα εγκανια τμησαν με την παρουσα τους πλθος κσμου, νθρωποι των γραμμτων, των τεχνν, της επιστμης, της Εκκλησας, της διπλωματας και της πολιτικς. Ανμεσ τους, ο αιδεσιμολογιτατος πρωτοπρεσβτερος π. Βασλειος Χρυσπουλος, εκπροσωπντας τον Μακαριτατο Αρχιεπσκοπο Αθηνν και πσης Ελλδος, η Ρνα Δορου, Τομερχης Εξωτερικν και Βουλευτς Β2 Δυτικο Τομα Αθηνν, ο βουλευτς Δωδεκανσου Βασλειος Υψηλντης, ο ευρωβουλευτς Μανλης Κεφαλογιννης, η Χρυσολα Αλειφρη, Πρσβης, Ειδικ Απεσταλμνη του Υπουργεου Εξωτερικν για την καταπολμηση του Αντισημιτισμο και την προσπιση της μνμης του Ολοκαυτματος, ο Δρ. Λεν Σαλτιλ, εκπρσωπος του World Jewish Congress και του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος, ο Δημτρης Γιαννακκης, Πρσβης ε.τ., τως Ειδικς Απεσταλμνος του Υπουργεου Εξωτερικν για την καταπολμηση του Αντισημιτισμο και την προσπιση της μνμης του Ολοκαυτματος, η Νντια Κεχαγι απ το διπλωματικ γραφεο της Βουλς, η Αθην Συναρλλη, διευθντρια της Βιβλιοθκης της Βουλς, η Χρ. Ξενοπολου του Υπουργεου Παιδεας, Θρησκευμτων και Αθλητισμο, ο Βκτωρ Ναρ, διευθυντς της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, εν εκ των συνδιοργανωτν η Δρ. Ξνια Ελευθερου, επιστημονικ υπεθυνη του Εβρακο Μουσεου Θεσσαλονκης και η Λοση Ναχμα, εκ των συντελεστν στην κθεση τσο στη Θεσσαλονκη σο και στην Αθνα.

 

 

 

Οι  παρευρισκμενοι και οι παρευρισκμενες προσκλθηκαν να περιηγηθον στην κθεση, να «περπατσουν» στη Θεσσαλονκη των τελν του 19ου αινα και των αρχν του 20ο, να ανακαλψουν τις πολλς μικροστορες που συμπυκννονται στα πολτιμα τεκμρια του παρελθντος, σε δελτρια, φωτογραφες, αντικεμενα και αρχειακ τεκμρια, να ακοσουν τις μουσικς της εποχς, να καθσουν στο «Καφενεον Βυζντιο» και να δουν διαφημσεις της εποχς, να φωτογραφηθον στο ατελι του φωτογρφου. Ακμα, να διαβσουν τις μνμες των ανθρπων που επζησαν απ το στρατπεδο του ουσβιτς, να αναστοχαστον πνω στις αξες που φωτζει  η κθεση –συμβωση και συνδημιουργα– απναντι στην μισαλλοδοξα και τον ολοκληρωτισμ. Στο τλος της εκδλωσης,  λαβαν, ως αναμνηστικ τον κατλογο της κθεσης.

 

Η κθεση «Στην δια πλη: Χριστιανο και Εβραοι στη Θεσσαλονκη» παρουσιζεται στον εκθεσιακ χρο του Ιδρματος της Βουλς των Ελλνων, Βασ. Σοφας 11 και Σκερη 1 (εσοδος απ οδ Σκερη). Θα διαρκσει ως τα τλη Απριλου 2024 και θα πλαισιωθε με εκπαιδευτικ προγρμματα και παρλληλες εκδηλσεις.

Συντελεστς

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γεργιος Κωνσταντινδης

Ευγγελος Χεκμογλου

Γεργιος Αντωνου

Σταρος Ζουμπουλκης (Ακκλος)

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ευγγελος Χεκμογλου

Γεργιος Κωνσταντινδης

 

ΣΥΓΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Ευγγελος Χεκμογλου

Γεργιος Κωνσταντινδης

Λοση Ναχμα

 

ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ννα Ενεπεκδου