20.04.2024
 

 

Γηροκομείο «Σαούλ Μοδιάνο»

Το Γηροκομείο "Σαούλ Μοδιάνο" ιδρύθηκε χάρη σε δωρεά του Σαούλ Μοδιάνο, Θεσσαλονικιού στην καταγωγή, που πέθανε το 1924 στην Τεργέστη.

Εγκαινιάσθηκε το 1932 και στεγάστηκε σε ιδιόκτητο οίκημα, στην περιοχή Εξοχών. Σκοπός του ήταν η στέγαση, διατροφή και περίθαλψη των υπερηλίκων Ισραηλιτών και των δύο φύλων.

Το Γηροκομείο "Σαούλ Μοδιάνο" λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι την περίοδο της κατοχής. Το 1943, οι τρόφιμοί του συμμεριζόμενοι τις τύχες και του υπόλοιπου Εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Aουσβιτς. Έτσι το γηροκομείο ανέστειλε τη λειτουργία του μέχρι το 1974. Τότε ακριβώς η διοίκηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του αείμνηστου Δαυίδ (Ντικ) Μπενβενίστε, συνέλαβε την ιδέα της αναβίωσης του ιδρύματος γιατί όχι μονάχα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, η δημιουργία ενός ασύλου γερόντων είχε καταστεί απαραίτητη.

Επειδή οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Γηροκομείου είχαν κατεδαφιστεί, η Κοινότητα ανέλαβε το έργο της ανέγερσης νέου κτηρίου που θα πληρούσε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Οι εργασίες ανέγερσης και εξοπλισμού ολοκληρώθηκαν το 1981 και από τότε το ίδρυμα άρχισε να λειτουργεί ξανά.

Στο Γηροκομείο γίνονται δεκτοί άνδρες και γυναίκες, μέλη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδος, που έχουν υπερβεί το 65ο έτος. Στεγάζεται σ' ένα εξαώροφο κτίριο. Ο κάθε όροφος περιλαμβάνει επτά μονόκλινα και δύο δίκλινα δωμάτια και ένα σαλόνι. Στο ισόγειο λειτουργεί συναγωγή, τραπεζαρία και ένας μεγάλος χώρος υποδοχής. Το ίδρυμα απασχολεί το αναγκαίο διοικητικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό. Ο γιατρός της Κοινότητας επισκέπτεται το ίδρυμα και εξετάζει τους περιθαλπόμενους μία φορά την εβδομάδα. Επίσης μία φορά την εβδομάδα ειδική δασκάλα κάνει εργασιοθεραπεία.

Στο Γηροκομείο τελούνται με επισημότητα όλες οι Εβραϊκές γιορτές, συχνά με τη συμμετοχή των κυριών της Κοινότητας και των μαθητών του σχολείου.

Έτσι, στα λίγα χρόνια της επαναλειτουργίας του και χάρη στην αμέριστη και πολύπλευρη συμπαράσταση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το γηροκομείο "Σαούλ Μοδιάνο" καθιερώθηκε σαν ένα πραγματικό "σπίτι των γονέων μας", σαν ένα φιλόστοργο άσυλο όπου οι ομόθρησκοι υπερήλικες ζουν μέσα σ' ένα ευχάριστο, αξιοπρεπές και άνετο περιβάλλον και κυρίως ανάμεσα σε ανθρώπους που του αγκαλιάζουν με αγάπη και ενδιαφέρον.