04.12.2021
 

 

  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχείο
 
Παράσταση Salonicco Υ43 στα πλαίσια των 43ων Δημητρίων

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Επίτιμο Προξενείο της Ιταλίας, παρουσίασε, στα πλαίσια των 43ων Δημητρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την παράσταση Salonicco Υ43.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας. Η παράσταση ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο, ένα θεατρικό έργο, βασισμένο σε μια ιδέα των Gian Paolo Cavarai και Antonio Ferrari και σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ferdinando Ceriani, προαναγγέλλει το τέλος μιας εποχής. Έλληνες και Ιταλοί, Χριστιανοί και Εβραίοι λένε αντίο με τελευταίες νότες ενός τραγουδιού, δίχως να υποψιάζονται τι αποστάσεις θα δημιουργηθούν μεταξύ τους. Έτσι ξεκινά η εξιστόρηση των τελευταίων χρόνων της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, του σταδιακού της περιορισμό στα γκέτο, των προσπαθειών του Ιταλού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, Guelfo Zamboni, να περιορίσει τους εκτοπισμούς μέσω των «καταλόγων ζωής» που δημιούργησε βιαστικά καθώς τα πρώτα τρένα αναχωρούσαν για το Μπιρκενάου. Ιστορίες συνηθισμένων ανθρώπων υφαίνονται με τραγούδια και θρύλους, πολλοί από τους οποίους περιέχουν εκπληκτικά προφητικά προαισθήματα για τη μελλοντική φρίκη.


περισσότερα...
 
Εκδήλωση της κ. Gila Hassid στα πλαίσια των 43ων Δημητρίων

20 Oκτωβρίου 2008. Η μουσική παράσταση της κ. Gila Hassid με τη συμμετοχή του βιρτουόζου κιθαρίστα Baldi Olier έφερε για μιαακόμη φορά το κοινό της πόλης σε επαφή με τη σεφαραδίτικη μουσική παράδοση αλλά και μεμοναδικά εκτελεσμένες συνθέσεις από χώρες της Μεσογείου.


περισσότερα...
 
 
   
Αρχείο