04.12.2021
 

 

  N >
GENESIS 2022

  
Στηρξτε τον Αλμπρ Μπουρλ  με την ψφο σας. * ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

 

                                                  

Κυρες και κριοι, 

Ο Αλμπρ Μπουρλ, Διευθνων Σμβουλος της φαρμακοβιομηχανας Pfizer, μλος της Κοιντητς μας, συμπεριλαμβνεται στους ξι υποψφιους για την απονομ του βραβεου Genesis, το οποο εναι γνωστ ως το Εβρακ Νμπελ.


To βραβεο Genesis απονμεται απ το 2013 και συνοδεεται απ το χρηματικ ποσ του ενς εκατομμυρου δολαρων το οποο διατθεται για κοινωφελ σκοπ. Με αυτ το βραβεο τιμται μα εξχουσα προσωπικτητα του διεθνος εβρασμο για επαγγελματικ επιτεγματα και συνεισφορ στην ανθρωπτητα και τις εβρακς αξες.


Το βραβεο θεσμοθετθηκε το 2012 με τη δωρε 100 εκατομμυρων δολαρων απ πντε εβραους Ρσους φιλνθρωπους και εναι υπ τη διαχεριση του Ιδρματος Genesis Prize με τη συνεργασα του Εβρακο Πρακτορεου για το Ισραλ.


Ο Αλμπρ Μπουρλ, με δλωσ του στο twitter στις 12.10.2021, ανφερε πως αν λβει το βραβεο Genesis, θα στηρξει με το ποσ αυτ την κατασκευ του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος στη Θεσσαλονκη, ενς Μουσεου αφιερωμνου στη μνμη των χιλιδων Εβραων που, πως και οι γονες του, απετλεσαν μρος μιας κποτε ακμζουσας εβρακς κοιντητας.

  
Στηρξτε με την ψφο σας τον Αλμπρ Μπουρλ και διαδστε αυτ την εδηση στα μσα κοινωνικς δικτωσης.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ


Στηρζοντας την υποψηφιτητα του Αλμπρ Μπουρλ (παρουσαση υποψηφιτητας εδ) συμβλλουμε λοι στο σημαντικ ργο της ανγερσης του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος στην πλη μας.


Μεταξ των προσωπικοττων που χουν λβει το βραβεο Genessis συγκαταλγονται ο σκηνοθτης Στβεν Σπιλμπργκ (2021), ο ακτιβιστς Νατν Σαρνσκυ (2020) και οι ηθοποιο Νταλι Πρτμαν (2018) και Μκλ Ντγκλας (2015).  


Με εκτμηση,


Για την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ              ΧΑΝΑ ΠΙΝΤΟ


...
 
9 2021 #LetThereBeLight

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονκη 8/11/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονκη 8/11/2021

 

Φτος συμπληρνονται 83 χρνια απ τη Νχτα των Κρυστλλων, της σειρς πογκρμ κατ του εβρακο πληθυσμο που εξαπλυσαν οι Ναζ στη Γερμανα και στα προσαρτημνα εδφη της.

 

Στη διρκεια των επιθσεων οι Ναζ κατστρεψαν συνολικ 267 συναγωγς στη Γερμανα, την Αυστρα και την περιοχ Σουδητα της Τσεχοσλοβακας. Πολλς Συναγωγς παραδθηκαν στις φλγες λη τη νχτα σε πλρη θα του κοινο και των ανδρν της Πυροσβεστικς, οι οποοι εχαν λβει εντολς να παρμβουν μνο για να αποτρψουν την εξπλωση των πυρκαγιν σε γειτονικ κτρια. Μλη των Ταγμτων Εφδου και της Χιτλερικς Νεολαας καναν θρψαλα τις βιτρνες περπου 7.500 επιχειρσεων εβρακς ιδιοκτησας και λεηλτησαν τα εμπορεματ τους. Πολλ εβρακ κοιμητρια βεβηλθηκαν με μανα.

 

Καθς οι διωγμο εξαπλνονταν, μονδες των SS και της Γκεστπο (Μυστικς Κρατικς Αστυνομας) συνλαβαν 30.000 Εβραους. Οι περισστεροι απ αυτος μεταφρθηκαν απ τις τοπικς φυλακς στο Νταχου, το Μποχενβαλτ, το Σαξενχουζεν και λλα στρατπεδα συγκντρωσης.

 

Στις 9 Νοεμβρου 2021 με αφορμ τη θλιβερ αυτ επτειο,  ο οργανισμς International March of the Living πραγματοποιε για δετερη χρονι τη διεθν εκστρατεα #LetThereBeLight.

 

Ο Δμος Θεσσαλονκης και η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης συμμετχουν στην πρωτοβουλα #LetThereBeLight του οργανισμο International March of the Living με τη φωταγγηση του Δημαρχεου της πλης, με μηνματα του Δημρχου κ. Κωνσταντνου Ζρβα και του Προδρου του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης κ. Δαυδ Σαλτιλ, απ τις 19:00 ως τις 24:00, σε μια συμβολικ κνηση  αλληλεγγης και αμοιβαας δσμευσης στην κοιν μχη κατ του αντισημιτισμο, του ρατσισμο, του μσους και της μισαλλοδοξας.

 

Περισστερες πληροφορες για την πρωτοβουλα #LetThereBeLight μπορετε να βρετε στο www.motl.org/let-there-be-light


...
 
..

Μα γνωστη πτυχ της κατοχικς ιστορας και του Ολοκαυτματος των Ελλνων Εβραων ρθε στο φως της δημοσιτητας με τα αποκαλυπτρια της ανακατασκευασμνης αναθηματικς στλης για τους Εβραους που εστλησαν απ τους Ναζ για καταναγκαστικ εργασα στο σιδηροδρομικ δκτυο της περιοχς Λιανοκλαδου – Καρυς.  Τα αποκαλυπτρια γιναν το μεσημρι της Πμπτης 14 Οκτωβρου 2021, στον σιδηροδρομικ σταθμ Λιανοκλαδου, παρουσα του Υπουργο Υποδομν και Μεταφορν κ. Κστα Καραμανλ.

Το αρχικ Μνημεο -που εχε ανεγερθε το 1988- πιθανν καταστρφηκε κατ την ανακανιση του σιδηροδρομικο σταθμο Λιανοκλαδου. Το νο Μνημεο ανακατασκευστηκε με γκριση και ενργειες του Οργανισμο Σιδηροδρμων Ελλδος (ΟΣΕ), και τη συνεργασα του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος (ΚΙΣΕ), και επανατοποθετθηκε σε περοπτη θση στην αποβθρα του Σταθμο για να θυμζει το μγεθος της ναζιστικς θηριωδας.

Η εκδλωση των αποκαλυπτηρων ξεκνησε με προσφωνσεις του Προδρου του ΟΣΕ κ. Σπυρδωνα Πατρα, του Προδρου του ΚΙΣΕ κ. Δαυδ Σαλτιλ και του Υπουργο Υποδομν και Μεταφορν κ. Κστα Καραμανλ, οι οποοι αποκλυψαν το Μνημεο στερα απ επιμνημσυνη δηση που ανπεμψε στη μνμη των θυμτων ο Ραββνος Αθηνν κ. Γκαμπριλ Νεγρν. Επσης χαιρετισμ απηθυνε ο Σεβασμιτατος Μητροπολτης Φθιτιδας κ. Συμεν. 


...
 


Ο Οργανισμς Σιδηροδρμων Ελλδος και το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβουλου Ελλδος διοργαννουν την Πμπτη, 14 Οκτωβρου 2021 και ρα 12 το μεσημρι τα αποκαλυπτρια της ανακατασκευασμνης αναθηματικς στλης στον Σιδηροδρομικ Σταθμ Λιανοκλαδου, παρουσα του Υπουργο Μεταφορν, στη μνμη των Εβραων που εργστηκαν και βασανστηκαν στα καταναγκαστικ ργα της σιδηροδρομικς γραμμς Λιανοκλαδου – Καρυς πριν απ τον εκτοπισμ τους απ τις ναζιστικς δυνμεις κατοχς στο στρατπεδο του ουσβιτς.
Πργραμμα τελετς

 

Ο Οργανισμς Σιδηροδρμων Ελλδος και το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβουλου Ελλδος διοργαννουν την Πμπτη, 14 Οκτωβρου 2021 και ρα 12 το μεσημρι τα αποκαλυπτρια της ανακατασκευασμνης αναθηματικς στλης στον Σιδηροδρομικ Σταθμ Λιανοκλαδου, παρουσα του Υπουργο Μεταφορν, στη μνμη των Εβραων που εργστηκαν και βασανστηκαν στα καταναγκαστικ ργα της σιδηροδρομικς γραμμς Λιανοκλαδου – Καρυς πριν απ τον εκτοπισμ τους απ τις ναζιστικς δυνμεις κατοχς στο στρατπεδο του ουσβιτς.


Πργραμμα τελετς:...
 
. 200 1821

Στο πλασιο εκδλωσης που διοργνωσαν ο Σνδεσμος Φιλας Ελλδας – Ισραλ, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης και το Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης την Τετρτη, 1 Σεπτεμβρου 2021 στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης (Αγ. Μην 11), για τα 200 χρνια απ την ναρξη της Επανστασης του 1821 για την ανεξαρτησα της Ελλδας, παρουσα της Προδρου της Επιτροπς «Ελλδα 2021» κας Γιννας Αγγελοπολου-Δασκαλκη, ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, κ. Δαυδ Σαλτιλ απεθυνε το παρακτω χαιρετισμ:

 

Κυρες και κριοι,

 

Η αποψιν εκδλωση που φιλοξενεται στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης, προς τιμν της επετεου που σηματοδοτε την συμπλρωση 200 ετν απ την ναρξη της Επανστασης για την Εθνικ Ανεξαρτησα.

 

Το πλασιο αυτ αλλ και οι προσκεκλημνοι που μας τιμον με την παρουσα τους, μας δνουν την ευκαιρα να αναφερθομε στα δεδομνα που αποτλεσαν την αφετηρα για τον αγνα των Ελλνων, αλλ, και σων βρθηκαν στο πλευρ μας με εφαλτριο τις αξες της Ελευθερας, της Δικαιοσνης και της Αλληλεγγης.

 

Να υπογραμμσουμε το γεγονς, τι ο αγνας για την ανεξαρτησα της Πατρδας μας, στηρχθηκε απ  σημαντικ αριθμ Εβραων της Διασπορς, οι οποοι μσα απ τους ομθρησκος τους στην Ελλδα, αναγνριζαν το δκαιο και πρβαλαν μπρακτα τα φιλελληνικ τους αισθματα.


...
 
2021 -

   

Το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος και οι Ισραηλιτικς Κοιντητες της Ελλδος σας προσκαλον στην κοιν εκδλωση Τιμς και Μνμης των Θυμτων του Ολοκαυτματος.

Γιομ Ασο, Κυριακ 11 Απριλου 2021 και ρα 7 το απγευμα.

Η εκδλωση θα προβληθε ΕΔΩ [ο σνδεσμος θα ενεργοποιηθε την ρα της εκδλωσης, 11.4.2021, στις 7 μ.μ.]

και στα μσα κοινωνικς δικτωσης των Ισραηλιτικν Κοινοττων. Δετε ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ & ΕΔΩ ΤΟ TRAILER ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

«Στη φετιν εκδλωση μπορε να εμαστε μακρι ο νας απτον λλο, αλλ θρηνομε λοι μαζ, σαν να σμα και μια ψυχ». Με αυτ τη φρση ο Πρεδρος του ΚΙΣΕ Δαυδ Σαλτιλ δνει το στγμα της φετινς, ιδιατερης ημρας πνθους των ξι εκατομμυρων Εβραων θυμτων του Ολοκαυτματος.

Στο ταξδι της Μνμης, μσα απ δικ τους βντεο, οι Ισραηλιτικς Κοιντητες μς ξεναγον στην ιστορα τους, στις εβρακς γειτονις, στους τπους του μαρτυρου, τα Μουσεα και τα Μνημεα της πλης τους. Εκπρσωποι των Κοινοττων, η δετερη και η τρτη γενι απογνων, ιστορικο, τοπικο παργοντες, μας μιλον για το Ολοκατωμα των Εβραων της Ελλδος αλλ και για τις πρωτοβουλες που συνβαλαν στην αποτπωση του Ολοκαυτματος στην τοπικ ιστορα και τη συλλογικ συνεδηση.

 

 


 

 

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΤ ΒΑΣΕΜ     

 

 

Στις 8 Απριλου 2021, Ημρα Μνμης της Σο, το δρυμα για τη διατρηση της Μνμης του Ολοκαυτματος Γιαντ Βασμ, με τη συνεργασα του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και του Εβρακο Μουσεου Ελλδος, διοργνωσε εικονικ περιγηση στους χρους του κτηριακο συγκροτματος του Γιαντ Βασμ.

Η εικονικ περιγηση γινε με πρωτοβουλα της Γαρυφαλλις Μχα, Διευθντριας του Τμματος Βαλκανικν Χωρν, Ελλδας και Κπρου, για πρτη φορ στα ελληνικ, με ιδιατερη μφαση στον Ελληνικ Εβρασμ, τον διωγμ, και το Ολοκατωμα των Ελλνων Εβραων.

Κατ την εκδλωση γιναν προσφωνσεις απ τον Πρεδρο του ΚΙΣΕ κ. Δαυδ Σαλτιλ, τον νο Πρεδρο της Ελληνικς Αντιπροσωπεας στον IHRA Πρσβη κ. Χριστδουλο Λζαρη  και τον Πρσβη του Ισραλ στην Ελλδα κ. Υossi Amrani, εν συμμετεχε και ο Πρσβης της Ελλδας στο Ισραλ κ. Παναγιτης Σαρρς.

Η εκδλωση ξεκνησε με χαιρετισμ της Γαρυφαλλις Μχα η οποα, αφο καλωσρισε τους ομιλητς και το κοιν, αναφρθηκε στη σημασα του Γιομ Ασο και του ρλου του Γιαντ Βασμ στην εγγραφ της μνμης στη συλλογικ συνεδηση. Τνισε επσης τι στην επσημη κρατικ τελετ για το Γιομ Ασο, που εχε γνει το διο πρω στο Γιαντ Βασμ, παρουσα του Προδρου και του Πρωθυπουργο του Ισραλ, τον πρτο απ τους ξι πυρσος στη μνμη των 6 εκατομμυρων Εβραων που εξοντθηκαν στο Ολοκατωμα ναψε ο Θεσσαλονικις επιζν του ουσβιτς Σμουλ Ναρ. (Δετε ΕΔΩ την επσημη τελετ Γιομ Ασο 2021). Στη βιντεοσκοπημνη μαρτυρα του, που προβλθηκε και κατ την εικονικ περιγηση, ο Σμουλ Ναρ αφηγεται την τραγικ εμπειρα του απ τον εκτοπισμ, το ουσβιτς, το Μπργκεν Μπλσεν, την επιβωση και τελικ τη μετανστευση στο Ισραλ.

 

Ακολοθησε ο χαιρετισμς του Προδρου του ΚΙΣΕ Δ. Σαλτιλ: «Σμερα -παρλληλα με τον δικ μας πνο για τους χαμνους- θα δομε το πς το Ισραλ χειρστηκε εκατοντδες χιλιδες πνους, χτζοντας πνω στις προσδοκες... Τα  ανθρπινα ρκη που φταναν στη γη του Ισραλ δεν ταν πλον τραγικ θματα, αλλ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ του Ολοκαυτματος!... Ο νος ρος συνεπρε τους ομρους κι δωσε να δυναμικ νημα στην ταυττητ τους.  Με αυτν την ταυττητα γεννθηκε το Κρτος του Ισραλ και με αυτν προοδεει.  Ωστσο, η απθηση της ννοιας του θματος, δεν σμαινε και απθηση της Μνμης –σο επδυνη κι αν εναι αυτ. Και το Γιαντ Βασμ αποτελε το Ισραηλιν επτευγμα στην πολυεππεδη διατρηση της Μνμης. Γι αυτ και η αποψιν περιγηση εναι σημαντικ», επε χαρακτηριστικ ο Πρεδρος του ΚΙΣΕ.

Ο Πρσβης Χριστδουλος Λζαρης μλησε για τους δεσμος μεταξ Ελλνων Χριστιανν και Εβραων, καθς και για τις σχσεις Ελλδος – Ισραλ. Παρλληλα, δωσε το στγμα των επιδιξεων της Ελληνικς Προεδρας στον IHRA, αναφερμενος στα προγρμματα που χουν δημιουργηθε με επκεντρο την εκπαδευση, εν τνισε τον ουσιαστικ ρλο του Υπουργεου Παιδεας και του ΕΜΕ στην εκπνηση και υλοποησ τους.

Ο Πρσβης του Ισραλ στην Ελλδα Γισι Αμρνι αναφρθηκε στον τρπο με τον οποο το Ισραλ μνημονεει τα θματα του Ολοκαυτματος, μιλντας για την καθηλωτικ στιγμ που ηχε η σειρνα και σε λη τη χρα ακινητοποιονται τα πντα. «Εναι η στιγμ που εμαστε λοι ενωμνοι και θυμμαστε. Εναι ευθνη μας να μη σβσει η Μνμη», τνισε χαρακτηριστικ. Ο κ. Αμρνι αναφρθηκε επσης στην Ελληνικ Προεδρα στον IHRA εκφρζοντας την πεποθηση τι το ργο της θα προγει τους στχους της Διεθνος Συμμαχας.

Στην εικονικ περιγηση που ακολοθησε, η Γαρυφαλλι Μχα ξενγησε το κοιν στη συγκρτηση της μνμης στο Ισραλ ξεκινντας απ τα Κιμποτς, που στα πρτα μεταπολεμικ χρνια, στελεχθηκαν απ επιζντες του Ολοκαυτματος, την δρυση του Γιαντ Βασμ, το 1953, και την ανπτυξη του κτηριακο του συγκροτματος, τις νες πτρυγες, την επιβλητικ παρουσα, τα σγχρονα μσα και την ρτια επιστημονικ εργασα με τα οποα το Γιαντ Βασμ τεκμηρινει και διαφυλσσει τη μνμη των θυμτων, των ηρων που με κθε τρπο αντιστθηκαν στο Ολοκατωμα, και των «Δικαων των Εθνν».


...
 


 

Στις 5.4.2021 η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης αποχαιρτησε το μλος της ωσηφ Πωλ Καρσσο, ο οποος κηδετηκε στο Εβρακ Νεκροταφεο Θεσσαλονκης.
Ο Πωλ Καρσσο, απγονος επιζντων του Ολοκαυτματος,  εξαρετος οικογενειρχης και σημαντικς επιχειρηματας της πλης εχε δραστηριοποιηθε στην οικογενειακ επιχερηση ΤΕΞΑΠΡΕΤ. Διετλεσε επσης επ χρνια μλος της εξελεγκτικς επιτροπς της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης εν ταν μλος της Γενικς Συνλευσης του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος.
Ο Πρεδρος και το Κοινοτικ Συμβολιο  της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, ακολοθως της αδκητης απλειας, εξφρασαν με επιστολ προς την οικογνεια του εκλιπντος τα βαθτατα συλλυπητρια τους και τη συμμετοχ τους στο πνθος της. 

Στις 5.4.2021 η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης αποχαιρτησε το μλος της ωσηφ Πωλ Καρσσο, ο οποος κηδετηκε στο Εβρακ Νεκροταφεο Θεσσαλονκης.

 

Ο Πωλ Καρσσο, απγονος επιζντων του Ολοκαυτματος,  εξαρετος οικογενειρχης και σημαντικς επιχειρηματας της πλης εχε δραστηριοποιηθε στην οικογενειακ επιχερηση ΤΕΞΑΠΡΕΤ. Διετλεσε επσης επ χρνια μλος της εξελεγκτικς επιτροπς της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης εν ταν μλος της Γενικς Συνλευσης του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος.

 

Ο Πρεδρος και το Κοινοτικ Συμβολιο  της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, ακολοθως της αδκητης απλειας, εξφρασαν με επιστολ προς την οικογνεια του εκλιπντος τα βαθτατα συλλυπητρια τους και τη συμμετοχ τους στο πνθος της. 


...
 
Yaakov Handali

 

Με βαθει λπη πληροφορηθκαμε τον θνατο του Yaakov (Jacki) Handali σε ηλικα 92 ετν στο Ισραλ. Γεννθηκε το 1928 στη Θεσσαλονκη, εκτοπστηκε το 1943 στο ουσβιτς με τους γονες και τα αδλφια του και ταν ο μνος απ την οικογνει του που επζησε απ το Ολοκατωμα. Το 1947 εγκαταστθηκε στο Ισραλ που παντρετηκε και απκτησε 2 παιδι αλλ παρμενε πντα κοντ στη γενθλια πλη του και στην Κοιντητ μας.

 

Η συγκλονιστικ μαρτυρα του «Απ τον Λευκ Πργο στις πλες του ουσβιτς» εκδθηκε και κυκλοφρησε σε πολλς γλσσες εν ο διος συμμετεχε συχν σε συνδρια και εκπαιδευτικς ημερδες που μιλοσε για την εμπειρα του και εργαζταν ακοραστα για τη διατρηση της μνμης του Ολοκαυτματος. Το 2007 συμμετεχε στην κεντρικ τελετ για την Ημρα Μνμης του Ολοκαυτματος στο Yad Vashem ανβοντας μα απ τις ξι δδες.

 

Αιωνα του η μνμη.

 

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

21/3/2021

 

Πηγ φωτογραφας: yadvashem.org 

 


...
 
“ ”: A .

 

Στις 15 Μαρτου 1943, στον παλι σιδηροδρομικ σταθμ της Θεσσαλονκης, σφριξε το πρτο τρνο του θαντου για το ουσβιτς – Μπρκεναου. Εβδομντα οκτ χρνια μετ την αναχρηση της πρτης αμαξοστοιχας σε σνολο δεκαεννα που μετφεραν σε να ταξδι χωρς επιστροφ περπου 50.000 Εβραους της Θεσσαλονκης, ο Δμος Θεσσαλονκης αποτνει φρο τιμς στα θματα της ναζιστικς θηριωδας μσα απ να τηλεοπτικ αφιρωμα.

Η “Πορεα Μνμης” με την οποα χει καθιερωθε να τιμται η μαρη επτειος απ την αναχρηση του πρτου συρμο για το ουσβιτς δεν εναι εφικτ να πραγματοποιηθε λγω των μτρων που βρσκονται σε ισχ για τον περιορισμ της διασπορς του κορωνοο.

Για να τιμσει τη μνμη των Εβραων της Θεσσαλονκης που χθηκαν στο Ολοκατωμα, ο Δμος Θεσσαλονκης μσω της Δημοτικς Εταιρεας Πληροφρησης, Θεματος και Επικοινωνας (ΔΕΠΘΕ) χει προετοιμσει να τηλεοπτικ αφιρωμα με ττλο “15 Μαρτου 1943: Ποτ ξαν”. Το τηλεοπτικ αφιρωμα μνμης θα μεταδοθε απ τη δημοτικ τηλεραση–TV100 την Κυριακ 14 Μαρτου, στις 5.00 το απγευμα, καθς και τη Δευτρα 15 Μαρτου, στις 9.00 το βρδυ.

Τα δικ τους μηνματα μσα απ το αφιρωμα στλνουν οι: Κωνσταντνος Ζρβας-Δμαρχος Θεσσαλονκης, Σταρος Καλαφτης-Υφυπουργς Εσωτερικν (Μακεδονας και Θρκης), Yossi Amrani-Πρσβης του Ισραλ στην Ελλδα, Sibylla Bending-Γενικ Πρξενος της Γερμανας στη Θεσσαλονκη, Απστολος Τζιτζικστας-Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας, Νικλαος Παπαωννου-Πρτανης Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης, Στυλιανς Κατρανδης-Πρτανης Πανεπιστημου Μακεδονας, Αθανσιος Κασης-Πρτανης Διεθνος Πανεπιστημου Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ-Πρεδρος Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης-Πρεδρος Μουσεου Ολοκαυτματος και Aharale Tamir-Επικεφαλς του Ιδρματος “International March of the Living”.

Αφιρωμα στις Εβραες Μητρες

Συγχρνως, εναι διαθσιμο στην πλατφρμα του Φεστιβλ Δημητρων (www.e-dimitria.gr) το αφιρωμα στις Εβραες Μητρες, που προετοιμστηκε στο πλασιο των 55ων Δημητρων. Το αφιρωμα παρουσιζει τρεις συλλογς επιστολν, γρμματα που στελναν τρεις Εβραες μητρες απ το γκτο της Θεσσαλονκης στους γιους τους στην Αθνα, λγες μρες πριν την αναχρησ τους για το ουσβιτς.


...
 


 

 01/02/2021 
Συνντηση με τον Δμαρχο Θεσσαλονκης Κωνσταντνο Ζρβα και τον Πρεδρο του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δαυδ Σαλτιλ, για το Μουσεο Ολοκαυτματος στη δυτικ Θεσσαλονκη εχε σμερα ο Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας Απστολος Τζιτζικστας.
Η συνντηση πραγματοποιθηκε στο κτριο διοκησης της Περιφρειας Κεντρικς Μακεδονας στη Θεσσαλονκη (Βλα Αλλατνι) και εχε ως αντικεμενο την εξταση της πορεας υλοποησης του ργου.
«Συζητσαμε για την πορεα των διαδικασιν υλοποησης του εμβληματικο ργου για την ανγερση Μουσεου Ολοκαυτματος, στη δυτικ Θεσσαλονκη. Εξετσαμε με τους κ.κ. Ζρβα και Σαλτιλ τις δυναττητες επσπευσης των διαδικασιν και ρσης των εμποδων στην ναρξη υλοποησης του ργου. Το Μουσεο Ολοκαυτματος προχωρει και διερευνομε απ κοινο τις δυναττητες χρηματοδτησης και τη συμβολ της Περιφρειας Κεντρικς Μακεδονας με ευρωπακος πρους απ το νο ΕΣΠΑ. Τον τελευταο χρνο, παρ τις δυσκολες της πανδημας του κορονοο, με προσωπικ προσπθεια του Δημρχου Θεσσαλονκης Κωνσταντνου Ζρβα χουν λυθε πολλ απ τα ζητματα που ‘λμναζαν’ εδ και καιρ και με τη στεν συνεργασα λων μας θεωρ τι θα λυθον και οι τελευταες εκκρεμτητες και θα αρχσει το κατασκευαστικ μρος, για να γνει πρξη να σπουδαο ργο, συνυφασμνο με την Ιστορα της Θεσσαλονκης. Αυτ εναι η βοληση λων μας και θα γνει πρξη», επισμανε ο κ. Τζιτζικστας.
Ο κ. Ζρβας τνισε τι «η δσμευσ μας για επιτχυνση και επλυση των ζητημτων που αφορον στο Μουσεο Ολοκαυτματος εναι ενεργ και λαμβνει σρκα και οστ. Παραχωρσαμε ως Δμος Θεσσαλονκης δκα στρμματα γης, στε να υπερκεραστον ζητματα χωροταξας και επιλσαμε μια σειρ λλων θεμτων, με στχο την επσπευση των διαδικασιν. Σε αυτ την προσπθεια οι ενργειες της ελληνικς κυβρνησης ταν και παραμνουν καθοριστικς. Σμερα, μαζ με την Περιφρεια Κεντρικς Μακεδονας και προσωπικ τον Απστολο Τζιτζικστα εννουμε τις δυνμεις μας για την υλοποηση αυτο του project, που θα προσδσει διεθν ακτινοβολα στη Θεσσαλονκη».
Απ την πλευρ του ο κ. Σαλτιλ εξφρασε την ικανοποησ του για τη σταθερ δσμευση των κ.κ. Τζιτζικστα και Ζρβα στην υλοποηση του σημαντικο ργου για την Ισραηλιτικ Κοιντητα και για την πλη της Θεσσαλονκης.

01/02/2021 


Συνντηση με τον Δμαρχο Θεσσαλονκης Κωνσταντνο Ζρβα και τον Πρεδρο του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δαυδ Σαλτιλ, για το Μουσεο Ολοκαυτματος στη δυτικ Θεσσαλονκη εχε σμερα ο Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας Απστολος Τζιτζικστας.


Η συνντηση πραγματοποιθηκε στο κτριο διοκησης της Περιφρειας Κεντρικς Μακεδονας στη Θεσσαλονκη (Βλα Αλλατνι) και εχε ως αντικεμενο την εξταση της πορεας υλοποησης του ργου.


«Συζητσαμε για την πορεα των διαδικασιν υλοποησης του εμβληματικο ργου για την ανγερση Μουσεου Ολοκαυτματος, στη δυτικ Θεσσαλονκη. Εξετσαμε με τους κ.κ. Ζρβα και Σαλτιλ τις δυναττητες επσπευσης των διαδικασιν και ρσης των εμποδων στην ναρξη υλοποησης του ργου. Το Μουσεο Ολοκαυτματος προχωρει και διερευνομε απ κοινο τις δυναττητες χρηματοδτησης και τη συμβολ της Περιφρειας Κεντρικς Μακεδονας με ευρωπακος πρους απ το νο ΕΣΠΑ. Τον τελευταο χρνο, παρ τις δυσκολες της πανδημας του κορονοο, με προσωπικ προσπθεια του Δημρχου Θεσσαλονκης Κωνσταντνου Ζρβα χουν λυθε πολλ απ τα ζητματα που ‘λμναζαν’ εδ και καιρ και με τη στεν συνεργασα λων μας θεωρ τι θα λυθον και οι τελευταες εκκρεμτητες και θα αρχσει το κατασκευαστικ μρος, για να γνει πρξη να σπουδαο ργο, συνυφασμνο με την Ιστορα της Θεσσαλονκης. Αυτ εναι η βοληση λων μας και θα γνει πρξη», επισμανε ο κ. Τζιτζικστας.


Ο κ. Ζρβας τνισε τι «η δσμευσ μας για επιτχυνση και επλυση των ζητημτων που αφορον στο Μουσεο Ολοκαυτματος εναι ενεργ και λαμβνει σρκα και οστ. Παραχωρσαμε ως Δμος Θεσσαλονκης δκα στρμματα γης, στε να υπερκεραστον ζητματα χωροταξας και επιλσαμε μια σειρ λλων θεμτων, με στχο την επσπευση των διαδικασιν. Σε αυτ την προσπθεια οι ενργειες της ελληνικς κυβρνησης ταν και παραμνουν καθοριστικς. Σμερα, μαζ με την Περιφρεια Κεντρικς Μακεδονας και προσωπικ τον Απστολο Τζιτζικστα εννουμε τις δυνμεις μας για την υλοποηση αυτο του project, που θα προσδσει διεθν ακτινοβολα στη Θεσσαλονκη».


Απ την πλευρ του ο κ. Σαλτιλ εξφρασε την ικανοποησ του για τη σταθερ δσμευση των κ.κ. Τζιτζικστα και Ζρβα στην υλοποηση του σημαντικο ργου για την Ισραηλιτικ Κοιντητα και για την πλη της Θεσσαλονκης.

 

πηγ: https://www.thestival.gr/eidiseis/autodioikisi/tzitzikostas-gia-moyseio-olokaytoma/


...