21.01.2021
 

 

  N >
COVID 19

 

Θεσσαλονκη 5/1/2021
            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σμερα το πρω ξεκνησαν οι εμβολιασμο για τον COVID-οι 19 στα κντρα φροντδας ηλικιωμνων στο πλασιο του προγρμματος «Ελευθερα» και οι φιλοξενομενοι και το προσωπικ του Γηροκομεου «Σαολ Δ. Μοδινο» εμβολιστηκαν παρουσα του προδρου του Εθνικο Οργανισμο Δημσιας Υγεας (ΕΟΔΥ), Παναγιτη Αρκουμανα.

 

 

Το κλιμκιο του ΕΟΔΥ υποδχθηκε στις εγκαταστσεις του Γηροκομεου ο πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και του Κεντρικο Ισραηλιτκο Συμβουλου Ελλδος, κ. Δαυδ Σαλτιλ.

 

Η πρτη φιλοξενομενη που εμβολιστηκε εναι η επιζσασα του Ολοκαυτματος, κα. Ζννα Σαατσγλου – Σαδικριο.

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης


...
 
Online

 

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης χει προγραμματσει καθημεριν Online ναμμα των κεριν του Χανουκ μσω διαδικτυακς πλατφρμας Zoom και σε Live streaming μσω της σελδας της Ι.Κ.Θ. στο Facebook.

 

Το ναμμ του πρτου κεριο του Χανουκ γινε στις 10/12/2020 απ τον Πρεδρο του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης κ. Δαυδ Σαλτιλ και το Δμαρχο Θεσσαλονκης κ. Κωνσταντνο Ζρβα με τη συμμετοχ του Σοφολογιτατου Ραββνου κ. Ισραλ και πλθος κσμου.

 

Ο κ. Σαλτιλ επισμανε τι η φετιν γιορτ χει την ιδιαιτερτητα να γιορτζεται απ μακρι και ευχθηκε το μλλον να εναι φωτειν, τονζοντας τι για το φως και την ελπδα πολμησαν οι Μακκαβαοι  και αυτ το μνυμα μας στειλαν, να μην χνουμε την ελπδα γιατ αρκε μια μικρ ακτνα φωτς για να διαλσει και το πιο πυκν σκοτδι. Στη συνχεια ο κ. Σαλτιλ καλωσρισε το Δμαρχο Θεσσαλονκης κ. Ζρβα ο οποος για δετερη συνεχ χρονι συμμετχει στο ναμα των κεριν της Χανουκα.

 

Ο κ. Ζρβας τνισε τι εναι χαρ και προνμιο γι αυτν να συμμετχει σε αυτ τη γιορτ και ευχθηκε σε λους Χαρομενο Χανουκ αναφροντας τι το θαμα του φωτς ρθε για να διξει το σκοτδι και τνισε τον ιδιατερο συμβολισμ της φετινς χρονις που πρπει λοι μας να προσευχηθομε για να φρουμε πσω λα αυτ που αγαπμε και σντομα να μπορομε λοι μαζ, με φυσικ παρουσα, να γιορτζουμε λες τις γιορτς.


...
 
ϻ

Ο πρωτοσλιδος ττλος της εφημερδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ, της 10.11.20, μας γεμζει οργ και αποτροπιασμ για το περιεχμεν του που διαιωνζει το μσος και τις δεισιδαιμονες κατ των Εβραων και για ακμη μια φορ γνεται φορας της πιο χυδαας αντιεβρακς προπαγνδας.

Η τατιση του επικεφαλς της εταιρεας Pfizer με τον Μνγκελε, τον επονομαζμενο χασπη του ουσβιτς, εναι μια χυδαα και ανθικη επθεση εναντον του Αλμπρ Μπουρλ επειδ ακριβς εναι Εβραος. Ο δε πηχυαος ττλος «Εβραος κτηνατρος θα μας μπξει τη βελνα! Εφιαλτικς προσαγωγς σε θαλμους στρατπεδα σαν τα κοπδια», δεν εναι παρ μια σαφς πρκληση σε βα εναντον των Εβραων.

Το εμβλιο μιας εταιρεας γνεται ξαφνικ «δηλητριο» λγω του εβρακο θρησκεματος του διευθυντ της, και η παραγωγ του παραλληλζεται με τα ναζιστικ πειρματα στο ουσβιτς, προσπαθντας να αποτρψει τη χρση του ταν αποδειχθε η αποτελεσματικ αντιμετπιση του ιο που πλττει την ανθρωπτητα. Ντροπ!      

Καλομε τους αρμδιους φορες της Πολιτεας να παρμβουν μεσα και αποφασιστικ διτι το μνος και το μσος κατ των Εβραων, που εξπεμψε σμερα η φυλλδα «Μακελει», ξεπρασε πλον κθε ριο ανοχς που θα μποροσε να διαθτει η Δημοκρατα στο νομα της ελεθερης κφρασης και της διακνησης ιδεν.

Αθνα, 10 Νοεμβρου 2020

Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος

 

 


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ»

 

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης εκφρζει την οργ και το αποτροπιασμ της για το πρωτοσλιδο της εφημερδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ της 10/11/2020. Το χυδαο περιεχμενο του ττλου λλη μια φορ προπαγανδζει το μσος κατ των Εβραων.

 

Την ρα που λη η ανθρωπτητα αγωνι και υποφρει απ την πανδημα το απαρδεκτο αυτ δημοσευμα στοχοποιε τον διευθνοντα σμβουλο της εταιρεας Pfizer, λμπερτ Μπουρλ, ναν Θεσσαλονικι λληνα Εβραο, παιδ της Κοιντητς μας που μας κνει υπερφανους και τιμ την χρα μας στο εξωτερικ. Η χυδαα επθεση εναντον του επειδ εναι Εβραος και η τατιση του με τον Γιζεφ Μνγκελε, τον ναζ που διεξγαγε φρικιαστικ ιατρικ πειρματα και βασνιζε αθους ανθρπους στο ουσβιτς εναι ντροπιαστικ και ξεπερνει κθε ριο.

 

Σε μια ευνομομενη δημοκρατικ πολιτεα ττοιου εδους εκφρσεις, πως αυτς που διατυπθηκαν στην κατ’ ευφημισμ εφημερδα, δεν χουν καμα θση.   


...
 
10-11-20 . ϻ

Ας αναρωτηθε καθνας απ μας που ανκουμε στην πλειοψηφα, πς θα νιωθε αν ζοσε σε μια χρα που οι Χριστιανο Ορθδοξοι ταν το 0,05% του συνολικο πληθυσμο και διβαζε στα περπτερα πρωτοσλιδα πως αυτ:

  • «Χριστιανς Ορθδοξος κτηνατρος θα μας μπξει τη βελνα! Εφιαλτικς προσαγωγς σε «θαλμους – στρατπεδα» σαν τα κοπδια»
  • «Σκληρς Χριστιανς Ορθδοξος επικεφαλς εταιρεας «κορακιν» που χουν αναλβει την εκκαθριση των κκκινων δανεων των φτωχν. Πρεδρος της Ορθδοξης Κοιντητας μας κνει τον φλο και μας τα βουτει απ την πσω πρτα»

Σμερα, οι λληνες συμπολτες μας εβρακο θρησκεματος διβασαν το πρωτοσλιδο για τον «Εβραο κτηνατρο» που «θα μας μπξει τη βελνα» συνοδευμενο απ φωτογραφα του Μγκελε. Πριν 3 χρνια εχαν διαβσει το πρωτοσλιδο για τον «Σκληρ Εβραο επικεφαλς εταιρεας κορακιν» (για το οποο καταδικστηκε τον Οκτβριο του 2020 η εφημερδα «Μακελει» για «εξβριση και ηθελημνη συμβολ στην αναπαραγωγ ρητορικς μσους κατ των Εβραων» απ το Πολυμελς Πρωτοδικεο Αθηνν).

Αυτο -αλλ και πολλο λλοι παρμοιοι ττλοι της διας εφημερδας- καλλιεργον συνειδητ τον πιο χυδαο αντισημιτισμ που φρνει στο νου τον Μεσαωνα ταν οι Εβραοι θεωρονταν υπεθυνοι για κθε καταστροφ, ασθνεια ττα. Ττε ξεκνησε ο δρμος που κατληξε στο ουσβιτς.

Σε μια στιγμ που η υγεα δισεκατομμυρων ανθρπων και η παγκσμια οικονομικ ανπτυξη εξαρτται απ την παρξη εμβολου κατ του COVID-19, εναι τιμ και πηγ υπερηφνειας για τη χρα μας τι νας λληνας -σε ποιον Θε και να πιστεει να μην πιστεει- βρσκεται σε μια τσο υπεθυνη θση και χει σημαντικ συνεισφορ στην επλυση της πρωτοφανος υγειονομικς κρσης.

Δεν εναι τυχαο, τι οι εγχριοι αρνητς της κοινς λογικς και της επιστμης χουν επσης στοχοποισει και τον Παναγιτατο Οικουμενικ Πατριρχη και τον Μακαριτατο Αρχιεπσκοπο Αθηνν, πως προκπτει απ αλλεπλληλα συκοφαντικ και εξωφρενικς ψευδ δημοσιεματα.


...
 
Covid 19

Αξιτιμοι αδερφο,  

 

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, τσο κατ τη διρκεια της πρτης περιδου των περιοριστικν μτρων του Μαρτου και Απριλου 2020, σο και σμερα, χει ως βασικ της στχο την απλυτη κοινωνικ ευθνη, αρωγ και ευαισθησα στην προσπθει της αποφυγς του κινδνου της εμφνισης και διδοσης του ιο COVID-19.   

Παρλληλα, σε συνχεια των περιοριστικν μτρων που χουν εκ νου επιβληθε και περιγρφονται στο ΦΕΚ 4829/02-11-20, η Ισραηλιτικ Κοιντητας Θεσσαλονκης ανακοιννει τα εξς:

Α. Γραφεα Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης:  Τα γραφεα συνεχζουν τη λειτουργα τους με προσωπικ ασφαλεας και τηλεργασα για τα τομα που δεν εργζονται με φυσικ παρουσα.

Για οποιοδποτε ζτημα, υγειονομικ μη, μη διστσετε να καλσετε στο 2310.275.701 το οποο απ τον Μρτιο λειτουργε επ 24ρου βσεως και επ 7 ημρες την εβδομδα με βασικ σκοπ την εξυπηρτησ λων των ομοθρσκων.

Β. Σχολεο: Η λειτουργα του Παιδικο Σταθμο, του Νηπιαγωγεου και του Δημοτικο Σχολεου συνεχζεται κανονικ σμφωνα με τις οδηγες του παραπνω ΦΕΚ και των καννων του ΕΟΔΥ. Στο σχολεο μας, με αποκλειστικ γνμονα την προστασα των παιδιν μας, και μετ και απ την ολοκλρωση της φσης της ανακανισς που πραγματοποιθηκε κατ τη διρκεια των θερινν μηνν, ακολουθντας λες τις υγειονομικς εξελξεις χουμε προνοσει και επεκτεναμε τις αθουσες διδασκαλας και εξοπλσαμε λο το σχολεο με μον θρανα τα οποα απχουν 1,5 μτρο μεταξ τους.

 Γ. Συναγωγς:  Δυστυχς και με μεγλη μας λπη και ακολουθντας τις οδηγες του ΦΕΚ 4829/02-11-20 εμαστε υποχρεωμνοι να αναστελουμε της λειτουργα των Συναγωγν μας για την χρονικ περοδο που μας επιβλλει ο νμος.

Δ. Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης:  Ακολουθντας τις οδηγες του ΦΕΚ 4829/02-11-20 και για το Μουσεο μας εμαστε υποχρεωμνοι να αναστελουμε της λειτουργα του για το χρονικ διστημα μου μας το επιβλλει ο νμος.

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης σας προτρπει να ακολουθετε πιστ τις οδηγες προφλαξης που χουν εκδοθε και να τηρετε τα μτρα προστασας και επαναλαμβνουμε, για οποιοδποτε ζτημα, υγειονομικ λλης φσεως, μη διστσετε να καλσετε στο 2310.275.701 το οποο εξακολουθε να λειτουργε επ 24ρου βσεως / 7 ημρες την εβδομδα.

 

Με τιμ

Για την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

Ο Πρεδρος     

ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ 

 

Η Γραμματας                           

ΠΙΝΤΟ ΧΑΝΝΑ  


...
 


 

Τη συμπαρσταση της προς τον λα της Αυστρας για την αποτρπαιη επθεση στη Βιννη, εξφρασε, σε επιστολ της προς την κα Hermine Poppeller, πρσβη της Αυστρας στην Ελλδα, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης. Η επιστολ μεταξ λλων αναφρει:

 

«Εκ μρους της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και του Ελληνικο Εβρασμο, εκφρζουμε το σοκ και την συμπαρστασ μας μετ τις επιθσεις που πραγματοποιθηκαν σε ξι διαφορετικς τοποθεσες στη ζωνταν, γργορη και πολυσχναστη πρτη συνοικα της Βιννης, στις 2 Νοεμβρου 2020.

 

Παρακολουθομε προσεκτικ τις ενημερσεις απ τα ΜΜΕ σχετικ με αυτ το τρομοκρατικ χτπημα που οδγησε στο θνατο 4 αθων ανθρπων και στον τραυματισμ πολλν ακμα. ταν πραγματικ μια φρικτ πρξη, μια επθεση κατ της πιο θεμελιδους πανανθρπινης αξας. Μια τυφλ πρξη βας που δεν μπορε να δικαιολογηθε απ καμα ιδεολογα θρησκεα.

 

Οι σκψεις και οι προσευχς μας εναι με τις οικογνειες των θυμτων και τους απευθνουμε βαθτατα συλλυπητρια.

 

Στεκμαστε δπλα σας με αλληλεγγη καθς οι πολτες της Βιννης και ο λας της Αυστρας προσπαθον ανακμψουν απ αυτ το φρικτ περιστατικ.»

 

Παρλληλα, η ΙΚΘ απστειλε επιστολ και στην εβρακ κοιντητα της Βιννης.


...
 


 

8 Οκτωβρου 2020

Ο Πρωθυπουργς Κυρικος Μητσοτκης και ο Αντιπρεδρος της Κυβρνησης Παναγιτης Πικραμμνος συναντθηκαν στις 8.10.2020 στο Μγαρο Μαξμου με τον Πρεδρο του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος Δαυδ Σαλτιλ και τον Γενικ Γραμματα Βκτωρα Ελιζερ. Στη συνντηση συμμετεχε επσης η Διευθντρια του Διπλωματικο Γραφεου του Πρωθυπουργο Ελνη Σουραν.

Ο Πρωθυπουργς τνισε τι κλεισε νας τραυματικς κκλος της δημσιας ζως της χρας καθς το ναζιστικ μρφωμα της Χρυσς Αυγς, αφο πρτα μεινε εκτς Βουλς με την ψφο των πολιτν, χθες καταδικστηκε και απ το Δικαστριο.

Ο Αντιπρεδρος της Κυβρνησης τνισε πως το κρτος δικαου και το πολιτικ σστημα της χρας επδειξαν την δουσα υπευθυντητα, στε να απαλλξουν τη Δημοκρατα απ την απειλ ενς ολοκληρωτικο μορφματος, πως αυτ της Χρυσς Αυγς.


...
 


Με τη σημεριν απφαση του Τριμελος Εφετεου Κακουργημτων για τη δρση της Χρυσς Αυγς κλενει νας τραυματικς κκλος της δημσιας ζως της χρας. Η πολιτικ του δισταση χει, ευτυχς, κριθε με τη νκη της Δημοκρατας, που εξρισε απ’ τη Βουλ το ναζιστικ μρφωμα. Τρα, η ανεξρτητη Δικαιοσνη δνει και αυτ την δικ της απντηση.

 

Ως Πρωθυπουργς απχω συνειδητ απ τον σχολιασμ δικαστικν κρσεων. Ως λληνας πολτης, μως, συμμετχω στην καθολικ ικανοποηση για την αναγνριση του εγκληματικο της χαρακτρα. Και εμαι υπερφανος για την αταλντευτη στση της παρταξς μας που θεσε ως στρατηγικ της στχο την πολιτικ και κοινωνικ περιθωριοποηση της Χρυσς Αυγς.

 


...
 


Το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος χαιρετζει την ιστορικ απφαση της Ελληνικς Δικαιοσνης που απονομιμοποιε τα νεοναζιστικ μορφματα και θωρακζει τη Δημοκρατα στη χρα μας. Η σημεριν δικαστικ απφαση ρχεται να επισφραγσει μια μεγλη αλθεια: το πσο επικνδυνες εναι οι νεοναζιστικς οργανσεις που λυμανονται τον πατριωτισμ για να διασπερουν το μσος και να επιβλλουν τον σκοταδισμ.

Μετ τη δολοφονα του Παλου Φσσα, τις βαιες επιθσεις, τους ναζιστικος χαιρετισμος στη Βουλ, την αμφισβτηση του Ολοκαυτματος, τη ρατσιστικ βα και τους βανδαλισμος εβρακν χρων, οι λληνες Εβραοι νιθουμε ικανοποηση που η Ελληνικ Δικαιοσνη, στερα απ τερστια σπουδ, δωσε την απντησ της στο ποιο εναι το πραγματικ πρσωπο ενς νεοναζιστικο μορφματος.


...
 


 

Στις 28.7.2020 υπογρφηκε στα γραφεα του Ινστιτοτου Θερβντες στην Αθνα συμφωνα συνεργασας για την δρυση παραρτματος του Ινστιτοτου στη Θεσσαλονκη.

 

Η συμφωνα υπογρφηκε απ τον Πρεδρο του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δαυδ Σαλτιλ, και τη Διευθντρια του Ινστιτοτου Θερβντες στην Αθνα, Cristina Conde de Beroldingen. Ως τιμητικ μρτυρας συμμετεχε η Υπουργς Εξωτερικν Υποθσεων, Ευρωπακς νωσης και Συνεργασας της Ισπανας, Arancha González Laya, εν στην υπογραφ παραβρθηκαν επσης ο Πρσβης της Ισπανας, Enrique Viguera, ο Διευθυντς Διεθνν Σχσεων του  Ινστιτοτου Θερβντες, Rafael Soriano και ο Πρσβυς της Ελλδας στην Ισπανα Ιωννης Τζβας-Μουροζης.


...