22.09.2021
 

 

  N >
. 200 1821

Στο πλασιο εκδλωσης που διοργνωσαν ο Σνδεσμος Φιλας Ελλδας – Ισραλ, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης και το Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης την Τετρτη, 1 Σεπτεμβρου 2021 στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης (Αγ. Μην 11), για τα 200 χρνια απ την ναρξη της Επανστασης του 1821 για την ανεξαρτησα της Ελλδας, παρουσα της Προδρου της Επιτροπς «Ελλδα 2021» κας Γιννας Αγγελοπολου-Δασκαλκη, ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, κ. Δαυδ Σαλτιλ απεθυνε το παρακτω χαιρετισμ:

 

Κυρες και κριοι,

 

Η αποψιν εκδλωση που φιλοξενεται στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης, προς τιμν της επετεου που σηματοδοτε την συμπλρωση 200 ετν απ την ναρξη της Επανστασης για την Εθνικ Ανεξαρτησα.

 

Το πλασιο αυτ αλλ και οι προσκεκλημνοι που μας τιμον με την παρουσα τους, μας δνουν την ευκαιρα να αναφερθομε στα δεδομνα που αποτλεσαν την αφετηρα για τον αγνα των Ελλνων, αλλ, και σων βρθηκαν στο πλευρ μας με εφαλτριο τις αξες της Ελευθερας, της Δικαιοσνης και της Αλληλεγγης.

 

Να υπογραμμσουμε το γεγονς, τι ο αγνας για την ανεξαρτησα της Πατρδας μας, στηρχθηκε απ  σημαντικ αριθμ Εβραων της Διασπορς, οι οποοι μσα απ τους ομθρησκος τους στην Ελλδα, αναγνριζαν το δκαιο και πρβαλαν μπρακτα τα φιλελληνικ τους αισθματα.


...
 
2021 -

   

Το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος και οι Ισραηλιτικς Κοιντητες της Ελλδος σας προσκαλον στην κοιν εκδλωση Τιμς και Μνμης των Θυμτων του Ολοκαυτματος.

Γιομ Ασο, Κυριακ 11 Απριλου 2021 και ρα 7 το απγευμα.

Η εκδλωση θα προβληθε ΕΔΩ [ο σνδεσμος θα ενεργοποιηθε την ρα της εκδλωσης, 11.4.2021, στις 7 μ.μ.]

και στα μσα κοινωνικς δικτωσης των Ισραηλιτικν Κοινοττων. Δετε ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ & ΕΔΩ ΤΟ TRAILER ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

«Στη φετιν εκδλωση μπορε να εμαστε μακρι ο νας απτον λλο, αλλ θρηνομε λοι μαζ, σαν να σμα και μια ψυχ». Με αυτ τη φρση ο Πρεδρος του ΚΙΣΕ Δαυδ Σαλτιλ δνει το στγμα της φετινς, ιδιατερης ημρας πνθους των ξι εκατομμυρων Εβραων θυμτων του Ολοκαυτματος.

Στο ταξδι της Μνμης, μσα απ δικ τους βντεο, οι Ισραηλιτικς Κοιντητες μς ξεναγον στην ιστορα τους, στις εβρακς γειτονις, στους τπους του μαρτυρου, τα Μουσεα και τα Μνημεα της πλης τους. Εκπρσωποι των Κοινοττων, η δετερη και η τρτη γενι απογνων, ιστορικο, τοπικο παργοντες, μας μιλον για το Ολοκατωμα των Εβραων της Ελλδος αλλ και για τις πρωτοβουλες που συνβαλαν στην αποτπωση του Ολοκαυτματος στην τοπικ ιστορα και τη συλλογικ συνεδηση.

 

 


 

 

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΤ ΒΑΣΕΜ     

 

 

Στις 8 Απριλου 2021, Ημρα Μνμης της Σο, το δρυμα για τη διατρηση της Μνμης του Ολοκαυτματος Γιαντ Βασμ, με τη συνεργασα του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και του Εβρακο Μουσεου Ελλδος, διοργνωσε εικονικ περιγηση στους χρους του κτηριακο συγκροτματος του Γιαντ Βασμ.

Η εικονικ περιγηση γινε με πρωτοβουλα της Γαρυφαλλις Μχα, Διευθντριας του Τμματος Βαλκανικν Χωρν, Ελλδας και Κπρου, για πρτη φορ στα ελληνικ, με ιδιατερη μφαση στον Ελληνικ Εβρασμ, τον διωγμ, και το Ολοκατωμα των Ελλνων Εβραων.

Κατ την εκδλωση γιναν προσφωνσεις απ τον Πρεδρο του ΚΙΣΕ κ. Δαυδ Σαλτιλ, τον νο Πρεδρο της Ελληνικς Αντιπροσωπεας στον IHRA Πρσβη κ. Χριστδουλο Λζαρη  και τον Πρσβη του Ισραλ στην Ελλδα κ. Υossi Amrani, εν συμμετεχε και ο Πρσβης της Ελλδας στο Ισραλ κ. Παναγιτης Σαρρς.

Η εκδλωση ξεκνησε με χαιρετισμ της Γαρυφαλλις Μχα η οποα, αφο καλωσρισε τους ομιλητς και το κοιν, αναφρθηκε στη σημασα του Γιομ Ασο και του ρλου του Γιαντ Βασμ στην εγγραφ της μνμης στη συλλογικ συνεδηση. Τνισε επσης τι στην επσημη κρατικ τελετ για το Γιομ Ασο, που εχε γνει το διο πρω στο Γιαντ Βασμ, παρουσα του Προδρου και του Πρωθυπουργο του Ισραλ, τον πρτο απ τους ξι πυρσος στη μνμη των 6 εκατομμυρων Εβραων που εξοντθηκαν στο Ολοκατωμα ναψε ο Θεσσαλονικις επιζν του ουσβιτς Σμουλ Ναρ. (Δετε ΕΔΩ την επσημη τελετ Γιομ Ασο 2021). Στη βιντεοσκοπημνη μαρτυρα του, που προβλθηκε και κατ την εικονικ περιγηση, ο Σμουλ Ναρ αφηγεται την τραγικ εμπειρα του απ τον εκτοπισμ, το ουσβιτς, το Μπργκεν Μπλσεν, την επιβωση και τελικ τη μετανστευση στο Ισραλ.

 

Ακολοθησε ο χαιρετισμς του Προδρου του ΚΙΣΕ Δ. Σαλτιλ: «Σμερα -παρλληλα με τον δικ μας πνο για τους χαμνους- θα δομε το πς το Ισραλ χειρστηκε εκατοντδες χιλιδες πνους, χτζοντας πνω στις προσδοκες... Τα  ανθρπινα ρκη που φταναν στη γη του Ισραλ δεν ταν πλον τραγικ θματα, αλλ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ του Ολοκαυτματος!... Ο νος ρος συνεπρε τους ομρους κι δωσε να δυναμικ νημα στην ταυττητ τους.  Με αυτν την ταυττητα γεννθηκε το Κρτος του Ισραλ και με αυτν προοδεει.  Ωστσο, η απθηση της ννοιας του θματος, δεν σμαινε και απθηση της Μνμης –σο επδυνη κι αν εναι αυτ. Και το Γιαντ Βασμ αποτελε το Ισραηλιν επτευγμα στην πολυεππεδη διατρηση της Μνμης. Γι αυτ και η αποψιν περιγηση εναι σημαντικ», επε χαρακτηριστικ ο Πρεδρος του ΚΙΣΕ.

Ο Πρσβης Χριστδουλος Λζαρης μλησε για τους δεσμος μεταξ Ελλνων Χριστιανν και Εβραων, καθς και για τις σχσεις Ελλδος – Ισραλ. Παρλληλα, δωσε το στγμα των επιδιξεων της Ελληνικς Προεδρας στον IHRA, αναφερμενος στα προγρμματα που χουν δημιουργηθε με επκεντρο την εκπαδευση, εν τνισε τον ουσιαστικ ρλο του Υπουργεου Παιδεας και του ΕΜΕ στην εκπνηση και υλοποησ τους.

Ο Πρσβης του Ισραλ στην Ελλδα Γισι Αμρνι αναφρθηκε στον τρπο με τον οποο το Ισραλ μνημονεει τα θματα του Ολοκαυτματος, μιλντας για την καθηλωτικ στιγμ που ηχε η σειρνα και σε λη τη χρα ακινητοποιονται τα πντα. «Εναι η στιγμ που εμαστε λοι ενωμνοι και θυμμαστε. Εναι ευθνη μας να μη σβσει η Μνμη», τνισε χαρακτηριστικ. Ο κ. Αμρνι αναφρθηκε επσης στην Ελληνικ Προεδρα στον IHRA εκφρζοντας την πεποθηση τι το ργο της θα προγει τους στχους της Διεθνος Συμμαχας.

Στην εικονικ περιγηση που ακολοθησε, η Γαρυφαλλι Μχα ξενγησε το κοιν στη συγκρτηση της μνμης στο Ισραλ ξεκινντας απ τα Κιμποτς, που στα πρτα μεταπολεμικ χρνια, στελεχθηκαν απ επιζντες του Ολοκαυτματος, την δρυση του Γιαντ Βασμ, το 1953, και την ανπτυξη του κτηριακο του συγκροτματος, τις νες πτρυγες, την επιβλητικ παρουσα, τα σγχρονα μσα και την ρτια επιστημονικ εργασα με τα οποα το Γιαντ Βασμ τεκμηρινει και διαφυλσσει τη μνμη των θυμτων, των ηρων που με κθε τρπο αντιστθηκαν στο Ολοκατωμα, και των «Δικαων των Εθνν».


...
 


 

Στις 5.4.2021 η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης αποχαιρτησε το μλος της ωσηφ Πωλ Καρσσο, ο οποος κηδετηκε στο Εβρακ Νεκροταφεο Θεσσαλονκης.
Ο Πωλ Καρσσο, απγονος επιζντων του Ολοκαυτματος,  εξαρετος οικογενειρχης και σημαντικς επιχειρηματας της πλης εχε δραστηριοποιηθε στην οικογενειακ επιχερηση ΤΕΞΑΠΡΕΤ. Διετλεσε επσης επ χρνια μλος της εξελεγκτικς επιτροπς της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης εν ταν μλος της Γενικς Συνλευσης του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος.
Ο Πρεδρος και το Κοινοτικ Συμβολιο  της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, ακολοθως της αδκητης απλειας, εξφρασαν με επιστολ προς την οικογνεια του εκλιπντος τα βαθτατα συλλυπητρια τους και τη συμμετοχ τους στο πνθος της. 

Στις 5.4.2021 η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης αποχαιρτησε το μλος της ωσηφ Πωλ Καρσσο, ο οποος κηδετηκε στο Εβρακ Νεκροταφεο Θεσσαλονκης.

 

Ο Πωλ Καρσσο, απγονος επιζντων του Ολοκαυτματος,  εξαρετος οικογενειρχης και σημαντικς επιχειρηματας της πλης εχε δραστηριοποιηθε στην οικογενειακ επιχερηση ΤΕΞΑΠΡΕΤ. Διετλεσε επσης επ χρνια μλος της εξελεγκτικς επιτροπς της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης εν ταν μλος της Γενικς Συνλευσης του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος.

 

Ο Πρεδρος και το Κοινοτικ Συμβολιο  της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, ακολοθως της αδκητης απλειας, εξφρασαν με επιστολ προς την οικογνεια του εκλιπντος τα βαθτατα συλλυπητρια τους και τη συμμετοχ τους στο πνθος της. 


...
 
Yaakov Handali

 

Με βαθει λπη πληροφορηθκαμε τον θνατο του Yaakov (Jacki) Handali σε ηλικα 92 ετν στο Ισραλ. Γεννθηκε το 1928 στη Θεσσαλονκη, εκτοπστηκε το 1943 στο ουσβιτς με τους γονες και τα αδλφια του και ταν ο μνος απ την οικογνει του που επζησε απ το Ολοκατωμα. Το 1947 εγκαταστθηκε στο Ισραλ που παντρετηκε και απκτησε 2 παιδι αλλ παρμενε πντα κοντ στη γενθλια πλη του και στην Κοιντητ μας.

 

Η συγκλονιστικ μαρτυρα του «Απ τον Λευκ Πργο στις πλες του ουσβιτς» εκδθηκε και κυκλοφρησε σε πολλς γλσσες εν ο διος συμμετεχε συχν σε συνδρια και εκπαιδευτικς ημερδες που μιλοσε για την εμπειρα του και εργαζταν ακοραστα για τη διατρηση της μνμης του Ολοκαυτματος. Το 2007 συμμετεχε στην κεντρικ τελετ για την Ημρα Μνμης του Ολοκαυτματος στο Yad Vashem ανβοντας μα απ τις ξι δδες.

 

Αιωνα του η μνμη.

 

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

21/3/2021

 

Πηγ φωτογραφας: yadvashem.org 

 


...
 
“ ”: A .

 

Στις 15 Μαρτου 1943, στον παλι σιδηροδρομικ σταθμ της Θεσσαλονκης, σφριξε το πρτο τρνο του θαντου για το ουσβιτς – Μπρκεναου. Εβδομντα οκτ χρνια μετ την αναχρηση της πρτης αμαξοστοιχας σε σνολο δεκαεννα που μετφεραν σε να ταξδι χωρς επιστροφ περπου 50.000 Εβραους της Θεσσαλονκης, ο Δμος Θεσσαλονκης αποτνει φρο τιμς στα θματα της ναζιστικς θηριωδας μσα απ να τηλεοπτικ αφιρωμα.

Η “Πορεα Μνμης” με την οποα χει καθιερωθε να τιμται η μαρη επτειος απ την αναχρηση του πρτου συρμο για το ουσβιτς δεν εναι εφικτ να πραγματοποιηθε λγω των μτρων που βρσκονται σε ισχ για τον περιορισμ της διασπορς του κορωνοο.

Για να τιμσει τη μνμη των Εβραων της Θεσσαλονκης που χθηκαν στο Ολοκατωμα, ο Δμος Θεσσαλονκης μσω της Δημοτικς Εταιρεας Πληροφρησης, Θεματος και Επικοινωνας (ΔΕΠΘΕ) χει προετοιμσει να τηλεοπτικ αφιρωμα με ττλο “15 Μαρτου 1943: Ποτ ξαν”. Το τηλεοπτικ αφιρωμα μνμης θα μεταδοθε απ τη δημοτικ τηλεραση–TV100 την Κυριακ 14 Μαρτου, στις 5.00 το απγευμα, καθς και τη Δευτρα 15 Μαρτου, στις 9.00 το βρδυ.

Τα δικ τους μηνματα μσα απ το αφιρωμα στλνουν οι: Κωνσταντνος Ζρβας-Δμαρχος Θεσσαλονκης, Σταρος Καλαφτης-Υφυπουργς Εσωτερικν (Μακεδονας και Θρκης), Yossi Amrani-Πρσβης του Ισραλ στην Ελλδα, Sibylla Bending-Γενικ Πρξενος της Γερμανας στη Θεσσαλονκη, Απστολος Τζιτζικστας-Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας, Νικλαος Παπαωννου-Πρτανης Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης, Στυλιανς Κατρανδης-Πρτανης Πανεπιστημου Μακεδονας, Αθανσιος Κασης-Πρτανης Διεθνος Πανεπιστημου Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ-Πρεδρος Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης-Πρεδρος Μουσεου Ολοκαυτματος και Aharale Tamir-Επικεφαλς του Ιδρματος “International March of the Living”.

Αφιρωμα στις Εβραες Μητρες

Συγχρνως, εναι διαθσιμο στην πλατφρμα του Φεστιβλ Δημητρων (www.e-dimitria.gr) το αφιρωμα στις Εβραες Μητρες, που προετοιμστηκε στο πλασιο των 55ων Δημητρων. Το αφιρωμα παρουσιζει τρεις συλλογς επιστολν, γρμματα που στελναν τρεις Εβραες μητρες απ το γκτο της Θεσσαλονκης στους γιους τους στην Αθνα, λγες μρες πριν την αναχρησ τους για το ουσβιτς.


...
 


 

 01/02/2021 
Συνντηση με τον Δμαρχο Θεσσαλονκης Κωνσταντνο Ζρβα και τον Πρεδρο του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δαυδ Σαλτιλ, για το Μουσεο Ολοκαυτματος στη δυτικ Θεσσαλονκη εχε σμερα ο Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας Απστολος Τζιτζικστας.
Η συνντηση πραγματοποιθηκε στο κτριο διοκησης της Περιφρειας Κεντρικς Μακεδονας στη Θεσσαλονκη (Βλα Αλλατνι) και εχε ως αντικεμενο την εξταση της πορεας υλοποησης του ργου.
«Συζητσαμε για την πορεα των διαδικασιν υλοποησης του εμβληματικο ργου για την ανγερση Μουσεου Ολοκαυτματος, στη δυτικ Θεσσαλονκη. Εξετσαμε με τους κ.κ. Ζρβα και Σαλτιλ τις δυναττητες επσπευσης των διαδικασιν και ρσης των εμποδων στην ναρξη υλοποησης του ργου. Το Μουσεο Ολοκαυτματος προχωρει και διερευνομε απ κοινο τις δυναττητες χρηματοδτησης και τη συμβολ της Περιφρειας Κεντρικς Μακεδονας με ευρωπακος πρους απ το νο ΕΣΠΑ. Τον τελευταο χρνο, παρ τις δυσκολες της πανδημας του κορονοο, με προσωπικ προσπθεια του Δημρχου Θεσσαλονκης Κωνσταντνου Ζρβα χουν λυθε πολλ απ τα ζητματα που ‘λμναζαν’ εδ και καιρ και με τη στεν συνεργασα λων μας θεωρ τι θα λυθον και οι τελευταες εκκρεμτητες και θα αρχσει το κατασκευαστικ μρος, για να γνει πρξη να σπουδαο ργο, συνυφασμνο με την Ιστορα της Θεσσαλονκης. Αυτ εναι η βοληση λων μας και θα γνει πρξη», επισμανε ο κ. Τζιτζικστας.
Ο κ. Ζρβας τνισε τι «η δσμευσ μας για επιτχυνση και επλυση των ζητημτων που αφορον στο Μουσεο Ολοκαυτματος εναι ενεργ και λαμβνει σρκα και οστ. Παραχωρσαμε ως Δμος Θεσσαλονκης δκα στρμματα γης, στε να υπερκεραστον ζητματα χωροταξας και επιλσαμε μια σειρ λλων θεμτων, με στχο την επσπευση των διαδικασιν. Σε αυτ την προσπθεια οι ενργειες της ελληνικς κυβρνησης ταν και παραμνουν καθοριστικς. Σμερα, μαζ με την Περιφρεια Κεντρικς Μακεδονας και προσωπικ τον Απστολο Τζιτζικστα εννουμε τις δυνμεις μας για την υλοποηση αυτο του project, που θα προσδσει διεθν ακτινοβολα στη Θεσσαλονκη».
Απ την πλευρ του ο κ. Σαλτιλ εξφρασε την ικανοποησ του για τη σταθερ δσμευση των κ.κ. Τζιτζικστα και Ζρβα στην υλοποηση του σημαντικο ργου για την Ισραηλιτικ Κοιντητα και για την πλη της Θεσσαλονκης.

01/02/2021 


Συνντηση με τον Δμαρχο Θεσσαλονκης Κωνσταντνο Ζρβα και τον Πρεδρο του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δαυδ Σαλτιλ, για το Μουσεο Ολοκαυτματος στη δυτικ Θεσσαλονκη εχε σμερα ο Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας Απστολος Τζιτζικστας.


Η συνντηση πραγματοποιθηκε στο κτριο διοκησης της Περιφρειας Κεντρικς Μακεδονας στη Θεσσαλονκη (Βλα Αλλατνι) και εχε ως αντικεμενο την εξταση της πορεας υλοποησης του ργου.


«Συζητσαμε για την πορεα των διαδικασιν υλοποησης του εμβληματικο ργου για την ανγερση Μουσεου Ολοκαυτματος, στη δυτικ Θεσσαλονκη. Εξετσαμε με τους κ.κ. Ζρβα και Σαλτιλ τις δυναττητες επσπευσης των διαδικασιν και ρσης των εμποδων στην ναρξη υλοποησης του ργου. Το Μουσεο Ολοκαυτματος προχωρει και διερευνομε απ κοινο τις δυναττητες χρηματοδτησης και τη συμβολ της Περιφρειας Κεντρικς Μακεδονας με ευρωπακος πρους απ το νο ΕΣΠΑ. Τον τελευταο χρνο, παρ τις δυσκολες της πανδημας του κορονοο, με προσωπικ προσπθεια του Δημρχου Θεσσαλονκης Κωνσταντνου Ζρβα χουν λυθε πολλ απ τα ζητματα που ‘λμναζαν’ εδ και καιρ και με τη στεν συνεργασα λων μας θεωρ τι θα λυθον και οι τελευταες εκκρεμτητες και θα αρχσει το κατασκευαστικ μρος, για να γνει πρξη να σπουδαο ργο, συνυφασμνο με την Ιστορα της Θεσσαλονκης. Αυτ εναι η βοληση λων μας και θα γνει πρξη», επισμανε ο κ. Τζιτζικστας.


Ο κ. Ζρβας τνισε τι «η δσμευσ μας για επιτχυνση και επλυση των ζητημτων που αφορον στο Μουσεο Ολοκαυτματος εναι ενεργ και λαμβνει σρκα και οστ. Παραχωρσαμε ως Δμος Θεσσαλονκης δκα στρμματα γης, στε να υπερκεραστον ζητματα χωροταξας και επιλσαμε μια σειρ λλων θεμτων, με στχο την επσπευση των διαδικασιν. Σε αυτ την προσπθεια οι ενργειες της ελληνικς κυβρνησης ταν και παραμνουν καθοριστικς. Σμερα, μαζ με την Περιφρεια Κεντρικς Μακεδονας και προσωπικ τον Απστολο Τζιτζικστα εννουμε τις δυνμεις μας για την υλοποηση αυτο του project, που θα προσδσει διεθν ακτινοβολα στη Θεσσαλονκη».


Απ την πλευρ του ο κ. Σαλτιλ εξφρασε την ικανοποησ του για τη σταθερ δσμευση των κ.κ. Τζιτζικστα και Ζρβα στην υλοποηση του σημαντικο ργου για την Ισραηλιτικ Κοιντητα και για την πλη της Θεσσαλονκης.

 

πηγ: https://www.thestival.gr/eidiseis/autodioikisi/tzitzikostas-gia-moyseio-olokaytoma/


...
 
COVID 19

 

Θεσσαλονκη 5/1/2021
            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σμερα το πρω ξεκνησαν οι εμβολιασμο για τον COVID-οι 19 στα κντρα φροντδας ηλικιωμνων στο πλασιο του προγρμματος «Ελευθερα» και οι φιλοξενομενοι και το προσωπικ του Γηροκομεου «Σαολ Δ. Μοδινο» εμβολιστηκαν παρουσα του προδρου του Εθνικο Οργανισμο Δημσιας Υγεας (ΕΟΔΥ), Παναγιτη Αρκουμανα.

 

 

Το κλιμκιο του ΕΟΔΥ υποδχθηκε στις εγκαταστσεις του Γηροκομεου ο πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και του Κεντρικο Ισραηλιτκο Συμβουλου Ελλδος, κ. Δαυδ Σαλτιλ.

 

Η πρτη φιλοξενομενη που εμβολιστηκε εναι η επιζσασα του Ολοκαυτματος, κα. Ζννα Σαατσγλου – Σαδικριο.

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης


...
 
Online

 

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης χει προγραμματσει καθημεριν Online ναμμα των κεριν του Χανουκ μσω διαδικτυακς πλατφρμας Zoom και σε Live streaming μσω της σελδας της Ι.Κ.Θ. στο Facebook.

 

Το ναμμ του πρτου κεριο του Χανουκ γινε στις 10/12/2020 απ τον Πρεδρο του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης κ. Δαυδ Σαλτιλ και το Δμαρχο Θεσσαλονκης κ. Κωνσταντνο Ζρβα με τη συμμετοχ του Σοφολογιτατου Ραββνου κ. Ισραλ και πλθος κσμου.

 

Ο κ. Σαλτιλ επισμανε τι η φετιν γιορτ χει την ιδιαιτερτητα να γιορτζεται απ μακρι και ευχθηκε το μλλον να εναι φωτειν, τονζοντας τι για το φως και την ελπδα πολμησαν οι Μακκαβαοι  και αυτ το μνυμα μας στειλαν, να μην χνουμε την ελπδα γιατ αρκε μια μικρ ακτνα φωτς για να διαλσει και το πιο πυκν σκοτδι. Στη συνχεια ο κ. Σαλτιλ καλωσρισε το Δμαρχο Θεσσαλονκης κ. Ζρβα ο οποος για δετερη συνεχ χρονι συμμετχει στο ναμα των κεριν της Χανουκα.

 

Ο κ. Ζρβας τνισε τι εναι χαρ και προνμιο γι αυτν να συμμετχει σε αυτ τη γιορτ και ευχθηκε σε λους Χαρομενο Χανουκ αναφροντας τι το θαμα του φωτς ρθε για να διξει το σκοτδι και τνισε τον ιδιατερο συμβολισμ της φετινς χρονις που πρπει λοι μας να προσευχηθομε για να φρουμε πσω λα αυτ που αγαπμε και σντομα να μπορομε λοι μαζ, με φυσικ παρουσα, να γιορτζουμε λες τις γιορτς.


...
 
ϻ

Ο πρωτοσλιδος ττλος της εφημερδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ, της 10.11.20, μας γεμζει οργ και αποτροπιασμ για το περιεχμεν του που διαιωνζει το μσος και τις δεισιδαιμονες κατ των Εβραων και για ακμη μια φορ γνεται φορας της πιο χυδαας αντιεβρακς προπαγνδας.

Η τατιση του επικεφαλς της εταιρεας Pfizer με τον Μνγκελε, τον επονομαζμενο χασπη του ουσβιτς, εναι μια χυδαα και ανθικη επθεση εναντον του Αλμπρ Μπουρλ επειδ ακριβς εναι Εβραος. Ο δε πηχυαος ττλος «Εβραος κτηνατρος θα μας μπξει τη βελνα! Εφιαλτικς προσαγωγς σε θαλμους στρατπεδα σαν τα κοπδια», δεν εναι παρ μια σαφς πρκληση σε βα εναντον των Εβραων.

Το εμβλιο μιας εταιρεας γνεται ξαφνικ «δηλητριο» λγω του εβρακο θρησκεματος του διευθυντ της, και η παραγωγ του παραλληλζεται με τα ναζιστικ πειρματα στο ουσβιτς, προσπαθντας να αποτρψει τη χρση του ταν αποδειχθε η αποτελεσματικ αντιμετπιση του ιο που πλττει την ανθρωπτητα. Ντροπ!      

Καλομε τους αρμδιους φορες της Πολιτεας να παρμβουν μεσα και αποφασιστικ διτι το μνος και το μσος κατ των Εβραων, που εξπεμψε σμερα η φυλλδα «Μακελει», ξεπρασε πλον κθε ριο ανοχς που θα μποροσε να διαθτει η Δημοκρατα στο νομα της ελεθερης κφρασης και της διακνησης ιδεν.

Αθνα, 10 Νοεμβρου 2020

Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος

 

 


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ»

 

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης εκφρζει την οργ και το αποτροπιασμ της για το πρωτοσλιδο της εφημερδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ της 10/11/2020. Το χυδαο περιεχμενο του ττλου λλη μια φορ προπαγανδζει το μσος κατ των Εβραων.

 

Την ρα που λη η ανθρωπτητα αγωνι και υποφρει απ την πανδημα το απαρδεκτο αυτ δημοσευμα στοχοποιε τον διευθνοντα σμβουλο της εταιρεας Pfizer, λμπερτ Μπουρλ, ναν Θεσσαλονικι λληνα Εβραο, παιδ της Κοιντητς μας που μας κνει υπερφανους και τιμ την χρα μας στο εξωτερικ. Η χυδαα επθεση εναντον του επειδ εναι Εβραος και η τατιση του με τον Γιζεφ Μνγκελε, τον ναζ που διεξγαγε φρικιαστικ ιατρικ πειρματα και βασνιζε αθους ανθρπους στο ουσβιτς εναι ντροπιαστικ και ξεπερνει κθε ριο.

 

Σε μια ευνομομενη δημοκρατικ πολιτεα ττοιου εδους εκφρσεις, πως αυτς που διατυπθηκαν στην κατ’ ευφημισμ εφημερδα, δεν χουν καμα θση.   


...
 
10-11-20 . ϻ

Ας αναρωτηθε καθνας απ μας που ανκουμε στην πλειοψηφα, πς θα νιωθε αν ζοσε σε μια χρα που οι Χριστιανο Ορθδοξοι ταν το 0,05% του συνολικο πληθυσμο και διβαζε στα περπτερα πρωτοσλιδα πως αυτ:

  • «Χριστιανς Ορθδοξος κτηνατρος θα μας μπξει τη βελνα! Εφιαλτικς προσαγωγς σε «θαλμους – στρατπεδα» σαν τα κοπδια»
  • «Σκληρς Χριστιανς Ορθδοξος επικεφαλς εταιρεας «κορακιν» που χουν αναλβει την εκκαθριση των κκκινων δανεων των φτωχν. Πρεδρος της Ορθδοξης Κοιντητας μας κνει τον φλο και μας τα βουτει απ την πσω πρτα»

Σμερα, οι λληνες συμπολτες μας εβρακο θρησκεματος διβασαν το πρωτοσλιδο για τον «Εβραο κτηνατρο» που «θα μας μπξει τη βελνα» συνοδευμενο απ φωτογραφα του Μγκελε. Πριν 3 χρνια εχαν διαβσει το πρωτοσλιδο για τον «Σκληρ Εβραο επικεφαλς εταιρεας κορακιν» (για το οποο καταδικστηκε τον Οκτβριο του 2020 η εφημερδα «Μακελει» για «εξβριση και ηθελημνη συμβολ στην αναπαραγωγ ρητορικς μσους κατ των Εβραων» απ το Πολυμελς Πρωτοδικεο Αθηνν).

Αυτο -αλλ και πολλο λλοι παρμοιοι ττλοι της διας εφημερδας- καλλιεργον συνειδητ τον πιο χυδαο αντισημιτισμ που φρνει στο νου τον Μεσαωνα ταν οι Εβραοι θεωρονταν υπεθυνοι για κθε καταστροφ, ασθνεια ττα. Ττε ξεκνησε ο δρμος που κατληξε στο ουσβιτς.

Σε μια στιγμ που η υγεα δισεκατομμυρων ανθρπων και η παγκσμια οικονομικ ανπτυξη εξαρτται απ την παρξη εμβολου κατ του COVID-19, εναι τιμ και πηγ υπερηφνειας για τη χρα μας τι νας λληνας -σε ποιον Θε και να πιστεει να μην πιστεει- βρσκεται σε μια τσο υπεθυνη θση και χει σημαντικ συνεισφορ στην επλυση της πρωτοφανος υγειονομικς κρσης.

Δεν εναι τυχαο, τι οι εγχριοι αρνητς της κοινς λογικς και της επιστμης χουν επσης στοχοποισει και τον Παναγιτατο Οικουμενικ Πατριρχη και τον Μακαριτατο Αρχιεπσκοπο Αθηνν, πως προκπτει απ αλλεπλληλα συκοφαντικ και εξωφρενικς ψευδ δημοσιεματα.


...