19.04.2024
 

 

Αφιέρωμα στον Ανδρέα Σεφιχά

Του Δρος Πωλ Ισαάκ Χάγουελ

 

Αβράαμ Ανδρέ Σεφιχά, ο γνωστός σε όλες και όλους Ανδρέας Σεφιχά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά του ήταν γνωστοί Σεφαραδίτες της πόλης. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής αυτός και η ευρύτερη οικογένειά του κρύφτηκαν σε ένα αγρόκτημα στο ’ργος. Οι σωτήρες τους τιμήθηκαν με την ανωτάτη διάκριση του Κράτους του Ισραήλ, αυτή του «∆ίκαιου των Εθνών».

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά στην οικογενειακή επιχείρηση «Ήφαιστος» Εμπορίας και Αντιπροσώπευσης οίκων εργαλειομηχανών εξωτερικού.

Το 1957 παντρεύτηκε τη Νέλλη Καμχή από την Αθήνα. Απέκτησαν τρία παιδιά, τη Νταίζη, τον Λάρρυ και τη Βίκυ. Η πρώτη, ενεργή, επαφή του Ανδρέα Σεφιχά, με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, θα άρχιζε ένα πρωινό του 1975 στο γραφείο του τότε προέδρου της, του αείμνηστου Ντίκ Μπενβενίστε, ο οποίος του πρότεινε να συμμετάσχει στα Κοινοτικά δρώμενα. Αν και εκείνη την περίοδο ήταν απασχολημένος με τη δουλειά του εν τούτοις δέχτηκε την πρόταση. Από τότε άρχισε και η Κοινοτική πορεία και δραστηριότητα του Ανδρέα Σεφιχά. Αρχικά έγινε Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης, μετέπειτα αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας επί προεδρίας Λεών Μπενμαγιόρ, και επί δύο τετραετίες (1993-2001) Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η ενασχόλησή του με την Κοινότητα δε σταμάτησε παρά μόνο όταν έφυγε από τη ζωή, το Νοέμβριο του 2007, καθώς εκτός από επίτιμος πρόεδρος της Κοινότητας, εξακολουθούσε να ασχολείται με θέματά της ως πρόεδρος της Επιτροπής του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της Κοινοτικής καριέρας του, ταξιδεύει για πρώτη φορά στο Ισραήλ ως εκπρόσωπος της ΙΚΘ, σε ένα πρόγραμμα που απευθύνονταν σε στελέχη των Εβραϊκών Κοινοτήτων της ∆ιασποράς. Το πρόγραμμα, περιλάμβανε επαφές και συναντήσεις, που είχαν στόχο να δώσουν στον επισκέπτη την εικόνα του σύγχρονου κράτους. Εκεί επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, πανεπιστήμια, ιδρύματα, κιμπούτς, αλλά και είχε συναντήσεις με εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας, ανάμεσά τους και η πρώην πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ. Σίγουρα το Κράτος του Ισραήλ τον εντυπωσίασε με την πρόοδό του.

Αν και ο ίδιος ήταν γνώστης της λαμπρής ιστορίας του Εβραϊσμού της Θεσσαλονίκης, ως μέλος των Κοινοτικών Συμβουλίων μάθαινε ακόμη περισσότερα. Γνώριζε το βαρύ φορτίο της μεταπολεμικής Κοινότητας ως συνεχιστής της πλούσιας ιστορίας της πολυπληθούς προπολεμικής Εβραϊκής Θεσσαλονίκης. ’λλωστε ήταν γνώρισμα όλων των μεταπολεμικών Κοινοτικών Συμβουλίων η συνειδητοποιημένη στόχευση και προσπάθεια προς επίτευξη ανάδειξης της Κοινότητάς μας στη θέση που πάντα της άνηκε και της ανήκει.