26.04.2024
 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2012, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

 

Η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων 1940-1945» με απόφαση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα.

 

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «αποκαθίσταται η ιστορία της πόλης και αναγνωρίζονται με επίσημο τρόπο οι θυσίες των πολιτών της Θεσσαλονίκης εκείνη την μαύρη περίοδο. Μέχρι τώρα υπήρχε η άρνηση της πολιτείας. Όμως με την απαραίτητη συνεισφορά από το Κέντρο Ιστορίας και τα ντοκουμέντα από την Εβραϊκή κοινότητα ελήφθη η απόφαση».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «απομένει τώρα να αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια στους απογόνους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Είναι η τελευταία εκκρεμότητα που πρέπει να επιλύσουμε και θα πιέσουμε σχετικά το αρμόδιο υπουργείο για να είμαστε καθ’ όλα εντάξει με τη συνείδησή μας». Και πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πως η περίοδος της Κατοχής υπήρξε η χειρότερη περίοδος του σύγχρονου βίου της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος αφενός στους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν και πέθαναν από ασιτία και από κακουχίες και αφετέρου στην εξόντωση της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση για ένταξη της Θεσσαλονίκης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων» είχε ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2008.

Μετά από εισήγηση του προέδρου κ. Αβραμόπουλου εγκρίθηκε η επικαιροποίηση της παλιάς αυτής απόφασης, σύμφωνα με την οποία «η Θεσσαλονίκη πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στο Εθνικό Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων δεδομένου ότι οι κάτοικοί της κατά την περίοδο 1940-1945 μαρτύρησαν από τη θηριωδία των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων».

Το σχετικό αίτημα συνοδευόταν από άλλα έγγραφα και τεκμήρια, όπως τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την εισήγηση του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, που το τεκμηριώνει ιστορικά με την ανάλογη βιβλιογραφία και ονομαστικό κατάλογο -σε ψηφιακή μορφή- των δεκάδων χιλιάδων Θεσσαλονικέων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών πάρθηκε με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Απομένουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος» ιδρύθηκε το 2000, με έδρα την μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων. Μαρτυρικά χωριά και πόλεις χαρακτηρίζονται τόποι που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, στόχος της ίδρυσης του Δικτύου -μεταξύ άλλων- είναι η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων με σκοπό τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.