13.08.2020
 

  

Με ιδιατερη λαμπρτητα γιορτστηκε χθες η τελευταα ημρα της γιορτς του Χανουκ απ την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, για πρτη φορ στο κατμεστο φουαγι του Δημαρχεου. Ο Δμαρχος Θεσσαλονκης, ο Πρεδρος της ΙΚΘ και μλη της Κοιντητας ναψαν τα οκτ κερι της λυχνας που συμβολζουν τις ημρες που διρκεσε το θαμα το οποο συνβη την εποχ των Μακαββαων ταν κατφεραν με ελχιστο λδι που θα κρατοσε μνο μια ημρα να ανψουν το λυχνρι του Ναο για οκτ ημρες.

 

 

Στον χαιρετισμ του ο Πρεδρος της ΙΚΘ, κ. Δαυδ Σαλτιλ ευχαρστησε τον Δμαρχο για την φιλοξενα της γιορτς στο χρο του Δημαρχεου τονζοντας τι η στριξη του Δημρχου σε πρωτοβουλες πως η χθεσιν η δημιουργα του Μουσεου Ολοκαυτματος συμβλλουν στο να χουμε μια πλη που προτσσει την πολυπολιτισμικτητα και την ειρηνικ και παραγωγικ συνπαρξη.

 

 

 

 

Ο Δμαρχος Θεσσαλονκης, κ. Γιννης Μπουτρης απ την πλευρ του σημεωσε τι παρλο που η εβρακ κοιντητα της πλης χασε την πλειοψηφα των μελν της στο Ολοκατωμα, παραμνει να πολ δυναμικ κομμτι του κοινωνικο ιστο της Θεσσαλονκης και τρανταχτ απδειξη αυτο του γεγοντος εναι ο εορτασμς του Χανουκ στο μρος που χτυπ η καρδι της πλης, στο Δημαρχεο.

 

 

Την κρια ομιλα εκφνησε η αντιπρεδρος του Συλλγου Κυριν της ΙΚΘ, κα Αλκη Αροχ, η οποα μλησε για τα πολλαπλ νοματα της γιορτς. 

 

Η εκδλωση κλεισε με παραδοσιακ τραγοδια του Χανουκ απ την Χορωδα της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, την διεθνος φμης μεσφωνο Αγγελικ Καθαρου, υπ τη διεθυνση του καταξιωμνου μαστρου Κωστ Παπζογλου.

 

 

 


 

Το πλρες κεμενο της ομιλας της κας Αλκης Αροχ:

 

Λγο φως διχνει πολ σκοτδι*

Δεν εναι συμπτωματικ πς η γιορτ του Χανουκ ρχεται κατ τη διρκεια του σκοτειντερου και ψυχρτερου μνα του τους. Την εποχ που οι κρες και πολ μεγλες σε διρκεια σκοτεινς νχτες ακολουθονται απ γκρζες και συννεφιασμνες μρες,που ο λιος και το φεγγρι εναι σκοτειν κι αδναμα, πολλς φορς, επηρεζονται αρνητικ η ψυχ και το σμα μας.

Στη δνη της καθημεριντητας μπορομε εκολα να χσουμε τον προσανατολισμ μας, την ελπδα και το κουργιο μας και ττε εναι που χρειαζμαστε περισστερο απ ποτ μια μπνευση, μια ελπδα, λγο περισστερο φως.  

Κθε χρνο, λοιπν, το Δεκμβριο, οι οκτ νχτες του Χανουκ κατ τις οποες ανβουμε κθε βρδυ απ να κερ παραπνω αποτελον μια πανσχυρη υπενθυμιση της ανγκης να βρομε και να συνειδητοποισουμε το εσωτερικ μας φως. Απ  αυτ θ’ αντλσουμε την πστη και την μπνευση να συνεχσουμε χι μνο να υπρχουμε και να λμπουμε οι διοι αλλ και να το μεταδδουμε βοηθντας τους συναθρπους μας.

Το πολλαπλ μηνματα της θρησκευτικς και πνευματικς σημασας του Χανουκ γνονται ορατ και πιο ευννητα με τον συμβολικ τρπο του ανμματος της Χανουκι.

 

Ανβοντας τα κερι, βλπουμε στην πρξη πως, κατ τη διρκεια της εβδομδας, λο και περισστερο φως προστθεται αργ αλλ σταθερ στο σκοτδι.

Το επιπλον κερ που ανβουμε πριν απλα λγεται Σσαμς βοηθς. πως να κερ, ανβει λα τα λλα χωρς να χσει καθλου απ τη δναμη και το φως του τσι και η συμβολ του καθενς μας, μεγαλτερη μικρτερη, εναι πολ σημαντικ γιατ λοι μας χουμε μσα μας κτι διαφορετικ και ιδιατερο με το οποο προσφρουμε στην οικογνεια, στους φλους, στο ευρτερο περιβλλον, στην κοιντητα, στην πλη μας, στον κσμο. Ας αφιερσουμε αυτ το κερ στην ιδιατερη ατομικτητα, στο φως του καθενς ξεχωριστ.

Η πρτη προσταγ του Θεο ταν: “Γεννηθτω το φως”.
Το Χανουκ επσης εναι η γιορτ του φωτς κατ την οποα οι Μακκαβαοι βασστηκαν στην ελπδα και την πστη και αγωνστηκαν για το φως. Το πρτο κερ ας αφιερωθε στην ελπδα και την πστη.

Η πστη που τους σπρωξε να ανψουν την Μενορ με ελχιστο λδι που θα κρατοσε μνο μια μρα, τους οδγησε στο θαμα. τσι και η δικ  μας πστη μας βοηθει να ελπζουμε σε να καλτερο αριο. Το μνυμ τους «Μην χνετε την ελπδα γιατ αρκε μια μικρ ακτνα φωτς για να διαλσει και το πιο πυκν σκοτδι ακμα και μσα απ να θαμα». Ας αφιερσουμε το δετερο κερ στα θαματα που λοι περιμνουμε σαν παιδι.

Η χαρ και η αθωτητα των παιδιν μσα απ τη γιορτ του Χανουκ μεγεθνεται και αποκτ κτι μαγικ. Η αγντητα της ψυχς τους κι ο ενθουσιασμς τους μπροστ στα κερι, τα γλυκ, τα παιχνδια και τα δρα μας προτρπουν να ξαναβρομε μσα απ  την αγπη μας γι’ αυτ την δναμη για το μλλον. Ας αφιερσουμε το τρτο κερ  στα παιδι και το μλλον.  

Στο τταρτο κερ τρεμοπαζει το φως της Αγπης. Της αγπης που παρνουμε και της αγπης που δνουμε. Της αγπης που μαλακνει τις καρδις μας και αναδεικνει τον καλτερο μας εαυτ. Αγπη προς τον συννθρωπο μας, τον φλο μας, τον συγγεν.  Αγπη για τον εαυτ μας και την δια τη ζω.  

Η ζω που μας δθηκε για να κνουμε , τι επιθυμομε, να χαιρμαστε με , τι χουμε, να απολαμβνουμε τις μικρς χαρς της καθημεριντητας και να εκτιμομε με ευγνωμοσνη το πολτιμο αγαθ της αρτιμλειας και της υγεας. Πμπτο κερ.


Η προσθκη του κθε κεριο δνει περισστερη δναμη στο προηγομενο. τσι και η μετδοση ακμη περισστερης γνσης μπορε να γεμσει σοφα κι λλες κοινωνες, να δυναμσει με την κατανηση την ννοια της ιστητας και της δικαιοσνης ανμεσα στους λαος και να φρει ειρνη στον κσμο. Ας αφιερσουμε το κτο κερ στη γνση και το βδομο στην ειρνη.

Απ τη σπθα που ναψε το πρτο, στην προσδοκα της λμψης του δετερου μχρι την πστη πως κθε μρα λγο ακμα θα φωτζει το επμενο φτνουμε στο τελευταο διαπιστνοντας πως λγο φως διχνει πολ σκοτδι.  Με το ναμμα του τελευταου κεριο η ζεστασι που λα μαζ αναδνουν, μεταφορικ και κυριολεκτικ, αναπτερνουν την ελπδα και το κουργιο στην ψυχ μας.

Ας μενουμε με το μνυμα που σε λγο θα μας αφσει η ολφωτη Χανουκα. Η ομαδικτητα και η εντητα ας δυναμνουν πντα τους δεσμος μας κι ας γεμζουν με φως την κοιντητα και την πλη μας.

19 Δεκεμβρου 2017
Δημαρχεο Θεσσαλονκης

 

*Ευχαριστ πολ την κ. Λοση Στρομσα και την κ. Νλλη Αροχ. Ιδιατερες ευχαριστες οφελω στον Ραβνο Joseph Benjamin Serfaty που με βοθησε να κατανοσω τα βαθτερα νοματα της πνευματικτητας της γιορτς.