18.05.2022
 

 

. 200 1821

Στο πλασιο εκδλωσης που διοργνωσαν ο Σνδεσμος Φιλας Ελλδας – Ισραλ, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης και το Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης την Τετρτη, 1 Σεπτεμβρου 2021 στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης (Αγ. Μην 11), για τα 200 χρνια απ την ναρξη της Επανστασης του 1821 για την ανεξαρτησα της Ελλδας, παρουσα της Προδρου της Επιτροπς «Ελλδα 2021» κας Γιννας Αγγελοπολου-Δασκαλκη, ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, κ. Δαυδ Σαλτιλ απεθυνε το παρακτω χαιρετισμ:

 

Κυρες και κριοι,

 

Η αποψιν εκδλωση που φιλοξενεται στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης, προς τιμν της επετεου που σηματοδοτε την συμπλρωση 200 ετν απ την ναρξη της Επανστασης για την Εθνικ Ανεξαρτησα.

 

Το πλασιο αυτ αλλ και οι προσκεκλημνοι που μας τιμον με την παρουσα τους, μας δνουν την ευκαιρα να αναφερθομε στα δεδομνα που αποτλεσαν την αφετηρα για τον αγνα των Ελλνων, αλλ, και σων βρθηκαν στο πλευρ μας με εφαλτριο τις αξες της Ελευθερας, της Δικαιοσνης και της Αλληλεγγης.

 

Να υπογραμμσουμε το γεγονς, τι ο αγνας για την ανεξαρτησα της Πατρδας μας, στηρχθηκε απ  σημαντικ αριθμ Εβραων της Διασπορς, οι οποοι μσα απ τους ομθρησκος τους στην Ελλδα, αναγνριζαν το δκαιο και πρβαλαν μπρακτα τα φιλελληνικ τους αισθματα.

 

Ακμη, πως η προσπθεια για ανεξαρτησα ρθε ως μια πρξη ενωτικ και χι διχαστικ και αυτ το μνυμα εναι καριο και ουσιδες στις μρες μας. Εναι κτι που οφελουμε να θυμμαστε.

 

Μλιστα πως σημεινει ο καθηγητς Διονσης Δρσος μσα απ τη μελτη των  γραπτν και ιδεν του διαφωτιστ και διανοητ Ργα Φερραου, μιας εκ των πλον σημαντικν μορφν της επανστασης, ο αγνας για τη δημιουργα του θνους φειλε να αποσκοπε στη συγκρτηση «μιας ανεξρτητης πολιτεας, στη βση χι της φυλς, της θρησκεας αλλ της δημοκρατικς συννωσης των πολιτν».

 

Φυσικ οφελουμε να αναγνωρσουμε τι δυστυχς, η προοδευτικ σκψη του Ργα, με την οικουμενικτητα που τη διακρνει, δεν αποτλεσε κοιν αποδεκτ τπο. Δεν ταν λγες οι περιπτσεις ανθρπων που υιοθτησαν αρνητικ στερετυπα, επενδοντας σε προκαταλψεις, επιλγοντας συνειδητ να μην ακολουθσουν να δρμο ευρτατης αποδοχς και συμπρευσης. τσι η ενσωμτωση των Εβραων ρχισε πολ δσκολα και δεν ακολοθησε ποτ γραμμικ και ομαλ πορεα εν χρειστηκε τους δικος της μρτυρες για να κατακτηθε.

 

Ωστσο στη διρκεια των δο αυτν αινων οι λληνες Εβραοι συμμετεχαν στην πολιτιστικ ανπτυξη του τπου μας, στην ποηση, στη λογοτεχνα, στην ιστορικ ρευνα, στο θατρο και τη ζωγραφικ. Συνβαλαν στην οικονομικ και επιστημονικ εξλιξη της χρας μας. Στο εμπριο και στη βιομηχανα, στην αρχιτεκτονικ, στην εκπαδευση, στη νομικ και στην ιατρικ. Πραν μρος στους κοινωνικος αγνες, στους χρους εργασας, στα λιμνια και στα καπνεργοστσια και πρωτοσττησαν στη διεκδκηση του σεβασμο των σων δικαιωμτων για λους. Στριξαν με λες τους τις δυνμεις κθε δρση, κατ του ρατσισμο και της μισαλλοδοξας. Συνεισφεραν στην ανπτυξη και ενσχυση των σχσεων της Ελλδας με χρες του εξωτερικο και με τον Εβρασμ της Διασπορς.

 

Και ββαια, ταν πρεπε να υπερασπιστον την Ελευθερα της Πατρδας μας,  στους Βαλκανικος πολμους στον Πρτο Παγκσμιο Πλεμο και απναντι στους εκφραστς του Φασισμο το 1940-41.  Ττε στην πρτη γραμμ βρθηκαν 12.898 Εβραοι. Απ αυτος οι 343 ταν αξιωματικο.  Απ το σνολο σων βρθηκαν στην πρτη γραμμ, ο Συνταγματρχης Μαρδοχαος Φριζς και ακμα, 512 πεσαν ηρωικ στο πεδο της μχης εν 3.743 τραυματστηκαν. Επσης μετ την εισβολ των δυνμενων του ξονα, Εβραοι που κατφεραν να διαφγουν απ των Ναζιστικν διξεων πολμησαν ως μλη της Εθνικς Αντστασης.

 

Ακμα μως και ταν η πλειοντητα των 77.000 και πλον Ελλνων Εβραων – μελν των 28 Ελληνικν Εβρακν Κοινοττων – βρθηκε στα χρια των Ναζ και των συμμχων τους, στα στρατπεδα του ουσβιτς, του Μπρκεναου, της Τρεμπλνκα και αλλο – εκε που εξοντθηκε το 86% αυτν - η Ελλδα βρσκονταν μσα στην καρδι τους. πως μαρτυρον οι διοι οι ελχιστοι επιζντες ταν πολλς φορς αυτ η εικνα της Πατρδας και το κουσμα της Ελληνικς γλσσας, που τους δινε κουργιο, για να αντιμετωπσουν την πενα, τις κακουχες, τα βασανιστρια, τα ιατρικ πειρματα, τις selection του θαντου.

 

Η ιστορα αυτν των 200 ετν τεκμηρινει μσα απ τις πρξεις των Ελλνων Εβραων, κυρες και κριοι, την αληθιν αγπη και η αληθιν προσφορ τους προς την Πατρδα.

 

Και πως αναφρει και ο εθνικς μας ποιητς Διονσιος Σολωμς «Το θνος πρπει να μθει να θεωρε εθνικ ,τι εναι αληθιν».

 

Αυτο λοιπν οι νθρωποι και οι απγονο τους, σμερα, τα μλη του Ελληνικο Εβρασμο που υπερασπζουν και προγουν τις  θεμελιδες αξες  της χρας μας,  αποτελον ταυτχρονα ναν απ τους βασικτερους πυλνες των σχσεων Ελλδος – Ισραλ. Σχσεις που γνωρζουν περοδο νθισης και στενς στρατηγικς συνεργασας σε λα τα εππεδα, μιας και τα τελευταα χρνια η Πατρδα μας χει επενδσει σημαντικ στην ενδυνμωση των διαχρονικν δεσμν που τη συνδουν με το Κρτος του Ισραλ.

 

Λαμβνοντας υπψη τα δεδομνα αυτ, δεν αποτελε κπληξη τι, με αφορμ την επτειο των 200 ετν απ την ναρξη της επανστασης, ο Πρεδρος του Ισραλ, ο Πρωθυπουργς του Ισραλ, ο Πρεδρος της Ισραηλινς Βουλς αλλ και λλες κορυφαες μορφς του Κρτους του Ισραλ πως και το οι επικεφαλς των συλλογικν οργνων του Ελληνικο, του Ευρωπακο και του Παγκσμιου Εβρασμο συνεχρησαν την Ελλδα για σα χει επιτχει μχρι σμερα.

 

Ασφαλς, η επτειος των 200 ετν απ την ναρξη της επανστασης δεν εναι μνο μια αφορμ για την ανασκπηση της ιστορας. Εναι μια ευκαιρα για να αντιμετωπσουμε με γενναιτητα και ειλικρνεια το παρελθν, με στχο να πραγματσουμε να καλτερο μλλον, κυρως για τις επμενες γενις.

 

Ο αγνας για την Ελευθερα θεσε τις βσεις για τη διαμρφωση του σγχρονου Ελληνικο Κρτους. Της Πατρδας μας που με κθε ευκαιρα υπογραμμζει την ανγκη για την αποδοχ της διαφορετικτητας και τον σεβασμ στα ανθρπινα δικαιματα. Της Ελλδας, προεδρεουσας χρας της International Holocaust Remembrance Alliance που δεν θα επαφεται στα κεκτημνα αλλ προετοιμζει το Μουσεο Ολοκαυτματος Ελλδος εδ στη Θεσσαλονκη.

 

Θλω να ευχαριστσω θερμ τον Πρεδρο της Επιτροπς του Εβρακο Μουσεου Θεσσαλονκης, κ. Ισακ Σαλτιλ για τη φιλοξενα της εκδλωσης, την Πρεδρο του Συνδσμου Φιλας Ελλδος – Ισραλ κα Γιννα Παναγοπολου για τις προσπθεις της που μας φρνουν λους σμερα εδ και την Πρεδρο της Επιτροπς 2021 κα Γιννα Αγγελοπολου για τη μεγλη τιμ που επιφλαξε προς την Κοιντητα μας, επισκεπτμενη απψε το Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης.

 

Κλενοντας θλω να τονσω τι η αναγρευση της κας Αγγελοπολου, ως Επτιμης Προδρου αποτελε σωστ απφαση και μια εξαιρετικ τιμ για τον Σνδεσμο Φιλας  Ελλς – Ισραλ.

 

Η κα Αγγελοπολου εναι μια σημαντικ προσωπικτητα της Πατρδας μας, νας νθρωπος που χει δεξει μπρακτα πως με ποιο αντικεμενο καταπινεται ασχολεται με ιδιατερη ζση, επιμλεια και προσλωση, φρνοντας πντα πολ περισστερα απ τα προσδοκμενα αποτελσματα. Εμαι ββαιος λοιπν τι η κα Αγγελοπολου, θα μπορσει να συμβλλει ουσιαστικ στην περαιτρω ενσχυση των δεσμν Ελλδος – Ισραλ σε μια περοδο που τα δο κρτη επενδουν συνειδητ σε μια πολπλευρη, αποτελεσματικ και στρατηγικς σημασας συνεργασα.

 

Σας ευχαριστ.

 

Κατ τη διρκεια της εκδλωσης ο Σνδεσμος Φιλας Ελλδας – Ισραλ αναγρευσε σε Επτιμη Πρεδρο του συλλγου την Πρεδρο της Επιτροπς «Ελλδα 2021». Η κα Γιννα Αγγελοπολου-Δασκαλκη εναι το πρτο πρσωπο που αναγορεεται σε επτιμη Πρεδρο, απ το 1965 που συνεστθη ο Σνδεσμος Φιλας Ελλδας - Ισραλ.