30.11.2022
 

 

Συναυλία για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

 

Ο πολιτισμός φωνάζει «ποτέ ξανά» στον φασισμό σε μια βαθιά αντιφασιστική συναυλία

 25/01/2022

Ο σπουδαίος βιολιστής Γκιλ Σαχάμ συμπράττει με την ΚΟΘ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια αφιερωματική συναυλία για την «Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Δύο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί καλούν το κοινό της πόλης να βιώσει μία μυσταγωγική εμπειρία τιμώντας παράλληλα όλους εκείνους που θανατώθηκαν στο όνομα της μεγαλύτερης θηριωδίας που γνώρισε η παγκόσμια ιστορία.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με τον Ψαλμό 22 στην Ισπανοεβραϊκή γλώσσα, από την Σοπράνο Μαριάντζελλα Χατζησταματίου, δίνοντας τον τόνο και το ύφος της εκδήλωσης. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα λάβει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με το Αντάτζιο για έγχορδα από το έργο 11 του Σάμιουελ Μπάρμπερ, και αμέσως μετά ο διεθνούς φήμης σολίστ Γκιλ Σάχαμ, μαζί την ορχήστρα, θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 61, του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής ο πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού, Βασίλης Γάκης τόνισε πως «το Ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν πρέπει να περιορίζεται στο πένθος ενός μόνο λαού, αλλά είναι ένα ιστορικό τραύμα που πρέπει να κατέχει εξέχουσα διδακτική θέση στην παγκόσμια ιστορία».

«Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ευρώπης θανατώθηκαν στην πιο τερατώδη επιχείρηση εξόντωσης που σχεδίασε ποτέ ανθρώπινος νους και εκτελέστηκε με μεθοδικότητα και αγριότητα που ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης λογικής.


 

Όσον αφορά στην πόλη μας, θρήνησε το χαμό περίπου 50.000 Εβραίων συμπολιτών μας, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 96% της ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας που κατοικούσε τότε στη Θεσσαλονίκη.

¶νθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, έπαψαν να έχουν όνομα. Έγιναν αριθμοί. Οδηγήθηκαν συστηματικό στο θάνατο, σε μια άνευ προηγουμένου καταρράκωση της ιερότητας της ανθρώπινης οντότητας και αξιοπρέπειας.

Είναι υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, μεταλαμπαδεύοντας στις νεότερες γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος. ¶λλωστε, η γνώση είναι συνώνυμη της σύνεσης και της περισυλλογής. Το οφείλουμε σε αυτούς που έφυγαν, μα και σε αυτούς που απέμειναν», επισήμανε, μεταξύ άλλων.

«Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γίνει πάρκο μνήμης»

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δημιουργίας πάρκου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας.

«Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γίνει πάρκο μνήμης. Βέβαια η Κοινότητα δεν μπορεί να μιλήσει για το Δήμο», τόνισε ο κ. Σαλτιέλ, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει επιτέλους άμεσα να αποφασίσει ο δήμαρχος και να ξεκινήσουμε αυτό το πολύ σπουδαίο έργο που δεν είναι μόνο στην εμβέλεια της Ελλάδας. Εβραίοι από όλο τον κόσμο περιμένουν να το δουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κοινότητα είναι διατεθειμένη να βρεθούν χρήματα για να τελειώσει όσο γρηγορότερα γίνεται αυτό τι έργο.

«Θα δώσει την τιμή στους Εβραίους Θεσσαλονικείς, καθώς από εκεί ξεκίνησε ο διωγμός. Πρόκειται για ένα πολύ ιστορικό μέρος για εμάς. Ο Εβραίος δεν είναι ο διαφορετικός, ο μη Έλληνας. Οι Εβραίοι πολέμησαν στην Αλβανία στον πόλεμο. Ο πρώτος νεκρός στο αλβανικό μέτωπο του οποίου τα κόκαλα έφερα και έθαψα στο εβραϊκό νεκροταφείο, ήταν Εβραίος. Οι Εβραίοι είναι Έλληνες και η μόνη διαφορά είναι η θρησκεία τους», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για να δοθεί η άδεια ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή. «Αυτά τα έργα πρέπει να προχωρήσουν και να γίνουν», ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης είπε πως στην Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι 50.000 από τους οποίους Θεσσαλονικείς.

Σε περιστάσεις όπως αυτή, τέτοιες συνεργασίες πολιτισμού αναδεικνύουν, με όχημα τις νότες έργων μεγάλων δημιουργών της μουσικής, τη σημασία που πρέπει να δείχνουμε καθημερινά σε θέματα αλληλεγγύης, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, όπως και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου 2022 στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής στο κτίριο Μ1. Η είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου τα οποία μπρος είτε να προμηθευτείτε στο www.tsso.gr.

Πηγή: https://www.makthes.gr/o-politismos-fonazei-pote-ksana-ston-fasismo-505378
Βιολέτα Φωτιάδη