24.04.2024
 

 

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

27.01.2022

 

Τιμούμε σήμερα την "Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος" και για το σκοπό αυτό αναρτήθηκε παρουσία του Προέδρου του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στην πρόσοψη του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης τιμητικό πανό για την ημέρα.

 

 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα που έχει θεσμοθετηθεί ομόφωνα από την Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, το μήνυμα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος αναφέρει:

 

«ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΑΣΤΕ τη σημερινή ημέρα: 27 Ιανουαρίου του 1945, η απελευθέρωση του ¶ουσβιτς. Ο κόσμος ενεός μπροστά στους ανθρώπινους σκελετούς και στο μέγεθος της φρίκης. Οι εξαθλιωμένοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είχαν ήδη εκκενώσει το στρατόπεδο θανάτου και βάδιζαν στις “πορείες θανάτου”, μέσα στη χιονισμένη πολωνική ύπαιθρο, κοιτώντας μπροστά προς την ελευθερία.

 

»ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, τα 6.000.000 Εβραίους, ανάμεσα τους 67.000 Έλληνες Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας. 

 

»ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, τους Δικαίους των Εθνών, όλους εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν στη διάσωση συνανθρώπων τους που καταδιώκονταν μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι. Εκείνους που φώτισαν με την ανθρωπιά τους το σκοτάδι του ναζισμού. 

 

»ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ, αυτούς που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την κόλαση του ¶ουσβιτς, και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης και είναι δίπλα μας, ακόμα ζωντανοί μάρτυρες της φρίκης που βίωσαν και πρωταγωνιστούν στον αγώνα ενάντια στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. 

 

»ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ, κάθε φορά που δάσκαλοι και μαθητές επισκέπτονται μαρτυρικούς τόπους, βλέπουν, ακούν, διαβάζουν και μαθαίνουν. Είναι το “φως” της μνήμης για να μην ξεχάσει η Ανθρωπότητα όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, για να διαδοθεί ένα πανανθρώπινο μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό».

 

Στο χώρο του Δημαρχείου τοποθετήθηκε επίσης αφίσα τοτ διεθνούς φήμης βιολιστή Gil Shaham, για τη συναυλία που διοργανώνεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η οποία θα φιλοξενηθεί στις 30.01.2022 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συμπεριλαμβανομένης και της τελετής που διοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης με κεντρικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, στο χώρο του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Ελευθερίας είναι διαθέσιμο εδώ: link

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη συναυλία απαιτείται δελτίο εισόδου, η διάθεση των οποίων γίνεται αποκλειστικά από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μέσω του www.tsso.gr.

 

Υπογραμμίζεται ότι η συναυλία είναι Covid Free και ως εκ τούτου οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης:

 

- Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 90 ημέρες μετά από αυτόν

 

 Συνδυαστικά με:

 

- Αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος ταυτοπροσωπείας