28.09.2023
 

 

- , - – 1943-2022: 79 .

 

Στο πλασιο της επετεου των 79 χρνων απ την αναχρηση του πρτου συρμο για τα ναζιστικ στρατπεδα ουσβιτς – Μπρκεναου, το δρυμα Γεωργου Ζογγολπουλου θα προχωρσει στην φωταγγηση με κτρινο χρμα του εμβληματικο γλυπτο «Ομπρλες», προς τιμν των 50.000 Ελλνων Εβραων πολιτν της Θεσσαλονκης που εξοντθηκαν απ τους Ναζ, απ την 19η Μαρτου 2022 (ρα 22:00) ως τα μεσνυχτα της 20ης Μαρτου 2022.

 

Δελτο τπου 

Παρουσα της Προδρου της Δημοκρατας η πορεα μνμης για τα θματα του Ολοκαυτματος – Πρωτοβουλα για την αναγνριση της 6ης Μαρτου ως Ημρας Μνμης των Δικαων

 

Παρουσα της Προδρου της Δημοκρατας Κατερνας Σακελλαροπολου πραγματοποιεται την προσεχ Κυριακ 20 Μαρτου η σιωπηλ πορεα μνμης για τα θματα του Ολοκαυτματος υπ τον ττλο «Ποτ ξαν, Θεσσαλονκη-ουσβιτς – 79 χρνια απ την αναχρηση του πρτου συρμο».

Την πορεα μνμης για τη συμπλρωση 79 χρνων απ το σφριγμα του πρτου τρνου του θαντου για το στρατπεδο ουσβιτς - Μπιρκενου, που εξοντθηκαν περπου 50.000 Θεσσαλονικες Εβραοι, διοργαννουν ο Δμος Θεσσαλονκης, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, το Αριστοτλειο Πανεπιστμιο Θεσσαλονκης, το Πανεπιστμιο Μακεδονας και το Διεθνς Πανεπιστμιο της Ελλδας. Η σιωπηλ πορεα θα ξεκινσει στις 11.00 το πρω της Κυριακς απ την πλατεα Ελευθερας και θα καταλξει στον παλαι σιδηροδρομικ σταθμ.

 

 

Ο Δμαρχος Θεσσαλονκης

Κατ τη διρκεια συνντευξης Τπου που οργανθηκε σμερα (17/03), εν ψει της πορεας μνμης, ο Δμαρχος Θεσσαλονκης Κωνσταντνος Ζρβας κανε γνωστ τι σε συνεργασα με την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης αναλαμβνεται πρωτοβουλα, στε να αναγνωριστε απ το Ελληνικ Κοινοβολιο η 6η Μαρτου ως Ημρα Μνμης των Δικαων.

«Θα ζητσουμε απ κοινο απ το Ελληνικ Κοινοβολιο να θεσπιστε η 6η Μαρτου ως Ημρα Μνμης των Δικαων. Πρκειται για μια πρωτοβουλα της Θεσσαλονκης, στε να τιμται η μνμη λων αυτν των ανθρπων που διαχρονικ και σε λα τα μρη του πλαντη στριξαν τον ανθρπινο πνο, που υπρχε καταπτηση δικαιωμτων», ανφερε χαρακτηριστικ ο Δμαρχος Θεσσαλονκης.

Η 6η Μαρτου χει καθιερωθε ως Ευρωπακ Ημρα Μνμης των Δικαων με απφαση του Ευρωπακο Κοινοβουλου, για να τιμηθον οι νθρωποι εκενοι που ψωσαν το ανστημ τους απναντι σε κθε μορφς ολοκληρωτισμ, βοηθντας τους καταδιωκμενους συνανθρπους τους.

Σε ερτηση για το θμα της πλατεας Ελευθερας και με εκπεφρασμνη τη θση της Δημοτικς Αρχς τι ο σχεδιασμς για το πρκο μνμης ουδποτε χει τεθε εν αμφιβλω, ο κ. Ζρβας σημεωσε: «Για την πλατεα Ελευθερας θα γνει αυτ που πρπει, πως πρπει, ταν πρπει. Η παροσα Διοκηση του Δμου χει και συνχεια και αποτελεσματικτητα και αυτ το χει αποδεξει και με τη συνεργασα που εχαμε στη φση της νομοθετικς ρθμισης για το Μουσεο Ολοκαυτματος».

 

Η Αντιδμαρχος Πολιτισμο και Τουρισμο

Στη σημασα της διοργνωσης της πορεας μνμης αναφρθηκε με την ιδιτητα της Αναπληρτριας του Δημρχου η Αντιδμαρχος Πολιτισμο και Τουρισμο Μαρα Καραγιννη.

«Το ‘Ποτ Ξαν’ εναι κτι παραπνω απ μια δλωση. Με την ανθρωπτητα να εξακολουθε να πλττεται απ τον πλεμο, τον ρατσισμ και την ξενοφοβα πρπει να μοιραστομε λοι την ευθνη να μην ξεχαστε η φρκη του Ολοκαυτματος. Το ‘Ποτ Ξαν’ εναι μια ιερ δσμευση απναντι στην ανθρωπτητα πως δεν θα επιτρψουμε να επαναληφθε ττοια θηριωδα», υπογρμμισε η κυρα Καραγιννη, τονζοντας τι το γεγονς τι τη φετιν διοργνωση τιμ με την παρουσα της η Πρεδρος της Δημοκρατας συνιστ μια κνηση υψηλο συμβολισμο.

Η κυρα Καραγιννη κανε ξεχωριστ αναφορ στην καθοριστικ συμβολ του Δμου Θεσσαλονκης στο θμα του Μουσεου Ολοκαυτματος με την παραχρηση ντεκα στρεμμτων και σημεωσε τι η Διοκηση ασχολεται συστηματικ με το ζτημα και λειτουργε ως επισπεδουσα δναμη.

 

 

 

Ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης

«Η πορεα μνμης αποτελε ναν θεσμ μσα απ τον οποο η πλη της Θεσσαλονκης θυμται τους δικος της ανθρπους που εξοντθηκαν στην προσπθεια επικρτησης του ρατσισμο και της μισαλλοδοξας», επεσμανε ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δαυδ Σαλτιλ.

«Το 1940 η κοιντητα αριθμοσε 50.000 μλη, που αποτελοσαν το 20% του πληθυσμο της πλης. Πενντα χιλιδες αφοσιωμνοι λληνες, εκ των οποων το να πμπτο στρατεθηκε στην περοδο του ελληνο-ιταλικο πολμου», πρσθεσε ο κ. Σαλτιλ.

Ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης υπενθμισε τι απ τις 15 Μαρτου 1943 μχρι τον Αγουστο του 1943 αναχρησαν 19 συρμο, 18 με προορισμ το ουσβιτς κι νας με προορισμ το Μπργκεν Μπλσεν. Οι Εβραοι, πως χαρακτηριστικ περιγραψε, φορτθηκαν σε βαγνια που προορζονταν για μεταφορ ζων.

«σα γιναν ττε παραμνουν στη μνμη μας και μας υπενθυμζουν τι οφελουμε να μην εφησυχζουμε. Αντιστεκμαστε στη λθη και στη διαστρβλωση», τνισε ο κ. Σαλτιλ.

Αναφερμενος στο ργο της δημιουργας του Μουσεου Ολοκαυτματος, ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας επε τι πλον μπανει στην τελικ ευθεα και εμφανστηκε αισιδοξος τι μσα στο 2023 μπορε να αρχσει η ανοικοδμηση.

 

Ο Πρτανης του Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης

«Η συμμετοχ μας αποτελε δικαωση της προσωπικς συνεισφορς, του πεσματος και της επιμονς των ανθρπων του ΑΠΘ. Με τις προσπθειες αυτς το δρυμ μας χει κνει αισθητ τη συμβολ του στον δημσιο διλογο, στον αγνα για την ανκτηση μιας μνμης που φαινταν χαμνη», υπογρμμισε ο Πρτανης του Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης Νκος Παπαωννου.

Ο διος κανε ιδιατερη αναφορ στην δρα Εβρακν Σπουδν, που ιδρθηκε το 2015 σε συνεργασα με την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, και τνισε τι «θα συνεχσουμε να εμαστε παρντες και θα εντενουμε τις προσπθεις μας, στε να τηρσουμε τη μνμη μας ζωνταν».

 

Ο Πρτανης του Πανεπιστημου Μακεδονας

πως χαρακτηριστικ ανφερε ο Πρτανης του Πανεπιστημου Μακεδονας Στυλιανς Κατρανδης, η ανμνηση της αναχρησης του πρτου συρμο «εναι να δεγμα για το πο μπορε να οδηγσουν ο ρατσισμς και το μσος για τον λλον, για τον συννθρωπο, τον διαφορετικ συμπολτη, τον γετονα τον αλλογεν».

»Αποκτ μως μια ιδιατερη σημασα σον αφορ και τις δικς μας στσεις απναντι στο γκλημα που μπορε να γινε που και σμερα σε λλους τπους μπορε να γνεται», πρσθεσε ο διος.

 

 

Ο εκπρσωπος του Διεθνος Πανεπιστημου της Ελλδας

«Το Διεθνς Πανεπιστμιο της Ελλδας τιμ και φτος τη μνμη των χιλιδων Εβραων της Θεσσαλονκης που εξοντθηκαν με αδιανητο τρπο στα ναζιστικ στρατπεδα συγκντρωσης κατ τον Δετερο Παγκσμιο Πλεμο», ανφερε απ την πλευρ του ως εκπρσωπος του Διεθνος Πανεπιστημου της Ελλδας ο Κοσμτορας της Σχολς Ανθρωπιστικν, Κοινωνικν και Οικονομικν Επιστημν Μανλης Μανωλεδκης, ο οποος μλησε για να τερστιο πλγμα σε κθε εππεδο για την πλη της Θεσσαλονκης.