08.12.2023
 

 

9/10/2022: Εγκαίνια του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Τα εγκαίνια του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Μεταξύ 10:00 – 13:00 το Ινστιτούτο διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν έχουν αναλυτική ενημέρωση και να εγγραφούν δωρεάν μέσω του παρακάτω συνδέσμου. Η εγγραφή είναι απαραίτητη.

 

Δοκιμαστικά μαθήματα για ενήλικες και παιδιά

 

Το πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα ξεκινήσει στις 17:30 περιλαμβάνει ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει μία έκθεση, εργαστήρια, παραστάσεις δρόμου, κλπ, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οδός Αγίου Μηνά 11.

 

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα των δραστηριοτήτων 

 


Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, η Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Θερβάντες, Carmen Noguero, και ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Carles Casajuana.

 

Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ο επίσημος φορέας της ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση το 1991. Αποστολή του είναι η προώθηση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, καθώς και των συν-επίσημων γλωσσών της Ισπανίας. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο επικεντρώνονται κυρίως στη γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά που είναι κοινή για τις χώρες και τους ανθρώπους των ισπανόφωνων κοινοτήτων. Το Ινστιτούτο Θερβάντες διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο 88 κέντρων που συνδέουν 64 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Επιπλέον, διαθέτει δύο κεντρικά γραφεία στην Ισπανία: Τα γραφεία Διεύθυνσης βρίσκονται στη Μαδρίτη και ένα άλλο κεντρικό γραφείο βρίσκεται στο Alcalá de Henares.

 

Το Ινστιτούτο Θερβάντες έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1992. Ιδρύθηκε ακολουθώντας τα βήματα του Πολιτιστικού Ινστιτούτου της Αθήνας "Reina Sofía", Πολιτιστικό Τμήμα της Ισπανικής Πρεσβείας, το οποίο λειτουργούσε στην πόλη από τον Μάρτιο του 1976.  Μέσω της επέκτασής του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τον Οκτώβριο του 2022, το Ινστιτούτο θα προσφέρει μαθήματα ισπανικών και θα διοργανώνει πολιτιστικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες που, μεταξύ άλλων, θα έχουν ως στόχο τη διάδοση της σεφαραδίτικης κληρονομιάς στη συμπρωτεύουσα.

Τα εγκαίνια του νέου αυτού χώρου ήταν ο στόχος της συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Τον Ιούλιο του 2020, η τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας συμμετείχε στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ισραηλιτική Κοινότητα, η οποία συνέβαλε γενναιόδωρα στην υλοποίηση της επέκτασης.

 

Η Θεσσαλονίκη έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους στη μητροπολιτική της περιοχή. Για αρκετούς αιώνες, η σεφαραδίτικη κοινότητα αποτελούσε την πλειοψηφία και η πολιτιστική και οικονομική επιρροή της ήταν αισθητή σε ολόκληρο τον σεφαραδίτικο κόσμο. Η πόλη σχεδόν εκμηδενίστηκε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, στην πόλη-λιμάνι ζουν περίπου 1.200 Εβραίοι, κυρίως σεφαραδίτες, οι οποίοι αποτελούν μια κοινότητα με σημαντικό ρόλο στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

 

Η χρήση της εβραιοϊσπανικής γλώσσας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και περιορίζεται πλέον πρακτικά στον οικογενειακό χώρο. Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας θέλει να βοηθήσει στους Σεφαραδίτες να επανασυνδεθούν με την πολιτιστική και γλωσσική τους κληρονομιά. Για το σκοπό αυτό, η νέα επέκταση στη Θεσσαλονίκη θα προσφέρει, από τον Οκτώβριο του 2022, επιτόπιες και διαδικτυακές δραστηριότητες, οι οποίες φυσικά θα επεκταθούν σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ισπανική γλώσσα και τον ισπανικό πολιτισμό. Θα διοργανώνονται μαθήματα ισπανικών, καθώς και εργαστήρια που θα επικεντρώνονται στον πολιτισμό της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, εν ευθέτω χρόνω, σε συνεργασία με τη σεφαραδίτικη κοινότητα θα πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τον πολιτισμό και τη γλώσσα των Σεφαραδιτών.