28.09.2023
 

 Θεσσαλονκη 1-11-2022

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ  ΤΡΙΤΗΣ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ: Δαυδ Σαλτιλ, Λζαρος Σεφιχ, Χνα Πντο, Πγχας Παρντε, Ερρκος Κον.

ΑΠΟΝΤΕΣ: Καννας 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το Κοινοτικ Συμβολιο της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης συνρχεται σε κτακτη συνεδραση μλις πληροφορθηκε τη θλιβερ εδηση του θαντου του

 

ΜΩΣΕ ΑΕΛΙΩΝ

 

 

O Πρεδρος του Κοινοτικο Συμβουλου κ. Δαυδ Σαλτιλ αναφρεται στην προσωπικτητα του εκλιπντος:

 

 Ο Μωσ Αελιν ταν παιδ της Θεσσαλονκης. Γεννημνος στις 25 Φεβρουαρου του 1925, ο μαθητς του 4ου Γυμνασου Αρρνων Θεσσαλονκης, νιωσε στο πετσ του περνντας τις πλες του στρατοπδου ουσβιτς, λγο πριν απ την ενηλικωση, την πιο σκληρ εκδοχ του ανθρπου. Εκε χαρχθηκε στο χρι του ο αριθμς 114923. ταν ο μνος απ την οικογνει του που επιβωσε απ το κολαστριο στο οποο εξοντθηκε η πλειοντητα των Εβραων της Θεσσαλονκης.

 

Ο Μωσ Αελιν ταν νας αξιοθαμαστος νθρωπος που βωσε πρα πολλ την περοδο του Ολοκαυτματος. φτασε πολλς φορς κοντ στο θνατο. ταν ευρηματικς, εστροφος, με ιδιατερη αντληψη, γεγονς που τον βοθησε ουκ ολγες φορς στην προσπθεια επιβωσης. Εναι απορας ξιο, για εμς σμερα, πως υπ αυτς τις συνθκες διατρησε την ανθρωπι του και την ελπδα. Εχε αναπτυγμνη ενσυνασθηση και σε πολλς περιπτσεις προσπθησε μσα στο ουσβιτς να δσει κουργιο σε Θεσσαλονικες Εβραους, ταν βλεπε τι χαναν την ελπδα τους. να απ αυτ τα πρσωπα ταν η Νλλυ, η μητρα της συντρφου της ζως μου, Λουκας.

 

Απ το ουσβιτς, οδηγθηκε μσω πορεας θαντου στο στρατπεδο Μαουτχουζεν, και πειτα στο στρατπεδο του Μλκ και στις στος των Ναζ για καταναγκαστικ εργασα. Απελευθερθηκε στις 6 Μαου 1945 απ το στρατπεδο μπενζεε, που εχε μεταφερθε με τις πορεες θαντου. μως η οδσσεια του δεν τελεωσε εκε. Μετ την απελευθρωση επλεξε να εγκατασταθε στη γη του Ισραλ. Πλεψε και κατφερε ξεπερνντας πολλς και μεγλες δυσκολες να δημιουργσει οικογνεια και να κοιτξει στο μλλον.

Υπηρτησε στις νοπλες δυνμεις του Ισραλ και αποστρατετηκε με τον βαθμ του Συνταγματρχη. Για 15 χρνια ταν πρεδρος της «νωσης Επιζντων του Ολοκαυτματος με καταγωγ απ την Ελλδα που ζουν στο Ισραλ» και για περισστερο απ δκα χρνια μλος του προεδρεου του ιδρματος μνμης Yad Vashem στην Ιερουσαλμ.

 

Εκτς απ την αυτοβιογραφα χουν εκδοθε ποιματ του, πως και η «Οδσσεια» σε μετφραση του απ τα αρχαιοελληνικ στα ισπανοεβρακ.

 

Στις δεκαετες που ακολοθησαν την εγκατστασ του στο Ισραλ, δωσε να ξεκθαρο μνυμα αναφορικ με την ανγκη ο καθνας απ εμς να προτσσει και να εμβαθνει στην ανθρωπι του, αντιστεκμενος σε κθε αντθετο νστικτο. Αυτ πρσβευε. χι στα λγια. Το δειχνε με πρξεις.

 

ταν νας εξαιρετικ δυναμικς νθρωπος που γνριζε τη σημασα του αγνα για την ενσχυση της μνμης του Ολοκαυτματος και την ανγκη για την ευαισθητοποηση των νων, αυτν που δεν γνρισαν τη φρκη.

 

Εχα την τχη να συναντσω τον Μωσ Αελιν σε αρκετς και διαφορετικς περιστσεις σε μια περοδο μεγαλτερη των 20 χρνων με την ιδιτητ μου ως Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης. Μπορ να πω με βεβαιτητα πως αντικρζοντας την ευγενικ και καλοσυντη φυσιογνωμα του, πολ δσκολα κποιος θα μποροσε να αντιληφθε τη δναμη ψυχς που εχε μσα του. Δναμη που τον ωθοσε να συνεχζει με αμεωτο ενδιαφρον τη συγκντρωση περισστερων τεκμηρων και πληροφοριν για τα σα βωσε ως μα υπσχεση απναντι στους δικος του αλλ και τους 50.000 Θεσσαλονικες Εβραους που χθηκαν. Δναμη χρη στην οποα κατφερε να ξεπερσει τους αρχικος ενδοιασμος για την κυκλοφορα του βιβλου στο οποο κατγραψε τις πλον επδυνες εμπειρες του. Για τον Μωσ Αελιν αυτ το βιβλο ταν, μεταξ λλων, να διαφορετικ καντς  για λους αυτος, τους δικος του ανθρπους που σβησαν χωρς να τους αποχαιρετσει.

 

 

 

Δεν μπορ παρ να εκφρσω το θαυμασμ μου για την αποφασιστικτητα, και την ενεργητικτητα που τον χαρακτριζαν. Το 2017 εχε υποσχεθε στον ττε Πρωθυπουργ του Ισραλ Μπντζαμιν Νετανιχου να τον συνοδεσει σε να ταξδι του στη Θεσσαλονκη, μως να πρβλημα της τελευταας στιγμς δεν του επτρεψε να κνει το ταξδι αυτ. Ταξδεψε στη Θεσσαλονκη να χρνο αργτερα, σε ηλικα 92 ετν. Θα μποροσε αυτ να εναι να χαλαρ ταξδι με την οικογνει του. Αλλ ο Μωσ Αελιν  επλεξε να το κνει με αφορμ τις εκδηλσεις μνμης που οργανθηκαν τον Μρτιο στην πλη. Γι’ αυτν σε αυτ το πλασιο η λξη χαλαρτητα δεν υπρχε. Βρθηκε, κυριολεκτικ και μεταφορικ παντο, στην πρτη γραμμ. Στο βμα των πολλαπλν εκδηλσεων που διοργανθηκαν που μλησε με πθος πως λεγε χαρακτηριστικ κυρως προς τη να γενι. δωσε συνεντεξεις για να τονσει τη σημασα της ενσχυσης της Μνμης του Ολοκαυτματος και μοιρστηκε τα σα εχε ζσει.

 

 

Φυσικ συμμετεχε στην Πορεα Μνμης. χι περιμνοντας στον Παλαι Σιδηροδρομικ Σταθμ τους χιλιδες Θεσσαλονικες που επλεξαν εκενη την Κυριακ να περπατσουν συμβολικ ως εκε χοντας ξεκινσει απ την πλατεα Ελευθερας αλλ μπανοντας υπ βροχ στην κεφαλ της πορεας μχρι τλος δπλα στα να παιδι που κρατοσαν το παν με τις λξεις “Ποτ Ξαν”. ταν η δετερη φορ που συμμετεχε σε αυτ το γεγονς σταθμ για την πλη, μετ την πρτη πορεα το 2013.

 

Ο αεμνηστος Μωσ Αελιν παρτι κοταξε κατματα το πιο σκληρ πρσωπο της ανθρωπτητας, ντεξε και βρισκε πντα την ελπδα στα μτια των νων ανθρπων - πως τα παιδι του.

 

Εθε ο Πανγαθος να αναπασει την ψυχ του στους κλπους των Δικαων και να προσφρει στην οικογνει του την εξ ψους παρηγορα.

 

κατπιν το Κοινοτικ Συμβολιο αποφασζει ομφωνα:

 

  1. Να εκφρσει τα συλλυπητρι του στην οικογνεια του εκλιπντος και την συμμετοχ του στο πνθος της.

 

  1. Να δωρσει ποσ υπρ του Εβρακο Μουσεου Θεσσαλονκης

 

  1. Να επιδσει το παρν ψφισμα στην οικογνεια του εκλιπντος.

 

  1. Να δημοσιεσει το παρν ψφισμα στον Εβρακ τπο.