20.04.2024
 

  

Θεσσαλονκη 29/1/2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θμα: Εκδλωση και συναυλα για Ημρα Μνμη των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος

Θεσσαλονκη 29/1/2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θμα: Εκδλωση και συναυλα για Ημρα Μνμη των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος

 

 

Στις 29.1.2023, πραγματοποιθηκε στην πλατεα Ελευθερας τελετ για την Εθνικ Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος.

 

Η τελετ ξεκνησε με Ασκαβ (επιμνημσυνη δηση) απ το Ραβνο της ΙΚΘ Σοφολογιτατο Aharon Israel και ακολοθησε η χορωδα της ΙΚΘ με τους ψαλμος του Δαυδ.

 

Στην συνχεια στο βμα προσλθε ο εκπρσωπος της Κυβερνσεως, ο Υφυπουργς Εσωτερικν, αρμδιος για θματα Μακεδονας- Θρκης, κ. Σταρος Καλαφτης, ο οποος τνισε:

 

«εναι το χρος μας απναντι στους δεκδες χιλιδες Εβραους της Θεσσαλονκης που θανατθηκαν. Η απλεια εναι και δικ μας και δεν μπορε να λησμονεται. Να υψνουμε τοχο ενντια στον φασισμ τον ολοκληρωτισμ. Να μην επιστρψουμε να ζσει η ανθρωπτητα ποτ ξαν ττοιες θηριωδες», επισημανοντας τι στχος της κυβρνησης εναι η ολοκλρωση του μουσεου Ολοκαυτματος. «Να δημιουργσουμε να απ τα εμβληματικτερα μουσεα Ολοκαυτματος σε λο τον κσμο»

 

 

Ακολοθως ο Πρσβης του Ισραλ κ. Noam Katz σημεωσε:

 

«Σμερα εμαστε εδ για να αποτσουμε φρο τιμ στα ξι εκατ. θματα του Ολοκαυτματος. Ανμεσ τους ταν περπου 50.000 Εβραοι της Θεσσαλονκης. Το 94% της Εβρακς Κοιντητας της πλης -που λλοτε ονομαζταν η Ιερουσαλμ των Βαλκανων- εξοντθηκε. Το Ολοκατωμα εναι και μα εθνικ τραγωδα για την Ελλδα καθς επρκειτο για μα κοιντητα πολ σημαντικ για την πλη. Στχος εναι η μνμη αυτν των φρικαλεοττων σε βρος των Ελλνων Εβραων για να μενει ανεξτηλη στη μνμη μας. Δεν πρπει να κλενουμε τα μτια στον ρατσισμ, στις φωνς των αρνητν του Ολοκαυτματος», Παρλληλα, εξφρασε τον αποτροπιασμ του για τους επτ νεκρος σε συναγωγ της Νβε Γιαακβ, στην ανατολικ Ιερουσαλμ, το βρδυ της Παρασκευς, ανμερα της Διεθνος Ημρας Μνμης των Θυμτων του Ολοκαυτματος. «Στη Θεσσαλονκη ο αντισημιτισμς φνηκε στους βανδαλισμος των Εβρακν Μνημεων. Ββαια, η κοιντητα αν και εναι πολ μικρτερη απ παλι κνει πολ καλ δουλει. Δεν πρπει να ξεχσουμε».

 


Αμσως μετ στο βμα ανβηκε ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος, Πρεδρος  της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και Πρεδρος του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος, κ. Δαυδ Σαλτιλ και μεταξ λλων υπογρμμισε:

 

“Εμαστε εδ για να τιμσουμε τη μνμη ξι εκατομμυρων Εβραων που κυνηγθηκαν και δολοφονθηκαν συστηματικ και ανελητα απ τους Ναζ και τους συνεργτες τους. Εμαστε εδ για να θυμηθομε τους δικος μας ανθρπους. Τους 67.000 λληνες Εβραους, τους 50.000 απ αυτος - πολτες της Θεσσαλονκης. Να θυμηθομε τα πρσωπα, τα γεγοντα που λλαξαν τη φυσιογνωμα της πλης, που αφαρεσαν το πιο δυναμικ της κομμτι.

 

Η μετβαση των θεωριν συνωμοσας, των αντισημιτικν στερεοτπων, της διαστρβλωσης του Ολοκαυτματος στον ψηφιακ κσμο αποτελε απλς εξλιξη της εποχς μας. Και αυτ γιατ ο αντισημιτισμς συνεχζει να ανθε και στα παραδοσιακ ΜΜΕ, στον Τπο, σε βιβλα, και στον δημσιο διλογο. Τα αντισημιτικ στερετυπα, καλυμμνα πσω απ διφορα προσωπεα, τεκμηρινονται με ψευδεπγραφα στοιχεα και επιχειρματα, πολλαπλασιζοντας το μσος που δηλητηριζει την κοινωνα μας προτρποντας το κοιν στο οποο απευθνονται σε πρξεις βας κθε μορφς.

 

Η ιστορα διδσκει πως κθε ολοκληρωτικ καθεστς - πως στην περπτωση της Ναζιστικς Γερμανας - εκμεταλλεεται τους θεσμος για να εδραιωθε στην εξουσα και εν τλει να τους καταλσει. Γι` αυτ και αυτς οι απψεις, οι πολιτικς, οι εκφραστς τους, απ ποιον πολιτικ χρο και αν προρχονται, αποτελον το πρβλημα και χι τη λση.

 

Προκπτει λοιπν ολονα και πιο αβαστα η ανγκη να μιλμε για τις συνπειες των πρξεων των Ναζ. Αυτν που λαβαν χρα στα στρατπεδα συγκντρωσης και αυτν που γιναν σε κθε δικ μας τπο - πως η Θεσσαλονκη - με τη συνεργασα, τη συνανεση, την αδιαφορα. Αυτ θα αναδεξει το ργο του Πρκου Μνμης στην Πλατεα Ελευθερας. να ργο που πρπει να ξεκινσει μεσα, στε η δσμευση του Δμου να γνει πρξη. Το διο ισχει και για το Μουσεο Ολοκαυτματος Ελλδος που θα συμβλλει καρια στην ανδειξη των πανανθρπινων αξιν της ελευθερας, της αποδοχς, του σεβασμο, της αλληλεγγης.

 

Απ τις θσεις που κατχουμε σοι παρνουμε το λγο, μιλντας για το Ολοκατωμα, δνουμε τον τνο, το ναυσμα. Το “Ποτ Ξαν” δεν εναι απλς δο λξεις, δεν εναι σνθημα. Εναι κκληση για δρση.

Η να γενι μας δεχνει το δρμο.

 

Τα λγια δεν χουν σημασα αν δεν δημιουργομε τις συνθκες τσι στε οι κοινωνες και πνω απ λα οι νες γενις να εναι αυτς που θα διαδραματζουν καθοριστικ ρλο στην προσπιση της Μνμης και τη διαινισ των διδαγμτων του Ολοκαυτματος.

 

Να απαιτον απ κθε πρσωπο, απ κθε θεσμ

  • να απορρπτει τον αντισημιτισμ, τις μισαλλδοξες ρατσιστικς συμπεριφορς 
  • να υπερασπζει την ελευθερα και να εκφρζει μπρακτα την αλληλεγγη και την αποδοχ προς το διαφορετικ.

 

 

τσι τιμμε τη Μνμη των ξι εκατομμυρων Εβραων θυμτων του Ναζισμο, των 67.000 Ελλνων, των 50.000 Θεσσαλονικων. Μνο με αυτν τον τρπο προσεγγζουμε την ουσα των λξεων “Ποτ Ξαν”.

 


Ο Δμαρχος Θεσσαλονκης κ. Κστας Ζρβας στο χαιρετισμ του σημεωσε:

 

«Δεν μπορομε να επιτρψουμε αυτ η θηριωδα να ξεχαστε. Εναι μια ιερ δσμευση, χι μνο προς τους απογνους των μαρτρων αλλ και απναντι στην δια την ανθρωπτητα, απναντι στο δικ μας μλλον. χει αξα να δομε πρξεις κι χι μνο λγια. Εμες συμβλαμε καθοριστικ στε το μουσεο ολοκαυτματος να περσει απ την σφαρα των ιδεν στην υλοποηση. Λσαμε θματα χωροταξικ, στθμευσης, ανταλλξαμε εκτσεις και παραχωρσαμε παραπνω απ 10 στρμματα για να προχωρσει

 

 

Ακολοθως η Αντιπεριφερειρχης Μητροπολιτικς Εντητας Θεσσαλονκης, κα. Π. Πατουλδου παρνοντας τον λγο επε:

 

«Στκομαι μπροστ σας ως παιδ, εγγνι, δισγγονο ενς λαο που σφαδστηκε. Οι δικο μου πργονοι δεν χουν στο χρι τους ναν αριθμ αλλ να βλμμα θλιβερ. Αυτ μας συνδει. Η Θεσσαλονκη δεν πσχει απ αμνησα, το μουσεο του Ολοκαυτματος θα βλει να πολ σημαντικ κομμτι στο παζλ για τη μνμη. Τα να παιδι δεν θα χουν ακοσματα, πως εχαμε εμες. Φεγοντας απ εδ θα θελα να σας παρακαλσω αν περστε απ τη διαγνιο. Στον 2ο ροφο επ της Τσιμισκ 35, να ζευγρι απ παιδικ ματκια περμεναν μαρτυρικ να φγει και εκενη η μρα. Εκε κρφθηκε η Ροζνα Πρδο, καθς ξφυγε απ το γκτο».

 

Κλενοντας  απηθυνε κκληση:

 

«να μην ξεχσουμε, να μην ξαναζσουμε αυτ την κτηνωδα» τονζοντας τι «οι επιζσαντες εναι μρτυρες της κτηνωδας. Το μουσεο του Ολοκαυτματος θα βλει του κομμτι του παζλ που λεπει αυτ την ιστορα».

 

 

Την κεντρικ ομιλα της εκδλωσης κανε ο Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας, Απστολος Τζιτζικστας. Μλησε για εκενους που γνριζαν και μποροσαν να σσουν ζως αλλ δεν το καναν. Αναφρθηκε στις λγες αλλ σημαντικς εξαιρσεις των ανθρπων που πγαν κντρα στο ρεμα και με κνδυνο της ζως τους σωσαν εβραους συμπολτες τους, για τους οποους η Ελλδα εναι περφανη και τα ονματα τους βρσκονται στη λστα των δικαων των Εθνν.

 

Επε ειδικτερα

 

«Αυτ που γιναν εκενη την εποχ οτε γρφονται, οτε μπορε να τα διηγηθε κανες. Ποτ ξαν δεν αντκρισε κανες ττοιο απλυτο κακ. Την μαζικ εξντωση 6 εκ. ανθρπων μνο επειδ ταν Εβραοι. Στους ζωντανος χρωστμε σεβασμ, στους νεκρος μνο αλθεια».

 

«Δεν ταν λγοι εκενοι που κουσαν τις κραυγς και δεν πλωσαν το χρι. Εκενοι που γνριζαν τι συντελεται να ανθρπινο γκλημα και δεν μλησαν».

 

«Η πληγ δεν θα επουλωθε ποτ. Η απλεια εναι μη αναστρψιμη. Οτε για τις οικογνεις, οτε για την Θεσσαλονκη. Καμα λλη εβρακ κοιντητα στην Ευρπη δεν εξοντθηκε τσο γργορα σο η εβρακ κοιντητα της Θεσσαλονκης. Μια κοιντητα απ τις αρχαιτερες και μεγαλτερες στην Ευρπη», υπογρμμισε.

 

Ο κ. Τζιτζικστας επανλαβε πως η εβρακ κοιντητα δωσε τον χαρακτρα της πολυπολιτισμικτητας σε μια εποχ που ταν δσκολο να συμβε αυτ και τνισε πως πνω απ το 90% της κοιντητας αυτς αφανστηκε. Αναφρθηκε και ο διος στην ολοκλρωση του πρκου μνμης στην πλατεα ελευθερας χωρς περαιτρω καθυστερσεις, «Εναι η ρα. Πρπει να γνει τρα», ανφερε χαρακτηριστικ. Εν αντστοιχη ταν η θση του για το Μουσεο Ολοκαυτματος αλλ και για την ονομασα κεντρικο δρμου της πλης σε λεωφρο των εβραων μαρτρων.

 

«Η Περιφρεια Κεντρικς Μακεδονας στηρζει την επιλογ και την πρταση να γνει ονοματοδοσα κεντρικο δρμου της πλης μας, γιατ πραγματικ μνο τσι τιμομε τελικ την μνμη των ανθρπων αυτν, να ονομαστε νας δρμος «Εβραων Μαρτρων».

 

Εναι η ρα, πρπει να γνει τρα κατληξε ο περιφερειρχης μνοντας παραπνω στην εξασφλιση απ την περιφρεια της ανπλασης γρω απ το μουσεο που θα αποτελσει να ευρωπακ τοπσημο.

 

«να μουσεο που θα ξεπερσει τα ρια της πλης και της χρας και οι επισκπτες του απ λη την Ελλδα και το εξωτερικ θα μαθανουν επιτλους τα πραγματικ ιστορικ γεγοντα. Γιατ το Ολοκατωμα, μη κνετε το λθος, δεν αφορ μνο τους Εβραους, αφορ ολκληρη την ανθρωπτητα»,

 

επε χαρακτηριστικ και αναφρθηκε στη σημαντικτατη ευθνη που χουν οι επμενες γενις να συνεχζουν να εξιστορον τα γεγοντα, να μθουν οι νες γενις την αλθεια για να μνει η μνμη ζωνταν στε να μην επαναληφθον τα λθη του παρελθντος.

 

 

Στη συνχεια η κατθεση στεφνων στο Μνημεο Ολοκαυτματος ξεκνησε με την κα. Ρνα Μπαρζιλι Ρεβχ ως εκπρσωπο των επιζησντων μελν της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης ομρων στα ναζιστικ στρατπεδα συγκντρωσης.

 

 

Μετ οι μαθητς του Δημοτικο Σχολεου «Ιωσφ Νισσμ» της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης φησαν να λουλοδι στο μνημεο στη μνμη των θυμτων του Ολοκαυτματος.

 

Ακολοθησε η κατθεση στεφνων απ εκπροσπους των αρχηγν των κομμτων, της Βουλς, της Τοπικς Αυτοδιοκησης,  εκπροσπους διπλωματικν, πρυτανικν, εκκλησιαστικν, στρατιωτικν αρχν και Σωμτων Ασφαλεας.

 

Η τελετ κλεισε με κατθεση στεφνων, την τρηση ενς λεπτο σιγς και τον Εθνικ μνο.

 

 

 

 

 

 

Το διο βρδυ, στο κατμεστο Μγαρο Μουσικς της πλης, πραγματοποιθηκε η εκδλωση στην οποα κεντρικς ομιλητς ταν ο Καθηγητς Ιστορας του Πανεπιστημου Columbia κ. Mark Mazower.

 

 

Ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος, Πρεδρος  της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και Πρεδρος του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος, κ. Δαυδ Σαλτιλ  παρουσασε στο κοιν τον κεντρικ ομιλητ αναφροντας μεταξ λλων:

.

Εναι νας εξαιρετικ προικισμνος αφηγητς, νας ταλαντοχος συνθτης των πιο ετερκλητων εικνων … νομζω τι χει δεξει ξεκθαρα πως η Ελλδα και ειδικτερα η ιστορικ αλλ και πολπαθη Θεσσαλονκη, χουν αμφτερες μια ιδιατερη θση στην καρδι του. …. Φτος συμπληρνονται 80 χρνια απ τον εκτοπισμ και την εξντωση των 50.000 Εβραων της πλης απ τους Ναζ. Σε αυτς τις οκτ δεκαετες, με πολ κπο, πολλν ανθρπων μια  αποδεκατισμνη  κοιντητα αναβωσε απ τις στχτες και σταδιακ περσαμε απ την σιωπ στην αναγνριση του παρελθντος. … ακριβς για το λγο αυτ κατ τη γνμη μου δεν εναι τυχαα η ανταπκριση που εχε η προσπθεια που ξεκνησε η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης για τη δημιουργα του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος. … σε αυτ λοιπν τη σημαντικ χρονικ στιγμ, ο αποψινς ομιλητς στθηκε δπλα μας για να βοηθσει - χωρς καμα απατηση - την προσπθεια αυτ. Μλιστα πως ανφερε στις συζητσεις μας εναι πεπεισμνος τι αυτ το ργο χει την δυναμικ να φρει τη Θεσσαλονκη και την Ελλδα, χι απλς στην πρτη γραμμ σε θματα μνμης και ιστορας - για την περοδο του Ολοκαυτματος - αλλ στο επκεντρο του διεθνος σγχρονου πολιτισμικο γγνεσθαι.

 

Εναι λοιπν ιδιατερη η χαρ και η τιμ να χουμε απψε μαζ μας τον Δρα Μαρκ Μαζουερ.

 

 

Στην συνχεια ο κ. Mark Mazower καθλωσε το κοιν με την κεντρικ ομιλα του με ττλο «80 χρνια μετ: Ενθυμομενοι τη Θεσσαλονκη το 1943» η οποα μεταδθηκε ζωνταν μσω του διαδικτου απ Αθηνακ Πρακτορεο Ειδσεων.

 

Η εκδλωση ολοκληρθηκε με συναυλα της Κρατικς Ορχστρας Θεσσαλονκης υπ τη διεθυνση του Ισραηλινο μαστρου  Yoav Talmi και με τη συμμετοχ των μουσικν  Μαριντζελα Χατζησταματου (υψφωνος), Κατερνα Γμα (ρπα) και  Στθη Καραπνο (σολστ – φλουτο).  

 

 

 

 

 

Στην συναυλα παρουσιστηκαν οι συνθσεις:

-  Τζβι Αβν (1927): Prayer (`Tefillah`) για γχορδα

-  Λοναρντ Μπερνστιν (1918-1990): Nocturne (`Halil`), για ορχστρα δωματου και

σλο φλουτο 

-  `Almas tyernas y puras` τραγοδι για τα θματα του Ολοκαυτματος σε στχους αγνστου και μουσικ απ την ρια `Ombra mai fu` της περας Ξρξης του Γκοργκ Φ. Χντελ (1685-1759)

-  Γιοχνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνα αρ.3 σε φα μεζονα, ργο 90

 

 


 

 

Σνδεσμοι:


-Χαιρετισμς Προδρου Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος, Προδρου της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και Προδρου του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος, κ. Δαυδ Σαλτιλ [ΕΛΛΗΝΙΚΑ/GREEK]


-Προσφνηση Προδρου Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος, Προδρου της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και Προδρου του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος, κ. Δαυδ Σαλτιλ [ΕΛΛΗΝΙΚΑ/GREEK]

-Ομιλα του καθ. Ιστορας του Παν. Columbia κ. Mark Mazower: «80 χρνια μετ: Ενθυμομενοι την Θεσσαλονκη το 1943.»  (‘Eighty Years On: Remembering Thessaloniki in 1943’)  [ΕΛΛHNIKA / GREEK] [ΑΓΓΛΙΚΑ / ENGLISH]


 

 


 

 

-Φωτογραφες απ την εκδλωση «Μουσεο Ολοκαυτματος Ελλδος: Οι προοπτικς της τοπικς οικονομας», Money Show – Hyatt Regency Hotel,  Σββατο 28 Ιανουαρου 2023 [Λψεις: Κστας Αμοιρδης]


-Φωτογραφες απ την πρωιν τελετ για την Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων και Μαρτρων του Ολοκαυτματος, Μνημεο Ολοκαυτματος – Πλατεα Ελευθερας, Κυριακ 29 Ιανουαρου 2023 [Λψεις: Κστας Αμοιρδης]


 -Φωτογραφες απ την ομιλα του καθ. Ιστορας του Παν. Columbia κ. Mark Mazower και την συναυλα της Κρατικς Ορχστρας Θεσσαλονκης για την Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων και Μαρτρων του Ολοκαυτματος, Μγαρο Μουσικς Θεσσαλονκης, Κυριακ 29 Ιανουαρου 2023 [Λψεις: Κστας Αμοιρδης]


 

 

 

 

 

Φωτογραφες απ την εκδλωση «Μουσεο Ολοκαυτματος Ελλδος: Οι προοπτικς της τοπικς οικονομας», Money Show – Hyatt Regency Hotel,  Σββατο 28 Ιανουαρου 2023 [Λψεις: Κστας Αμοιρδης]
 Φωτογραφες απ την πρωιν τελετ για την Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων και Μαρτρων του Ολοκαυτματος, Μνημεο Ολοκαυτματος – Πλατεα Ελευθερας, Κυριακ 29 Ιανουαρου 2023 [Λψεις: Κστας Αμοιρδης]
Φωτογραφες απ την ομιλα του καθ. Ιστορας του Παν. Columbia κ. Mark Mazower και την συναυλα της Κρατικς Ορχστρας Θεσσαλονκης για την Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων και Μαρτρων του Ολοκαυτματος, Μγαρο Μουσικς Θεσσαλονκης, Κυριακ 29 Ιανουαρου 2023 [Λψεις: Κστας Αμοιρδης]