26.04.2024
 

 

ÇìÝñá ÌíÞìç ôùí ÅëëÞíùí Åâñáßùí Ìáñôýñùí êáé Çñþùí ôïõ Ïëïêáõôþìáôïò

 

Θεσσαλονßκη 29/1/2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘÝμα: ΕκδÞλωση και συναυλßα για ΗμÝρα ΜνÞμη των ΕλλÞνων Εβραßων Μαρτýρων και Ηρþων του Ολοκαυτþματος

Θεσσαλονßκη 29/1/2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘÝμα: ΕκδÞλωση και συναυλßα για ΗμÝρα ΜνÞμη των ΕλλÞνων Εβραßων Μαρτýρων και Ηρþων του Ολοκαυτþματος

 

 

Στις 29.1.2023, πραγματοποιÞθηκε στην πλατεßα Ελευθερßας τελετÞ για την ΕθνικÞ ΗμÝρα ΜνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων Μαρτýρων και Ηρþων του Ολοκαυτþματος.

 

Η τελετÞ ξεκßνησε με ΑσκαβÜ (επιμνημüσυνη δÝηση) απü το Ραβßνο της ΙΚΘ Σοφολογιüτατο Aharon Israel και ακολοýθησε η χορωδßα της ΙΚΘ με τους ψαλμοýς του Δαυßδ.

 

Στην συνÝχεια στο βÞμα προσÞλθε ο εκπρüσωπος της ΚυβερνÞσεως, ο Υφυπουργüς Εσωτερικþν, αρμüδιος για θÝματα Μακεδονßας- ΘρÜκης, κ. Σταýρος ΚαλαφÜτης, ο οποßος τüνισε:

 

«εßναι το χρÝος μας απÝναντι στους δεκÜδες χιλιÜδες Εβραßους της Θεσσαλονßκης που θανατþθηκαν. Η απþλεια εßναι και δικÞ μας και δεν μπορεß να λησμονεßται. Να υψþνουμε τοßχο ενÜντια στον φασισμü τον ολοκληρωτισμü. Να μην επιστρÝψουμε να ζÞσει η ανθρωπüτητα ποτÝ ξανÜ τÝτοιες θηριωδßες», επισημαßνοντας üτι στüχος της κυβÝρνησης εßναι η ολοκλÞρωση του μουσεßου Ολοκαυτþματος. «Να δημιουργÞσουμε Ýνα απü τα εμβληματικüτερα μουσεßα Ολοκαυτþματος σε üλο τον κüσμο»

 

 

Ακολοýθως ο ΠρÝσβης του ΙσραÞλ κ. Noam Katz σημεßωσε:

 

«ΣÞμερα εßμαστε εδþ για να αποτßσουμε φüρο τιμÞ στα Ýξι εκατ. θýματα του Ολοκαυτþματος. ΑνÜμεσÜ τους Þταν περßπου 50.000 Εβραßοι της Θεσσαλονßκης. Το 94% της ΕβραúκÞς Κοινüτητας της πüλης -που Üλλοτε ονομαζüταν η ΙερουσαλÞμ των Βαλκανßων- εξοντþθηκε. Το Ολοκαýτωμα εßναι και μßα εθνικÞ τραγωδßα για την ΕλλÜδα καθþς επρüκειτο για μßα κοινüτητα πολý σημαντικÞ για την πüλη. Στüχος εßναι η μνÞμη αυτþν των φρικαλεοτÞτων σε βÜρος των ΕλλÞνων Εβραßων για να μεßνει ανεξßτηλη στη μνÞμη μας. Δεν πρÝπει να κλεßνουμε τα μÜτια στον ρατσισμü, στις φωνÝς των αρνητþν του Ολοκαυτþματος», ΠαρÜλληλα, εξÝφρασε τον αποτροπιασμü του για τους επτÜ νεκροýς σε συναγωγÞ της ΝÝβε Γιαακüβ, στην ανατολικÞ ΙερουσαλÞμ, το βρÜδυ της ΠαρασκευÞς, ανÞμερα της Διεθνοýς ΗμÝρας ΜνÞμης των ΘυμÜτων του Ολοκαυτþματος. «Στη Θεσσαλονßκη ο αντισημιτισμüς φÜνηκε στους βανδαλισμοýς των Εβραúκþν Μνημεßων. ΒÝβαια, η κοινüτητα αν και εßναι πολý μικρüτερη απü παλιÜ κÜνει πολý καλÞ δουλειÜ. Δεν πρÝπει να ξεχÜσουμε».

 


ΑμÝσως μετÜ στο βÞμα ανÝβηκε ο Πρüεδρος του Κεντρικοý Ισραηλιτικοý Συμβουλßου ΕλλÜδος, Πρüεδρος  της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης και Πρüεδρος του Μουσεßου Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος, κ. Δαυßδ ΣαλτιÝλ και μεταξý Üλλων υπογρÜμμισε:

 

“Εßμαστε εδþ για να τιμÞσουμε τη μνÞμη Ýξι εκατομμυρßων Εβραßων που κυνηγÞθηκαν και δολοφονÞθηκαν συστηματικÜ και ανελÝητα απü τους Ναζß και τους συνεργÜτες τους. Εßμαστε εδþ για να θυμηθοýμε τους δικοýς μας ανθρþπους. Τους 67.000 ¸λληνες Εβραßους, τους 50.000 απü αυτοýς - πολßτες της Θεσσαλονßκης. Να θυμηθοýμε τα πρüσωπα, τα γεγονüτα που Üλλαξαν τη φυσιογνωμßα της πüλης, που αφαßρεσαν το πιο δυναμικü της κομμÜτι.

 

Η μετÜβαση των θεωριþν συνωμοσßας, των αντισημιτικþν στερεοτýπων, της διαστρÝβλωσης του Ολοκαυτþματος στον ψηφιακü κüσμο αποτελεß απλþς εξÝλιξη της εποχÞς μας. Και αυτü γιατß ο αντισημιτισμüς συνεχßζει να ανθεß και στα παραδοσιακÜ ΜΜΕ, στον Τýπο, σε βιβλßα, και στον δημüσιο διÜλογο. Τα αντισημιτικÜ στερεüτυπα, καλυμμÝνα πßσω απü διÜφορα προσωπεßα, τεκμηριþνονται με ψευδεπßγραφα στοιχεßα και επιχειρÞματα, πολλαπλασιÜζοντας το μßσος που δηλητηριÜζει την κοινωνßα μας προτρÝποντας το κοινü στο οποßο απευθýνονται σε πρÜξεις βßας κÜθε μορφÞς.

 

Η ιστορßα διδÜσκει πως κÜθε ολοκληρωτικü καθεστþς - üπως στην περßπτωση της ΝαζιστικÞς Γερμανßας - εκμεταλλεýεται τους θεσμοýς για να εδραιωθεß στην εξουσßα και εν τÝλει να τους καταλýσει. Γι` αυτü και αυτÝς οι απüψεις, οι πολιτικÝς, οι εκφραστÝς τους, απü üποιον πολιτικü χþρο και αν προÝρχονται, αποτελοýν το πρüβλημα και üχι τη λýση.

 

Προκýπτει λοιπüν ολοÝνα και πιο αβßαστα η ανÜγκη να μιλÜμε για τις συνÝπειες των πρÜξεων των Ναζß. Αυτþν που Ýλαβαν χþρα στα στρατüπεδα συγκÝντρωσης και αυτþν που Ýγιναν σε κÜθε δικü μας τüπο - üπως η Θεσσαλονßκη - με τη συνεργασßα, τη συναßνεση, την αδιαφορßα. ΑυτÜ θα αναδεßξει το Ýργο του ΠÜρκου ΜνÞμης στην Πλατεßα Ελευθερßας. ¸να Ýργο που πρÝπει να ξεκινÞσει Üμεσα, þστε η δÝσμευση του ΔÞμου να γßνει πρÜξη. Το ßδιο ισχýει και για το Μουσεßο Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος που θα συμβÜλλει καßρια στην ανÜδειξη των πανανθρþπινων αξιþν της ελευθερßας, της αποδοχÞς, του σεβασμοý, της αλληλεγγýης.

 

Απü τις θÝσεις που κατÝχουμε üσοι παßρνουμε το λüγο, μιλþντας για το Ολοκαýτωμα, δßνουμε τον τüνο, το Ýναυσμα. Το “ΠοτÝ ΞανÜ” δεν εßναι απλþς δýο λÝξεις, δεν εßναι σýνθημα. Εßναι Ýκκληση για δρÜση.

Η νÝα γενιÜ μας δεßχνει το δρüμο.

 

Τα λüγια δεν Ýχουν σημασßα αν δεν δημιουργοýμε τις συνθÞκες Ýτσι þστε οι κοινωνßες και πÜνω απü üλα οι νÝες γενιÝς να εßναι αυτÝς που θα διαδραματßζουν καθοριστικü ρüλο στην προÜσπιση της ΜνÞμης και τη διαιþνισÞ των διδαγμÜτων του Ολοκαυτþματος.

 

Να απαιτοýν απü κÜθε πρüσωπο, απü κÜθε θεσμü

  • να απορρßπτει τον αντισημιτισμü, τις μισαλλüδοξες Þ ρατσιστικÝς συμπεριφορÝς 
  • να υπερασπßζει την ελευθερßα και να εκφρÜζει Ýμπρακτα την αλληλεγγýη και την αποδοχÞ προς το διαφορετικü.

 

 

¸τσι τιμÜμε τη ΜνÞμη των Ýξι εκατομμυρßων Εβραßων θυμÜτων του Ναζισμοý, των 67.000 ΕλλÞνων, των 50.000 ΘεσσαλονικÝων. Μüνο με αυτüν τον τρüπο προσεγγßζουμε την ουσßα των λÝξεων “ΠοτÝ ΞανÜ”.

 


Ο ΔÞμαρχος Θεσσαλονßκης κ. Κþστας ΖÝρβας στο χαιρετισμü του σημεßωσε:

 

«Δεν μποροýμε να επιτρÝψουμε αυτÞ η θηριωδßα να ξεχαστεß. Εßναι μια ιερÞ δÝσμευση, üχι μüνο προς τους απογüνους των μαρτýρων αλλÜ και απÝναντι στην ßδια την ανθρωπüτητα, απÝναντι στο δικü μας μÝλλον. ¸χει αξßα να δοýμε πρÜξεις κι üχι μüνο λüγια. Εμεßς συμβÜλαμε καθοριστικÜ þστε το μουσεßο ολοκαυτþματος να περÜσει απü την σφαßρα των ιδεþν στην υλοποßηση. Λýσαμε θÝματα χωροταξικÜ, στÜθμευσης, ανταλλÜξαμε εκτÜσεις και παραχωρÞσαμε παραπÜνω απü 10 στρÝμματα για να προχωρÞσει

 

 

Ακολοýθως η ΑντιπεριφερειÜρχης ΜητροπολιτικÞς Ενüτητας Θεσσαλονßκης, κα. Π. Πατουλßδου παßρνοντας τον λüγο εßπε:

 

«ΣτÝκομαι μπροστÜ σας ως παιδß, εγγüνι, δισÝγγονο ενüς λαοý που σφαδÜστηκε. Οι δικοß μου πρüγονοι δεν Ýχουν στο χÝρι τους Ýναν αριθμü αλλÜ Ýνα βλÝμμα θλιβερü. Αυτü μας συνδÝει. Η Θεσσαλονßκη δεν πÜσχει απü αμνησßα, το μουσεßο του Ολοκαυτþματος θα βÜλει Ýνα πολý σημαντικü κομμÜτι στο παζλ για τη μνÞμη. Τα νÝα παιδιÜ δεν θα Ýχουν ακοýσματα, üπως εßχαμε εμεßς. Φεýγοντας απü εδþ θα Þθελα να σας παρακαλÝσω αν περÜστε απü τη διαγþνιο. Στον 2ο üροφο επß της ΤσιμισκÞ 35, Ýνα ζευγÜρι απü παιδικÜ ματÜκια περßμεναν μαρτυρικÜ να φýγει και εκεßνη η μÝρα. Εκεß κρýφθηκε η Ροζßνα ΠÜρδο, καθþς ξÝφυγε απü το γκÝτο».

 

Κλεßνοντας  απηýθυνε Ýκκληση:

 

«να μην ξεχÜσουμε, να μην ξαναζÞσουμε αυτÞ την κτηνωδßα» τονßζοντας üτι «οι επιζÞσαντες εßναι μÜρτυρες της κτηνωδßας. Το μουσεßο του Ολοκαυτþματος θα βÜλει του κομμÜτι του παζλ που λεßπει αυτÞ την ιστορßα».

 

 

Την κεντρικÞ ομιλßα της εκδÞλωσης Ýκανε ο ΠεριφερειÜρχης ΚεντρικÞς Μακεδονßας, Απüστολος Τζιτζικþστας. Μßλησε για εκεßνους που γνþριζαν και μποροýσαν να σþσουν ζωÝς αλλÜ δεν το Ýκαναν. ΑναφÝρθηκε στις λßγες αλλÜ σημαντικÝς εξαιρÝσεις των ανθρþπων που πÞγαν κüντρα στο ρεýμα και με κßνδυνο της ζωÞς τους Ýσωσαν εβραßους συμπολßτες τους, για τους οποßους η ΕλλÜδα εßναι περÞφανη και τα ονüματα τους βρßσκονται στη λßστα των δικαßων των Εθνþν.

 

Εßπε ειδικüτερα

 

«ΑυτÜ που Ýγιναν εκεßνη την εποχÞ οýτε γρÜφονται, οýτε μπορεß να τα διηγηθεß κανεßς. ΠοτÝ ξανÜ δεν αντßκρισε κανεßς τÝτοιο απüλυτο κακü. Την μαζικÞ εξüντωση 6 εκ. ανθρþπων μüνο επειδÞ Þταν Εβραßοι. Στους ζωντανοýς χρωστÜμε σεβασμü, στους νεκροýς μüνο αλÞθεια».

 

«Δεν Þταν λßγοι εκεßνοι που Üκουσαν τις κραυγÝς και δεν Üπλωσαν το χÝρι. Εκεßνοι που γνþριζαν üτι συντελεßται Ýνα ανθρþπινο Ýγκλημα και δεν μßλησαν».

 

«Η πληγÞ δεν θα επουλωθεß ποτÝ. Η απþλεια εßναι μη αναστρÝψιμη. Οýτε για τις οικογÝνειÝς, οýτε για την Θεσσαλονßκη. Καμßα Üλλη εβραúκÞ κοινüτητα στην Ευρþπη δεν εξοντþθηκε τüσο γρÞγορα üσο η εβραúκÞ κοινüτητα της Θεσσαλονßκης. Μια κοινüτητα απü τις αρχαιüτερες και μεγαλýτερες στην Ευρþπη», υπογρÜμμισε.

 

Ο κ. Τζιτζικþστας επανÝλαβε πως η εβραúκÞ κοινüτητα Ýδωσε τον χαρακτÞρα της πολυπολιτισμικüτητας σε μια εποχÞ που Þταν δýσκολο να συμβεß αυτü και τüνισε πως πÜνω απü το 90% της κοινüτητας αυτÞς αφανßστηκε. ΑναφÝρθηκε και ο ßδιος στην ολοκλÞρωση του πÜρκου μνÞμης στην πλατεßα ελευθερßας χωρßς περαιτÝρω καθυστερÞσεις, «Εßναι η þρα. ΠρÝπει να γßνει τþρα», ανÝφερε χαρακτηριστικÜ. Ενþ αντßστοιχη Þταν η θÝση του για το Μουσεßο Ολοκαυτþματος αλλÜ και για την ονομασßα κεντρικοý δρüμου της πüλης σε λεωφüρο των εβραßων μαρτýρων.

 

«Η ΠεριφÝρεια ΚεντρικÞς Μακεδονßας στηρßζει την επιλογÞ και την πρüταση να γßνει ονοματοδοσßα κεντρικοý δρüμου της πüλης μας, γιατß πραγματικÜ μüνο Ýτσι τιμοýμε τελικÜ την μνÞμη των ανθρþπων αυτþν, να ονομαστεß Ýνας δρüμος «Εβραßων Μαρτýρων».

 

Εßναι η þρα, πρÝπει να γßνει τþρα κατÝληξε ο περιφερειÜρχης μÝνοντας παραπÜνω στην εξασφÜλιση απü την περιφÝρεια της ανÜπλασης γýρω απü το μουσεßο που θα αποτελÝσει Ýνα ευρωπαúκü τοπüσημο.

 

«¸να μουσεßο που θα ξεπερÜσει τα üρια της πüλης και της χþρας και οι επισκÝπτες του απü üλη την ΕλλÜδα και το εξωτερικü θα μαθαßνουν επιτÝλους τα πραγματικÜ ιστορικÜ γεγονüτα. Γιατß το Ολοκαýτωμα, μη κÜνετε το λÜθος, δεν αφορÜ μüνο τους Εβραßους, αφορÜ ολüκληρη την ανθρωπüτητα»,

 

εßπε χαρακτηριστικÜ και αναφÝρθηκε στη σημαντικüτατη ευθýνη που Ýχουν οι επüμενες γενιÝς να συνεχßζουν να εξιστοροýν τα γεγονüτα, να μÜθουν οι νÝες γενιÝς την αλÞθεια για να μÝνει η μνÞμη ζωντανÞ þστε να μην επαναληφθοýν τα λÜθη του παρελθüντος.

 

 

Στη συνÝχεια η κατÜθεση στεφÜνων στο Μνημεßο Ολοκαυτþματος ξεκßνησε με την κα. Ρßνα ΜπαρζιλÜι ΡεβÜχ ως εκπρüσωπο των επιζησÜντων μελþν της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης ομÞρων στα ναζιστικÜ στρατüπεδα συγκÝντρωσης.

 

 

ΜετÜ οι μαθητÝς του Δημοτικοý Σχολεßου «ΙωσÞφ Νισσßμ» της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης Üφησαν Ýνα λουλοýδι στο μνημεßο στη μνÞμη των θυμÜτων του Ολοκαυτþματος.

 

Ακολοýθησε η κατÜθεση στεφÜνων απü εκπροσþπους των αρχηγþν των κομμÜτων, της ΒουλÞς, της ΤοπικÞς Αυτοδιοßκησης,  εκπροσþπους διπλωματικþν, πρυτανικþν, εκκλησιαστικþν, στρατιωτικþν αρχþν και ΣωμÜτων Ασφαλεßας.

 

Η τελετÞ Ýκλεισε με κατÜθεση στεφÜνων, την τÞρηση ενüς λεπτοý σιγÞς και τον Εθνικü ¾μνο.

 

 

 

 

 

 

Το ßδιο βρÜδυ, στο κατÜμεστο ΜÝγαρο ΜουσικÞς της πüλης, πραγματοποιÞθηκε η εκδÞλωση στην οποßα κεντρικüς ομιλητÞς Þταν ο ΚαθηγητÞς Ιστορßας του Πανεπιστημßου Columbia κ. Mark Mazower.

 

 

Ο Πρüεδρος του Κεντρικοý Ισραηλιτικοý Συμβουλßου ΕλλÜδος, Πρüεδρος  της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης και Πρüεδρος του Μουσεßου Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος, κ. Δαυßδ ΣαλτιÝλ  παρουσßασε στο κοινü τον κεντρικü ομιλητÞ αναφÝροντας μεταξý Üλλων:

.

Εßναι Ýνας εξαιρετικÜ προικισμÝνος αφηγητÞς, Ýνας ταλαντοýχος συνθÝτης των πιο ετερüκλητων εικüνων … νομßζω üτι Ýχει δεßξει ξεκÜθαρα πως η ΕλλÜδα και ειδικüτερα η ιστορικÞ αλλÜ και πολýπαθη Θεσσαλονßκη, Ýχουν αμφüτερες μια ιδιαßτερη θÝση στην καρδιÜ του. …. ΦÝτος συμπληρþνονται 80 χρüνια απü τον εκτοπισμü και την εξüντωση των 50.000 Εβραßων της πüλης απü τους Ναζß. Σε αυτÝς τις οκτþ δεκαετßες, με πολý κüπο, πολλþν ανθρþπων μια  αποδεκατισμÝνη  κοινüτητα αναβßωσε απü τις στÜχτες και σταδιακÜ περÜσαμε απü την σιωπÞ στην αναγνþριση του παρελθüντος. … ακριβþς για το λüγο αυτü κατÜ τη γνþμη μου δεν εßναι τυχαßα η ανταπüκριση που εßχε η προσπÜθεια που ξεκßνησε η ΙσραηλιτικÞ Κοινüτητα Θεσσαλονßκης για τη δημιουργßα του Μουσεßου Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος. … σε αυτÞ λοιπüν τη σημαντικÞ χρονικÞ στιγμÞ, ο αποψινüς ομιλητÞς στÜθηκε δßπλα μας για να βοηθÞσει - χωρßς καμßα απαßτηση - την προσπÜθεια αυτÞ. ΜÜλιστα üπως ανÝφερε στις συζητÞσεις μας εßναι πεπεισμÝνος üτι αυτü το Ýργο Ýχει την δυναμικÞ να φÝρει τη Θεσσαλονßκη και την ΕλλÜδα, üχι απλþς στην πρþτη γραμμÞ σε θÝματα μνÞμης και ιστορßας - για την περßοδο του Ολοκαυτþματος - αλλÜ στο επßκεντρο του διεθνοýς σýγχρονου πολιτισμικοý γßγνεσθαι.

 

Εßναι λοιπüν ιδιαßτερη η χαρÜ και η τιμÞ να Ýχουμε απüψε μαζß μας τον Δρα Μαρκ ΜαζÜουερ.

 

 

Στην συνÝχεια ο κ. Mark Mazower καθÞλωσε το κοινü με την κεντρικÞ ομιλßα του με τßτλο «80 χρüνια μετÜ: Ενθυμοýμενοι τη Θεσσαλονßκη το 1943» η οποßα μεταδüθηκε ζωντανÜ μÝσω του διαδικτýου απü Αθηναúκü Πρακτορεßο ΕιδÞσεων.

 

Η εκδÞλωση ολοκληρþθηκε με συναυλßα της ΚρατικÞς ΟρχÞστρας Θεσσαλονßκης υπü τη διεýθυνση του Ισραηλινοý μαÝστρου  Yoav Talmi και με τη συμμετοχÞ των μουσικþν  ΜαριÜντζελα Χατζησταματßου (υψßφωνος), Κατερßνα Γßμα (Üρπα) και  ΣτÜθη ΚαραπÜνο (σολßστ – φλÜουτο).  

 

 

 

 

 

Στην συναυλßα παρουσιÜστηκαν οι συνθÝσεις:

-  Τζβι Αβνß (1927): Prayer (`Tefillah`) για Ýγχορδα

-  ΛÝοναρντ ΜπερνστÜιν (1918-1990): Nocturne (`Halil`), για ορχÞστρα δωματßου και

σüλο φλÜουτο 

-  `Almas tyernas y puras` τραγοýδι για τα θýματα του Ολοκαυτþματος σε στßχους αγνþστου και μουσικÞ απü την Üρια `Ombra mai fu` της üπερας ΞÝρξης του ΓκÝοργκ Φ. ΧÝντελ (1685-1759)

-  ΓιοχÜνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνßα αρ.3 σε φα μεßζονα, Ýργο 90

 

 


 

 

Σýνδεσμοι:


-Χαιρετισμüς ΠροÝδρου Κεντρικοý Ισραηλιτικοý Συμβουλßου ΕλλÜδος, ΠροÝδρου της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης και ΠροÝδρου του Μουσεßου Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος, κ. Δαυßδ ΣαλτιÝλ [ΕΛΛΗΝΙΚΑ/GREEK]


-Προσφþνηση ΠροÝδρου Κεντρικοý Ισραηλιτικοý Συμβουλßου ΕλλÜδος, ΠροÝδρου της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης και ΠροÝδρου του Μουσεßου Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος, κ. Δαυßδ ΣαλτιÝλ [ΕΛΛΗΝΙΚΑ/GREEK]

-Ομιλßα του καθ. Ιστορßας του Παν. Columbia κ. Mark Mazower: «80 χρüνια μετÜ: Ενθυμοýμενοι την Θεσσαλονßκη το 1943.»  (‘Eighty Years On: Remembering Thessaloniki in 1943’)  [ΕΛΛHNIKA / GREEK] [ΑΓΓΛΙΚΑ / ENGLISH]


 

 


 

 

-Φωτογραφßες απü την εκδÞλωση «Μουσεßο Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος: Οι προοπτικÝς της τοπικÞς οικονομßας», Money Show – Hyatt Regency Hotel,  ΣÜββατο 28 Ιανουαρßου 2023 [ΛÞψεις: Κþστας Αμοιρßδης]


-Φωτογραφßες απü την πρωινÞ τελετÞ για την ΗμÝρα ΜνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων και Μαρτýρων του Ολοκαυτþματος, Μνημεßο Ολοκαυτþματος – Πλατεßα Ελευθερßας, ΚυριακÞ 29 Ιανουαρßου 2023 [ΛÞψεις: Κþστας Αμοιρßδης]


 -Φωτογραφßες απü την ομιλßα του καθ. Ιστορßας του Παν. Columbia κ. Mark Mazower και την συναυλßα της ΚρατικÞς ΟρχÞστρας Θεσσαλονßκης για την ΗμÝρα ΜνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων και Μαρτýρων του Ολοκαυτþματος, ΜÝγαρο ΜουσικÞς Θεσσαλονßκης, ΚυριακÞ 29 Ιανουαρßου 2023 [ΛÞψεις: Κþστας Αμοιρßδης]


 

 

 

 

 

Φωτογραφßες απü την εκδÞλωση «Μουσεßο Ολοκαυτþματος ΕλλÜδος: Οι προοπτικÝς της τοπικÞς οικονομßας», Money Show – Hyatt Regency Hotel,  ΣÜββατο 28 Ιανουαρßου 2023 [ΛÞψεις: Κþστας Αμοιρßδης]
 Φωτογραφßες απü την πρωινÞ τελετÞ για την ΗμÝρα ΜνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων και Μαρτýρων του Ολοκαυτþματος, Μνημεßο Ολοκαυτþματος – Πλατεßα Ελευθερßας, ΚυριακÞ 29 Ιανουαρßου 2023 [ΛÞψεις: Κþστας Αμοιρßδης]
Φωτογραφßες απü την ομιλßα του καθ. Ιστορßας του Παν. Columbia κ. Mark Mazower και την συναυλßα της ΚρατικÞς ΟρχÞστρας Θεσσαλονßκης για την ΗμÝρα ΜνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων και Μαρτýρων του Ολοκαυτþματος, ΜÝγαρο ΜουσικÞς Θεσσαλονßκης, ΚυριακÞ 29 Ιανουαρßου 2023 [ΛÞψεις: Κþστας Αμοιρßδης]