25.07.2024
 

 

,

 

φυγε απ τη ζω σε ηλικα 69 ετν ο δμαρχος Ιωανννων, Μωυσς Ελισφ, μετ απ μια νιση μχη με τον καρκνο. Ο θνατς του αποτελε μια τερστια απλεια για την πλη, την οποα υπηρτησε ως γιατρς, ως πανεπιστημιακς δσκαλος, αλλ και ως δμαρχος απ το 2019, χωρς ωστσο να προλβει να ολοκληρσει τη θητεα του.

 

 

Ο Μωυσς Ελισφ εχε γεννηθε το 1954 στα Ιωννινα. Οι γονες του ταν επιζντες του Ολοκαυτματος, οι οποοι κατφεραν να ξεφγουν απ τη μζωξη κατ την οποα οι περισστεροι Εβραοι των Ιωανννων εκτοπστηκαν στο ουσβιτς, με να 9% της κοιντητας να επιβινει. Σποδασε ιατρικ στο Πανεπιστμιο Αθηνν και εξειδικετηκε στην παθολογα.  ταν  καθηγητς παθολογας στο Πανεπιστμιο Ιωανννων και πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Ιωανννων και μλος του Διοικητικο Συμβουλου του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος.

 

Στις δημοτικς εκλογς του 2019 ταν υποψφιος δμαρχος Ιωανννων με τον συνδυασμ «Γιννενα - Να Εποχ». Στον πρτο γρο λαβε ποσοστ 23,82% και στον δετερο επικρτησε ναντι του συνυποψηφου και προκατχου του, Θωμ Μπγκα, με 50,33%. ταν ο πρτος δμαρχος εβρακς καταγωγς που εκλχτηκε στην Ελλδα.

Αμσως μετ την εκλογ του ως δημρχου Ιωανννων, τον Ιονιο του 2019, το ΚΙΣΕ σε ανακονωση του, μεταξ λλων ανφερε: «Για τον Ελληνικ Εβρασμ, η επιτυχα του Μωυσ Ελισφ σηματοδοτε σταθμ στην ιστορα της εβρακς παρουσας, τσο στην πλη των Ιωανννων, σο και στην Ελλδα, αφο για πρτη φορ λληνας εβρακο θρησκεματος εκλγεται δμαρχος. Μια επιτυχα που προκαλε θαυμασμ, αλλ και συγκνηση».

 

Διετλεσε καθηγητς Παθολογας της Ιατρικς Σχολς του Πανεπιστημου Ιωανννων και διευθυντς της Β Παθολογικς Κλινικς του ΠΓΝΙ. ταν επσης υπεθυνος των Εξωτερικν Ιατρεων Διαταραχν του Μεταβολισμο των Λιπιδων και Παχυσαρκας που παρακολουθονται πολυριθμοι ασθενες.

 

Υπρξε ενεργ μλος 27 Επιστημονικν Εταιρειν, εν διετλεσε κατεπανληψη πρεδρος της Ελληνικς Εταιρεας Αθηροσκλρωσης και μλος του Δ.Σ. Επσης, υπρξε αντιπρεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτοτου Μελτης, ρευνας και Εκπαδευσης για το Σακχαρδη Διαβτη και τα Μεταβολικ Νοσματα και Αντιπρεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικς Εταιρεας Παθολογας Βορειοδυτικς Ελλδας.

 

Ο Μωυσς Ελισφ διετλεσε διευθυντικ στλεχος σνταξης και μλος της συντακτικς επιτροπς, 47 διεθνς αναγνωρισμνων ιατρικν περιοδικν, αλλ και κριτς σε 118 διεθν ιατρικ περιοδικ. χει 772 ξενγλωσσες δημοσιεσεις σε γκυρα διεθν επιστημονικ περιοδικ στη βασικ και κλινικ ρευνα, στο αντικεμενο της υπρτασης, των λιπιδων, της αθηροσκλρωσης, καθς και στις διαταραχς της οξεοβασικς ισορροπας και των ηλεκτρολυτν. χει εκδσει 2 βιβλα, με αντικεμενο τις διαταραχς τς οξεοβασικς ισορροπας και των ηλεκτρολυτν, καθς και τις δυσλιπιδαιμες. Εχε οργανσει πολλ συνδρια και συμπσια στο αντικεμενο της υπρτασης, της δυσλιπιδαιμας, της αθηροσκλρωσης, της αντιμετπισης των παραγντων κινδνου για καρδιαγγειακ νοσματα καθς και της οξεοβασικς ισορροπας και των ηλεκτρολυτν.

 

ταν Πρεδρος της Οργανωτικς Επιτροπς του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS), το 1999. χει συμμετσχει σε πολλς διεθνες πολυκεντρικς κλινικς μελτες που σχετζονται με τη θεραπεα των υπερλιπιδαιμιν, της υπρτασης, του διαβτη και λλων παραγντων κινδνου για καρδιαγγειακ νοσματα. Διετλεσε επανειλημμνα δημοτικς σμβουλος και ταν πρεδρος της Κοινωφελος Επιχερησης Πολιτισμο, Περιβλλοντος, Νεολαας και θλησης του Δμου Ιωαννιτν απ το 2011 ως το 2014. Υπρξε ιδρυτικ μλος και αντιπρεδρος στο Δ.Σ. του Ομλου Πολιτικο και Κοινωνικο Προβληματισμο Ιωανννων.

 

«Με βαθτατη θλψη αποχαιρετομε τον Δμαρχο Ιωανννων Μωυσ Ελισφ. Ο αδκητος θνατς του αφνει την πλη πιο φτωχ, τους Γιαννιτες στερημνους απ ναν δημοτικ ρχοντα με σπνια ακεραιτητα χαρακτρα, αδσμευτο, πολμιο της μισαλλοδοξας και του φανατισμο, που χτιζε γφυρες ανμεσα στους ανθρπους και ενπνεε με το θος και το ραμ του», αναφρει σε δλωσ της η πρεδρος της Δημοκρατας Κατερνα Σακελλαροπολου.

 

«Ρωμανιτης Εβραος, γννημα θρμμα της ακμαας εβρακς κοιντητας που αφανστηκε στο Ολοκατωμα, πιστς στην παρδοσ της, αντλοσε απ το οδυνηρ παρελθν δναμη για την υπερσπιση της δημοκρατας, της ελευθερας, του συνανκειν. Γιατρς, πανεπιστημιακς καθηγητς, παθιασμνος με τα κοιν, υπρξε ταγμνος στην ανδειξη του πολιτιστικο αποτυπματος του μικρο τπου του που χρεσε τσους πολιτισμος», συμπληρνει η κυρα Σακελλαροπολου.

 

«Η πια, ενωτικ, τολμηρ και οραματικ προσωπικτητ του θα λεψει απ τους συμπολτες του και απ λους εμς που τον γνωρσαμε, συνομιλσαμε, συνεργαστκαμε και συνδεθκαμε μαζ του με μια φιλα ανεκτμητη», καταλγει η πρεδρος της Δημοκρατας.

 

«Τα Γιννενα και η Αυτοδιοκηση, η Ιατρικ και η Ισραηλιτικ Κοιντητα, θρηνον μαζ με λους μας τον Μωυσ Ελισφ. ναν σπουδαο δμαρχο, ξιο επιστμονα και πνω απ’ λα, ναν φωτειν νθρωπο. Γιατ ο Μωυσς υπηρτησε με δημιουργικ πθος την πλη του και την κοινωνα, απ ποια θση και αν βρθηκε» υπογρμμισε σε δλωσ του ο πρωθυπουργς, Κυρικος Μητσοτκης.

 

Και πρσθεσε: «φησε βαθ αποτπωμα στην επιστμη του, διδσκοντας στο Πανεπιστμιο, αλλ και διευθνοντας ενεργ την Β Παθολογικ Κλινικ του Νοσοκομεου Ιωανννων. Τα γρμματα το οφελουν πολλ ως Πρεδρο του Πνευματικο Κντρου του τπου του. πως και η δημσια ζω την οποα κσμησε ως πρτος πολτης της γεντειρς του και μλος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου.

 

Υπρξε ο πρτος Εβραος δμαρχος στην Ελλδα, απ την Ρωμανιτικη κοιντητα, την παλαιτερη σως της χρας μας. Και ως απγονος μαρτρων των στρατοπδων συγκντρωσης, αγωνστηκε για τη δικαωση των θυμτων. Για σους, μως, εχαν την τχη να τον γνωρσουν και να συνεργαστον μαζ του, αυτ ταν το επιστγασμα και η δκαιη ανταμοιβ μιας ζως αφιερωμνης στο κοιν καλ.

Μνιμη γνοια του στην πλοσια πολιτικ του δραστηριτητα ταν η εντητα και η συνεννηση στις κοινς προκλσεις. Με γφυρα, την επιβλητικ του μετριοπθεια. Αυτν που μας κανε να συνεργαστομε αρμονικ στη διρκεια της δημαρχας του και να οικοδομσουμε μα ζεστ και ειλικριν σχση.

 

Στην αγαπημνη του σζυγο Κλεοπτρα, στους οικεους του, στους αμτρητους φλους του στα Γιννενα και σε λη την Ελλδα απευθνω τα πιο θερμ μου συλλυπητρια. Θα τον θυμμαστε πντοτε με πολλ αγπη».

 

«Αποχαιρετ με μεγλη θλψη τον αγαπητ μου φλο, Μωυσ Ελισφ, τον Δμαρχο, γιατρ και πανεπιστημιακ δσκαλο», τονζει σε δλωσ του ο πρεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νκος Ανδρουλκης. «Η θητεα του στον Δμο Ιωαννιτν ως πρτου εβρακς καταγωγς Δημρχου στην Ελλδα, ταν να ορσημο», επισημανει ακμη ο κ. Ανδρουλκης. «Ο Μωυσς ταν πντα νας νθρωπος της προσφορς και της αλληλεγγης. Το ργο του και οι προοδευτικς του ιδες θα μας εμπνουν για πντα», καταλγει ο πρεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

 

Τα ειλικριν του συλλυπητρια για την απλεια του δημρχου Ιωαννιτν Μωυσ Ελισφ εκφρζσει στους οικεους του, ο υπουργς Εξωτερικν Νκος Δνδιας. Επσης, ο Νκος Δνδιας τονζει τι «ο δμαρχος Ιωαννιτν Μωυσς Ελισφ ταν ο πρτος εκλεγμνος Εβραος δμαρχος στην Ελλδα, συνβαλε ουσιαστικ στην ελληνικ προεδρα της Διεθνoς Συμμαχας Μνμης Ολοκαυτματος (IHRA) και συνεργσθηκε ψογα με το υπουργεο Εξωτερικν στη διοργνωση Συνεδρου».

 

«Με βαθι θλψη και πραγματικ οδνη αποχαιρετ ναν καλ φλο, τον Μωυσ Ελισφ, τον ευγεν, δημοκρτη, επιστμονα, διανοομενο, ο οποος τμησε τους συμπολτες του με το ργο και τα επιτεγματ του. Η εκλογ του ως Δμαρχος Ιωαννιτν, δεν ταν μνο μα πολιτικ νκη. Εχε ναν υψηλ συμβολισμ, καθς υπρξε ο πρτος, εβρακο θρησκεματος, Δμαρχος, σε μια πλη με ντονη πολυπολιτισμικ ιστορα», τονζει σε δλωσ της η υπουργς Πολιτισμο Λνα Μενδνη.

 

«Ο Μωυσς Ελισφ, με την ηπιτητα και τη γλυκτητα του, νωσε τους πολτες ως Δμαρχος λων των Ιωαννιτν. Εχαμε μια σταθερ, εξαιρετικ και πολ αποδοτικ συνεργασα και πντα χαιρμουν να συζητ μαζ του για τον προγραμματισμ δρσεων και ργων που αναδεικνουν λες τις πτυχς της Ιστορας της πλης», επισημανει η κυρα Μενδνη.

 

«Η απλει του εναι μεγλη, χι μνο για τους πολτες των Ιωανννων, αλλ για λους σους εχαμε την τχη να τον γνωρσουμε, να συνεργαστομε μαζ του, να εκτιμσουμε το θος του. Εκφρζω τα ειλικριν μου συλλυπητρια στην αγαπητ Πτρα και στην οικογνει του», καταλγει η υπουργς Πολιτισμο.

 

«Με λπη μου πληροφορθηκα πως φυγε απ τη ζω ο Δμαρχος Ιωαννιτν Μωυσς Ελισφ. νας αξιλογος νθρωπος, νας καλς Δμαρχος που φησε το δικ του αποτπωμα στην Τοπικ Αυτοδιοκηση και στην πλη που με αγπη και συνπεια υπηρετοσε. Θερμ συλλυπητρια στους οικεους του», αναφρει σε δλωσ του ο δμαρχος Πειραι Γιννης Μραλης.

.

«Με τον Μωυσ Ελισφ συναντηθκαμε στον αγνα για μια καλτερη πλη, το 2019. Ο καθνας για τη γεντειρ του, αυτς για τα Ιωννινα, εγ για την Αθνα. Εχε βαθι ματι για την πολιτικ, με μφαση στη δημιουργα, την προσφορ και την προδο», σημεινει ο δημοτικς σμβουλος του δμου Αθηναων Παλος Γερουλνος.

 

«Αγωνστηκε για να καλτερο και πιο δκαιο κσμο, ως γιατρς, ως δμαρχος και ως νθρωπος. Αντο σε ναν καλ φλο, σε ναν υπροχο νθρωπο»,καταλγει ο κ. Γερουλνος.

 

Τη λπη του για τον θνατο του δημρχου Ιωανννων Μωυσ Ελισφ, εκφρζει με ανρτησ του στον προσωπικ του λογαριασμ στο Twitter, ο πρεσβευτς της Γερμανας στην Ελλδα.

 

«Τσο λυπηρ» σχολασε χαρακτηριστικ την εδηση με τον θνατο του Μωυσ Ελισφ. Επσης, εξρε την προσωπικτητα του εκλιπντος: «να τσο ευγενικ και ξυπνο τομο».

 

Πηγ: Πρτο Θμα