23.10.2024
 

 

Áðåâßùóå ï ÄÞìáñ÷ïò Éùáííßíùí êáé Ðñüåäñïò ôçò ÉóñáçëéôéêÞò Êïéíüôçôáò Éùáííßíùí, ÌùõóÞò ÅëéóÜö

 

¸φυγε απü τη ζωÞ σε ηλικßα 69 ετþν ο δÞμαρχος Ιωαννßνων, ΜωυσÞς ΕλισÜφ, μετÜ απü μια Üνιση μÜχη με τον καρκßνο. Ο θÜνατüς του αποτελεß μια τερÜστια απþλεια για την πüλη, την οποßα υπηρÝτησε ως γιατρüς, ως πανεπιστημιακüς δÜσκαλος, αλλÜ και ως δÞμαρχος απü το 2019, χωρßς ωστüσο να προλÜβει να ολοκληρþσει τη θητεßα του.

 

 

Ο ΜωυσÞς ΕλισÜφ εßχε γεννηθεß το 1954 στα ΙωÜννινα. Οι γονεßς του Þταν επιζþντες του Ολοκαυτþματος, οι οποßοι κατÜφεραν να ξεφýγουν απü τη μÜζωξη κατÜ την οποßα οι περισσüτεροι Εβραßοι των Ιωαννßνων εκτοπßστηκαν στο ¶ουσβιτς, με Ýνα 9% της κοινüτητας να επιβιþνει. Σποýδασε ιατρικÞ στο ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν και εξειδικεýτηκε στην παθολογßα.  ¹ταν  καθηγητÞς παθολογßας στο ΠανεπιστÞμιο Ιωαννßνων και πρüεδρος της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Ιωαννßνων και μÝλος του Διοικητικοý Συμβουλßου του Κεντρικοý Ισραηλιτικοý Συμβουλßου ΕλλÜδος.

 

Στις δημοτικÝς εκλογÝς του 2019 Þταν υποψÞφιος δÞμαρχος Ιωαννßνων με τον συνδυασμü «ΓιÜννενα - ΝÝα ΕποχÞ». Στον πρþτο γýρο Ýλαβε ποσοστü 23,82% και στον δεýτερο επικρÜτησε Ýναντι του συνυποψηφßου και προκατüχου του, ΘωμÜ ΜπÝγκα, με 50,33%. ¹ταν ο πρþτος δÞμαρχος εβραúκÞς καταγωγÞς που εκλÝχτηκε στην ΕλλÜδα.

ΑμÝσως μετÜ την εκλογÞ του ως δημÜρχου Ιωαννßνων, τον Ιοýνιο του 2019, το ΚΙΣΕ σε ανακοßνωση του, μεταξý Üλλων ανÝφερε: «Για τον Ελληνικü Εβραúσμü, η επιτυχßα του ΜωυσÞ ΕλισÜφ σηματοδοτεß σταθμü στην ιστορßα της εβραúκÞς παρουσßας, τüσο στην πüλη των Ιωαννßνων, üσο και στην ΕλλÜδα, αφοý για πρþτη φορÜ ¸λληνας εβραúκοý θρησκεýματος εκλÝγεται δÞμαρχος. Μια επιτυχßα που προκαλεß θαυμασμü, αλλÜ και συγκßνηση».

 

ΔιετÝλεσε καθηγητÞς Παθολογßας της ΙατρικÞς ΣχολÞς του Πανεπιστημßου Ιωαννßνων και διευθυντÞς της Β ΠαθολογικÞς ΚλινικÞς του ΠΓΝΙ. ¹ταν επßσης υπεýθυνος των Εξωτερικþν Ιατρεßων Διαταραχþν του Μεταβολισμοý των Λιπιδßων και Παχυσαρκßας üπου παρακολουθοýνται πολυÜριθμοι ασθενεßς.

 

ΥπÞρξε ενεργü μÝλος 27 Επιστημονικþν Εταιρειþν, ενþ διετÝλεσε κατ´επανÜληψη πρüεδρος της ΕλληνικÞς Εταιρεßας ΑθηροσκλÞρωσης και μÝλος του Δ.Σ. Επßσης, υπÞρξε αντιπρüεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτοýτου ΜελÝτης, ¸ρευνας και Εκπαßδευσης για το Σακχαρþδη ΔιαβÞτη και τα ΜεταβολικÜ ΝοσÞματα και Αντιπρüεδρος του Δ.Σ. της ΕλληνικÞς Εταιρεßας Παθολογßας ΒορειοδυτικÞς ΕλλÜδας.

 

Ο ΜωυσÞς ΕλισÜφ διετÝλεσε διευθυντικü στÝλεχος σýνταξης και μÝλος της συντακτικÞς επιτροπÞς, 47 διεθνþς αναγνωρισμÝνων ιατρικþν περιοδικþν, αλλÜ και κριτÞς σε 118 διεθνÞ ιατρικÜ περιοδικÜ. ¸χει 772 ξενüγλωσσες δημοσιεýσεις σε Ýγκυρα διεθνÞ επιστημονικÜ περιοδικÜ στη βασικÞ και κλινικÞ Ýρευνα, στο αντικεßμενο της υπÝρτασης, των λιπιδßων, της αθηροσκλÞρωσης, καθþς και στις διαταραχÝς της οξεοβασικÞς ισορροπßας και των ηλεκτρολυτþν. ¸χει εκδþσει 2 βιβλßα, με αντικεßμενο τις διαταραχÝς τÞς οξεοβασικÞς ισορροπßας και των ηλεκτρολυτþν, καθþς και τις δυσλιπιδαιμßες. Εßχε οργανþσει πολλÜ συνÝδρια και συμπüσια στο αντικεßμενο της υπÝρτασης, της δυσλιπιδαιμßας, της αθηροσκλÞρωσης, της αντιμετþπισης των παραγüντων κινδýνου για καρδιαγγειακÜ νοσÞματα καθþς και της οξεοβασικÞς ισορροπßας και των ηλεκτρολυτþν.

 

¹ταν Πρüεδρος της ΟργανωτικÞς ΕπιτροπÞς του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS), το 1999. ¸χει συμμετÜσχει σε πολλÝς διεθνεßς πολυκεντρικÝς κλινικÝς μελÝτες που σχετßζονται με τη θεραπεßα των υπερλιπιδαιμιþν, της υπÝρτασης, του διαβÞτη και Üλλων παραγüντων κινδýνου για καρδιαγγειακÜ νοσÞματα. ΔιετÝλεσε επανειλημμÝνα δημοτικüς σýμβουλος και Þταν πρüεδρος της Κοινωφελοýς Επιχεßρησης Πολιτισμοý, ΠεριβÜλλοντος, Νεολαßας και ¶θλησης του ΔÞμου Ιωαννιτþν απü το 2011 Ýως το 2014. ΥπÞρξε ιδρυτικü μÝλος και αντιπρüεδρος στο Δ.Σ. του Ομßλου Πολιτικοý και Κοινωνικοý Προβληματισμοý Ιωαννßνων.

 

«Με βαθýτατη θλßψη αποχαιρετοýμε τον ΔÞμαρχο Ιωαννßνων ΜωυσÞ ΕλισÜφ. Ο αδüκητος θÜνατüς του αφÞνει την πüλη πιο φτωχÞ, τους Γιαννιþτες στερημÝνους απü Ýναν δημοτικü Üρχοντα με σπÜνια ακεραιüτητα χαρακτÞρα, αδÝσμευτο, πολÝμιο της μισαλλοδοξßας και του φανατισμοý, που Ýχτιζε γÝφυρες ανÜμεσα στους ανθρþπους και ενÝπνεε με το Þθος και το üραμÜ του», αναφÝρει σε δÞλωσÞ της η πρüεδρος της Δημοκρατßας Κατερßνα Σακελλαροποýλου.

 

«Ρωμανιþτης Εβραßος, γÝννημα θρÝμμα της ακμαßας εβραúκÞς κοινüτητας που αφανßστηκε στο Ολοκαýτωμα, πιστüς στην παρÜδοσÞ της, αντλοýσε απü το οδυνηρü παρελθüν δýναμη για την υπερÜσπιση της δημοκρατßας, της ελευθερßας, του συνανÞκειν. Γιατρüς, πανεπιστημιακüς καθηγητÞς, παθιασμÝνος με τα κοινÜ, υπÞρξε ταγμÝνος στην ανÜδειξη του πολιτιστικοý αποτυπþματος του μικροý τüπου του που χþρεσε τüσους πολιτισμοýς», συμπληρþνει η κυρßα Σακελλαροποýλου.

 

«Η Þπια, ενωτικÞ, τολμηρÞ και οραματικÞ προσωπικüτητÜ του θα λεßψει απü τους συμπολßτες του και απü üλους εμÜς που τον γνωρßσαμε, συνομιλÞσαμε, συνεργαστÞκαμε και συνδεθÞκαμε μαζß του με μια φιλßα ανεκτßμητη», καταλÞγει η πρüεδρος της Δημοκρατßας.

 

«Τα ΓιÜννενα και η Αυτοδιοßκηση, η ΙατρικÞ και η ΙσραηλιτικÞ Κοινüτητα, θρηνοýν μαζß με üλους μας τον ΜωυσÞ ΕλισÜφ. ¸ναν σπουδαßο δÞμαρχο, Üξιο επιστÞμονα και πÜνω απ’ üλα, Ýναν φωτεινü Üνθρωπο. Γιατß ο ΜωυσÞς υπηρÝτησε με δημιουργικü πÜθος την πüλη του και την κοινωνßα, απü üποια θÝση και αν βρÝθηκε» υπογρÜμμισε σε δÞλωσÞ του ο πρωθυπουργüς, ΚυριÜκος ΜητσοτÜκης.

 

Και πρüσθεσε: «¶φησε βαθý αποτýπωμα στην επιστÞμη του, διδÜσκοντας στο ΠανεπιστÞμιο, αλλÜ και διευθýνοντας ενεργÜ την Β´ ΠαθολογικÞ ΚλινικÞ του Νοσοκομεßου Ιωαννßνων. Τα γρÜμματα τοý οφεßλουν πολλÜ ως Πρüεδρο του Πνευματικοý ΚÝντρου του τüπου του. ¼πως και η δημüσια ζωÞ την οποßα κüσμησε ως πρþτος πολßτης της γενÝτειρÜς του και μÝλος του Κεντρικοý Ισραηλιτικοý Συμβουλßου.

 

ΥπÞρξε ο πρþτος Εβραßος δÞμαρχος στην ΕλλÜδα, απü την Ρωμανιþτικη κοινüτητα, την παλαιüτερη ßσως της χþρας μας. Και ως απüγονος μαρτýρων των στρατοπÝδων συγκÝντρωσης, αγωνßστηκε για τη δικαßωση των θυμÜτων. Για üσους, üμως, εßχαν την τýχη να τον γνωρßσουν και να συνεργαστοýν μαζß του, αυτü Þταν το επιστÝγασμα και η δßκαιη ανταμοιβÞ μιας ζωÞς αφιερωμÝνης στο κοινü καλü.

Μüνιμη Ýγνοια του στην πλοýσια πολιτικÞ του δραστηριüτητα Þταν η ενüτητα και η συνεννüηση στις κοινÝς προκλÞσεις. Με γÝφυρα, την επιβλητικÞ του μετριοπÜθεια. ΑυτÞν που μας Ýκανε να συνεργαστοýμε αρμονικÜ στη διÜρκεια της δημαρχßας του και να οικοδομÞσουμε μßα ζεστÞ και ειλικρινÞ σχÝση.

 

Στην αγαπημÝνη του σýζυγο ΚλεοπÜτρα, στους οικεßους του, στους αμÝτρητους φßλους του στα ΓιÜννενα και σε üλη την ΕλλÜδα απευθýνω τα πιο θερμÜ μου συλλυπητÞρια. Θα τον θυμüμαστε πÜντοτε με πολλÞ αγÜπη».

 

«Αποχαιρετþ με μεγÜλη θλßψη τον αγαπητü μου φßλο, ΜωυσÞ ΕλισÜφ, τον ΔÞμαρχο, γιατρü και πανεπιστημιακü δÜσκαλο», τονßζει σε δÞλωσÞ του ο πρüεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νßκος ΑνδρουλÜκης. «Η θητεßα του στον ΔÞμο Ιωαννιτþν ως πρþτου εβραúκÞς καταγωγÞς ΔημÜρχου στην ΕλλÜδα, Þταν Ýνα ορüσημο», επισημαßνει ακüμη ο κ. ΑνδρουλÜκης. «Ο ΜωυσÞς Þταν πÜντα Ýνας Üνθρωπος της προσφορÜς και της αλληλεγγýης. Το Ýργο του και οι προοδευτικÝς του ιδÝες θα μας εμπνÝουν για πÜντα», καταλÞγει ο πρüεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

 

Τα ειλικρινÞ του συλλυπητÞρια για την απþλεια του δημÜρχου Ιωαννιτþν ΜωυσÞ ΕλισÜφ εκφρÜζσει στους οικεßους του, ο υπουργüς Εξωτερικþν Νßκος ΔÝνδιας. Επßσης, ο Νßκος ΔÝνδιας τονßζει üτι «ο δÞμαρχος Ιωαννιτþν ΜωυσÞς ΕλισÜφ Þταν ο πρþτος εκλεγμÝνος Εβραßος δÞμαρχος στην ΕλλÜδα, συνÝβαλε ουσιαστικÜ στην ελληνικÞ προεδρßα της Διεθνoýς Συμμαχßας ΜνÞμης Ολοκαυτþματος (IHRA) και συνεργÜσθηκε Üψογα με το υπουργεßο Εξωτερικþν στη διοργÜνωση Συνεδρßου».

 

«Με βαθιÜ θλßψη και πραγματικÞ οδýνη αποχαιρετþ Ýναν καλü φßλο, τον ΜωυσÞ ΕλισÜφ, τον ευγενÞ, δημοκρÜτη, επιστÞμονα, διανοοýμενο, ο οποßος τßμησε τους συμπολßτες του με το Ýργο και τα επιτεýγματÜ του. Η εκλογÞ του ως ΔÞμαρχος Ιωαννιτþν, δεν Þταν μüνο μßα πολιτικÞ νßκη. Εßχε Ýναν υψηλü συμβολισμü, καθþς υπÞρξε ο πρþτος, εβραúκοý θρησκεýματος, ΔÞμαρχος, σε μια πüλη με Ýντονη πολυπολιτισμικÞ ιστορßα», τονßζει σε δÞλωσÞ της η υπουργüς Πολιτισμοý Λßνα Μενδþνη.

 

«Ο ΜωυσÞς ΕλισÜφ, με την ηπιüτητα και τη γλυκýτητα του, Ýνωσε τους πολßτες ως ΔÞμαρχος üλων των Ιωαννιτþν. Εßχαμε μια σταθερÞ, εξαιρετικÞ και πολý αποδοτικÞ συνεργασßα και πÜντα χαιρüμουν να συζητþ μαζß του για τον προγραμματισμü δρÜσεων και Ýργων που αναδεικνýουν üλες τις πτυχÝς της Ιστορßας της πüλης», επισημαßνει η κυρßα Μενδþνη.

 

«Η απþλειÜ του εßναι μεγÜλη, üχι μüνο για τους πολßτες των Ιωαννßνων, αλλÜ για üλους üσους εßχαμε την τýχη να τον γνωρßσουμε, να συνεργαστοýμε μαζß του, να εκτιμÞσουμε το Þθος του. ΕκφρÜζω τα ειλικρινÞ μου συλλυπητÞρια στην αγαπητÞ ΠÜτρα και στην οικογÝνειÜ του», καταλÞγει η υπουργüς Πολιτισμοý.

 

«Με λýπη μου πληροφορÞθηκα πως Ýφυγε απü τη ζωÞ ο ΔÞμαρχος Ιωαννιτþν ΜωυσÞς ΕλισÜφ. ¸νας αξιüλογος Üνθρωπος, Ýνας καλüς ΔÞμαρχος που Üφησε το δικü του αποτýπωμα στην ΤοπικÞ Αυτοδιοßκηση και στην πüλη που με αγÜπη και συνÝπεια υπηρετοýσε. ΘερμÜ συλλυπητÞρια στους οικεßους του», αναφÝρει σε δÞλωσÞ του ο δÞμαρχος ΠειραιÜ ΓιÜννης Μþραλης.

.

«Με τον ΜωυσÞ ΕλισÜφ συναντηθÞκαμε στον αγþνα για μια καλýτερη πüλη, το 2019. Ο καθÝνας για τη γενÝτειρÜ του, αυτüς για τα ΙωÜννινα, εγþ για την ΑθÞνα. Εßχε βαθιÜ ματιÜ για την πολιτικÞ, με Ýμφαση στη δημιουργßα, την προσφορÜ και την πρüοδο», σημειþνει ο δημοτικüς σýμβουλος του δÞμου Αθηναßων Παýλος ΓερουλÜνος.

 

«Αγωνßστηκε για Ýνα καλýτερο και πιο δßκαιο κüσμο, ως γιατρüς, ως δÞμαρχος και ως Üνθρωπος. Αντßο σε Ýναν καλü φßλο, σε Ýναν υπÝροχο Üνθρωπο»,καταλÞγει ο κ. ΓερουλÜνος.

 

Τη λýπη του για τον θÜνατο του δημÜρχου Ιωαννßνων ΜωυσÞ ΕλισÜφ, εκφρÜζει με ανÜρτησÞ του στον προσωπικü του λογαριασμü στο Twitter, ο πρεσβευτÞς της Γερμανßας στην ΕλλÜδα.

 

«Τüσο λυπηρü» σχολßασε χαρακτηριστικÜ την εßδηση με τον θÜνατο του ΜωυσÞ ΕλισÜφ. Επßσης, εξÞρε την προσωπικüτητα του εκλιπüντος: «¸να τüσο ευγενικü και Ýξυπνο Üτομο».

 

ΠηγÞ: Πρþτο ΘÝμα