01.05.2024
 

 

Μεσεγγυούχοι και Δοσίλογοι και το τέλος της εβραϊκής επιχειρηματικότητας

 

Την Τετάρτη 31/1/2024 παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αριστοτέλους το νέο βιβλίο του συγγραφέα και ερευνητή Δρος Γιάννη Καραντζόγλου με τίτλο Μεσεγγυούχοι και Δοσίλογοι και το τέλος της εβραϊκής επιχειρηματικότητας, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

 

Το βιβλίο παρουσίασαν οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί Μαρία Καβάλα και Στράτος Δορδανάς, η συγγραφέας Βεατρίκη (Μπέττυ) Σαΐας-Μαγρίζου, ο συγγραφέας Σάκης Μουμτζής, καθώς και ο συγγραφέας του ιστορικού δοκιμίου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

 

Ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κύριος Λάζαρος Σεφιχά, προλόγισε το βιβλίο σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στα πρώτα ελάχιστα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου υπήρχε ένα αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης. Δυστυχώς, αυτό το αίτημα σταδιακά αποδυναμώθηκε. Η σιωπή που επικράτησε στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης ήταν μια συνειδητή επιλογή, που διαμόρφωσε αυτό που στις μέρες μας περιγράφεται από τους ερευνητές με την λέξη “Μνημοκτονία”. Ο Γιάννης Καρατζόγλου επανέρχεται με στοιχεία. Μιλάει με ονόματα. Αυτή η συμβολή του βιβλίου είναι πολύ σημαντική, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές η σιωπή προστατεύει τους πραγματικούς ενόχους».