09.08.2020
 

 

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

Tην Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, οργάνωσαν τελετή για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, των Αρχών της πόλης, εκπροσώπων του Διπλωματικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας, των πολιτικών κομμάτων και πλήθους κόσμου ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο πρέσβης του Ισραήλ κ. Αλί Γιάχια, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού και Τοπογραφίας κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Μωυσής Κωνσταντίνης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Στη διάρκεια της τελετής ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σουλτχάις διάβασε μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γκύντερ Γκλόσερ. Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι ομιλητές επεσήμαναν τη σημασία της διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος και της εκπαίδευσης των νεότερων γενιών για την αποφυγή νέας τραγωδίας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των Αρχών, του Διπλωματικού Σώματος, Σωματείων, εκπροσώπων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος και Συλλόγων της πόλης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, των Αρχών της πόλης, εκπροσώπων του Διπλωματικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας, των πολιτικών κομμάτων και πλήθους κόσμου ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Κύριος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, η αμεσότητα των λόγων του οποίου συνεπήρε το κοινό. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Μωυσής Κωνσταντίνης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Η Διευθύντρια του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Φωτεινή Τομαή ανέγνωσε μήνυμα της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Η εικόνα της μνήμης: κινηματογράφος και Ολοκαύτωμα». Η ταινία που βασίστηκε σε μια ιδέα του αείμνηστου Λέλου Αρούχ και ήταν συμπαραγωγή της Μελένιας Αρούχ και του Χαράλαμπου Μιχαλόπουλου, αφορούσε τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας για το Ολοκαύτωμα μέσα από τον κινηματογράφο.

Στη συνέχεια, ο Avshalom Sarid στη βιόλα, η Irena Friendland στο πιάνο και ο Eduard Don στο κλαρινέτο εκτέλεσαν έργα των Sheriff και Bruch. Στο τέλος της τελετής ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.