18.04.2024
 

 

63Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάς Ισραήλ διοργάνωσαν εκδηλώσεις με αφορμή την 63η επέτειο από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Αρχικά στην σημαιοστόλιστη Συναγωγή Γιάντ Λεζικαρόν έγινε η εορταστική λειτουργία και στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στην αίθουσα ‘Ιτσχάκ Ράμπιν’ του κοινοτικού κέντρου

 

Ο Πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Δ. Σαλτιέλ ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε:

 

«Το Κράτος του Ισραήλ μέσα από την ιστορία του, αποτελεί παράδειγμα για το πώς η ομαδική προσπάθεια με μεθοδικότητα, επιμονή και υπομονή μπορεί να οδηγήσει στη επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων».

 

«Από τα τέλη του 2010 μέχρι σήμερα είχαμε ανταλλαγή επισκέψεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, υπουργών, κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων άλλων φορέων και την υπογραφή συμφωνιών για συνεργασία σε διάφορα επίπεδα. Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

 

Σε αυτό το κλίμα τόσο εμείς όσο και η ηγεσία και τα μέλη του συνδέσμου φιλίας Ελλάς-Ισραήλ οφείλουμε να προσφέρουμε την απαιτούμενη στήριξη για να ευδοκιμήσει η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών που είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί προς όφελος και των δύο πλευρών.»

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς Ισραήλ κ. Γ. Σολεμετζίδης στο χαιρετισμό του  υπογράμμισε τον πανάρχαιο δεσμό που συνδέει το λαό του Ισραήλ με το γεωγραφικό χώρο όπου σήμερα υφίσταται το Κράτος του Ισραήλ και ότι παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν μακριά από αυτόν οι Εβραίοι κατάφεραν στη διάρκεια χιλιετηρίδων μέσα από τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία τους, να διατηρήσουν τον δεσμό αυτό. Κλείνοντας υπογράμμισε:

 

«Οι λαοί της Ελλάδος και του Ισραήλ οι πρώτοι μονοθεϊστές, οι πρώτοι που σεβάστηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων ο ένας τον άλλον, οι μόνοι με γαλανόλευκες σημαίες και το σημείο της πίστεώς τους σ’ αυτές είναι τώρα πιο κοντά από κάθε άλλη χρονική περίοδο και εύχομαι σε στενότερη συνεργασία στο μέλλον.»

 

Ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. ’ριε Μέκελ, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στη νέα δυναμική των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ:

 

«…βιώνουμε μια  χρυσή εποχή στους δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ χαίρουν μιας ισχυρής και θερμής σχέσης που δεν έχει προηγούμενο.  Οι διμερείς δραστηριότητες έχουν στην κυριολεξία κορυφωθεί έπειτα από την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Πρωθυπουργών Παπανδρέου και Νετανιάχου το περασμένο καλοκαίρι.  Σε αυτές συγκαταλέγονται πολύ πυκνές επισκέψεις Ελλήνων και Ισραηλινών Υπουργών στο Ισραήλ και την Ελλάδα.  Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και αναπτύσσεται μια ισχυρή οικονομική σχέση μεταξύ των δύο κρατών μας.

 

Η Θεσσαλονίκη διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στον αναδυόμενο οικονομικό συνεταιρισμό Ελλάδος – Ισραήλ.  Όπως γνωρίζετε ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε το Ισραήλ με τον Αντιδήμαρχο, κ. Χασδάι Καπόν και υπογράφτηκαν συμφωνίες για την πραγματοποίηση κρουαζιέρων που θα μεταφέρουν Ισραηλινούς τουρίστες στην πόλη.  Επιπλέον, οι Έλληνες και Ισραηλινοί Υπουργοί Τουρισμού, κκ. Γερουλάνος και Μισέζνικωβ υπέγραψαν επίσης συμφωνίες για την αύξηση του αριθμού των πτήσεων και την προσέλκυση περισσότερων τουριστών από το Ισραήλ στην Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο τόπος που ήταν παλιά γνωστός ως η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» και η σημερινή «συμπρωτεύουσα» αποτελεί την πόλη της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Α. Τζιτζικώστας και ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Γκιουλέκας.