24.04.2024
 

 

Έκθεση «Έλληνες Εβραίοι αθλητές»

Συνεχίζεται ως την Τετάρτη 17 Αυγούστου στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης η έκθεση «Έλληνες Εβραίοι αθλητές». Η έκθεση είναι βασισμένη στο ερευνητικό υλικό της εργασίας του Δρα Νίκου Ζάικου, επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, για τις αθλητικές επιδόσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

 

Κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, παράλληλα με τις αντίστοιχες εξελίξεις στην Αθήνα, παρατηρήθηκαν οι πρώτες συστηματικότερες αθλητικές δραστηριότητες και στη Θεσσαλονίκη: ποδόσφαιρο, τένις, ποδηλασία, ξιφασκία, κολύμβηση, κωπηλασία, κλασικός αθλητισμός, κρόκετ, γυμναστική, πυγμαχία.

 

Η Θεσσαλονίκη ήταν μία πόλη με μακραίωνη και επιβλητική εβραϊκή παρουσία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και ο αθλητισμός δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το 1939 οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν πλέον στη διαμόρφωση της αθλητικής ζωής διαπρέποντας σε όλα τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα: κλασικό αθλητισμό, ποδόσφαιρο, πυγμαχία, πάλη, κολύμβηση, ναυτικά αθλήματα, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, ξιφασκία, ποδηλασία, πετοσφαίριση, ορειβασία, χειμερινά αθλήματα.

 

Η έκθεση δημιουργήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των αδελφών Αλβέρτου, Ισαάκ και Τζακ Πασύ και όλων των άλλων Εβραίων αθλητών της Ελλάδας που δολοφονήθηκαν στο ’ουσβιτς. Ο κ Ν. Ζάικος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γ.Σ. Μακαμπή Θεσσαλονίκης, 1908-2010», έκδοση Δήμου Θεσσαλονίκης 2010, και του τεύχους “Greek Jews in Sport: The Contribution of Thessaloniki. Photographic Documents, Jewish Museum Of Thessaloniki, Thessaloniki 2011”.

 

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό για το κοινό, Τρίτη ως Παρασκευή και Κυριακή 11.00 – 14.00,

Τετάρτη και Πέμπτη 11.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00

 

Τηλ.: 2310 250406, Ιστότοπος: www.jmth.gr