13.08.2020
 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε μια σεμνή τελετή στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε χθες Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, τους 31 επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης ανάμεσα στους οποίους και η κα Βάσω Σταματίου που ήταν πολιτική κρατούμενη στο ’ουσβιτς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή αποσπασμάτων από δύο εκπομπές της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης με μαρτυρίες των επιζώντων.

 

Ο καθηγητής Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και στην προσφορά του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη.

 

Ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μπουτάρης καταδίκασε στο χαιρετισμό του την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος και ανέφερε ότι παρόλο που η εκδήλωση γίνεται με 65 χρόνια καθυστέρηση τιμά τους παρευρισκόμενους επιζώντες αλλά και όλους όσοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Στέλιος Παπαθεμελής, Τριαντάφυλλος Μιταφίδης, Μάκης Στεργίου, Χρήστος Μάτης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χασδάι Καπόν.

 

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός του κ. Χάιντς Κούνιο, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο εκ μέρους των επιζώντων και περιέγραψε την εμπειρία του στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και κατά την επιστροφή του στην γενέθλια πόλη. Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος στην σύντομη αλλά καίρια παρέμβασή του πρότεινε να μετονομαστεί η πλατεία Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού σε πλατεία ’ουσβιτς και να μεταφερθεί εκεί ένα παλιό βαγόνι για να θυμίζει τις αποστολές των Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα.     

 

Ο πρόεδρος της ΙΚΘ, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ αφού αναφέρθηκε στη βεβήλωση του Μνημείου υπογράμμισε ότι η τελετή αυτή αποτελεί φόρο τιμής σε όλους στο 20% του πληθυσμού της πόλης που εξολοθρεύτηκε τόσο βίαια και άδικα.  

 

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικών πλακετών και διπλωμάτων στους επιζώντες.