13.08.2020
 

 

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ USC SHOA FOUNDATION INSTITUTE ΣΤΟ Α.Π.Θ.

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, στις 13.30, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης της πρόσβασής του στο Οπτικοακουστικό Ιστορικό Αρχείο του “USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education” με αφορμή την συνεργασία του με το Freie Universität Berlin.

 

Το αρχείο του USC Shoah Foundation Institute είναι το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο στον κόσμο με μια συλλογή η οποία αποτελείται από σχεδόν 52.000 μαρτυρίες βίντεο γυρισμένες σε  56 χώρες και σε 32 γλώσσες.

 

Το Ινστιτούτο πήρε συνεντεύξεις από επιζήσαντες Εβραίους, ομοφυλόφιλους, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά και Σίντι (Τσιγγάνοι), καθώς και από επιζήσαντες προγραμμάτων ευγονικής, απελευθερωτές και μάρτυρες της απελευθέρωσης, πολιτικούς κρατούμενους, διασώστες και βοηθούς τους και συμμετέχοντες σε δίκες εγκληματιών πολέμου. Σχεδόν 300 μαρτυρίες-συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στην Ελλάδα και στα ελληνικά, ενώ 601 επιζώντες ομιλητές έχουν τόπο γέννησης την Ελλάδα και από αυτούς 381 τη Θεσσαλονίκη.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


To Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, θεωρεί χρέος του να στηρίζει προσπάθειες που αποτίουν φόρο τιμής στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης και στη μνήμη των θυμάτων που θρήνησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. H πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό αρχείο θα προωθήσει την έρευνα και τη διδασκαλία της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.