14.08.2020
 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ κ. HANS-JOACHIM FUCHTEL

Στις 3 Νοεμβρίου 2011 επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη ο Γερμανός Υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων κ. Hans-Joachim Fuchtel.

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος ο Υφυπουργός, που συνοδεύονταν από πολυμελή αντιπροσωπεία, ξεναγήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. παρουσία του Προέδρου του ΚΙΣ και της ΙΚΘ κ. Σαλτιέλ καθώς και μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα με την ξενάγηση ο κ. Hans-Joachim Fuchtel, ενημερώθηκε για ζητήματα που αφορούν τόσο την ΙΚΘ όσο και το σύνολο των Εβραϊκών Κοινοτήτων ανά την Ελλάδα ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ελληνικό εβραϊσμό γενικά, αλλά κυρίως στους υπερήλικες επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Ειδικότερα, ο κ. Σαλτιέλ επέδωσε στον Γερμανό υπουργό επιστολή με το αίτημα για αύξηση του συμβολικού ποσού που καταβάλλει η Γερμανία ανά τρίμηνο σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος μέσω του σχετικού Article-2-Fund.

 

 

Η επιστολή του ΚΙΣΕ προς τον Γερμανό Υπουργό Εργασίας:

«Το 2003, ύστερα από συνεχείς προσπάθειες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joschka Fischer, επετράπη στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος από όλη την Ελλάδα να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα Article-2-Fund της Claims Conference.

Μετά τη χρονοβόρα, κατά περίπτωση, διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών, ξεκίνησε η σταδιακή καταβολή των συντάξεων προς τους ελάχιστους επιζώντες των οποίων οι αιτήσεις πληρούσαν όλα τα κριτήρια του προγράμματος.

Σήμερα οι ελάχιστοι αυτοί επιζώντες λαμβάνουν το μηνιαίο ποσό των 300 περίπου ευρώ, το οποίο καταβάλλεται ανά τρίμηνο. Η υγεία των ατόμων αυτών είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, λόγω των όσων βίωσαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά κυρίως λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα στο σπίτι, επί 24ώρου βάσης στις περισσότερες περιπτώσεις.

Δυστυχώς το ποσό αυτό σήμερα δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αυτών αναγκών. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και των μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αποφυγή της χρεοκοπίας, οι κρατικές συντάξεις που λαμβάνουν τα άτομα αυτά μετά από δεκαετίες εργασίας έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ παράλληλα το κόστος ζωής παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε θερμά για την συμβολή σας προς την κατεύθυνση της αύξησης του ποσού που καταβάλλεται τριμηνιαίως μέσω του Article-2-Fund ώστε να μπορούν τα άτομα αυτά να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για το υπόλοιπο της ζωής τους.