13.08.2020
 

 

Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών - 2011 Μέση Ανατολή «The Greek – Jewish Miracle»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών - 2011 Μέση Ανατολή» παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.400), την εκδήλωση με τίτλο «The GreekJewish Miracle» / «Το ελληνο - εβραϊκό θαύμα».


Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρώτη προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

 

Πρόκειται για μια παραγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία δίνοντας βήμα σε νέους δημιουργούς, μέσα από τρεις πρωτότυπες ταινίες
- μία μυθοπλασίας, μία ντοκιμαντέρ και μία animation - με θέμα τον Ιουδαϊσμό και τις σχέσεις του με τη Θεσσαλονίκη, φέρνει στο φως σημαντικές πλευρές της συμβίωσης Ελλήνων και Εβραίων, μιας συμβίωσης που μετρά ήδη πέντε αιώνες συγκερασμού και πολιτισμού.

 

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής: Θόλος των Κατερίνας Γεροθανάση και Νίκου Αποστολόπουλου (μυθοπλασία), Los Bilbilicos, ένα τραγούδι για τη Θεσσαλονίκη των Στέλας Παπαστεφάνου και Μαρίας Παπαδοπούλου (ντοκιμαντέρ) και Οι γείτονες των Ελιζαμπέττας Ηλία-Γεωργιάδου και Κατερίνας Γεροθανάση (animation). Πρόκειται για δημιουργίες μιας εξαιρετικά ταλαντούχας ομάδας, την οποία αποτελούν πτυχιούχοι και φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Καθημερινές ιστορίες και αισθήματα ξεφεύγουν από τα ιστορικά βιβλία και βρίσκουν το δρόμο τους για την κινηματογραφική αίθουσα, με στόχο ο θεατής να πλησιάσει, να δει και να ερμηνεύσει ξανά την ιστορία, με μια νέα, φρέσκια ματιά.

 

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου τις προβολές θα προλογίσουν οι σκηνοθέτιδες των ταινιών, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του χρόνου, οι ταινίες θα προβάλλονται στην αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 18:00).