25.04.2024
 

 

Δραστηριότητες του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης 2010-2011

 

Εκθέσεις


Τον Νοέμβριο του 2010 δημιουργήθηκε στο ανώγειο της πτέρυγας Σεφιχά η μόνιμη φωτογραφική έκθεση «Οι Εβραϊκές Κοινότητες στη Βόρεια Ελλάδα» η οποία παρουσιάζεται, η οποία παρουσιάζει ένα συνοπτικό πανόραμα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, των τοποθεσιών και της αρχιτεκτονικής παρουσίας των Εβραίων στις πόλεις γύρω από την Εγνατία Οδό, μιας παρουσίας που διήρκεσε πάνω από 2.000 χρόνια.

Από το Ιανουάριο 2011 μέχρι σήμερα, παρουσιάστηκαν οι εξής περιοδικές εκθέσεις:

 

  • Φωτογραφική έκθεση «Σύλβια»
    περιλαμβάνει φωτογραφίες από στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιούργησε ο Βίκτωρ Κοέν, σε αναζήτηση των οικογενειακών αναμνήσεων. Ο εικαστικός καλλιτέχνης Βίκτωρ Κοέν (γενν. 1968), απόγονος Εβραίων της Θεσσαλονίκης που επιβίωσαν σε στρατόπεδα του θανάτου, είναι εγκατεστημένος στην Νέα Υόρκη και ευρύτερα γνωστός για το δημιουργικό έργο του.
  • Φωτογραφική έκθεση «Μichmach»
    σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε η έκθεση του διεθνούς φήμης Βέλγου φωτογράφου Κριστιάν Καρέζ.
  • Φωτογραφική έκθεση "Έλληνες Εβραίοι αθλητές"
    έκθεση βασισμένη στο ερευνητικό υλικό της εργασίας του Δρα Νίκου Ζάικου, επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, για τις αθλητικές επιδόσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

 

 

Εκδηλώσεις λόγου

  • σειρά ομιλιών για τα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην οποία μίλησαν ειδικοί ερευνητές παρουσιάζοντας ανέκδοτο ακόμη υλικό.
  • Ομιλία με θέμα «Φωτογραφία και μνήμη ολοκαυτώματος», με αντικείμενο τη φωτογραφική αναζήτηση της μνήμης
  • παρουσιάσεις νέων πανεπιστημιακών εργασιών αφενός για την εκπαίδευση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης μετά το 1912 και αφετέρου την οικιστική οργάνωση των Εβραίων της πόλης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα
  • παρουσίαση της εργασίας της Aνχελα Αρμπελαέζ με αντικείμενο τον εντοπισμό, διάσωση, συγκέντρωση και προβολή στοιχείων της ισπανοεβραϊκής παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

Εγκαίνια της πτέρυγας «Ανδρέας Σεφιχά»


Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν χάρη στη λειτουργία της νέας πτέρυγας του μουσείου, αφιερωμένης στη μνήμη του Ανδρέα Σεφιχά. Η επίσημη τέλεση των εγκαινίων της πτέρυγας πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2011.