09.08.2020
 

 

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Στις 29 Ιανουαρίου 2012, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα οργάνωσαν στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας τελετή για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, των
διπλωματικών αρχών, καθώς και πλήθους κόσμου.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από το Ραββίνο Θεσσαλονίκης, κ. Ελιάου Σιτρίτ και ακολούθησε χαιρετισμός του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τη μελέτη της παρουσίας της ιστορικής εβραϊκής κοινότητας στη χώρα. Ο πρέσβης του Ισραήλ, κ. Αριέ Μέκελ, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι παρόλο που το Ολοκαύτωμα έχει αναγνωριστεί διεθνώς υπάρχουν δυστυχώς ακόμα χώρες και άνθρωποι που αρνούνται την ύπαρξή του ενώ έκανε αναφορά και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, μίλησε για το ρόλο της Κοινότητας στη διαμόρφωση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης ενώ ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μπουτάρης, μεταξύ άλλων δήλωσε την πρόθεσή του να μετατραπεί η πλατεία Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης για τους Εβραίους της πόλης καθώς και ότι θα ανεγερθεί ένα μνημείο εντός του ΑΠΘ, όπου βρισκόταν το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του εκτελεστικού Διευθυντή της American Jewish Committee, κ. David Harris και του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ οι οποίοι αναφέρθηκαν στην καταστροφή που υπέστη το εβραϊκό στοιχείο στην Θεσσαλονίκη και τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των Αρχών, του Διπλωματικού Σώματος, Σωματείων, εκπροσώπων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος και Συλλόγων της πόλης.