13.08.2020
 

 

Η Ισραηλινή ομάδα χορού Batsheva στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21/9/2012

 

47α «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» - ΧΟΡΟΣ: «HORA» ΑΠΟ ΤΟΥΣ «BATSEVA DANCE COMPANY»

 

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις 21:00, η διάσημη χορευτική ομάδα «Batsheva Dance Company» από το Ισραήλ,  θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, την παράσταση με τίτλο «Hora», στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων».

Ο τίτλος της παράστασης παραπέμπει σε έναν παραδοσιακό ισραηλίτικο χορό, που οι εργάτες χόρευαν στους αγρούς, στο τέλος μίας ημέρας σκληρής δουλειάς.

Η ομάδα των  «Batsheva Dance Company» ιδρύθηκε το 1964 στο Τελ Αβίβ, από τη βαρόνη Batsheva de Rothschild και με την πλήρη υποστήριξη της φίλης της Martha Graham, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του σύγχρονου χορού στο Ισραήλ.

Οι χορευτές εκπαιδεύτηκαν εντατικά στην τεχνική της Graham έχοντας το μοναδικό «προνόμιο» να παρουσιάζουν έργα της διάσημης αμερικανίδας χορογράφου. Τη δεκαετία του 1970 η ομάδα είχε κερδίσει στην Αμερική, την καθολική αποδοχή. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αποτελεί ένα φαινόμενο από μόνη της, με τις τολμηρές εφευρετικές χορογραφίες, την έντονη σωματικότητα και την εκρηκτική ενέργεια των χορευτών.

Το 1990 την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο Ohad Naharin, χορευτής της ομάδας από το 1974 και από τους πιο διακεκριμένους χορογράφους του κόσμου. Επί των ημερών του, η ομάδα οδηγήθηκε σε ένα περιπετειώδες όραμα, με τον ίδιο να δημιουργεί την επαναστατική τεχνική και χορογραφική γλώσσα Gaga, που εμπλούτισε την εκπαίδευση των χορευτών και τις χορογραφίες της ομάδας και του νεανικού της τμήματος, «Batsheva Ensemble».  

Σήμερα η ομάδα αποτελείται από 40 χορευτές από το Ισραήλ και το εξωτερικό και παρουσιάζει περί τις 250 παραστάσεις κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

 

Συντελεστές της παράστασης:

Χορογραφία: Ohad Naharin

Σκηνικά - Φωτισμοί: Avi Yona Bueno

Κοστούμια: Anna Mirkin

Σχεδιασμός & Επιμέλεια φωτισμού: Maxim Waratt

Μουσική (διασκευές και ερμηνεία): Isao Tomita (με εξαίρεση το Data Matrix, μία σύνθεση του Ryoji Ikeda)

 

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι τιμές διαμορφώνονται στα 25, 20, 15 και 10 ευρώ.