20.04.2024
 

 

«Το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Ε.Κ.Θ. και των Σωματείων του»

Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, πραγματοποιήθηκαν  τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2012, στις 19.30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλ. Ιπποδρομίου) τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το Εργατικό -  Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Ε.Κ.Θ. και των Σωματείων του».

Την έκθεση εγκαινίασαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο Πρόεδρος της Διοίκησης του Ε.Κ.Θ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Διοίκησης του Ε.Κ.Θ., μέλη Δ.Σ. Σωματείων και δημότες της Θεσσαλονίκης.

Τα γενικό περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρεται στον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, πολλών ιστορικών εργατικών σωματείων της πόλης και άλλων συναφών φορέων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο ρόλο της Φεντερασιόν.

Συγκεκριμένα, η έκθεση χρονολογικά και θεματικά αφορά τις εξής ενότητες:

  • Οθωμανική περίοδος : «Από τις συντεχνίες στα σωματεία»
  • Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης (1912): Τα πρώτα βήματα οργάνωσης-Ίδρυση ΕΚΘ, ΓΣΕΕ & ΣΕΚΕ
  • Μικρασιατική καταστροφή & πρόσφυγες (1922): Η ενσωμάτωσή τους στο εργατικό δυναμικό και η ένταξή τους στο εργατικό κίνημα
  • Μεσοπόλεμος-Ανάπτυξη του εργατικού κινήματος-Μάης 1936
  • Κατοχή. Αντίσταση. Απελευθέρωση. Εμφύλιος (1939-1949):Το εργατικό κίνημα της πόλης
  • Από το Σχέδιο Μάρσαλ στη Χούντα των συνταγματαρχών (1950-1974).:Περίοδος Μακρή-Θεοδώρου
  • Μεταπολίτευση (1974): Εκδημοκρατισμός του εργατικού κινήματος/ Νέα εποχή 

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης, η ιστορική φυσιογνωμία του», με ομιλητές τους κ.κ. Γιώργο Αναστασιάδη (καθηγητή Α.Π.Θ.) και Νίκο Μαραντζίδη (αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας).

 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2012.


Περισσότερες πληροφορίες: www.thessaloniki2012.gr