24.04.2024
 

 

«Εκτός Ιστορίας»

Την Τρίτη,στις 16 Οκτωβρίου και στις 22:00 το βράδυ, στην ΕΡΤ προβάλλεται το ιστορικό ντοκιμαντέρ ανεξάρτητης παραγωγής του 2012 με τίτλο «Εκτός Ιστορίας» - "By-standing and standing-by" 2012, σε σκηνοθεσία Φ. Τερζίδου και παραγωγή Π. Κορτσάρη.

 

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, της αρχαιότερης εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης παράλληλα με την άγνωστη ιστορία της διάσωσης της μικρότερης εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα την ίδια εποχή, αυτήν της γειτονικής Κατερίνης.

Πρόκειται για ένα δοκιμιακό ντοκιμαντέρ, με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Αποτελείται από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και επέζησαν καθώς και από ιστορικές, κοινωνιολογικές και ψυχαναλυτικές τοποθετήσεις γνωστών ιστορικών και θεωρητικών.

Οι επικρατούσες στην Ελλάδα αντιλήψεις για την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων, η ιστορική μνήμη και η μνημοκτονία,το συλλογικό τραύμα και η αποσιώπησή του, οι κατασκευές της επίσημης Ιστορίας καθώς επίσης και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που ακολουθούν την ιστορική αυτή περίοδο μέχρι και σήμερα, είναι κάποια από τα θέματα που συζητάει το ντοκιμαντέρ.

Συνεντεύξεις με τους
Ρένα Μόλχο, Στράτο Δορδανά, Μαρία Καβάλα, Πάρη Παπαμίχο-Χρονάκη, Στήβεν Μπάουμαν, Κάθριν Φλέμινγκ, Ανδρέα Πανταζόπουλο και Νίκο Τζαβάρα.

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας και προγραμματίστηκε να παιχτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Fort Lauderdale στη Φλόριντα, στις 28 Οκτωβρίου.

Σκηνοθεσία Φωφώ Τερζίδου
Παραγωγή Περικλής Κορτσάρης
2012