14.08.2020
 

 

. 70 .

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κυριακ, 17 Μαρτου 2013

 

Φλες και φλοι,

 

Η σημεριν μας παρουσα στον χρο αυτ εναι ζτημα συνεδησης και χρους. Ζτημα συνεδησης και χρους στη μνμη των χιλιδων συμπολιτν μας, απ την πλη της Θεσσαλονκης, που βρκαν φρικτ θνατο στα κολαστρια του ουσβιτς-Μπρκεναου. ταν ακριβς πριν 70 χρνια, ταν ξεκνησε απ εδ, 15 Μαρτου του 1943, η πρτη αποστολ Εβραων της πλης με προορισμ την υπ ναζιστικ κατοχ Πολωνα. Μνο τους φταξιμο ταν τι γεννθηκαν Εβραοι…

 

Αν μπορ να πω με δο λξεις, αυτ που μου ρχεται στο μυαλ, αυτ που βγανει απ την ψυχ λων και λων των Ελλνων, εναι μνο οι δο λξεις:

 

Ποτ Ξαν!

 

Στη διρκεια της αποτρπαιας εκενης βιομηχανας θαντου που στησαν οι ναζ – και που εναι αδνατο ακμη και σμερα να συλλβει ο ανθρπινος νους – οι 67.151 λληνες Εβραοι, απ διαφορετικ σημεα της χρας, που εξοντθηκαν στα ναζιστικ στρατπεδα, ταν μρος μνο των 6 εκατομμυρων συνολικ Εβραων θυμτων απ ολκληρη την Ευρπη.

 

να προμελετημνο και οργανωμνο μαζικ γκλημα: που η βιομηχανα θαντου συνντησε την ανεξντλητη ελπδα για ζω. που η αγριτητα του ανθρπινου ζου-θτη συνντησε το μεγαλεο του ανθρπου-θματος.

 

Κι η εμπειρα εκενη, ττε, σφργισε τσο το μεταπολεμικ μας σστημα, σο και τις ανθρπινες σχσεις, κτοτε…

 

 

Κυρες και Κριοι,

 

 

 

Κανες δεν μπορε να αμφισβητε σμερα, τι το Ολοκατωμα, αποτλεσε το ειδεχθστερο γκλημα, μια δολοφονα κατ της διας της ανθρωπτητας.

 

πως ξρετε «Ολοκατωμα» εναι ελληνικ λξη. Και ως ττοια επιβλθηκε διεθνς.

 

Σημανει εκενο που καγεται εντελς, χωρς χνη και χωρς να αφνει καννα κατλοιπο συνχειας.

 

Εναι στεν συνδεδεμνο ως ννοια, και με μα λλη ελληνικ λξη, τη Γενοκτονα. Τη χρησιμοποησε νας Πολων-Εβραος συγγραφας, ο Ραφαλ Λμκιν, για να ορσει να γκλημα κατ της ανθρωπτητας: ταν, δηλαδ, να επσημο κρτος, συστηματικ εξοντνει να λα, για να αφανσει, ακριβς, τη συνχει του. Κι ταν αυτ η μαζικ δολοφονα γνεται οργανωμνα και εν ψυχρ, ανεξρτητα απ την κβαση των πολεμικν επιχειρσεων, και χωρς καμα δυναττητα στα θματα να γλιτσουν φεγοντας.

 

Ο Λμκιν χρησιμοποησε τον ρο αυτ για πρτη φορ στην περοδο του Μεσοπολμου, για να περιγρψει τη γενοκτονα σε βρος λλων λαν. Αλλ το θαρραλο πνεμα του δεν βρκε ανταπκριση στην εποχ του. Κι τσι το κακ επαναλφθηκε λγα χρνια αργτερα, σε πρα πολ μεγαλτερες διαστσεις…

 

Γι’ αυτ χει σημασα να μην ξεχνμε. Να δεχνουμε μηδενικ ανοχ σε ττοια φαινμενα.

 

Γι’ αυτ χει σημασα να χουμε πντα στο μυαλ μας αυτς τις δο λξεις:

 

Ποτ ξαν! Ποτ ξαν Ολοκατωμα! Ποτ ξαν Γενοκτονες!

 

Σμερα, λαο και κυβερνσεις χουν χρος να παρνουν κθε μτρο, να υλοποιον κθε πρωτοβουλα, με στχο την αποκατσταση της ιστορικς πραγματικτητας στλνοντας ηχηρ μηνματα στην κοινωνα, κυρως μως στη να γενι.

 

- Για να εμαστε ββαιοι τι αυτ δεν θα ξανασυμβε…

 

 

 

Πολλο χουν την αφελ πεποθηση τι ττοια ειδεχθ εγκλματα, κατ ολκληρων λαν, γνονταν μονχα στο απτερο σκοτειν παρελθν της Ανθρωπτητας!

 

Δυστυχς χουν δικο. Το Ολοκατωμα αποδεικνει τι ο 20ος Αινας υπρξε απλυτα συμβατς με ττοιες φρικαλετητες. Και γι’ αυτ δεν πρπει να εφησυχζουμε…

 

Ευτυχς, σμερα οι νετερες γενις δεν ζησαν εκενη την ανεπωτη φρκη.

 

Δυστυχς, μως, γι’ αυτν ακριβς το λγο – τι δεν τα ζησαν – τενουν να θεωρον «αυτονητες» τις αξες και τις αρχς του Ανθρωπισμο.

 

μως τποτε δεν εναι αυτονητο!

 

Αυτ ακριβς μας θυμζει το Ολοκατωμα. Αυτ μας θυμζουν οι Γενοκτονες!

 

Και γι’ αυτ δεν πρπει να εφησυχζουμε.

 

Εναι χρος μας, λοιπν, να βοηθσουμε τους νους να αντιληφθον, τι οι αξες που διπουν την κοινωνα που ζουν, δεν εναι δεδομνες. Πρπει να τις περιφρουρον καθημεριν.

 

Πρπει το «Ποτ ξαν», να το πιστψουν οι διοι και να το περσουν στις επμενες γενες.

 

 

 

Κυρες και Κριοι,

 

Η Ελληνικ κοινωνα πολμησε σκληρ το Ναζισμ! Και αναλογικ εχε απ τα περισστερα θματα σε ολκληρη την ττε κατεχμενη Ευρπη.

 

Αυτ την απαρμιλλη Αντσταση, αυτ την ηθικ και πολιτικ νκη ολκληρου του Ελληνικο λαο, την προσβλλουν βναυσα και την αμαυρνουν σμερα οι ελχιστες μεμονωμνες φωνς που προσπαθον να αναβισουν το ρατσισμ και τον αντισημιτισμ.

 

Μπορε να εναι λγοι. Μπορε να εναι λιγτεροι απ’ τι σε λλες δυτικς κοινωνες. Αλλ και λγοι προσβλλουν…

 

Προσβλλουν τη μνμη των θυμτων του Ναζισμο. λων των θυμτων! Χριστιανν και Εβραων.

 

Γιατ τα αδλφια μας που χθηκαν ττε, οι λληνες Εβραοι ταν αυτ ακριβς: αδλφια μας!

 

Και μαζ τους χθηκαν και εκατοντδες χιλιδες λληνες πολεμντας τους κατακτητς.

 

Ο ελληνοεβραος Συνταγματρχης Μαρδοχαος Φριζς, υπρξε ο πρτος αντατος λληνας αξιωματικς που σκοτθηκε πολεμντας τα φασιστικ στρατεματα του Μουσολνι στην εποποια της Αλβανας!

 

Σκοτθηκε πολεμντας ρθιος και φροντζοντας την κλυψη των στρατιωτν του, κατ τη διρκεια αεροπορικς επιδρομς στο μτωπο.

 

Λγες μρες πριν, το τμμα του οποου προστατο – το θρυλικ «απσπασμα Αου» – εχε εμποδσει την περικκλωση της 8ης Ελληνικς Μεραρχας απ Αλπινιστς του εχθρο. Κι αμσως μετ εχε καταφρει να παγιδψει και να συλλβει του πρτους αιχμαλτους του εχθρο, 700 τον αριθμ, απ τις ειδικς δυνμεις των, της φασιστικς μεραρχας των «Κενταρων» στη γφυρα του ποταμο Καλαμ…

 

νας αληθινς, δηλαδ, ρωας της Ελλδας! Και σαν ρωα τον τιμομε! να εκλεκτ τκνο του Εβρακο Ελληνισμο, που μας κνει λους υπερφανους.

 

Γι’ αυτ σας λω: Οι λληνες Εβραοι εναι αδλφια μας. Αλλ και λοι οι Εβραοι που πεσαν θματα του Ολοκαυτματος παντο στην Ευρπη, εναι αδλφι μας! Γιατ ο Ελληνικς λας χει θρηνσει τις δικς του Γενοκτονες και χει βαθι αισθματα αλληλεγγης σε σους λαος υπστησαν ττοια σκληρ μορα.

 

Και λοι σοι πολμησαν τους Ναζ κι λοι σοι πεσαν θματα της ναζιστικς θηριωδας, εντς κι εκτς Ελλδας, φησαν με το θνατ τους την δια παρακαταθκη σε λους μας.

 

Ποτ ξαν!