09.08.2020
 

 

: ܻ

 

«Ποτ ξαν» στον ρατσισμ, στην ανοχ και τη σιωπ, «ποτ ξαν» σε να ακμη Ολοκατωμα επαν οι εκατοντδες πολτες που «πλημμρισαν», σμερα το πρω, την πλατεα Ελευθερας, στη Θεσσαλονκη, προκειμνου να λβουν μρος στην «πορεα των ζωντανν», που διοργανθηκε στη μνμη των Θεσσαλονικων εβραων, οι οποοι χασαν τη ζω τους στα στρατπεδα - κολαστρια που εχε στσει αν την Ευρπη το Γ Ριχ.

Εβδομντα χρνια πριν, οι «πλες της κολσεως» νοιξαν για την πολυριθμη ττε εβρακ κοιντητα της Θεσσαλονκης, με τους πρτους 2500 χιλιδες εβραους να στοιβζονται με τη βα στα τρνα σε να ταξδι, χωρς επιστροφ για τους περισστερους.
Εβδομντα χρνια μετ, σοι επστρεψαν κι εναι ακμη ζωντανο, οι απγονο τους, ομθρησκο τους απ διφορες γωνις του πλαντη, νθρωποι με διαφορετικ καταγωγ θρσκευμα απτισαν τον δικ τους φρο τιμς στα θματα της χειρτερης θηριωδας απ τον Β  Παγκσμιο Πλεμο, του Ολοκαυτματος.
Αφνοντας να λουλοδι στις ργες του παλιο σιδηροδρομικο σταθμο, απ που ξεκινοσαν τα τρνα προς τα στρατπεδα συγκντρωσης - κι που κατληξε η σημεριν πορεα - σιγοτραγουδντας κποιο απ τα σεφαραδτικα τραγοδια, μαζ με τη χορωδα της Ισραηλιτικς Κοιντητας ψλλοντας στα εβρακ μαζ με το ραββνο, στο μνημσυνο που τελστηκε στη μνμη αυτν που δεν επστρεψαν, σοι πραν μρος στη σημεριν πορεα βροντοφναξαν «ποτ ξαν» και υποσχθηκαν να μην αφσουν τη μνμη να σβσει. Γιατ, πως χει πει, και ο βραβευμνος με Νμπελ Ειρνης Ισραηλινς συγγραφας Elie Wiesel (Ελ Βιζλ), «...το να ξεχνς να Ολοκατωμα εναι σαν να σκοτνεις κποιον για δετερη φορ».

 

 

Εκτς των μελν της Ισραηλιτικς Κοιντητας, που δωσαν το δικ τους βροντερ «παρν» στην εκδλωση, με επικεφαλς τον πρεδρ τους και πρεδρο του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Δαβδ Σαλτιλ και τον δμαρχο Θεσσαλονκης Γιννη Μπουτρη, στην εκδλωση παρστησαν επσης - μεταξ λλων - εκπρσωποι του Παγκσμιου και του Ευρωπακο Εβρακο Συνεδρου (World Jewish Congress & European Jewish Congress), ο βουλευτς της Νας Δημοκρατας Κστας Γκιουλκας, οι βουλευτς του ΣΥΡΙΖΑ Τσος Κουρκης και Γιννης Αμανατδης, εκπρσωποι των τοπικν και πανεπιστημιακν αρχν, του Μητροπολτη Θεσσαλονκης και ξνων διπλωματικν αποστολν (ανμεσ τους, ββαια, και ο πρσβης της Ελλδας στο Ισραλ ριε Μκελ). Χαιρετισμ στην εκδλωση απστειλε και η Δημοκρατικ Αριστερ.

 

 

«Η πλη χασε να δυναμικ της κομμτι στο Ολοκατωμα και η απλει της εναι πολλαπλς σημαντικ για την οικονομα, τον πολιτισμ και την οικογεωγραφα της. Δεν εναι μνο οι 50.000 συμπολτες μας που χθηκαν και μαζ με αυτος τα ταλντα, τα νειρα, οι προσδοκες τους.... Χσαμε τους γετονες, τους συμμαθητς και τις συμμαθτρις μας, τον σημαντικ μας τερο» τνισε στον χαιρετισμ του ο δμαρχος Θεσσαλονκης Γιννης Μπουτρης.
«Σμερα εναι ημρα περισυλλογς» ανφερε απ την πλευρ του ο πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δαυδ Σαλτιλ, υπογραμμζοντας πως «ο μεγαλτερος συννοχος εναι η σιωπ και η απθεια πολιτισμνων ανθρπων» και καλντας μας λους να διατηρσουμε τη μνμη ζωνταν.
Εντυπωσιαμνος απ τη μεγλη συμμετοχ του κσμου στην πορεα δλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλς του αρμδιου για τα ΜΜΕ γραφεου του Παγκσμιου Εβρακο Συνεδρου (World Jewish Congress) Michael Thaidigsmann. «Εμαστε ευγνμονες προς τον δμαρχο για τη συμβολ του στη διοργνωση αυτς της σπουδαας εκδλωσης» ανφερε χαρακτηριστικ.

 

 

Η συγκινητικ παρουσα των επιζντων κι να «συγγνμη» που ρθε απ ... μακρι
Ξεχωριστς παρουσες - μεταξ λλων - ανμεσα στο πλθος ο 88χρονος Μοσ Αελιν και ο νετερς του Αβραμ (Τολι) Ασκεναζ, που ταξδεψαν απ το Ισραλ προκειμνου να τιμσουν τη μνμη σων φυγαν μαζ τους αλλ δεν επστρεψαν, η Ζνα Σαντικριο, μητρα της Ελληνδας ευρωβουλευτ Χρυσολας Παλιαδλη, κι λλοι επιζντες απ την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης. Αλλ και δο Γερμανδες που ρθαν στη Θεσσαλονκη για να ζητσουν «συγγνμη» για τα σα αποτρπαια, χι οι διες, αλλ οι πργονο τους - και συγγενικ τους πρσωπα - πραξαν κατ τον πλεμο.
Ο Μοσ Αελιν ταν μλις 16 ετν, ταν επιβιβστηκε σε να απ τα βαγνια θαντου προς το ουσβιτς, μαζ με τα υπλοιπα μλη της οικογνεις του. Κανες δεν κατφερε να επιβισει, παρ μνο ο διος. Με δκρυα στα μτια, ο 88χρονος, πρεδρος σμερα ενς συνδσμου επιζσαντων στο Ισραλ, θυμται ακμη πς η απφαση να ακολουθσει η μικρ του αδελφ τις γυνακες κι χι τον διο και τον πατρα τους ταν να «εισιτριο» θαντου. «Αυτ το γεγονς με σημδεψε και στη μνμη της αδελφς μου γραψα να τραγοδι, στα λαντνο (ισπανοεβρακ), το  La Djovinika al Lager » ανφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Αελιν, που κρατντας να τριαντφυλλο στο χρι κουσε λγο αργτερα, με κδηλη τη συγκνηση, τη χορωδα της Κοιντητας να το τραγουδ.
Μα ημρα πριν, στα εγκανια της κθεσης «Θεσσαλονκη, νθος των Βαλκανων», που εντσσεται στο πλασιο των διμερων εκδηλσεων μνμης για τα θματα του Ολοκαυτματος, που διοργαννονται στη Θεσσαλονκη απ την Ισραηλιτικ Κοιντητα, το ΑΠΘ και την πρεσβεα του Ισραλ στην Ελλδα, υπ την αιγδα του Δμου, ο Μοσ Αελιν, ο οποος εγκαταστθηκε μνιμα στο Ισραλ μετ τον πλεμο, κουσε τις απολογες δο Γερμανδων, της Ruth Karrer (Ρουτ Κραρ) και της Tina Pompe (Τνα Πμπε).
Οι δο νεαρς γυνακες μεγλωσαν σε μα μικρ κωμπολη της Γερμανας, κοντ στη Στουτγκρη, κι ως πριν απ μερικ χρνια δεν φαντζονταν ποτ πως συγγενες τους ταν να γρανζι της «ναζιστικς μηχανς» θαντου. «Ο παππος μου ταν μλος του γερμανικο στρατο και υπηρετοσε στο ναυτικ. Ανακλυψα τι ταν στην Ελλδα, την περοδο του πολμου. Σοκαρστηκα. Ττε νιωσα τι το Ολοκατωμα δεν εναι απλς να κεφλαιο της ιστορας που διδασκμαστε στο σχολεο, αλλ  ακουμπ  τις διες μας τις οικογνειες. νιωσα την ανγκη να ζητσω  συγγνμη  για τη βαρβαρτητα» δλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ρουτ.
Ανεπωτη τραγωδα
Σμφωνα με επσημα στοιχεα του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος, οι λληνες εβρακο δγματος, στις παραμονς του Β  Παγκοσμου Πολμου, ανρχονταν σε 77.377 τομα και συγκροτοσαν 25 συμπαγες θρησκευτικς κοιντητες. Απ τις κοιντητες αυτς, η μεγαλτερη ταν της Θεσσαλονκης με 56.000 τομα (απ το βιβλο «λληνες στο ουσβιτς - Μπρκεναου» της Φ. Τομα).
Τον Φεβρουριο του 1943 φτασε στη Θεσσαλονκη ο Eichmann και μαζ με τον στρατιωτικ σμβουλο Max Merten, τους εντεταλμνους εβρακν υποθσεων του υπουργεου Εξωτερικν του Γ  Ριχ Dieter Wisliceny και Alois Bruner και τον γενικ πρξενο Schoenberg, βαλαν σε εφαρμογ το σχδιο εκτοπισμο των Εβραων της Θεσσαλονκης.
Το πρτο τρνο προς τα στρατπεδα κολαστρια του Γ  Ριχ αναχρησε απ τη Θεσσαλονκη στις 15 Μαρτου του 1943 μεταφροντας πνω απ 2500 νδρες, γυνακες και παιδι. Χωρς τρφιμα και νερ, υπ θλιες συνθκες, τα ασφυκτικ γεμτα βαγνια (σχεδν 80 τομα στοιβζονταν σε κθε βαγνι), πολλο πθαιναν στη διαδρομ.
Μχρι τις 2 Αυγοστου του 1943, 56.000 Εβραοι της Θεσσαλονκης με συνολικ 19 σιδηροδρομικς αποστολς θα οδηγονταν τελικ στα στρατπεδα ουσβιτς - Μπρκεναου. Απ αυτος δεν θα ξαναγρισαν πρα μνο 1950...

 

Πηγ http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/03/2013_488203