13.08.2020
 

 

Με το σύνθημα «Ποτέ ξανά»

 

Με το σύνθημα «Ποτέ ξανά» πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ογκώδης ειρηνική πορεία στη Θεσσαλονίκη, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και κατάληξη τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου τρένου που μετέφερε ομήρους με προορισμό το ’ουσβιτς.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην πλατεία Ελευθερίας ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισε: «Η πόλη έχασε ένα δυναμικό της κομμάτι και η απώλεια αυτή είναι πολλαπλώς σημαντική για την οικονομία, τον πολιτισμό και την οικογεωγραφία της. Δεν είναι μόνο οι πάνω από 50.000 συμπολίτες μας που χάθηκαν και μαζί μ’ αυτούς τα ταλέντα, τα όνειρα, οι προσδοκίες τους. Μαζί τους χάθηκαν και οι φιλίες μας, η δυναμική της πόλης, η δυνατότητά τους να συνεχίσουν την επιστημονική, πολιτική, συνδικαλιστική τους δραστηριότητα που τόσο πολύ άφησε τα ίχνη της στη Θεσσαλονίκη. Χάσαμε τους γείτονες, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας, τον σημαντικό μας έτερο. Μαζί τους χάθηκαν τα παιδιά τους ή και τα δυνάμει παιδιά τους, αυτά που θα είχαν γεννηθεί και θα είχαν προσδιορίσει με σημαντικό τρόπο το γίγνεσθαι της πόλης».

 

 

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ, που πήρε αμέσως μετά το λόγο, υπογράμμισε το συμβολισμό της αφετηρίας και της κατάληξης της πορείας. Στην Πλατεία Ελευθερίας ξεκίνησαν οι διωγμοί εναντίον των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στις 11 Ιουλίου 1942. Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για την απάνθρωπη θανάτωσή τους. Δέκα χιλιάδες Εβραίοι μεταφέρθηκαν με τη βία για να δουλέψουν ως σκλάβοι σε έργα οδοποιίας. Πολλοί πέθαναν από τις κακουχίες και την ασιτία μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων. «’ραγε», υπογράμμισε, «πόσοι γνωρίζουν ότι για να γλυτώσει τους υπόλοιπους, η Κοινότητά μας πλήρωσε λύτρα; Ότι κατέβαλε στους Γερμανούς ένα τεράστιο ποσό για να εξασφαλίσει, όπως νόμιζε, τις ζωές τους; ’ραγε, πόσοι γνωρίζουν ότι αυτή η βάρβαρη δουλοκτητική μεταχείριση των κατακτητών, αυτήν η απάνθρωπη δουλεμπορία, δεν έχει αναγνωριστεί από τους θύτες;
Όταν η πορεία έφτασε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας τραγούδησε σεφαραδίτικα τραγούδια και ο ραβίνος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια, διαβάστηκε το κείμενο των διοργανωτών, το οποίο κατέληγε ως εξής:
«Είμαστε εδώ για να θυμήσουμε ότι ο θάνατος τόσων αθώων ανθρώπων δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορήθηκαν ότι ήταν η ρίζα κάθε κακού. Πολιτικές δυνάμεις τους κατηγόρησαν ότι ήταν η ρίζα κάθε κακού. Εκατομμύρια Γερμανοί πείστηκαν ότι οι Εβραίοι ήταν η ρίζα κάθε κακού. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι ανέχτηκαν χιλιάδες Βαρόνου Χιρς, χιλιάδες Στασιόν Τσίκα, χιλιάδες Ρεζί Βαρδάρ. Αυτή η ανοχή επέτρεψε το τεράστιο έγκλημα. Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων σημαίνει καμία ανοχή. Καμία ανοχή, καμία αδιαφορία».

 

 

Την πορεία, της οποίας ηγήθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, συνόδευσαν ο πρόξενος των ΗΠΑ, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο Αντιπρύτανης κ. Γιάννης Παντής, τα μέλη του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιούν σύνοδο στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και πολλά μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία σεβάσμιων Θεσσαλονικέων που επιβίωσαν από τα στρατόπεδα και που ταξίδεψαν από μακριά για να παραστούν στην πορεία. Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές σεβάστηκαν την εβραϊκή αργία του Σαββάτου και ως εκ τούτου η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς χρήση μεγαφώνων, γεγονός που της προσέδωσε κατανυκτικό χαρακτήρα.

 

 

Πηγή : http://70neveragainthessaloniki.blogspot.gr/2013/03/blog-post_16.html