13.08.2020
 

 

: -

Με την παρακτω επιστολ του, της 17.6.2013, προς το ΚΙΣΕ και τον πρεδρο κ. Δαυδ Σαλτιλ, ο Μκης Θεοδωρκης εξφρασε την ντονη αντθεσ του σε πρσφατες δηλσεις ρνησης Ολοκαυτματος που γιναν απ βουλευτς του Ελληνικο Κοινοβουλου:
 
Αγαπητ κριε Πρεδρε,
 
Για λους εμς που ζσαμε την γερμανικ κατοχ εναι πραγματικ αδιανητο να βλπουμε να βεβηλνεται ο ιερς χρος του Ελληνικο Κοινοβουλου που αποτελε τον θεματοφλακα της Ελληνικς Δημοκρατας με «δηλσεις» μλους του Κοινοβουλου τι τχα δεν συνβη ποτ το πιο αποτρπαιο γκλημα του Ναζισμο, το Ολοκατωμα των Εβραων.

 

Σε μια χρα σαν την Ελλδα, που ταν να απ τα μεγαλτερα θματα της ναζιστικς θηριωδας με εκατοντδες χιλιδες θματα και που η συντριπτικ πλειοψηφα του λαο της εναι κθετα αντθετη με ττοιου εδους «απψεις», βλπουμε σμερα να εμφανζονται νοσταλγο της Χιτλερικς θηριωδας που ανσυρε στην επιφνεια της εθνικς μας ζως η βαθει κρση στην οποα μας χουν οδηγσει δλιοι εχθρο της πατρδας μας.
 
Σε συνντευξ μου στην εφημερδα «Το Πρτο Βμα» υποστριξα την ποψ μου τι στο Σνταγμ μας θα πρεπε να υπρχει ρθρο που να χαρακτηρζει την προπαγνδα ναζιστικν ιδεν ως γκλημα σχατης προδοσας και να τιμωρε τους δρστες με ισβια κθειρξη.
 
Εναι πραγματικ τραγικ, μετ απ τσα χρνια, τσους αγνες και τσες θυσες, να αναγκαζμαστε να ζομε στην χρα μας την αναβωση ττοιων φαινομνων, τα οποα προσωπικ ως λληνα πολτη με προσβλλουν βαθτατα.
 
Απ την πλευρ μου το μνο δυστυχς που μποροσα να κνω εναι το ακλουθο ρθρο που δημοσιεθηκε στα ΝΕΑ, την 16.6.2013 και που σας επισυνπτω.
 
Με αισθματα βαθτατης ντροπς και οδνης,
 
Μκης Θεοδωρκης
 
 
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ στην εφημερδα "ΤΑ ΝΕΑ" (12.6.13)
 
 
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΡΟΣ !
 
Ο συνεκτικς ιστς που συνδει και διατηρε ζωνταν ναν Λα εναι η συλλογικ Μνμη. Αυτ που διαπλθεται μσα απ τις μεγλες δοκιμασες που απειλον την δια την παρξ μας.
 
σοι ανκουν στη γενι τη δικ μου και παραμνουν ακμα ζωντανο, κυρως αυτο που ζησαν στο πετσ τους και στην ψυχ τους τις γριες καταιγδες που δοκιμζουν την αντοχ μας, εναι ταγμνοι να φυλνε Θερμοπλες ως την τελευταα τους πνο. Να προστατεουν τους γραφους Νμους που πνω τους στηρζεται η ιδιαιτερτητ μας, η αλληλεγγη και η ανγκη να πατμε σταθερ πνω στην πραγματικτητα και να προχωρμε λο και πιο μπροστ, λο και πιο ψηλ.
 
Αυτο οι γραφοι Νμοι εναι Νμοι της Ζως, αντεροι απ τους συμβατικος που εκφρζουν το κοινωνικ γγνεσθαι που συνεχς μεταλλσσεται στην επιφνεια, εν το βθος, η ρζα συνεχζει να στηρζει το Δντρο του Λαο χωρς να κνει δικριση ανμεσα στα κλαρι και στα φλλα, τα νθη και τους καρπος.
 
Η προσβολ της ιστορικς συλλογικς μνμης αποτελε κατ’ αρχν βρη κατ του Λαο των Λαν, των οποων αμφισβητονται χι μνο οι εθνικς μνμες αλλ και τα δια τα γεγοντα που τις διαμορφσανε. Οι σφαγς των Ελλνων στην Μικρ Ασα, η θυσα των γυναικν στο Ζλογγο και το αποκορφωμα της γενοκτονας εκατοντδων χιλιδων Ποντων αποτελον πολτιμα στοιχεα της εθνικς συλλογικς μας μνμης, μως ταυτχρονα εναι γεγοντα βιωμνα και βεβαιωμνα απ τους ελχιστους επιζσαντες και τις οικογνεις τους και αποτελον τα για των αγων της ζως τους.
 
Το να αμφισβητε κανες και μλιστα λληνας αυτ τα γεγοντα αποτελε πρξη μοναδικ στην ιστορα αυτο του τπου, πρξη που μας ξαφνιζει, γιατ ακριβς δεν μπορομε να φανταστομε ναν δικ μας νθρωπο να συντσσεται με τα ψευδ «επιχειρματα» των θυτν. ποιος μως το κνει, πως το δλωσα δη, με την πρξη του αυτ διαμορφνει τη θση του ανμεσ μας. Δεν εμαστε εμες που τον απορρπτουμε αλλ η ακατανητη επιλογ του.
 
Και εναι νειδος να ακογονται αυτς οι φριχτς «απψεις» μσα στην ελληνικ Βουλ. Το γεγονς τι υπρξε βουλευτς που διανοθηκε να αμφισβητσει απ το βμα της Βουλς την παρξη του Ολοκαυτματος των Εβραων απ τους Ναζ, που αποτελε το μεγαλτερο γκλημα που γινε ποτ στην ιστορα της ανθρωπτητας, μας εκθτει στα μτια της διεθνος κοινς γνμης και αμαυρνει την εικνα της χρας μας. Αυτ εναι δικο και εγκληματικ για την Ελλδα, δεδομνου τι ο λας μας βρσκεται ανμεσα στα μεγλα θματα της Χιτλερικς θηριωδας.
 
Βεβαως η γενοκτονα των Εβραων αποτελε μια ανκουστη και ασλληπτη σε διαβολικτητα τραγωδα, που σε κνει να ντρπεσαι που εσαι νθρωπος ταν σκεφτες τι οι δολοφνοι του ουσβιτς ταν κι αυτο νθρωποι σαν και σνα, μεταμορφωμνοι σε ανθρωποειδ κτνη. Γιατ πς ταν ποτ δυνατν να συλλαμβνουν παιδι, γυνακες, γρις, γρους ανθρπους αθους, που το μνο γκλημ τους ταν τι ανκαν σε λλη φυλ και θρησκεα (μια φυλ μλιστα που γννησε τον Ανστιν, τον Φρυντ, τον Μαρξ, τον Μλερ και αναρθμητους λλους ευεργτες της ανθρωπτητας), να τους στοιβζει σε βαγνια σαν να ταν ζα, να ταξιδεουν μρες και νχτες ατλειωτες και στο τλος σοι μεναν ζωντανο να εναι υποχρεωμνοι να υποστον απεργραπτους τρπους μαρτυρων και θαντου. νας αινιος Εφιλτης, ο χειρτερος απ’ σους γνρισε ως σμερα η ανθρωπτητα, που σε κνει ρρωστο ακμα και με μνη τη σκψη του, εν τα θματα, ειδικ τα αθα παιδι γνονται μσα σου γγελοι και νοιθεις την ανγκη να γονατσεις μπροστ τους και να τους ζητσεις αινια συγγνμη λγοντς τους μνο «Ντρπομαι που γεννθηκα κι εγ νθρωπος».
 
Στα Νταχου και στα ουσβιτς δεν σκτωσαν μνο τους Εβραους. Σκτωσαν τον νθρωπο. Και απ ττε, λοι σοι επιζσαμε, εμαστε αμαρτωλο.
Κι αυτ εναι που με κνει τσο σκληρ και απλυτο απναντι σε ποιον τολμσει να δικαιολογσει αυτν τον Εφιλτη. Σκοτσανε μσα μου την πστη μου στον νθρωπο. Κι αυτ εναι που δεν μπορε καμμι δναμη στον κσμο να με κνει να το συγχωρσω.
 
λλωστε εμες οι λληνες χουμε διπλ λγο να αποκηρξουμε τα εγκλματα των Ναζ:
 
Πρτον γιατ κατστρεψαν τη χρα μας και εξντωσαν χιλιδες λληνες πατριτες και
 
Δετερον γιατ ανμεσα στα ξι εκατομμρια των Εβραων που εξοντθηκαν στα ουσβιτς, υπρχουν και 70.000 συμπατριτες μας Εβραοι απ την Θεσσαλονκη, που η απλει τους αποτελε για μας μεγλη πληγ, δεδομνου τι ζησαν εκε επ αινες και με το προοδευτικ πνεμα τους συντειναν στην ανπτυξη της πλης απ κθε πλευρ. κτοτε η Θεσσαλονκη παραμνει πληγωμνη και εναι τουλχιστον θλιβερ το γεγονς τι νας νος νθρωπος προσβλλει βναυσα την συλλογικ μνμη ενς βασανισμνου και φιλικο μας λαο και κυρως τη μνμη των Ελλνων Εβραων θυμτων της Χιτλερικς βαρβαρτητας, που ταν να κομμτι μας.
 
Η αμφισβτηση των μαρτυρων ενς Λαο αποτελε βρη στη μνμη των θυμτων και ηθικ πλγμα για λους αυτος που κρδισαν την ελευθερα και την τιμ τους χρη στις θυσες των προγνων τους. Ακμα χειρτερο, η επιβρβευση των δολοφνων και των βασανιστν θα πρεπε να αποτελε αδκημα εσχτης προδοσας. Γι’ αυτος που χουν γνωρσει το κτηνδες πρσωπο της βας, η βαρει τιμωρα των απαρδεκτων εκδηλσεων αποδοχς -ακμα χειρτερα- θαυμασμο των εγκληματικν πρξεων κατ της ανθρωπτητας αποτελε ηθικ επιταγ και στοιχειδη μυνα στην επανληψη παρμοιων εγκλημτων.
Επομνως η ηθικ και ποινικ καταδκη τους αποτελε πρξη αυτονητη για ποια κοινωνα σβεται τις μεγλες ανθρπινες αξες και αρχς και τους ηθικος νμους. Στην αντθετη περπτωση η απθεια (που χαρακτηρζει δυστυχς αυτος που κυριαρχον σε λους τους τομες στην χρα μας) και η λλειψη μηχανισμν εθνικς και ηθικς μυνας αποδεικνουν το μγεθος της σψης και απειλον να μεταβλουν τον Λα σε λα ραγιδων.
 
Θα θελα τλος να απευθνω κκληση στην Ακαδημα Αθηνν (και με την ιδιτητα του επτιμου μλους της που μου κανε την μεγλη τιμ να μου απονεμει) η οποα αποτελε το αντατο πνευματικ δρυμα της χρας μας και τον θεματοφλακα των υψηλν ανθρπινων και εθνικν μας αξιν, να υψσει το ηθικ της ανστημα για την καταδκη των πρξεων που θγουν την ανθρπινη αξιοπρπεια και περιφρονον την ιστορικ μας μνμη στην οποα στηρζονται τα ψιστα αγαθ της Ελευθερας, της Δημοκρατας και του σεβασμο των Ανθρωπνων Δικαιωμτων.
 
Αθνα, 11.6.2013
 
Μκης Θεοδωρκης
 
 Διαβστε Σχετικ:
 
- Στο site του ΚΙΣΕ