14.08.2020
 

 

Επίσκεψη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

 

Φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού απέτισε ο Κάρολος Παπούλιας
Με επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ¶ουσβιτς, όπου σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων και επισκέφθηκε το κρεματόριο, ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας και η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκαν, από τον διευθυντή του Μουσείου, στα κτίρια 4 και 5 του στρατοπέδου στο Αουσβιτς, όπου ο Πρόεδρος είδε συγκινημένος τα σημάδια της φρίκης του Ολοκαυτώματος.

Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων και επισκέφθηκε το κρεματόριο, όπου υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Τιμώ με την παρουσία μου τις χιλιάδες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Μεταξύ αυτών και χιλιάδες συμπολίτες μου.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν μεταβεί στο γειτονικό στρατόπεδο του Μπιρκενάου, συγκλονισμένος από τη ναζιστική θηριωδία αποδοκίμασε τους θυσιώτες των ναζιστικών φρικαλαιοτήτων:

«Όσες φορές ακουμπάει κανένας αυτό το "τείχος του θανάτου" γεμίζει από ντροπή για το κατρακύλισμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Χρέος όλων μας είναι να μην καθίσει η σκουριά πάνω σε αυτό το τραγικό ιστορικό γεγονός της ναζιστικής βαρβαρότητας.  Όποιοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών, δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού που ζήσαμε σήμερα. Έτσι μονάχα θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ίσως μια νέα επέλαση αντιδημοκρατικών δυνάμεων».

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπιρκενάου ο κ. Παπούλιας στάθηκε συγκινημένος μπροστά στην εντοιχισμένη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων αποτίοντας , όπως είπε, φόρο τιμής και στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων.