08.08.2020
 

  

Μετ την Αθνα και το δρυμα Μ.Κακογιννης, επμενος σταθμς για την μαρη κωμωδα του ισραηλινο δραματουργο Χανχ Λεβν, η Θεσσαλονκη. «Η Πρνη του Οχιο» ταξιδεει στην Θεσσαλονκη στις 9 Οκτωβρου στο Θατρο Αθναιον μετ απ πρσκληση του Τμματος Τουρισμο του Δμου Θεσσαλονκης και του Αντιδμαρχου Πολιτισμο και Τουρισμο, κ.Σπ Πγκα, ο οποος εχε παρακολουθσει την πανελλνια πρεμιρα του ργου απ το Θατρο της Λεμεσο (ΕΘΑΛ) τον Γενρη στην Λευκωσα.

Την παρσταση στην Θεσσαλονκη θα παρακολουθσει και ο Δμαρχος κ. Γιννης Μπουτρης.

Θα θλαμε να ευχαριστσουμε και επσημα τον Δμο Θεσσαλονκης καθς και λους τους χορηγος της περιοδεας για την ευγενικ υποστριξη τους.

 

Ο Χανχ Λεβν

Ο κορυφαος δραματουργς του ισραηλινο θατρου, ο Χανχ Λεβν αποκαλομενος και ο  Μπρεχτ του Ισραλ , υπρξε  ο αναμορφωτς της σγχρονης  δραματουργας της γειτονικς στη Κπρο χρας. To συγκεκριμνο ργο θεωρεται ως να απ τα καλτερ του και ανβηκε πολλς φορς στο εξωτερικ- στην Βουδαπστη, στο Ναιρμπι, στο Πεκνο στο Μεξικ, στην Αργεντιν αλλ και στην Να Υρκη απ το φημισμνο θατρο, La MaMa ( 2006). Να θυμσουμε πως το 2002 το Θατρο που τον ανδειξε, το Cameri Teateri του Τελ ΑΒιβ επισκφθηκε την Ελλδα μετα απ πρσκληση του Νκου Κορκουλου, τοτε δ/ντη στο εθνικ Θατρο της Ελλδας παρουσιζοντας σε μια ξοχη παρσταση που ενθουσασε κοιν και κριτικος, το κκνειο σμα του, το Ρκβιεμ, που εχε ως πηγ μπνευσης ιστορες, διηγματα του Αντον τσχωφ…

 

Λγα λγια για το ργο

Εναι η ιστορα μιας πρνης του δρμου που περιμνει ναν πλοσιο τουρστα να την παντρευτε και να της αγορσει μια πισνα και εναι σγουρη πως υπρχει η πιθαντητα αυτ να συμβε (ψμα!) Εναι η ιστορα ενς ζητινου του Ομπτερ ο οποος αποφασζει να γιορτσει τα εβδομηκοστ του γενθλια (ψμα!) επισκεπτμενος την πρνη του δρμου και προσφροντς της λες του τις οικονομες (ψμα!). Εναι η ιστορα του γιου του, του Ομρ ο οποος τρχει πσω απ τον πατρα του γιατ τον αγαπ (ψμα) και θλει να του προσφρει λγη αγπη και ζεστασι (αυτ κι αν εναι ψμα)!

Εναι η ιστορα της αναμονς και των τριν τους. Της αναμονς που τους κρατει ζωντανος τουλχιστον χι εντελς πεθαμνους και τους οδηγε μσα απ την σκνη και τη βρωμι στο απραντο γρασδι της πρσοψης της βλας της πρνης του Οχιο.

*σημεωση: το ργο εναι κατλληλο για ανηλκους νω των 15 χρνων

 

Η παραγωγ της Κεντρικς Σκηνς της ΕΘΑΛ Η Πρνη του Οχιο, παρουσιστηκε σε πανελλνια «πρτη» με αφορμ την  25η επτειο του θετρου της Λεμεσο και σημεωσε τερστια επιτυχα εν απσπασε πολ καλς κριτικς…

 «…ο σκηνοθτης της κυπριακς παρστασης του ργου Παναγιτης Λρκου, παρλο που στο σημεωμα του γι αυτ μιλ για «μαρη κωμωδα», εντοτοις στη σκηνοθετικ του πρταση νομζω πως λαβε σοβαρ υπψη του λες τις αισθητικς και ειδολογικς συνιστσες του πως τις εξθεσα πιο πνω. τσι ως αποτλεσμα της ορθς σκηνοθετικς ανγνωσης του ργου εχαμε μια συνολικ εξαρετη παρσταση. Απ τους τρεις ρλους του ργου σγουρα ο προεξχων ταν εκενος του Οιμπτερ, που τον απδωσε με γνσια υποκριτικ  μαεστρα ο Ευτχιος Πουλλαδης, συνδυζοντας στην ερμηνεα αυτο του ρωα τσο το κωμικ σο και το ποιητικ στοιχεο που τον χαρακτηρζει. Ανλογα πειστικ και χαρακτηρολογικ πιο προσγειωμνη στην αισθητικ περιοχ του ρεαλισμο ταν η ερμηνεα του Μην Τγκιλη στον δετερο αντρικ ρλο του Οιμρ εν η ερμηνεα του ρλου της πρνης απ την Βασιλικ Κυπραου λειτουργντας αντιστικτικ προς τις δο προηγομενες ερμηνεες, σε τελικ ανλυση συμπλρωνε τα κομμτια του εξαισου παζλ….»

(Να Εποχ, 315/Χειμνας 2013/2013, Θωμς Συμεο)

 «…η παρσταση «Η Πρνη του Οχιο»…θα μποροσε εκολα να παρομοιαστε με κρεμμδι: βρθει νοημτων, συναισθημτων, στοχασμν κι επιθυμιν, που αποκαλπτονται σιγ-σιγ πως οι στρσεις ενς κρεμμυδιο κι μοια με τις αντιδρσεις μας προς τη μυρωδι του τσι και η παρσταση προκλεσε το κοιν της με στιγμς λλοτε κωμικοτραγικς, λλοτε στυγνς κι λλοτε συγκινητικς…..Η σκηνοθετικ προσγγιση του Π.Λρκου ηθελημνα λιτ και μεση καθ’λη την εξλιξη του ργου, στηρχθηκε μσω της φωτιστικς πρτασης του Βασλη Πετεινρη, κι εν τλει απογειθηκε στο χρο του ονερου με την σμπραξη των σκηνικν και των κοστουμιν του Εδουρδου Γεωργου, που μεταμορφθηκαν εντυπωσιακ στο ονειρικ φινλε…Ο Ευτχιος Πουλλαδης στο ρλο του γρου ζητινου και ο Μηνς Τγκιλης στο ρλο του ενλικου γιο, με ερμηνεες εξαιρετικ φορτισμνες απδωσαν με ζωντνια και πλαστικτητα τη σχση πατρα-γιο….Η Βασιλικ Κυπραου ως πρνη του δρμου, απδωσε με τη σταθερτητα και την πειθ που χαρακτηρζει στο σνολο τους τις ερμηνεες της, προσδδοντας στο ρλο της το εκτπισμα που χρειαζταν…»

(ΑΝΕΥ Περιοδικ Λγου, Τχνης και Προβληματισμο, Χριστνα Α. Γεωργου)

«…μνο μια καλ παρσταση μποροσε να λειτουργσει ως αγωγς της ποιτητας αυτο του κειμνου. Μετ απ τη δουλει που καναν ο Π.Λρκου και ο Ευτχιος Πουλλαδης στο «Ψυγεο», η επιλογ του τελευταου απ τον πρτο για τον πρωταγωνιστικ ρλο σε μια παραγωγ στην οποα ο Λρκου επνδυσε πολλ ως σκηνοθτης δεν φαινταν παρακινδυνευμενη….οι δο ηθοποιο (Μηνς Τγκιλης και Ευτ.Πουλλαδης) δημιοργησαν να μπεκετικ ζευγρι, ταυτχρονα θυμζοντας πρσωπα απ εβρακ ανκδοτο…»

(Εφτ Μρες Πολιτισμς, Φιλελεθερος, Ννα Μολσκη)

 

Μετφραση: Ιακβ Σιμπ

Σκηνοθεσα: Παναγιτης Λρκου 

Σκηνικ/ κοστομια: Εδουρδος Γεωργου

Φωτισμο: Βασλης Πετεινρης

Πρωταγωνιστον: Ευτχιος Πουλλαδης, Βασιλικ Κυπραου και Μηνς Τγκιλης

 

Πληροφορες για την περιοδεα

Τετρτη 9 Οκτωβρου 2013 - Θατρο Αθναιον

ρα ναρξης παραστσεων: 9:00 μμ

Γενικ εσοδος: 10€

Tηλφωνο: 2310832060

(Διρκεια: 80 λεπτ)

 

Mγας Θεσμικς Χορηγς ΘΟΚ

Πγιοι Χορηγο: Δμος Λεμεσο, Συνεργατικ Ταμιευτριο Λεμεσο

Xoρηγο περιοδεας: Πολιτιστικς Υπηρεσες Υπουργεου Παιδεας και Πολιτισμο, CYTA Eλλδος, Δμος Θεσσαλονκης, Online DATA, Unit Hellas Group Διεθνες Μεταφορς AE, Εκδσεις Διπτρα

Xoρηγς Επικοινωνας: LIFO, G-Radio

Eπσημος Αερομεταφορας: Κυπριακς Αερογραμμς

Δετε το βντεο της παραγωγς:

http://www.youtube.com/watch?v=xe9VCL6Z5-0&feature=share&list=UU367W6IdtFOIiSlu7hu-76A 

Πληροφορες και λλες λεπτομρειες στην ιστοσελδα της ΕΘΑΛ, www.ethal.com.cy και στο facebook page της ΕΘΑΛ