08.08.2020
 

 

Φιλιά εις τα παιδιά

 

η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27/1)
παρουσιάζει ως φιλοξενούμενη δράση
την πολυβραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ
Φιλιά εις τα παιδιά
Τετάρτη 22 & και Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014
στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (Λιμάνι)
ώρες 18:30 & 21:00

Οι προβολές τελούν παράλληλα υπό την Αιγίδα

του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
της ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

με την υποστήριξη
του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής.
Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους.
Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων,
ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Το Φιλιά εις τα παιδιά δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα,
είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά
και στο ¶ουσβιτς της Πολωνίας.

Προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους
της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης,
σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία,
τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ
και είχε πολλές δημοσιεύσεις και κριτικές.

Η ταινία προβάλλεται τώρα σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας
και συνεχίζει την διεθνή της πορεία σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις
στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία.

Στις 27 Ιανουαρίου θα προβληθεί στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι
σε εκδήλωση με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

8 Βραβεία σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Greek Film Festival Chicago, USA, 2012
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

“Αγών”-Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας 2012, Αθήνα
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Κριτικής Επιτροπής των παιδιών για το
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
-Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ


Σύνοψη ταινίας

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.
Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.


Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά

Μειωμένο εισιτήριο ειδικά για τις προβολές αυτές: 5€
Το ποσό θα εισπραχτεί εξ ολοκλήρου από τον κινηματογράφο
και την εταιρεία διανομής της ταινίας

Μαρτυρίες-Αφήγηση
Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο
Σήφης Βεντούρας
Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία
Σέλλυ Κούνιο-Κοέν
Μάριος Σούσης

Σκηνοθεσία–Σενάριο
Βασίλης Λουλές

Έρευνα
Βασίλης Λουλές / Ρέα Αποστολίδη

με τη συνεργασία
του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Μουσική
Νίκος Κυπουργός

Παραγωγή
MASSIVE PRODUCTIONS
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ε Ρ Τ

με την ενίσχυση
-ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
-ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
-AMERICAN SEPHARDI FEDERATION
-THE AMERICAN FRIENDS OF THE JEWISH MUSEUM OF GREECE
-TASK FORCE FOR INTERNATIONAL COOPERATION ON
HOLOCAUST EDUCATION, REMEMBRANCE, AND RESEARCH

με τη χορηγία
ΑΝΕΚ LINES / DIRENT / PORTO PALACE HOTEL Θεσ/νίκη

με την ευγενική παραχώρηση Αρχειακού Υλικού
-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
-UNITED STATES HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM
-ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
(συλλογή ταινιών του Κώστα Μπαλάφα)

με τη δημιουργική συμβολή
STORYDOC Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για το Ντοκιμαντέρ

χορηγοί επικοινωνίας
LiFO / protagon.gr / tvxs.gr / amagi radio / ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87.7 / ΙΑΝΟΣ /
ΕΡΤ / ΕΤ3 / ΝΕΤ 105.8 / KOSMOS 93.6 / 95.8 fm

Διανομή
Carousel films


Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου.
Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια.
Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα στη δίνη της Ιστορίας ή στον απόηχό της.

Φιλμογραφία (επιλογή)

2013    Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί      ντοκιμαντέρ    115’
2012    Φιλιά εις τα παιδιά      ντοκιμαντέρ    115’
2012    Στα ορεινά βοσκοτόπια      ντοκιμαντέρ     60’
2005    Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη      ντοκιμαντέρ     29’
2000    Ένας λαμπερός ήλιος      μυθοπλασία     36’
1999    Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών      ντοκιμαντέρ     30’
1996    Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό      ντοκιμαντέρ     93’
1993    Ο Αμερικάνος      μυθοπλασία     39’
1990    Απών      μυθοπλασία     15’

Επισκεφτείτε στο facebook τις σελίδες:

“Vassilis Loules”
http://www.facebook.com/vassilis.loules

“Φιλιά εις τα παιδιά”
http://www.facebook.com/pages/Φιλιά-εις-τα-παιδιά/298619743592734?sk=info

“Φιλιά εις τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη”
http://www.facebook.com/pages/Φιλιά-εις-τα-παιδιά-στη-Θεσσαλονίκη/111275145720770


Δείτε το TRAILER
http://www.youtube.com/watch?v=QfRWVjtQMGs

Στο συνημμένο αρχείο με τίτλο:

FILIA EIS TA PAIDIA_kritikes, typos

μπορείτε να δείτε
αποσπάσματα από δημοσιευμένα κείμενα και κριτικές για την ταινία
καθώς και πλήρη κατάλογο με:
-ΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΡΘΡΑ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
-ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ & ΚΕΙΜΕΝΑ του σκηνοθέτη